@rheia Hovorim z vlastnej skusenosti Chces vidiet tu fotku? Potom ta vyzvem, aby si si isla po zrkadlovku za dvesto tisic euro a spravila lepsiu (autor nie som ja, ale moja sestra)
@9 myslis ze dedovov jednorazovkou sa naucis lepsie fotografovat ako digitalom kde mas neobmedzene moznosti? Mozes skusat a skusa a skusat..vtedy sa naucis najviac.
Nechapem tento postoj /nehovorim len o tebe/ ...odsudzovat nieco, len preto ze je to nove...
@fakecocacolazero preco by si zaciatocnik nemohol kupit zrkadlovkou, ked sa napriklad chce tomu viac venovat? Kde je napisane ze kazdy zaciatocnik si musi kupit kompakt a o rok ho slahnut do suflika a kupit zrkadlovku...
@sexytellhim k tomu PS. nepredava sa uz pretoze je to starsi model a nahradili ho D5000 a nasledne D5100, pripadne z vyssej triedy D90.
Pre zaciatocnika je dobra ta D5100 alebo od Canonu 1100D, len si myslim ze nove aj so setovym objektyvom ich pod 400€ nezozenies, ale z bazaru nieje problem.
@tenario Odsudzujem ludi/deti, ktori v zivote neodfotili nic lepsie nez mamu s tatom na kopci za dedinou a prve co ich napadne, ked sa chcu tomu zacat venovat je: kupim si zrkadlovku. A chcem takyto objektiv, potrebujem D5000 XY mega ultra nikon, lebo to ma dnes kazdy, kto foti..
Proste myslim si, ze ked ma clovek talent, tak by sa mal aj k tomu prislusenstvu dopracovat postupne, aby najskor zistil, ci ho to vobec bude drzat dlhsie nez mesiac a ci ma nejake umelecke citenie. Nezratam ani na prstoch kolkym 13-14 rocnym deckam rodicia kupuju zrkadlovky aby neboli v skole za zaostalych, ze chcu byt fotografi (lebo to je teraz uplne in).. Nemam nic proti technike ak je v spravnych rukach. Vid napr. @nutini
@1 súhlas! ja som zástancom toho, že dobrú fotku spravíš trebárs aj mobilom...
a k téme..podľa mňa, keď si začiatočník, stačil by ti aj obyčajný kompakt...kým si osvojíš techniku, zistíš čo ťa baví, aké fotky by si chcel robiť...a pak, keď už budeš so sebou spokojný, kúp si aj tisíc zrkadloviek...
@1 0 mám dotaz...o čom to je, keď foťák spraví teoreticky všetku prácu za teba? nastavíš si pár vecí a cvakáš...nehovorím,žesom proti zrkadlovkám, aj ja si ju plánujem kúpiť...ale podľa mňa fotenie je o tom, že fotky vytváraš ty prostredníctvom foťáku a nie foťák prostredníctvom teba...
@kaysullivana7x ty myslis ze zrkadlovka spravi dobru fotku za teba? Mas to troska pomylene skor kompakt spravi lepsiu fotku za teba ako zrkadlovka, ktoru treba vediet ovladat.
A uz ked sme pri tom treba vediet aj nieco ine a nie len ovladat fotak.
@unteachable kym povies ze na zaciatok ti staci kompakt musis vediet co ten clovek chce fotit...Ked niekto chce fotit volne zijuce zveri na to potrebuje kvalitny zoom ..s komapktom to asi nepojde..A to je len jedna z pricin...
@kaysullivana7x Je to o tom, ci ma ta fotka dusu a atmosferu, jeden a ten isty betonovy stlp sa da odfotit na sto sposobov a urcite tam bude niektory lepsi, nez ostatne, lebo tam bude myslienka, bude tam nieco, co ta zaujme, pripadne vyvola asociaciu s nejakym miestom, pachom, cimkolvek co ta pritahuje. Podla mna je na prvy pohlad citit, ci je ta-ktora fotka urobena strojovo, umelo, alebo so srdcom, jasnym zamerom a napadom.. ak som jediny, kto to takto vnima, tak som zrely do cvokarne (alebo do lesov za camillou, tam si zalozime Naturalnu Stranu Cesnakoveho Odboja a budeme nahanat splasene srny .. preboha ved v kazdom druhu umenia musi byt na zaciatku napad, emocia a potom spracovanie a prevedenie, inak nestoji za nic! Ale na birdzi sa uz k umeniu asi nebudem vyjadrovat, stoji ma to kopu nervov
@unteachable ježiš, kľud ja som len chcela v podstate vyjadriť len to, že podľa mňa dokáže dobrú fotku urobiť mobilom, kompaktom, dedovým polaroidom, proste hocičím....nechcela som to tu až tak rozbehnnúť
@kaysullivana7x ... tak potom si nemyslim ze vies posudit scim sa da a scim sa neda spravit dobra fotka, dobra myslim po stranke technickej aj emocnej. prepac musel som dopovedat co som zacal
@matoko okej, beriem tvoj názor ja som asi naivný idiot, ale ja si FAKT stále myslím, že človek urobí dobrú fotku hocičím (opakujem sa asi 50ty krát, ale budiš aj fotka z mobilu môže niesť určitú emóciu...ale to len tak na okraj
Ale dobra fotka znamena dobra kompozicia, dobra technicka kvalita, vyzarovanie emocii napriklad a uz nemyslim ze mobil splna dobru technicku kvalitu...
ach, zas som sa kvalitne na niektorích zabavil ale teraz k téme.
do 400eur aj s objektívom nemáš skoro vôbec na výber (ak teda uvažujeme o novej zrkadlovke). Pri Canone to je jednoznačne asi iba Canon 1100D ktoré zoženieš napr na v AQT:
CANON EOS 1100D + EF-S 18-55 III DC = 420e
alebo
CANON EOS 1100D + EF-S 18-55 II IS = 447e
tu si môžeš pozrieť recenziu bit.ly/pyDGW7
myslím že na úplný začiatok také niečo stačí, limitovať ťa bude spočiatku len ten veľmi trápny objektív ale ten range 18-55 je dosť potrebný + v tom sete ťa výjde za pár eur takže tam nie je čo riešiť
Moj priateľ kupoval asi pred tromi rokmi D60, ako prvú zrkadlovku. Vravel, že mal chvíľu počkať a zobrať D80. Bol však veľmi nedočkavý. D60 nie je zlá, je to dobrý foťáčik, teraz má ale D90 a nevie si ju vynachváliť. Do 400 eur to ale nezoženieš, tobož s objektívom ešte. No, možno v komisionálnom vo fotolabe alebo niekde na bazári. Inak si myslím, že Ťa taká 60tka aj s objektívom by vyšla minimálne na 600.. Ja som tiež začiatočník, ja si idem kúpiť kompakt, ten máš okolo 150 eur, taká kvázi "polozrkadlovka". A keď zarobím tak zrkadloo
ak si úplny začiatočník zrkadlo je ti na dve veci...s nastaveným automatom môžeš fotiť a stačí ti na to kompakt. Ak uvažuješ že ťa to bude baviť a časom chceš zrkadlovku tak si kúp kompakt s dobrým objektívom (ja mám napr. Fuji finepix hs20 exr) a nauč sa ovládať ten. Nehovorím že sa vyrovná zrkadlovke ale ty ako laik to asi ťažko rozoznáš
@tenario áno podľa mňa by si najprv mal človek kúpiť kompakt až potom zrkadlovku. Nech najprv zistí či ho to naozaj baví a ked nie tak zbytočne neminie toľko peňazí za zrkadlovku.
Panebože, vy ste experti všetci doradu! Milujem, keď niekto v živote nefotil, kúpi si zrkadlovku, urobí dve fotky a už je pán!
Fotiť treba so srdcom, skúšať.
@unteachable Ja som sa trošku zle vyjadrila, pretože tá "dedkova jednorazovka" je tak neskutočný aparát, že odfotiť s tým niečo je niekoľko násobne ťažšie, no so zrkadlovkou máš viac možností a povedať toto začiatočníkovi je naozaj blbosť
Ale páči sa mi tvoj názor na takzvaných expertov na fotoaparáty Väčšina vyjadrujúcich sa ľudí k svojim názorom používa google prehladač, no dnes už nestojí za to vyjadiť sa k niečomu ani na fotofórach, kde sú takisto "experti", ktorý podľahli fenoménu foť a buď fotený...
@rheia no prepac ale tak po prve toto forum je na to aby ludia debatovali...po druhe nemyslim si ze nazor amatera je nejake frajerstvo, kedze kazdy sme amater a po tretie nevidim ziadny problem na tom ked si zaciatocnik kupi zrkadlovku, kedze v dnesnej dobe mali vsetci uz pred tym kompakt alebo 5 megapixlovy fotak...
Ja nechapem jednu vec preco tu vsetci sudia ludi co si kupuju zrkadlovku pre zaciatcnikov, ale super mate nazor ja vam fandim
p.s. zrkadlovka ako D5000 alebo D3000 alebo Canon 1000D stoji cca tolko co dobry kompakt
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
ak už chceš niaký lepší foťák...kludne by ti postačil aj hybridný fotoaparát
A k teme ak chces zrkadlovku aj s objektivom tak kupuj (tak ako kazdemu radim) cez Bazos.sk tam mas velky vyber a kazdu chvilu nieco ine...
» foto.bazos.sk/?hledat=D60&rub...
Nechapem tento postoj /nehovorim len o tebe/ ...odsudzovat nieco, len preto ze je to nove...
@fakecocacolazero preco by si zaciatocnik nemohol kupit zrkadlovkou, ked sa napriklad chce tomu viac venovat? Kde je napisane ze kazdy zaciatocnik si musi kupit kompakt a o rok ho slahnut do suflika a kupit zrkadlovku...
Pre zaciatocnika je dobra ta D5100 alebo od Canonu 1100D, len si myslim ze nove aj so setovym objektyvom ich pod 400€ nezozenies, ale z bazaru nieje problem.
Proste myslim si, ze ked ma clovek talent, tak by sa mal aj k tomu prislusenstvu dopracovat postupne, aby najskor zistil, ci ho to vobec bude drzat dlhsie nez mesiac a ci ma nejake umelecke citenie. Nezratam ani na prstoch kolkym 13-14 rocnym deckam rodicia kupuju zrkadlovky aby neboli v skole za zaostalych, ze chcu byt fotografi (lebo to je teraz uplne in).. Nemam nic proti technike ak je v spravnych rukach. Vid napr. @nutini
a k téme..podľa mňa, keď si začiatočník, stačil by ti aj obyčajný kompakt...kým si osvojíš techniku, zistíš čo ťa baví, aké fotky by si chcel robiť...a pak, keď už budeš so sebou spokojný, kúp si aj tisíc zrkadloviek...
@1 0 mám dotaz...o čom to je, keď foťák spraví teoreticky všetku prácu za teba? nastavíš si pár vecí a cvakáš...nehovorím,žesom proti zrkadlovkám, aj ja si ju plánujem kúpiť...ale podľa mňa fotenie je o tom, že fotky vytváraš ty prostredníctvom foťáku a nie foťák prostredníctvom teba...
A uz ked sme pri tom treba vediet aj nieco ine a nie len ovladat fotak.
ja len vyjadrujem to, čo mi bolo nespočetne veľakrát povedané v škole..hold, asi ma učili/učia blbci... (neber to ako útok)
@matoko pravdupovediac? netuším...
do 400eur aj s objektívom nemáš skoro vôbec na výber (ak teda uvažujeme o novej zrkadlovke). Pri Canone to je jednoznačne asi iba Canon 1100D ktoré zoženieš napr na v AQT:
CANON EOS 1100D + EF-S 18-55 III DC = 420e
alebo
CANON EOS 1100D + EF-S 18-55 II IS = 447e
tu si môžeš pozrieť recenziu bit.ly/pyDGW7
myslím že na úplný začiatok také niečo stačí, limitovať ťa bude spočiatku len ten veľmi trápny objektív ale ten range 18-55 je dosť potrebný + v tom sete ťa výjde za pár eur takže tam nie je čo riešiť
Nikony ti tu písať nebudem, s tým nefotím.
Fotiť treba so srdcom, skúšať.
@unteachable Ja som sa trošku zle vyjadrila, pretože tá "dedkova jednorazovka" je tak neskutočný aparát, že odfotiť s tým niečo je niekoľko násobne ťažšie, no so zrkadlovkou máš viac možností a povedať toto začiatočníkovi je naozaj blbosť
Ale páči sa mi tvoj názor na takzvaných expertov na fotoaparáty Väčšina vyjadrujúcich sa ľudí k svojim názorom používa google prehladač, no dnes už nestojí za to vyjadiť sa k niečomu ani na fotofórach, kde sú takisto "experti", ktorý podľahli fenoménu foť a buď fotený...
Ja nechapem jednu vec preco tu vsetci sudia ludi co si kupuju zrkadlovku pre zaciatcnikov, ale super mate nazor ja vam fandim
p.s. zrkadlovka ako D5000 alebo D3000 alebo Canon 1000D stoji cca tolko co dobry kompakt
» go-elektro.sk/2017/05/04/zrka...