Prijímacia skúška pre študijný program žurnalistika bude mať písomnú a ústnu časť. Písomná časť bude obsahovať test zo slovenského jazyka a literatúry, z dejepisu, z geografie, z prehľadu mediálneho pôsobenia na Slovensku, z prehľadu spoločenského diania v našej krajine (súčasťou písomnej práce môže byť krátka esej), a z jedného cudzieho jazyka (angličtina, nemčina, francúzština). V druhej časti prijímacej skúšky bude úlohou uchádzača/ky interpretovať aktuálne informácie podľa dennej tlače, prezentovať sa na mikrofón, príp. pred kamerou.
Uchádzač môže získať na prijímacej skúške najviac 100 bodov. Za študijné výsledky môže získať 10 bodov za výsledky na strednej škole (podľa priemeru koncoročných známok a maturitného vysvedčenia), ktoré sú započítané s plnou váhou. Pri jednoodborových študijných programoch (filozofia, história a žurnalistika) platí toto rozdelenie bodov: 90 bodov: filozofia (kompozícia 30 bodov, test 60 bodov), história (test 90 bodov), žurnalistika (predpokladová skúška - zaslané práce 15 bodov, test 50 bodov, kompozícia 10 bodov, test z cudzieho jazyka 10 bodov, ústny pohovor 5 bodov). Pri študijných programoch učiteľstva je pre každý z dvojice predmetov určených 45 bodov.
Skúšobná komisia opraví test, esej, prípadne pridelí body za ústny pohovor.
čo sa týka prijímačiek na UK v BA, tak test mal niekoľko častí - prvá časť bola slovenčina - doporučujem pozrieť pravidlá slovenského pravopisu, nebolo to ťažké, ale ani zrovna najľahšie; dejepis bol hnusný - niektoré otázky sa dali a vychádzali z učiva dejepisu na strednej škole, iné tipovačka; všeobecný prehľad - čítať tlač, sledovať správy aspoň dva týždne pred skúškami; ďalšia časť testu boli praktické veci - ako napísať krátku správu a napísať úvahu na vybranú tému, tiež sledovať médiá - zväčša dominujú témy z posledného týždňa. Kamerová skúška - pohoda, treba dávať pozor, aby človek hovoril aspoň tie tri minúty, treba sa predstaviť, základné údaje o sebe, kde študuješ, tvoje záujmy, prečo s si vybral žurnalistiku....a samozrejme test z cudzieho jazyka, dosť podobný testom z maturít, možno o niečo ľahší.
môj názor na školu - výber tej školy považujem za nesprávny krok v mojom živote, žurna v praxi ma baví, ale tá škola je na dosť zlej úrovni, veľa ľudí je sklamaných, ale vlastne je málo dobrých univerzít na Slovensku, nehovoriac o kvalite žurnalistických škôl. Ak si si dala prihlášku len na žurnalistiku, tak v ba máš tú výhodu, že je tu možnosť nájsť prácu a nadobudnúť prax.
@6 tento komentár je pravdepodobne braný zo stránky na žurnalistiku BA, však ? Pretože do Nitri nepožadujú ani kamerovú skúšku a už duplom nie zasielanie uverejnených práci, ak má niekto iné informácie, uvedte Pls zdroj. Ja sa tam totiž tento rok hlásim, a neboli nikde zverejnené požiadavky zaslania vydaných prác, takže teraz pred príjmačkami by to bolo trošku kruté zistenie.
ahojte viem mi niekto povedat ked sa chcem dostat na zurnalistiku v cechach robim aj pripacky z ceskeho jazyka a maju slovaci sancu sa tam dostat.....
a este jedna otazocka ktora z odborov zurnalistiky je lepsia na slovensku v bratislave alebo nitre...a kde je väcsia sanca ze sa tam dostanem pretoze studujem Obchodnu a to je nieco ine ako chcem na vyske diky
chcel by niekto studovat žurnalistiku v nitre na uni.konstantina filozofa??..alebo niekto, kto študuje??..mam par otazok..a potrebovala by som pomoct ...dakuejm
ľudia neviete či sa do tých troch uverejnených prác rátajú aj eseje príp. poviedky uverejnené v literárnych zborníkoch? alebo ide čisto len o publicistické práce?
Ahojte. Chcem sa opýtať bolo to tu spomínané, že z čoho všetkého sú približne prijímačky. Ale keď su aj z dejepisu, všeobecneho prehľadu a taktiež z geografie tak čo presne z toho budem potrebovať ? ďakujem za odpoveď
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
a inak prijmacky su zo sloviny...a este nwm z coho...
Prijímacia skúška pre študijný program žurnalistika bude mať písomnú a ústnu časť. Písomná časť bude obsahovať test zo slovenského jazyka a literatúry, z dejepisu, z geografie, z prehľadu mediálneho pôsobenia na Slovensku, z prehľadu spoločenského diania v našej krajine (súčasťou písomnej práce môže byť krátka esej), a z jedného cudzieho jazyka (angličtina, nemčina, francúzština). V druhej časti prijímacej skúšky bude úlohou uchádzača/ky interpretovať aktuálne informácie podľa dennej tlače, prezentovať sa na mikrofón, príp. pred kamerou.
Uchádzač môže získať na prijímacej skúške najviac 100 bodov. Za študijné výsledky môže získať 10 bodov za výsledky na strednej škole (podľa priemeru koncoročných známok a maturitného vysvedčenia), ktoré sú započítané s plnou váhou. Pri jednoodborových študijných programoch (filozofia, história a žurnalistika) platí toto rozdelenie bodov: 90 bodov: filozofia (kompozícia 30 bodov, test 60 bodov), história (test 90 bodov), žurnalistika (predpokladová skúška - zaslané práce 15 bodov, test 50 bodov, kompozícia 10 bodov, test z cudzieho jazyka 10 bodov, ústny pohovor 5 bodov). Pri študijných programoch učiteľstva je pre každý z dvojice predmetov určených 45 bodov.
Skúšobná komisia opraví test, esej, prípadne pridelí body za ústny pohovor.
môj názor na školu - výber tej školy považujem za nesprávny krok v mojom živote, žurna v praxi ma baví, ale tá škola je na dosť zlej úrovni, veľa ľudí je sklamaných, ale vlastne je málo dobrých univerzít na Slovensku, nehovoriac o kvalite žurnalistických škôl. Ak si si dala prihlášku len na žurnalistiku, tak v ba máš tú výhodu, že je tu možnosť nájsť prácu a nadobudnúť prax.
Toľko odo mňa, nech sa darí
a este jedna otazocka ktora z odborov zurnalistiky je lepsia na slovensku v bratislave alebo nitre...a kde je väcsia sanca ze sa tam dostanem pretoze studujem Obchodnu a to je nieco ine ako chcem na vyske diky