čaute , ako sa zdravo stravovať , a schudnúť ? ale vyváženú stravu , nie stale len zeleninu a ovocie.. máte nejaký rozvrh alebo niečo ? snazite sa zdravo stravovať ? a čo najviac pomáha pre trávenie ? dá sa zvýšením vlákniny schudnut ? dakujem
zdrava strava je imho vyvazena strava... aj z tukov, aj z bielkovin aj z cukrov trochu, zlozene sacharidy, zeleninu, ovocie a cista vodu, pripadne kava, chudnutie je uz len o mnozstvach a sportovych aktivitach
@james98 Je to zdravé ale zbytočne náročné, zbytočné maximálne pre študenta ak potrebuje stravu nie len zdravú ale aj energeticky, časovo a finančne efektívnu.
@khatru Ja som stratil nejaké dve kilá vynechaním čipsov a značne som obmedzil príjem umelých cukrov(rozumej nevyskytujucich sa v zelenine, ovocí) plus tiež som prestal jesť biele pečivo a prešiel som na celozrné cestoviny.
Stratil som tak ale len necelé dve kilá, to je ale úspech lebo aspon raz do týždna poruším vždy tieto moje návyky a doprajem si či už pizzu, slaninu alebo sladkosť nejakú.
Hrozne pomáha halvne prestať byť sladené nápoje a chipsy.
Inak ak chceš chudnúť tak treba zvýšiť výdaj energie.
Keby si jedol čisté ovocie určite neschudneš Napríklad aj tí čo cvičia si nedovolia vypiť napríklad pomarančovú šťavu nakoľko v jednom pohári sú 3-4 pomaranče čo je naraz zbytočne veľa kalórií. Ak si čítal že sa z citrusov chudne čo i tak nie je moc pravda, je to len pre obsah vitamínu C. Ak chceš chudnúť najlepšie bude si pozrieť na internete tabuľky nutričných hodnôt jednotlivých potravín a snažiť sa aby si menej prijal ako spotrebuješ no pritom doplniť pre telo všetko podstatné. Napríklad do istej miery mi pomohla aj vláknina nakoľko som typ čo zje zrnko ryže a už je to vidieť ešte k tým citrusom, stretol som sa s tým že večer lyžička citrónovej šťavy na lačno a nejaké to kilo ide dole ale je to s jojo efektom, používa sa to napríklad v boxe keď ti treba týždeň pred zápasom zredukovať hmotnosť. Vypíšem ti tu na začiatok pár veci čo môžeš: kuracie, morčacie, hovädzie (nie veľa), ryby ako príloha najlepšie ryža sem tam aj cestoviny , čistá voda, jemne perlivá voda + môžeš pridať citrón. Samozrejme ako príloha taktiež zelenina (kukurica moc nie). Ovocie tiež v pohode no nepreháňať. Mlieko nízkotučné,taktiež jogurty, sladiť medom no nie veľa, ovsené vločky. Napríklad v obchodoch FRESH oddelenie bio a zdravá výživa toho nájdeš dosť.
TERAZ VECI KTORE BY SI NEMAL:
bravčové, ŽIADNE PEČIVO !!!!!!!!!!! toto je strašne dôležité!! nahraď si ho napríklad Knäckenbrotom ( kúpiš napr. v Bille)
žiadne sladené vody, čokolada jedine horká s vysokým obsahom kakaa no tiež nie veľa len príležitostne, zemiaky nie ( veľa sacharidov ), banány tiež minimum, žiaden alebo minimum alkoholu, obmedziť cukor ( no nie úplne ), menej soliť
Strava je nesmierne dôležitá no pridal by som aj cvičenie presnejšie kardio odporúčam napríklad švihadlo, jumping, beh, bicyklovanie alebo sa aspoň prechádzať rýchlejšou chôdzou, každá takáto aktivita min. 30 minút !!!! až po tomto čase telo spaľuje tuk. Koľko krát do týždňa či dokonca dňa sa ti len bude chcieť no aj pri cvičení platí že všetkého veľa škodí
na záver prajem veľa šťastia a síl keď niečo koment
tak keby ješ čisto iba ovocie tak isto ako tu daktorí tvrdia nepriberieš. ale akože vyulúčenie živočíšnych produktov mi príde racionálne, tož vlastne vylúčiš väčšinu tučných a nezdravých vecí. a pokiaľ budeš jesť strukoviny tak isto budeš mať dosť výživnú stravu. takisto raw strava na krátky čas podľa mňa pomôže.
ale teda keďže asi nechceš ani vegánčiť, tak ti odporúčam čo najmenej spracovanej stravy, čiže nakupovať čo najmenej výrobkov a čo najviac surovín zjednodušene. a obmedziť múčne veci a určite aj mäso a smotanu a pod.
V prvom rade vylúč zo stravy bielu múku a cukor (ak sladiť napr. stéviou alebo fruktózou). A keď budeš do toho aspoň cvičiť tak by to malo dole vcelku ľahko. Rozhodne by som nevylučovala zo stravy mäso- z neho ak nie je ultra mastné nepriberáš.
no takže môžem ti dať receptík na celý deň:
raňajky: ovsená kaša a pridať si tam môžeš, čo chceš ovocie,orechy,kokos,horká čokoláda (nad 70%)
desiata: bus celozrnný rožok s kuracou šunkou alebo jablko (iné ovocie)
obed: buď to, čo máte, ale v malom množstve alebo si uvar celozrnné cestoviny a môžeš si tam pridať, čo ľúbiš, napr.kuracie mesto a zeleninu
olovrant: proteínový nápoj alebo 1ks ovocia
večera: zelenina + vajce/kuracia šunka/mozzarella/cottage
a samozrejme nejaké aktivita len proste ráno si daj skôr sacharidy a večer bielkoviny good luck !
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
@khatru Ja som stratil nejaké dve kilá vynechaním čipsov a značne som obmedzil príjem umelých cukrov(rozumej nevyskytujucich sa v zelenine, ovocí) plus tiež som prestal jesť biele pečivo a prešiel som na celozrné cestoviny.
Stratil som tak ale len necelé dve kilá, to je ale úspech lebo aspon raz do týždna poruším vždy tieto moje návyky a doprajem si či už pizzu, slaninu alebo sladkosť nejakú.
Hrozne pomáha halvne prestať byť sladené nápoje a chipsy.
Inak ak chceš chudnúť tak treba zvýšiť výdaj energie.
TERAZ VECI KTORE BY SI NEMAL:
bravčové, ŽIADNE PEČIVO !!!!!!!!!!! toto je strašne dôležité!! nahraď si ho napríklad Knäckenbrotom ( kúpiš napr. v Bille)
žiadne sladené vody, čokolada jedine horká s vysokým obsahom kakaa no tiež nie veľa len príležitostne, zemiaky nie ( veľa sacharidov ), banány tiež minimum, žiaden alebo minimum alkoholu, obmedziť cukor ( no nie úplne ), menej soliť
Strava je nesmierne dôležitá no pridal by som aj cvičenie presnejšie kardio odporúčam napríklad švihadlo, jumping, beh, bicyklovanie alebo sa aspoň prechádzať rýchlejšou chôdzou, každá takáto aktivita min. 30 minút !!!! až po tomto čase telo spaľuje tuk. Koľko krát do týždňa či dokonca dňa sa ti len bude chcieť no aj pri cvičení platí že všetkého veľa škodí
na záver prajem veľa šťastia a síl keď niečo koment
ale teda keďže asi nechceš ani vegánčiť, tak ti odporúčam čo najmenej spracovanej stravy, čiže nakupovať čo najmenej výrobkov a čo najviac surovín zjednodušene. a obmedziť múčne veci a určite aj mäso a smotanu a pod.
raňajky: ovsená kaša a pridať si tam môžeš, čo chceš ovocie,orechy,kokos,horká čokoláda (nad 70%)
desiata: bus celozrnný rožok s kuracou šunkou alebo jablko (iné ovocie)
obed: buď to, čo máte, ale v malom množstve alebo si uvar celozrnné cestoviny a môžeš si tam pridať, čo ľúbiš, napr.kuracie mesto a zeleninu
olovrant: proteínový nápoj alebo 1ks ovocia
večera: zelenina + vajce/kuracia šunka/mozzarella/cottage
a samozrejme nejaké aktivita len proste ráno si daj skôr sacharidy a večer bielkoviny good luck !