Zem sa točí okolo svojej osi na rovníku rýchlostou zhruba 2000 km/h, čo je asi 600m/s. Pokial by teda vyletel vrtulník napríklad do výšky 10 metrov a zostal nehybne stáť na mieste po dobu 5 sekund, mal by sa posunut vzhladom na zemský povrch asi o 3 km. Lenže v skutočnosti sa tak nedeje, pretože údajne spolu so zemským povrchom sa otáča rovnako rýchlo i atmosféra. Lenže ked sa atmosféra pohybuje spolu so Zemou, potom by rýchlosť pohybovania atmosféry dosahovala 600m/s, a to by predstavovalo masívne rýchle veterné prúdy. V skutočnosti však 10 metrov nad zemským povrchom zvyčajne nameriame veternú rýchlosť len zhruba 4m/s. Ako je to možné ? Ak sa zemská atmosféra pohybuje spolu so Zemou, prečo pravidelne nemeriame rýchlosť vzduchu 600m/s ? Takúto rýchlosť by sme museli nielen namerať, ale museli by sme to aj cítiť.
Gravitácia len pritahuje veci k Zemi, ale akým mechanizmom sposobuje to že necitíme a ani nedokážeme namerať tie 600m/s rýchle prúdy ?
A teoreticky by sme dokázali vytvoriť umele tornado s rýchlostou vetra 600m/s, ktorý by sme nielen cítili ale aj namerali. Ale ako je to možné ? Prečo teda gravitácia v tomto prípade nezabráni tomu aby sme ten 600m/s rýchly vietor cítili a namerali ho ?
toto sa fakt neučí na hodinách fyziky? či si len vtedy spal?
1) keď je vrtuľník na zemi tak sa pohybuje rovnako rýchlo ako zem, tak prečo v momente keď zlietne by mal prudko zabrzdiť? proste zotrvačnosť. Keď ideš v idúcom vlaku a vyhodíš tenisovú loptu do vzduchu (normálne ako keby si chce žonglovať), tak tresne do steny, lebo vlak sa pohybuje? Takisto aj vzduh rotuje so zemou.
Teraz príde otázka, že keď zem ide okolo slnka, tak prečo vtáčiky sa nenamáhajú aby ju dobehli, keď letia.
Ja som sa predsa nepýtal na ten vrtulník. Napísal som predsa že viem o tom že vzduch rotuje spolu so Zemou. Pýtal som sa ale prečo tento rotovaný vzduch necítime ? Však ak rotuje spolu so Zemou, jeho rýchlosť by musela dosahovať 600m/s a to aj vo vyške 10 metrov nad zemou. Ako to že takýto silný vietor necítime a ani ho nenameriame ?
Skús si predstaviť že máš futbalovú loptu, a tá futbalová lopta sa bude vo vzduchu otáčať rýchlostou 10 km/h. Tesne nad povrchom lopty budeš ale fénovať fénom, ktorý vypúšta vzduch o rýchlosti 10km/h. Napriek tomu že sa lopta otáča, túto rýchlosť vzduchu ktorý je vypúštaný fenom, predsa cítime. Skús teda nad otáčajúcu loptu vypustiť fén, a daj si tam ruku a ucítiš tú rýchlosť vypúšťaného vzduchu. Prečo sa ale toto isté nedeje aj v prípade otáčania Zeme ?
Futbalová lopta nemá vlastnú gravitáciu. Celá masa, vzduch aj Zem sa točí rovnakou rýchlosťou.
Vietor je výsledkom úplne iných procesov v atmosfére.
Na priklade toho vlaku. Postav sa na strechu vagónu. Ak vlak s tým vagónom pôjde 50km/h , ... rovnaká otázka akú si položil ty. Prečo ti nenamerajú rýchlosť 50km/h ?
Dobrym pravidlom pred tym, nez vyplodis takuto kokotinu je zamysliet sa nad tym, ci si vazne myslis, ze si mudrejsi a vzdelanejsi nez vsetci vedci tohto sveta a ci keby to bola pravda by na to doteraz nikto neprisiel. Lebo, vies, spravidla je opovedou to, ze ty si prespal strednu skolu nez to, ze si objavil nieco sokujuce, co doteraz nikto z ludi s ovela vacsim chapanim danej problematiky a ovela vyssim vzdelanim neobjavil
@staphylococcus vzhladom na to, ze tento clovek sem rad dava “dokazy” z biblie, je ti urcite jasne, ze mohol mat ten pocit, ze prisiel na nieco prevratne.
ale inak ešte možno je problém, že si neuvedomuješ mierku....
zem (pevná časť) má polomer 6378km a potom máš atmosféru, kde je vzduch a tak... drvivá väčšina hmoty v atmosfére je do dákych 12km (tam sa aj tvorí väčšina meteorologických javov) a bežne sa hovorí, že atmosféra je do cca 100km ... vo výške 100km už je veľmi riedky plyn a už častice voľne 'ulietajú' (ale to skôr také ľahké plyny ako napr hélium) do vesmíru.... napríklad na Marse je nižšia gravitácia a preto tam atmosféra viac 'uletela' a teraz je už vcelku riedka...
ale teda tu sa bavíme o úplne inej škále ako tvojich 20 metrov
Prepáč mi prosim, nechcem byt zla, ale... Ty tu bud stale pridávaš nejaké náboženské fanaticke príspevky alebo fora o tom, ci môžeš ísť v 20 rokoch zit do domova dochodcov, lebo nemôžeš byt sam. A teraz taketo nezmyselné forum :/ prepáč mi este raz, kludne môj koment zmaž (budem to uplne akceptovat). Prajem ti, aby si bol šťastný v živote. Naozaj. Len skus si dávať viac pozor niekedy, co tu napíšeš, lebo ľudia vedia byt velmi neprijemni (oveľa viac nez ja teraz) a ak si tiež tak citlivej povahy ako ja, tak ti to vôbec nemusí spravit dobre
Keď si v aute, takisto necítiš vnútri vietor, lebo ten vzduch sa pohybuje s autom súčasne - aj keď vzhľadom na zem to nie je celkom dokonalý príklad. Okrem toho, že zem sa točí okolo svojej osi, letí okolo slnka, slnko spolu so slnečnou sústavou letí okolo stredu galaxie a samotné galaxie sa tiež pohybujú vesmírom, navyše vesmír sa neustále exponenciálne rozpína, tak si spočítaj tých xy pohybov a rýchlostí, čo ti nakoniec výjde a stále to bude to isté - atmosféra sa točí spolu so zemou na základe gravitácie.
"Ak sa zemská atmosféra pohybuje spolu so Zemou, prečo pravidelne nemeriame rýchlosť vzduchu 600m/s ? Takúto rýchlosť by sme museli nielen namerať, ale museli by sme to aj cítiť."
rovnakou rychlostou sa pohybuju aj ludia aj meracie pristroje aj vsetko na zemi, ty retard. ked ides autom po dialnici, 70tkou, a vedla teba ide auto 70tkou, ako to ze sa to auto nehybe? ved ide sedemdesiatkou, malo by popri tebe prefrcat za sekundu, nie?
Keď tak zem vykonáva dva pohyby... Pohyb okolo vlastnej osi a okolo slnka.. (Asi si spal na geo...) a keď tak tam máš ešte "vplyv vetrov "pasaty a antipasaty.. Ďalej... vplyv coriolisovej sily to znamená ze na polocha je zem splostena a na rovníku vypukla...gravitácia.. Tak isto do určitej výšky atmosfery je dychatelny vzduch..
Plus vplyv morských prúdov na pevninu alebo na oceán... Tepelné studené... Tornáda hurikány... Netuším odkiaľ si prišiel na ot ze zem je rovná... To sa len nám zdá ze je ale ona není len my ju tak vnímame... Na jednej strane slno vychádza a na druhej zapadá to je zdanlivy pohyb... Tak isto veľmi závisí keď je slnko v afeliu alebo v periheliu a s tým súvisi aj počasie ci je leto alebo zima.
Co sa týka guľatosti Zeme, je to jeden z najväčších podvodov tohto storočia. Každý kto podrobne preskúma vedecké argumenty pre plochú Zem, tak uverí v plochú Zem a prestane veriť tomu že zem je guľa. Ja som o tom založil stránku kde podrobne dokazujem plochú Zem tu :
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
Myslím to tak že vrtulník bude mať zapnuté vrtuly, ale bude stát na mieste.
Vrtulník nebola pointa statusu, pýtam sa prečo nemeriame 600m/s rýchle veretné prúdy ?
Gravitácia len pritahuje veci k Zemi, ale akým mechanizmom sposobuje to že necitíme a ani nedokážeme namerať tie 600m/s rýchle prúdy ?
A teoreticky by sme dokázali vytvoriť umele tornado s rýchlostou vetra 600m/s, ktorý by sme nielen cítili ale aj namerali. Ale ako je to možné ? Prečo teda gravitácia v tomto prípade nezabráni tomu aby sme ten 600m/s rýchly vietor cítili a namerali ho ?
1) keď je vrtuľník na zemi tak sa pohybuje rovnako rýchlo ako zem, tak prečo v momente keď zlietne by mal prudko zabrzdiť? proste zotrvačnosť. Keď ideš v idúcom vlaku a vyhodíš tenisovú loptu do vzduchu (normálne ako keby si chce žonglovať), tak tresne do steny, lebo vlak sa pohybuje? Takisto aj vzduh rotuje so zemou.
Teraz príde otázka, že keď zem ide okolo slnka, tak prečo vtáčiky sa nenamáhajú aby ju dobehli, keď letia.
Btw. aj celá naša galaxia sa pohybuje
Prečo v metre keď ľudia stoja, tak nie sú natlačení na konci vagónu? chlapeeee... made my day
Ja som sa predsa nepýtal na ten vrtulník. Napísal som predsa že viem o tom že vzduch rotuje spolu so Zemou. Pýtal som sa ale prečo tento rotovaný vzduch necítime ? Však ak rotuje spolu so Zemou, jeho rýchlosť by musela dosahovať 600m/s a to aj vo vyške 10 metrov nad zemou. Ako to že takýto silný vietor necítime a ani ho nenameriame ?
Skús si predstaviť že máš futbalovú loptu, a tá futbalová lopta sa bude vo vzduchu otáčať rýchlostou 10 km/h. Tesne nad povrchom lopty budeš ale fénovať fénom, ktorý vypúšta vzduch o rýchlosti 10km/h. Napriek tomu že sa lopta otáča, túto rýchlosť vzduchu ktorý je vypúštaný fenom, predsa cítime. Skús teda nad otáčajúcu loptu vypustiť fén, a daj si tam ruku a ucítiš tú rýchlosť vypúšťaného vzduchu. Prečo sa ale toto isté nedeje aj v prípade otáčania Zeme ?
Dal som normálny príklad, ale ked je chybný, ako to že nevieš ukázať v čom je mylný ?
Vietor je výsledkom úplne iných procesov v atmosfére.
Na priklade toho vlaku. Postav sa na strechu vagónu. Ak vlak s tým vagónom pôjde 50km/h , ... rovnaká otázka akú si položil ty. Prečo ti nenamerajú rýchlosť 50km/h ?
zem (pevná časť) má polomer 6378km a potom máš atmosféru, kde je vzduch a tak... drvivá väčšina hmoty v atmosfére je do dákych 12km (tam sa aj tvorí väčšina meteorologických javov) a bežne sa hovorí, že atmosféra je do cca 100km ... vo výške 100km už je veľmi riedky plyn a už častice voľne 'ulietajú' (ale to skôr také ľahké plyny ako napr hélium) do vesmíru.... napríklad na Marse je nižšia gravitácia a preto tam atmosféra viac 'uletela' a teraz je už vcelku riedka...
ale teda tu sa bavíme o úplne inej škále ako tvojich 20 metrov
rovnakou rychlostou sa pohybuju aj ludia aj meracie pristroje aj vsetko na zemi, ty retard. ked ides autom po dialnici, 70tkou, a vedla teba ide auto 70tkou, ako to ze sa to auto nehybe? ved ide sedemdesiatkou, malo by popri tebe prefrcat za sekundu, nie?
to iste.
» paranormalnejavy1.webnode.sk/nasa-zem-je-nao...