Ahojte! Budúci rok maturujem a už by sa aj patrilo vyberať školu Už pár rokov ma to ťahá k počítačom a priznám sa, že odmalička trávim abnormálne veľa času hraním pc hier Viem, že štúdium informatiky nie je ani zďaleka o hraní hier, ale aj tak ma to
@madeiselle Prosím ťa, kde žiješ ? Už dávno sa nerozlšujú ženské a mužské profesie, veď rob to, čo ťa baví a na ostatných sa vyser, čo si myslia. U nás v meste dokonca aj na WC vyberá peniaze chlap
Hlavne aby ťa to bavilo ... Skús si napr. teraz cez leto vyskúšať niečo naprogramovať, prečítať nejaký článok, atď... a zistíš, či ťa to baví alebo nie
Lebo štúdium IT nie je fakt o hraní PC hier ( na mojej strednej síce bolo , no nejako aspoň dúfam, že na VŠ to je iné)
aj baby studuju je ich sice dost menej (u nas 1:15 +-) ale ak ta to bavi tak smelo do toho ako bolo pisane vyssie, skus si nieco naprogramovat a uvidis ako ta to bude bavit
Toto by vobec nemal byt argument ani. Co som vypozorovala, studentky info su lepsie prijimane (ewgh) ako na FCHPT u nas, kde je 68% zien vo vsetkych stupnoch studia vratane doktorandskeho, ale pre vyucujucich sme stale blbe kusy masa, vhodne na sustavne otvorene obtazovanie a kokotne poznamky typu Aby teda aj dievcata vedeli,,ze stroje sa nelisia len farbou, ale aj parametrami. End rant.
Jasné, že je to vhodné pre ženy. Len sa pozastavujem nad tým, že z čoho si usúdila že by ťa to bavilo. Keď hovoríš, že len hráš veľa hier a máte ju v škole a aj to nič moc (asi nejaký excel, word, pascal a to viac menej nebaví ani tých ludí, ktorí majú radi informatiku )....
Ist na IT skolu s tym, ze si sa predtym IT aktivne nevenovala je vo vacsine pripadov zbytocne. Skoncis v nejakej hovno platiacej firme, kde budes robit tie najpodradnejsie prace (vsimam si to na spoluziakoch, ktori prisli studovat IT bez predchadzajucich skusenosti, lebo is mysleli, ze je to cool a teraz robia niekde za par korun, lebo im chybaju roky praxe, ktora sa v IT da ziskavat uz davno pred studiom)
@8 to fakt ma niekto takto jebnute poznamky ako ta na konci s tou farbou?? O__o
neviem ci ja mam stastie na svoje pracovisko, pracu alebo kolegov, ale pristupujeme ku kazdemu rovnako... bez ohladu na to, ci je to muz, zena, niekto na TPP alebo brigadnik... skratka sa snazime kazdemu ochotne poradit, naucit, vysvetlit... a z realnej skusenosti --> pracujem v IT sektore a v nasej firme je pomer muzov a zien - 70 ku 30 ...
Priznám sa, že ja až tak neriešim, či ma to baví. Vidim, že to dokážem a matiku mám v krvi naučím sa hocičo len nechcem hneď po škole skončiť na úrade práce kvôli tomu, že vyštudujem nejakú etnológiu na filozofickej (nič proti vám ) a podľa mňa rozdiely medzi pohlaviami sú cítiť, stačí sa pozrieť, kto z nás poväčšine študuje matematické vedy a áno, na Slovensku si stále niektorí ľudia nevšimli, že ženy su schopné aj iných vecí ako rodiť deti
"informatik" je velmi siroky pojem... v prvom rade si zacni selektovat, ktorym smerom sa budes chciet uberat... a nesmies to zase brat tak, ze mam na haku, naucim sa co musim a nemusi ma to ani bavit...
takyto pristup nie je dobry... uz aj keby ta to nebavilo, tak ti to aspon nesmie liezt hore krkom, ak v tom mas pracovat nasledujucich "par" rokov...
A teda hej, je to iné trocha, ja sa na škole teraz bavim prevažne s muzmi a keď som sama medzi nimi znášam všetky vtipy tikakuce sa nášho pohlavia... Ale mi furt ktosi otvara dvere, lichoti a tak. Vyhody to ma tiež, ako všetko.
,,Už pár rokov ma to ťahá k počítačom a priznám sa, že odmalička trávim abnormálne veľa času hraním pc hier " a teda, kedže sa hráš odmalička PC hry, je z teba informatička hej?
Okej. (pokerface)
@laurikaaa tým som iba chcela povedať ako som sa k tomu celému dostala a keby si si prečítala aj zvyšok, vedela by si, že som si plne vedomá, že to o tých hrách nie je chcela by som sa tomu venovať viac, len neviem, či to má zmysel, keď ešte nie som rozhodnutá, na akú školu pôjdem
nahodou..mne sa pacia nechapave pohlady zien a obcas aj chlapov,ked sa bavime o pocitacoch zvyknes si nato a bude ti fajn...a muzsky kolektiv je vacsinou prijemnejsi..aspon pre mna
Za prve matematike sa na vyske nevyhnes ale nie je to mainstream. Je to zopar predmetov ktore musis preletiet. A to ze ju vies na strednej neznamena ze aj na vyske. Ked zabludis k sustave diferencialnych rovnic ktore sa pocitaju v komplexnych cislach tak tam sa strati asi kazdy normalny clovek. Cez to treba preletiet a nevracat sa k tomu
Za dalsie hry a programovanie to je ako ked miesas jablka a hrusky - nema to nic spolocne.
Na vysokej sa priprav ze ti vysvetlia zaklady ale to hlavne je samostudium. Prevazne v anglictine (google v spojeni s frazou how to... je silny nastroj informatika )
Taktiez nebude to o jednom jazyku ale budes musiet zvladnut viacere ale to nie je problem v priebehu rokov.
A kazdopadne z IT a vseobecne technickych smerov mas vacsie uplatnenid ako zo socialnej prace takze kazdopadne to za pokus stoji, aj ked ja som po piatich rokoch znenavidel PC
neviem o tom že by som napísal blog (spoved ohrdnuteho kkta) ako ty
inak teraz ma napadlo ale možno sa to hodi viac ako koment pod tvoj blog že pre ludi co chodili na viac rovnakych prednasok to musela byt riadna sranda sa divat na teba ako ides zakazdym za inou a ta ta odpalkuje to im asi taky saso ako ty aj zvysil ucast mali by ti pogratulovat
a mozno aj zacalo kolovat medzi zenskymi ze si ku nim sada nejaky štet ako ty ktovie kolko sa s tebou bavili len preto
Ale hlavne aby som ta este upozornil co sa tyka uplatnenia. Snaz sa naucit anglictinu plynule.
Ja viem programovat (vo vela jazykoch) a aj citat a pisat v anglictine (to mi nerobi ziadny problem) ale nemam prax v komunikacii a mam celkom problem najst nieco. Vsade je vyzadovana fluent anglictina.
A dalsia vec ktoru ja nepochopim. Vsade chcu ludi s praxou a nie absolventov. Cize aj s IT skolou budes mat po skonceni mensi problem kym neziskas prax
@sylver987 ďakujem za rady ! toto som potrebovala počuť. S jazykami by som nemala mať problém, i keď viem anj, nej, ruj ani jedným neviem plynulo :/ A ohladne praxe ako sa všetci dušujú, že majú zaujem aj o absolventov, ale ocividne to tak úplne nebude :/
@barky ja tiez neviem o ziadnom blogu o ohrdnutom kkt, ale mozem napisat jeden blog o tebe a to bude vlastne to iste
ale diky, ze pises o svojich strapnujucich zazitkoch z prednasok, neboj, to, ze ho mas maleho este neznamena, ze ta ziadna nechce...ver mi mna zase ziadna neodplakovala nastastie, lebo ziadnu som nebalil, ale to by si pochopil z textu kebyze nie su kktsky chujko
dnes to uz nie je take ako kedysi, ze na dievca na inf pozerali ako na uplne zjavenie. ale stale sa najdu aj taki, ktori pozeraju trochu divne na nas .. a tiez pravda, ze je to o samostudiu, kedze naucia len (ubohe) zaklady. ale ak ta to bude bavit, chod.
@madeiselle ja som predovsetkym pisal o kosiciach lebo to mam nedaleko domu. Ale v KE vyzaduju vela a za pomerne maly plat.
Dokonca na profesii bolo ze pozicia vhodna pre absolventa a odpovedali mi ze nemam dostatocne skusenosti na danu poziciu a absolvent je o tom ze je bez skusenosti
Myslim ze v okoli blavy by si nemala mat problem.
Ja som dal svoj CV na profesiu a sami sa mi ozvali, lenze nechcel som ist na druhy koniec slovenska. Ale ak v KE nepochodim tak budem musiet
Ale vzdy plati ze v IT mas vacsiu sancu na uplatnenie.
@madeiselle niečo medzi, môžem si v podstate medzi tým zvoliť ale asi máme viacej teórie, keďže som na muni , ak chceš veľa praxe tak fit brno je zameraná viac prakticky , ale je to aj časovo viacej náročné počas semestra
musím priznať, že tú školu som si doma musela riadne vybojovať, pretože všetci to mali za "mužskú robotu" a ako dievča vraj nebudem mať šancu, nikde ma nezamestnajú a budú to zbytočne vyhodené peniaze
bola som na matfyze na aplikovanej info a som rada ze uz nie som - tot moja skusenost.
brigadu som si s tym nenasla (a vobec - nepoznam babu z odboru, co by nebrigadovala/nebrigaduje mimo IT odbor - jazykovky, obchody, etc.), cely odbor mi pripadal ani macka ani mys, skratka cele zle.
ja študujem informatiku a aj pracujem v IT firme je nás tam skutočne málo žien, tak 1/10 počtu zamestnancov ale berú nás tam úplne v pohode a práveže muži sa vždy tešia ženám vo firme , sme hýčkané, rozmaznávané a tak podla mňa nie je nič lepšie ako žena v mužskom svete a vôbec nie je problém so zamestnaním ženy v IT
poviem ti z vlastnej skusenosti. Nestaci ze ti ide matika, pokial nevies programovat alebo ti to neslo na strednej ani tam nechod, zbytocne zabijes rok zivota.
co sa tyka "muzskeho sveta" chalani su radi, ze sa medzi nimi objavi dievca, ak to vies vyuzit, budes mat z toho vyhody.
Okrem toho informatiku studuju aj dievcata. Sice nas tam bolo zopar, ale vzdy sme drzali spolu a pomahali sme si ako sa dalo, najlepsie kamaratky mam prave informaticky
Skus sa zapojit do projektu AJ TY V IT
Je to projekt Fiit STU urceny pre dievcata, ktore sa rozhoduju ci studovat informatiku.
viac na » www.ajtyvit.sk/...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
Lebo štúdium IT nie je fakt o hraní PC hier ( na mojej strednej síce bolo , no nejako aspoň dúfam, že na VŠ to je iné)
Eh, toto mám rada
neviem ci ja mam stastie na svoje pracovisko, pracu alebo kolegov, ale pristupujeme ku kazdemu rovnako... bez ohladu na to, ci je to muz, zena, niekto na TPP alebo brigadnik... skratka sa snazime kazdemu ochotne poradit, naucit, vysvetlit... a z realnej skusenosti --> pracujem v IT sektore a v nasej firme je pomer muzov a zien - 70 ku 30 ...
a keď hry, tak programuj a dizajnuj hry dosť IT a znie to super. A tes sa, ako vravia hore - vlastný harem! Fakt neries mužský a ženský svet, sú kecy.
takyto pristup nie je dobry... uz aj keby ta to nebavilo, tak ti to aspon nesmie liezt hore krkom, ak v tom mas pracovat nasledujucich "par" rokov...
Okej. (pokerface)
Za dalsie hry a programovanie to je ako ked miesas jablka a hrusky - nema to nic spolocne.
Na vysokej sa priprav ze ti vysvetlia zaklady ale to hlavne je samostudium. Prevazne v anglictine (google v spojeni s frazou how to... je silny nastroj informatika )
Taktiez nebude to o jednom jazyku ale budes musiet zvladnut viacere ale to nie je problem v priebehu rokov.
A kazdopadne z IT a vseobecne technickych smerov mas vacsie uplatnenid ako zo socialnej prace takze kazdopadne to za pokus stoji, aj ked ja som po piatich rokoch znenavidel PC
neviem o tom že by som napísal blog (spoved ohrdnuteho kkta) ako ty
inak teraz ma napadlo ale možno sa to hodi viac ako koment pod tvoj blog že pre ludi co chodili na viac rovnakych prednasok to musela byt riadna sranda sa divat na teba ako ides zakazdym za inou a ta ta odpalkuje to im asi taky saso ako ty aj zvysil ucast mali by ti pogratulovat
a mozno aj zacalo kolovat medzi zenskymi ze si ku nim sada nejaky štet ako ty ktovie kolko sa s tebou bavili len preto
Ja viem programovat (vo vela jazykoch) a aj citat a pisat v anglictine (to mi nerobi ziadny problem) ale nemam prax v komunikacii a mam celkom problem najst nieco. Vsade je vyzadovana fluent anglictina.
A dalsia vec ktoru ja nepochopim. Vsade chcu ludi s praxou a nie absolventov. Cize aj s IT skolou budes mat po skonceni mensi problem kym neziskas prax
ale diky, ze pises o svojich strapnujucich zazitkoch z prednasok, neboj, to, ze ho mas maleho este neznamena, ze ta ziadna nechce...ver mi mna zase ziadna neodplakovala nastastie, lebo ziadnu som nebalil, ale to by si pochopil z textu kebyze nie su kktsky chujko
Dokonca na profesii bolo ze pozicia vhodna pre absolventa a odpovedali mi ze nemam dostatocne skusenosti na danu poziciu a absolvent je o tom ze je bez skusenosti
Myslim ze v okoli blavy by si nemala mat problem.
Ja som dal svoj CV na profesiu a sami sa mi ozvali, lenze nechcel som ist na druhy koniec slovenska. Ale ak v KE nepochodim tak budem musiet
Ale vzdy plati ze v IT mas vacsiu sancu na uplatnenie.
musím priznať, že tú školu som si doma musela riadne vybojovať, pretože všetci to mali za "mužskú robotu" a ako dievča vraj nebudem mať šancu, nikde ma nezamestnajú a budú to zbytočne vyhodené peniaze
snáď im ukážem, že sa mýlili
brigadu som si s tym nenasla (a vobec - nepoznam babu z odboru, co by nebrigadovala/nebrigaduje mimo IT odbor - jazykovky, obchody, etc.), cely odbor mi pripadal ani macka ani mys, skratka cele zle.
co sa tyka "muzskeho sveta" chalani su radi, ze sa medzi nimi objavi dievca, ak to vies vyuzit, budes mat z toho vyhody.
Okrem toho informatiku studuju aj dievcata. Sice nas tam bolo zopar, ale vzdy sme drzali spolu a pomahali sme si ako sa dalo, najlepsie kamaratky mam prave informaticky
Je to projekt Fiit STU urceny pre dievcata, ktore sa rozhoduju ci studovat informatiku.
viac na
» www.ajtyvit.sk/...