Ahojte, chcem sa spýtať, či niekto nechodí alebo nechodil na odbor stráž prírody na žilisnkú univerzitu (konkrétne sa to volá Výskumný ústav vysokohorskej biológie v Tatranskej Javorine). Chcem si tam poslať prihlášku, ale chcem sa najprv informovať, že a
Uplatnenie absolventov je predovšetkým v ochrane prírody ako profesionálna stráž prírody, no vzhľadom na získané vedomosti a zručnosti môžu pracovať v múzeách, lesníctve, požiarnych zboroch. Vzdelanie dáva významné možnosti uplatnenia sa v súkromnom sektore, predovšetkým v cestovnom ruchu (profesionálni sprievodcovia v prírode) a organizáciách zaoberajúcich sa kynológiou, jazdectvom či alpinizmom. Absolvent je schopný manipulovať s divožijúcimi zvieratami a efektívne sa podieľať na ich manažmente. Uplatňuje sa v spoločných projektoch a úlohách s veterinárnymi a poľnohospodárskymi organizáciami. Môže významnou mierou napomôcť pre efektívne získavanie finančných prostriedkov pre mimovládne organizácie.
Presne pre toto som sa pytal, ja som polovnik, som konatelom spolocnosti, ktora sa venuje lesnemu hospodarstvu. V styku s touto problematikou sa pohybujem cely zivot. Pracovne miesta rokmi jasne ubudaju. Len tak namatkovo z tej anotacie studijneho programu:
"Uplatnenie absolventov je predovšetkým v ochrane prírody ako profesionálna stráž prírody" - neviem, kto pricetny by dal robit tuto funkciu niekomu inemu, ako lesnikovi, pripadne polovnikovi z danej polovnickej organizacie (ale mozno nevidim do problematiky dostatocne)
"Absolvent je schopný manipulovať s divožijúcimi zvieratami a efektívne sa podieľať na ich manažmente." - toto je pekne napisane, ale som si isty, ze divo zijuce zvierata nemaju sajny, co je to management a moc sa manageovat nedaju A zaujima ma, s akymi divo zijucimi zvieratami a hlavne kde bude mat absolvent moznost pracovat. Na podnikanie v chove tychto zvierat staci v principe povolenie tusim...
"Uplatňuje sa v spoločných projektoch a úlohách s veterinárnymi a poľnohospodárskymi organizáciami." - moze byt, ale neviem, kto ho bude financovat. Veterinar, pripadne polovnik (nie bezny polovnik, ale to tu nebudem rozoberat) je ten, kto ma razitko...a platit nejakeho vysokoskolaka za poradenstvo? Nebudme smiesny, ti ludia toho vedia 100% viac ako nejaky absolvent neurciteho odboru.
"Môže významnou mierou napomôcť pre efektívne získavanie finančných prostriedkov pre mimovládne organizácie." - jasne, ked bude pisat pridrbane projekty, volat do medii a uvazovat sa v lese o stromy.
Mozno sa cely mylim a beriem to zle, budem velmi rad, ked mi to niekto objasni, ale poviem ti narovinu - nevidim to moc ruzovo, aspon z mojho pohladu. Ak chces naozaj pomahat prirode SR, chod na lesnicku a potom to rob tak, ako najlepsie vies...
@matheusko vsetko zalezi na lokalnej organizacii, ja ku lesnemu hospodareniu v mojom rodisku nemam absolutne ziadne vyhrady. Chranene rastliny a zivocichy su chranene, k ubytku zalesnenej plochy nedochadza, k ubytku povodnych druhov zveri nedochadza. A to, ze sa v lese tazi drevo? Ved je to preboha normalne hospodarstvo, a este s realtivne velkym ohladom na prirodu. Porovnaj si to s polnohospodarmi - na tych ich megapoliach moc povodnych zivocichov a rastlin nezije...
@panpeterpan tak u nas je lokalna organizacia na nic. Voci tazbe nic nemam, ale napr. taka kradez dreva ked sa potichu vytracaju vetriesky dreva a o vikendoch sa po lese ozyva pila, a nechce sa s tym spravit poriadok, to mi uz trochu prekaza.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
Môj bratranec ma vysokú školu lesnícku, bol poľovník ale potom sa to tam nejako dodrbalo. (neviem dôvod)
Je skutočný majster vo svojom obore no nemôže nájsť prácu. Všetky fleky sú obsadené, rodinkárske alebo po známosti. Takže tak.
Takže ak sa na nejaké také miesto dostaneš potom tak paráda
"Uplatnenie absolventov je predovšetkým v ochrane prírody ako profesionálna stráž prírody" - neviem, kto pricetny by dal robit tuto funkciu niekomu inemu, ako lesnikovi, pripadne polovnikovi z danej polovnickej organizacie (ale mozno nevidim do problematiky dostatocne)
"Absolvent je schopný manipulovať s divožijúcimi zvieratami a efektívne sa podieľať na ich manažmente." - toto je pekne napisane, ale som si isty, ze divo zijuce zvierata nemaju sajny, co je to management a moc sa manageovat nedaju A zaujima ma, s akymi divo zijucimi zvieratami a hlavne kde bude mat absolvent moznost pracovat. Na podnikanie v chove tychto zvierat staci v principe povolenie tusim...
"Uplatňuje sa v spoločných projektoch a úlohách s veterinárnymi a poľnohospodárskymi organizáciami." - moze byt, ale neviem, kto ho bude financovat. Veterinar, pripadne polovnik (nie bezny polovnik, ale to tu nebudem rozoberat) je ten, kto ma razitko...a platit nejakeho vysokoskolaka za poradenstvo? Nebudme smiesny, ti ludia toho vedia 100% viac ako nejaky absolvent neurciteho odboru.
"Môže významnou mierou napomôcť pre efektívne získavanie finančných prostriedkov pre mimovládne organizácie." - jasne, ked bude pisat pridrbane projekty, volat do medii a uvazovat sa v lese o stromy.
Mozno sa cely mylim a beriem to zle, budem velmi rad, ked mi to niekto objasni, ale poviem ti narovinu - nevidim to moc ruzovo, aspon z mojho pohladu. Ak chces naozaj pomahat prirode SR, chod na lesnicku a potom to rob tak, ako najlepsie vies...