neviem prečo, ale už dlho si všímam, že vzťahy vydržia menej, než vzťahy, ktoré boli dávnejšie.. vtedy dávnejšie sa dvaja našli, a boli spolu dlho, až do smrti, a rozvod bol tabu.. a teraz je rozvod bežná vec.. Skoro každý druhý pár ktorý poznám, je rozve
to, ze bolo menej rozvodov nemusi nutne znamenat, ze manzelstva boli stastnejsie a menej problemove.. niekedy nebol rozvod tak spolocensky akceptovany ako teraz.
@3@4 a na dedinách je to ešte stále také, zmláti sa manželka a je všetko dobre a rozvod ani za svet, veď čo by si susedia pomysleli. No aké to je krásne! škoda že sa to už vytráca!
Podľa mňa za to môže hlavne emancipácia(v pozitívnom zmysle) a blahobyt(Nie sme od seba existenčne závislí). S tým druhým súvisí aj to čo napísal v @1.
lebo ludia nechcu pracovat na vztahu a beru to tak, ze ich vztah by mal byt zalozeny na kozmickej sile, ktora udrzi par dvoch egoistov pohromade az do konca zivota, ak su si naozaj sudeni....dnes su vztahy len na sexualne uspokojenie a financne zabezpecenie a o nejakej laske moze hovorit len male percento parov
v minulosti, kedy bol rozvod tabu, tak mali ludia motivaciu pracovat na vztahu a aspon snazit sa riesit problemy...a dnes? jedna facka a rozvod, maly plat a rozvod, bohaty sused policajt ma bali a rozvod, vcera som zbalil mladu 20-tku a rozvod......man dost zaraza, ze najcastejsi dovod rozvodov je rozdielnost povah a nazorov -- to ako ti ludia sa nepoznali, ked sa brali? to sa brali cudzi ludia jak v indii ci co?
1 - ludia su strasne egocentricky zameraní a nechcu ustupit, riesit problem, hladat kompromis
2 - nesom zastanca nasilia na zenach, vobec, ale som za poriadnu vychovnu facku, ked jej preskakuje pre nejake picoviny, u zien dost casty jav ...
@madtwatterphd O monogamii hovorí aj evolučná teória. Teda vysvetľuje vznik monogamie ako niečoho, čo efektívnejšie pomáha pri výchove detí - čo zabezpečuje ochranu, istotu. Monogamia bola teda považovaná za evolučnú výhodu (preto sa hovorí aj o vzniku lásky v tomto kontexte). Ale evolučné teórie sú často rovnako rozprávky ako mnohé náboženstvá
1. Až do 19. storočia bolo bežné sobáše kvôli spojeniu majetkov/vplyvu. Čiže sobáš z lásky je relativna novinka a nikde nie je napísané že musí vydržať do smrti.
2. Všetci čo používate arguemnty typu Ľudia sú takí a takí resp. Spoločnosť je nejaká, zamyslite sa nad tým že ste tiež ľudia. Čiže nepriamo hovoríte aj o sebe.
@3@4@5 presne tak ! Ako jeden príklad čo môžem uviesť s môjho okolia čo som prednedávnom zachytil. žena sa chcela rozviesť aj podala žiadosť o rozvod, ale jej rodina tuhý kresťania ju odhovorili, že ich budú ohovárat po dedine, že ako budú deti bez otca, že sa im budú smiať, že sú z rozvrátenej rodiny. Tak milá žena stiahla žiadosť o rozvod a necháva sa preventívne pretackať od svojej polovičky, aby bol pokoj v rodine. Aj voľakedy by bolo veľa rozvodov, ale žena musela držať hubu a krok nech sa robilo čo sa robilo.
Asi ľudia trávia menej času spoznávaním sa navzájom. A tým ani zďaleka nemyslím sex. Ale to kým ten človek je, aká je jeho minulosť, tajomstvá...
Pôjdem o tom písať do blogu... :letim:
lebo dnes vstupujú ľudia do manželstva s tým, že - keby dačo, vždy je tu možnosť rozviesť sa. máme krízu? nie, to už sa nedá prekonať, musíme sa rozviesť
manželstvo už nemá ten "feeling" večnosti, dnes sa to berie skôr ako papiere, potvrdenie lásky a podobne, nie prísľub - navždy (v dobrom aj v zlom)
@georg21 hej chýba dialóg, odvaha povedať že som spravil chybu a chýba odvaha na ospravedlnenie sa za somariny. Chýba zrelosť a aj odvaha trpieť za správne veci. Keď ju (sa) miluješ, nie je čo riešiť. 1.list Korinťanom 13-ta kapitola
tiez som si vsimol a zamyslal som sa nad tym, kedysi boli ludia spolu a snazili sa riesit pripadne problemy vo vztahu dnes idu ludia viac the easy way a su egoisti. v minulosti ich aj moralka nepustila sa hned rozist, zda sa mi ze moralka a etika linearne upada s pribudajucim casom. co bolo kedysi nemyslitelne, dnes je samozrejmost, som zvedavy a sledujem co bude "normalne" za 10 20 rokov...
@fraintt prečo? Lebo si čoraz vaic ludia otvaraju huby, ked sa im niečo nepaci, co je na jednej strane dobre a na druhej strane nie, kedysi boli manzelstva, kde napr jeden z nich trpel, nebol stastny, a nepovedal nic lebo sa to nepatrilo a dnes je normalnejsie sa ,,stazovat"
je fakt, ze dnes sa uz menej opravuje a skor ,,kupuje" vymiena nove
Toto niekto vidi ako negativum? Ze su dostupne antikoncepcne prostriedky, ze zeny dosahuju vzdelanie a spolocenske postavenie nezavisle od muza, a nemusia zit v domceku s jedrnastimi detmi a stadom koz, lebo existencne nezavisia na niekom, s kym sa dali dokopy v sestnastich..? Ze sa preferuju zvazky na citovom zaklade pred nevyhnutnostou, financnou zavislostou a naplnanim spolocenskych ocakavani?
@madtwatterphd Tak čo ti poviem - takto som sa to učil. Podobne ako teórie o tom, prečo sa človek začal spriamovať (tie sú 2 základné), teórie o tom prečo človek začal rozprávať - no a evolucionisti podobne museli vysvetliť aj monogamiu a lásku - tak sa do toho pustili takýmto spôsobom. Každý jeden aspekt súčasného života je vysvetľovaný podobne. Ale nie je to o nič iné ako napr. predstavy nejakého kmeňa na Papui kde ti povedia - "Ľudia začali používat reč pre dávnymi časmi, kedy padol veľký kameň z oblohy a od úľaku vydali nejaké divné zvuky." Asi takto isto sú na tom evolučné teórie
@narazuvzdornaa a praveze to je to.. tvoja posledna otazka. ze v tejdo dobe sa (podla mna) nepreferuju zvazky na citovom zaklade, ale prave na peniazoch, ocakavani (hlavne ocakavani typu ze: ta osoba robi pre vztah toto, a toto a ten "moj/a" take veci nerobí) a preto proste clovek, ked mu nieco "nepasuje" malo penazi, nerobi to co robia ostatny alebo tak, tak sa mu v tom vztahu nepaci, potom prichadzaju hadky, a rozchod.. a to mi je na tom luto, lebo dnesny ludia niektory sprosty, si este spravia decko, a potom len tie deti TRPIA. a nemaju detstvo. (ja som to nezazil, ale poznam taky jeden pripad, a tie deti uz su bohuzial stratene/skazene..)
@ssnehulienka nechcem vymyslat bludy, tak ti teraz presne nezadefinujem situaciu, to skor ked daco vyplynie zo zivota, vo vseobecnosti, vy dievcata dakedy dokazete riesit take strasne picoviny tak strasne vazne, az to boli ... zase nemaj ma za dajake hovado, nasilnika, ruka sa na zenu nema polozit do poslednej moznej chvile ... no poznam zenu, ktora dostane od muza pozaucho, ked si to naozaj ze zasluzi (neda sa hovorit ze je nasilnik abo ze ju týra) a potom napr, moja mama od oca za 24 rokov nedostala nikdy ... tamta ma pred muzom zdravy respekt, mama zase po ocovi picuje ci treba ci netreba, aj pre somariny a skor sa zda, ako keby sefovala doma ona a nie on .....
ja som minule napr za 4 roky 1x udrel svoju, ale nebolo to nic silne, skor taka ze "spamataj sa clovece" ... lebo urcitu dobu predtym mi stale dookola vyhadzovala dajaku vec na oci, ale proste totalnu somarinu a vytocila ma tym .... pripadal som si potom ako idiot ze som ju udrel ... ale predstav si, na dalsi vecer sme sa normalne stretli, ostali sme spolu aj cez noc, a s tou vecou co mi vyhadzovala na oci prestala, .... tak isto by som aj ja prijal vychovnu od partnerky, keby si to situacia, moje spravanie vyziadalo ...
@deeo O___o akoze ja verim tomu a viem ze zeny a ja sobone vieme vselijake somariny riesit ale pride mi chore to co pises. ze ta vytaca hlupostami je jedna vec ale ze ty usudis ze jej das facku a ze na nieco take mas pravo, to uz je vec ktoru jednoducho keby mi raz muz urobil, tak adios amigo.s este su potom typy zien, ktore su vyslovene nasilne, tam uz je to diskutabilne, ale to o com pises ty... wtf. akoze okej, proste ved vam to takto vyhovuje tak je vsetko okej proste to len ja neviem pochopit
pozri: robis volaco chlapovi co ho vytaca ... urobis to 19x za sebou a zatial sa nic nedeje, ale povie ti, ze urob to este 1x a uvidis ... ty to aj tak zrobis ... podla toho co si napisala ten chlap ti nema pravo dat facku
@deeo pozri mala som tri podla mojho nazoru vazne vztahy. bboli situacie kedy som cloveka vytocial do neprictna. a neudrel ma. zaujimave. jako zhodli sme sa, kady podla mojho gusta. keb mi to chalan urobil, je koniec. ale zas, kto vie, ešte som v tej situacii nebola, samozrejme, hovorim ako to vnimam teraz
@ssnehulienka neuvedomovala si si ze tomu chalanovi tym vytacanim sposobujes neprijemny pocit, ba az hnusny ? .. ved to urcite poznas, ze ked ti niekto robi straaaasne nervy, zeby si najradsej vrazdila ...
nech to sluzi na cest tym chalanom, ze nepolozili ruku ... ide tam o to, koho si viac vazim, ci seba, ci tu babu, otazka je tiez ... vazi si ta baba len seba (ze neprestava uspokojovat svoju potrebu ma vytacat) alebo si vazi aj mna a uvedomuje si ze mi svojim vytacanim nesposobuje prave najlepsi pocit na dusi ? (a prestane s tym sama od seba)
je to taka vec strasne na hrane .. asi tazko najdeme objektivnu pravdu, lebo kazdy sa na to pozerame po svojom
@deeo no tak počkať, zasa takto, nikdy som nevytočila chalana s tým umyslom, ze ho chcem vytočiť, ale proste ked sme sa dostali do hadky a kazdy mal tu svoju pravdu. a neviem akožepredstavujem si ako to asi vyzera, že čo, mam chalana, ktoreho lubim ap oviem si že "tak dnes ho idem nasrať do nepríčetna" toto je v prvom rade trošku psotavené na hlavu O.o
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
a je to smutné.
V minulosti to bolo iné lebo nás cirkev držala na uzde a odopierala ľuďom slobodu.
v minulosti, kedy bol rozvod tabu, tak mali ludia motivaciu pracovat na vztahu a aspon snazit sa riesit problemy...a dnes? jedna facka a rozvod, maly plat a rozvod, bohaty sused policajt ma bali a rozvod, vcera som zbalil mladu 20-tku a rozvod......man dost zaraza, ze najcastejsi dovod rozvodov je rozdielnost povah a nazorov -- to ako ti ludia sa nepoznali, ked sa brali? to sa brali cudzi ludia jak v indii ci co?
1 - ludia su strasne egocentricky zameraní a nechcu ustupit, riesit problem, hladat kompromis
2 - nesom zastanca nasilia na zenach, vobec, ale som za poriadnu vychovnu facku, ked jej preskakuje pre nejake picoviny, u zien dost casty jav ...
2. Všetci čo používate arguemnty typu Ľudia sú takí a takí resp. Spoločnosť je nejaká, zamyslite sa nad tým že ste tiež ľudia. Čiže nepriamo hovoríte aj o sebe.
A ked chcu byt dvaja panovníci... dá sa to ale tažko
Dalej aj ženy si mozu najst dobrú a lepsie platenu pracu ako muzi... kedysi tažko tažko ...
Pôjdem o tom písať do blogu... :letim:
manželstvo už nemá ten "feeling" večnosti, dnes sa to berie skôr ako papiere, potvrdenie lásky a podobne, nie prísľub - navždy (v dobrom aj v zlom)
je fakt, ze dnes sa uz menej opravuje a skor ,,kupuje" vymiena nove
ja som minule napr za 4 roky 1x udrel svoju, ale nebolo to nic silne, skor taka ze "spamataj sa clovece" ... lebo urcitu dobu predtym mi stale dookola vyhadzovala dajaku vec na oci, ale proste totalnu somarinu a vytocila ma tym .... pripadal som si potom ako idiot ze som ju udrel ... ale predstav si, na dalsi vecer sme sa normalne stretli, ostali sme spolu aj cez noc, a s tou vecou co mi vyhadzovala na oci prestala, .... tak isto by som aj ja prijal vychovnu od partnerky, keby si to situacia, moje spravanie vyziadalo ...
pozri: robis volaco chlapovi co ho vytaca ... urobis to 19x za sebou a zatial sa nic nedeje, ale povie ti, ze urob to este 1x a uvidis ... ty to aj tak zrobis ... podla toho co si napisala ten chlap ti nema pravo dat facku
mas ty pravo na to 20. opakovanie ?
nech to sluzi na cest tym chalanom, ze nepolozili ruku ... ide tam o to, koho si viac vazim, ci seba, ci tu babu, otazka je tiez ... vazi si ta baba len seba (ze neprestava uspokojovat svoju potrebu ma vytacat) alebo si vazi aj mna a uvedomuje si ze mi svojim vytacanim nesposobuje prave najlepsi pocit na dusi ? (a prestane s tym sama od seba)
je to taka vec strasne na hrane .. asi tazko najdeme objektivnu pravdu, lebo kazdy sa na to pozerame po svojom