Aké sú najviac používané inštalačné programy v Linux? Dajú sa tam nainštalovať kompatibilné programy z Windows xp profesional? Aké ovládače potrebuje Linux?
Myslim si, ze leniux ma uz ovladace v sebe alebo ho vie samo vytvorit. Konatibilne s WIN XP? podla toho ake, ICQ ano, skipe mozno, Office som sa dopocul, ze asi ano.
Skype existuje aj pod linux. ICQ nemozes mat oficialneho klienta, ten nefunguje (a aj tak je bullshit). Office ide emulovat cez takzvany WINE, ale OpenOffice je tiez portovany na linux.
Teda vacsina programov ma pod linuxom ich plnohodnotnu nahadu, tie co nemaju sa casto daju emulovat (z hier sa da dost malo).
Ovladace su asi najvacsi problem, na vela veci ovladace pod linux oficialne neexistuju a aj ked ano tak nedoshauju kvality tych windowsovych (nVidia graficke karty).
Urcite si to tu vsimne Emdi, ten ti bude vediet lepsie poradit
Ice_Stovo - no booooze, tak mam forum v citacke a podfarbuju sa mi spravy obsahujuce slovo linux
linux ... instalacne programy (tzv. installshiled wizzard ako ho poznas z WIN) tu nie su ..vo cvacsine tzv. distibucii prebieha instalacia asi takto ... otvoris si program na spravu aplikacii, zaklikas si programy, ktore chces a na zaver kliknes apply cize cez vyhladavanie si najprv najdes to co chces a ficis ...
kopa ovladacov uz ide celkom schopne a dokonca casto lepsie nez vo Win (skusenosti so scannerom, USB Bluetooth klulcom a pod.) ... problem je ten, ze microsoft zakazal zverejnovat zdrojove kody ovladacov od vyrobcov HW inym ... ale napriklad nove HP vecicky maju uz oficialne drivre pre linux.
z programov: na ICQ mas asi 5-7 programov (aj ked ti radim, aby si skoncil radsej s icq ... dovod - icq.xmpp.cz) ... kompatibilne ... no neviem co myslis pod pojmom kompatibilne, ale napriklad firefox, thunderbird, skype, opera, xchat, gimp, openoffice a pod. maju aj oficialmnu linux verziu ...
Emdi: odpoveď–-kompatibilnom so systémom programy sú tie programy ktoré fungujú v Linuxe „ také otestované vo Windows vista stará verzia alkoholu120% nejde lebo nie je kompatibilná so systémom Windows vista inštaloval som starú verziu dalo mi či chcem pokračovať v inštalácii dal som áno a stala sa taká vec že som nespustil win. Vistu iba v safe móde „núdzovom „ a tam som musel odinštalovať starú verziu alkoholu.
Aby si vedel čo myslím pod pojmom kompatibilné, nič v zlom ja viem že vieš poradiť a preto píšte linuxáci aké programy tam máte nech aj ľudia vedia čo všetko sa tam dá robyť.
ja v nom programoujem, varim caj, pozeram web a mail, mam pripojeny phone cez bluetooth, napalujem a pozeram DVD, robim kvazi grafiku, pocuvam hudbu, pozeram TV a pod. ... proste stale bezne veci, na ktore som bol zvyknuty vo win, len s tym, ze nemusim mat antivirak
Presne tak ako emdi. Hlavne mam defaultne relativne bezpecny system a to co nastavujem a compilujem navyse, je uz len moja paranoia.
Dalej aktualizacia systemu ide jedna basen. Nie ako vo windoze, ze musim kazdy jeden soft preinstalovavat. Tu zadam jeden prikaz a o vsetko sa postara spravca balikov.
A najvacsi dovod preco pouzivam linux je jeho moznost konfiguracie. Okrem toho ze si precompilovanim jadra znacne zvysim rychlost, upravou GUI si sprijemnim pracu so systemom..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
8 komentov
Teda vacsina programov ma pod linuxom ich plnohodnotnu nahadu, tie co nemaju sa casto daju emulovat (z hier sa da dost malo).
Ovladace su asi najvacsi problem, na vela veci ovladace pod linux oficialne neexistuju a aj ked ano tak nedoshauju kvality tych windowsovych (nVidia graficke karty).
Urcite si to tu vsimne Emdi, ten ti bude vediet lepsie poradit
linux ... instalacne programy (tzv. installshiled wizzard ako ho poznas z WIN) tu nie su ..vo cvacsine tzv. distibucii prebieha instalacia asi takto ... otvoris si program na spravu aplikacii, zaklikas si programy, ktore chces a na zaver kliknes apply cize cez vyhladavanie si najprv najdes to co chces a ficis ...
kopa ovladacov uz ide celkom schopne a dokonca casto lepsie nez vo Win (skusenosti so scannerom, USB Bluetooth klulcom a pod.) ... problem je ten, ze microsoft zakazal zverejnovat zdrojove kody ovladacov od vyrobcov HW inym ... ale napriklad nove HP vecicky maju uz oficialne drivre pre linux.
z programov: na ICQ mas asi 5-7 programov (aj ked ti radim, aby si skoncil radsej s icq ... dovod - icq.xmpp.cz) ... kompatibilne ... no neviem co myslis pod pojmom kompatibilne, ale napriklad firefox, thunderbird, skype, opera, xchat, gimp, openoffice a pod. maju aj oficialmnu linux verziu ...
Len ta poopravim.. OpenOffice je portovany na windoze a nativne je robeny pre Linux
Tommyhot: Dikiz a opravenie, to pochopitelne viem, ale podstata v tom, ze funguje sa nemeni.
Aby si vedel čo myslím pod pojmom kompatibilné, nič v zlom ja viem že vieš poradiť a preto píšte linuxáci aké programy tam máte nech aj ľudia vedia čo všetko sa tam dá robyť.
Dalej aktualizacia systemu ide jedna basen. Nie ako vo windoze, ze musim kazdy jeden soft preinstalovavat. Tu zadam jeden prikaz a o vsetko sa postara spravca balikov.
A najvacsi dovod preco pouzivam linux je jeho moznost konfiguracie. Okrem toho ze si precompilovanim jadra znacne zvysim rychlost, upravou GUI si sprijemnim pracu so systemom..
Z tohto:
Viem spravit toto: