Viem, v tejto dobe človek ťažko nájde niečo zdravé, keď sú všetko samé sračky, ale chcela by som začať trošku zdravšie a primeranejšie jesť, čo by ste odporučili?
Jablká, pomaranče, banány, grep, kiwi, sušené hrozienka (chýbajú v tej fotke), citrónová/limetková šťava, trochu medu (alebo aj čokoľvek ďalšie, čo by ti s tým chutilo, prípadne si vyskladaj svoje) a môžeš zabudnúť na Celaskon.
narozdiel od @9 ti poradím plnotučné mlieko, plnotučné syry a podobne. zabudni na nízkotučné veci.
rovnako prijímaj aj živočíšne tuky, tvoj organizmus je prirpavený na ich spracovanie.
ak chceš jesť zdravo, tak nepreháňaj nič, nevynechávaj prirodzené zložky potravín a najmä sa snaž dostať k miestnym potravinám a čerstvým. zeleniny a ovocie z trhu od domácich pestovateľov a podobne. a čo najviac čerstvého.
@grietusha preco nie nizkotucne veci? ... teda nie zeby som ich pila ale niekde som citala, ze viac skodia ako pomahaju, alebo ze je to tam akoze reklamne napisane a je to to iste...
@tommyhot nehovorím, že jesť zeleninu nemá a viem, že tá má toho viac, len som tu dal mojú obľúbenú "zdravú" možnosť pri braní ohľadu aj na chuť (nech sa tu niekto nesťažuje, že "fuj, samú nechutnú zeleninu mi odporúčate" - ten šalát chutí fakt dobre)
@alysia keď telo nedostáva tuky, tak spaľuje tie, ktoré má uložené. lenže problémy sú dva: mnohé vitamíny sú rozpustné jedine v tukoch + akonáhle sa po nízkotučnej diéte organizmus dostane k tukom, tak ich začne hystericky ukladať pre prípad, že by znova prišlo nízkotučné obdobie
a okrem toho v mnohých nízkotučných veciach je vysoký obsah sacharidov. a tie sa spaľujú náročnejšie. je to rýchly prísun energie, pokiaľ ju hneď vydáš naspäť. pokiaľ však nie, tak sa ti uloží a vždy sa spaľuje až po tukoch.
@alysia a okrem toho sú nízkotučné veci fakt nechutné vo Fínsku som vôbec nechápala, že pili odtučnené mlieko a ešte aj bez laktózy. nechutná biela voda.
@grietusha Tak mne aj viac chutia plnotucne ako tie nizkotucne, tak sa pytam ako to je lebo mam pocit, ze kazdy hovori nieco ine a tak uz sa stracam ze kde je ta PRAVDA
Aha, takze je asi lepsie z dlhodobeho hladiska, aby som pila plnotucne? ...lebo mlieko ja nepijem skoro vobec, len obcas na pecenie a tak polotucne a ked kupujem acidko ( ach to travenie) , tak mam dilemu ci si mam kupit nizkotucne alebo plnotucne, ktore chuti viac
ja nechcem aby moje telo zacalo nieco hystericky ukladat!! zadne take!!
No tie sacharidy :/ uz nejaky cas rozmyslam, ze sa vykaslem na cestoviny, lebo po nich byvam hladna a unavena...
@alysia no, ja ako zdravé nehodnotím to, z čoho človek chudne/nepriberá. ja si myslím, že zdravé je jesť primerane a vyvážene tak, aby sa organizmus dostal k všetkému, čo potrebuje, prirodzenou cestou (teda nie, že vynechať niečo a potom sa dopovať tabletkami, aby sa k tebe dostali ktovie aké omegy alebo čo). chudá/štíhla postava predsa neznamená, že ten človek zdravo je. ktovie, aké má problémy s kĺbmi alebo trávením alebo ktovie čím...
ja som stará škola, zeleninu zásadne dusím na masle, neznášam rastlinné tuky namiesto masla a mäso mám najradšej červené hovädzie
cestoviny inak ja napr. jedávam hrozne málokedy. snáď ešte menej ako pečivo. ja som najviac na ryžu. opražiť na masle, poliať sójovou omáčkou, zaliať horúcou vodou, počkať, kým sa urobí, podusiť k nej mrkvu, nakrájať rajčiny a môžem to žrať celý rok
@grietusha Tak podobne, ja sa chcem stravovat zdravo a udrzat si svoju vahu... rapidne chudnutie nechcem ...
Hej hej chapem, treba stravou to doplnat, len napr teraz som si kupila Psylium v tabletach, lebo mam malo vlakniny, takze som to vyriesila teda takto no ...
No tie omegy ale to je problem, napr to je v rybach a kto jedava tolko ryb za tyzden? malokto ...
Suhlasim, niekedy sa lepsie stravuje ten tucnejsi ako ten chudy
Stara skola ... ja zeleninu surovu, alebo varenu ( mrkva + brokolica + syr) prekonavam stale svoju nechut k vareniu ale to maslo som skusala tiez
Hovadzie? to mas potom vela zeleza co?
No ja tiez malo, len to je taka strava, taka rychla, proste rychlo to spravis, nieco na to hodis a mas hotove... pecivo nejem vobec ...
Ryza? No dobry napad, tu som dlho nemala, lebo mam pocit, ze som nej prezrata ... oprazit na masle? ryzu? zaujimavy napad to vyskusam ... zaliat horucou vodou a ona sa urobi? tkato som ryzu este nerobila .. dik za recept
@alysia počkať, to som napísala veľmi v skratke proste normálne, ako sa varí ryža. orestuješ ju, zaleješ zovretou vodou, prikryješ a necháš variť cca 20 min. (ryža:voda -1:2). no len ja ju namiesto oleja restujem na masle a nesolím, ale sójovkujem (zásadne používam kikkoman alebo sójovky, kde nie je nič iné okrem soli, sóje a vody)
ja jem mrte veľa rýb milujem ryby a furt ich vyhľadávam
no, mne si telo železo pýta samé, som chudokrvná takže za hovädzím slintám tak nejak prirodzene.
a nehorázne sa teším na to, ako začnem znova zarábať a vyvárať a piecť doma. milujem varenie a pečenie. len musím začať znova aj cvičiť, lebo brucho mi rastie
@grietusha tak ja sa pytam na ru ryzu, lebo ja ju oprazim a potoom cibulka a potom ryza ...
Ale skusim to co pises ... sojovka, aj nazov tu mam, super dakujem lebo sak tych druhov je vela, tak nejveim aky kupit ..
no ja si nepamatam ci som v tomto roku vobec rybu mala zase
Jaaj, no ja ho mam zase ze vela to zelezo tak nechapem ...
hej hej, prirodzene slintas, lebo sak clovek slinta nad tym co mu chyba, takze telo si pyta to co potrebuje prave...
No tak ja vice mene zarabam ( brigada) ale vsetko to ide na byvanie, cetsovanie, a jedlo!! ( ach ja jedlo stoji strasne prachy) ale stale moc nevypekam a nevarim. Aj ked by som chcela .... takze chapem, ze sa tesis ako budes zarabat ...
Brucho? a cvicenie pomoze? ja mam taku sunku dole, pod pupkom a nie a nie sa jej zbavit :/ zevraj skor stravou to zmenim ako cvicenim, tak uvidime
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
Tmavu ryzu a cestoviny
Chude maso
Nizkotucne mlieko
Minimum zivocisnych tukov, okrem ryb
Menej sladkych napojov.
Viac vody kedze vacsina populacie nema spravny pitny rezim.
Takto budes zit zdravsie.
rovnako prijímaj aj živočíšne tuky, tvoj organizmus je prirpavený na ich spracovanie.
ak chceš jesť zdravo, tak nepreháňaj nič, nevynechávaj prirodzené zložky potravín a najmä sa snaž dostať k miestnym potravinám a čerstvým. zeleniny a ovocie z trhu od domácich pestovateľov a podobne. a čo najviac čerstvého.
a najmä pi veľa vody a čajov
@alysia pretoze ludske telo potrebuje tuky.. paradoxne najjednoduchsie sa chudne, ked prijmas dostatocne mnozstvo tukov (ale samozrejme s mierou).
Tak a ked nedostava telo tuky tak si ich berie z coho potom?
a okrem toho v mnohých nízkotučných veciach je vysoký obsah sacharidov. a tie sa spaľujú náročnejšie. je to rýchly prísun energie, pokiaľ ju hneď vydáš naspäť. pokiaľ však nie, tak sa ti uloží a vždy sa spaľuje až po tukoch.
Aha, takze je asi lepsie z dlhodobeho hladiska, aby som pila plnotucne? ...lebo mlieko ja nepijem skoro vobec, len obcas na pecenie a tak polotucne a ked kupujem acidko ( ach to travenie) , tak mam dilemu ci si mam kupit nizkotucne alebo plnotucne, ktore chuti viac
ja nechcem aby moje telo zacalo nieco hystericky ukladat!! zadne take!!
No tie sacharidy :/ uz nejaky cas rozmyslam, ze sa vykaslem na cestoviny, lebo po nich byvam hladna a unavena...
Odtucnene mlieko? to muselo chutit fakt zaujimavo
ja som stará škola, zeleninu zásadne dusím na masle, neznášam rastlinné tuky namiesto masla a mäso mám najradšej červené hovädzie
cestoviny inak ja napr. jedávam hrozne málokedy. snáď ešte menej ako pečivo. ja som najviac na ryžu. opražiť na masle, poliať sójovou omáčkou, zaliať horúcou vodou, počkať, kým sa urobí, podusiť k nej mrkvu, nakrájať rajčiny a môžem to žrať celý rok
Hej hej chapem, treba stravou to doplnat, len napr teraz som si kupila Psylium v tabletach, lebo mam malo vlakniny, takze som to vyriesila teda takto no ...
No tie omegy ale to je problem, napr to je v rybach a kto jedava tolko ryb za tyzden? malokto ...
Suhlasim, niekedy sa lepsie stravuje ten tucnejsi ako ten chudy
Stara skola ... ja zeleninu surovu, alebo varenu ( mrkva + brokolica + syr) prekonavam stale svoju nechut k vareniu ale to maslo som skusala tiez
Hovadzie? to mas potom vela zeleza co?
No ja tiez malo, len to je taka strava, taka rychla, proste rychlo to spravis, nieco na to hodis a mas hotove... pecivo nejem vobec ...
Ryza? No dobry napad, tu som dlho nemala, lebo mam pocit, ze som nej prezrata ... oprazit na masle? ryzu? zaujimavy napad to vyskusam ... zaliat horucou vodou a ona sa urobi? tkato som ryzu este nerobila .. dik za recept
ja jem mrte veľa rýb milujem ryby a furt ich vyhľadávam
no, mne si telo železo pýta samé, som chudokrvná takže za hovädzím slintám tak nejak prirodzene.
a nehorázne sa teším na to, ako začnem znova zarábať a vyvárať a piecť doma. milujem varenie a pečenie. len musím začať znova aj cvičiť, lebo brucho mi rastie
Ale skusim to co pises ... sojovka, aj nazov tu mam, super dakujem lebo sak tych druhov je vela, tak nejveim aky kupit ..
no ja si nepamatam ci som v tomto roku vobec rybu mala zase
Jaaj, no ja ho mam zase ze vela to zelezo tak nechapem ...
hej hej, prirodzene slintas, lebo sak clovek slinta nad tym co mu chyba, takze telo si pyta to co potrebuje prave...
No tak ja vice mene zarabam ( brigada) ale vsetko to ide na byvanie, cetsovanie, a jedlo!! ( ach ja jedlo stoji strasne prachy) ale stale moc nevypekam a nevarim. Aj ked by som chcela .... takze chapem, ze sa tesis ako budes zarabat ...
Brucho? a cvicenie pomoze? ja mam taku sunku dole, pod pupkom a nie a nie sa jej zbavit :/ zevraj skor stravou to zmenim ako cvicenim, tak uvidime
Ďalej orechy, semená, celozrnné pečivo a najmä ovsené vločky.
A dodávam občas tvaroh alebo bryndzu. Ale hlavne dostatok pohybu
najlepšie na slnku, alebo v lese smerom na hory.
+ pitie len čistej vody, zeleného čaju, výnimočne minerálnych vôd.
Ak už.