kazenie oči je bežné, keď začneš s okuliarmi tak časom katastrofa väčšia. osobne ja som mal mať polky, ale hodil som na to bobok že okuliare nosiť nebudem dokedy to nebude nevyhnuté. už 12 rokov bez okuliarov mám 0,5 a som spokojný. Neobmedzuje ma to v bežných veciach a vecí ktoré potrebujem tak vidím. Veci,ktoré nechcem vidieť tak prehliadam
podľa mňa ti zle zvolila tie dioptrie alebo niečo dosrali pri výrobe skiel... jemný nezvyk tam zo začiatku môže byť, ale určite by ťa nemala bolieť hlava a oči z toho
ale ozaj, ja tie okuliare moc nenosím. Nepotrebujem. Od istej vzdialenosti to dokonca robí ľudí krajšími, keď im nevidieť vrásky a iné nedokonalosti pleti. Len rozmazaný ksicht.
preto je to také intenzívne lebo máš silnejšie,ja osobne okuliare nemám,ale,kamarát má a keď mu dali silnejšie dioptrie tak ho pobolievala hlava a doktorka mu povedela,že to je pri tom normálne
mám teóriu, že s okuliarmi sa zrak zhoršuje. lekár ti dá štvrťku sklá, lebo to potrebuješ aby si videla normálne. ale oko chce proste o tú štvrťku vidieť horšie a tak keď nosíš okuliare, vidíš normálne a oko sa postupne zhoršuje o tú štvťku. a keď ju dosiahne je štastné. a potom lekár zistí že s okuliarmi zas vidíš horšie tak ti dá silnejšie sklá. Vidíš normálne ale oko chce proste vidieť o tú štvrťku menej atd...
mne tiež asi pred ôsmimi rokmi dali štvrťky, ale nenosím ich (lebo moja teória). a tak keď prídem na kontrolu, dám si okuliare a prečítam všetko, lebo oči vidia normálne a nie sú zviknuté na okuliare a preto sa nezhoršujú majú to čo chcú mať
potom sa mi obe o štvrťku zhoršili, a na takej dioptrii som už roky roky rokyyyy... a to s tým zvykaním je normálne, ale neviem teda, podľa mňa 1-2 dni max.
Ak máš v rodine predispozície, zrak sa ti zhoršovať bude. Ja mám otca s -8 a neušla som tomu a sama mám -5, ale nosím šošovky. A potom sú tu prípady, keď sa ti oči zhoršia častým čumením do bedne/počítača, ale to by nemalo presiahnuť viac ako -1,5. V puberte sa zvykne rapídne horšiť zrak, s tým nič neurobíš.
Ináč, správna očná predpisuje o pol dioptrie menej ako máš mať, aby si si namáhala oči stále.
Mne osobne okuliare ťahali oči, ale hlava ma z nich nebolela, iba som bola z nich trochu mindfucked (zrazu všetko ostré, farebné, odraz v sklíčku). Čočky mi toto nerobia.
Takže ak ťa tá hlava bolí dlhšie ako tri dni, skočila by som s tým k očnej.
ja keď mávam nové dioptrie, tak zo začiatku asi tak prvý deň (neviem už presne) mám taký zvláštny pocit akoby všetko okolo mňa bolo také "roztiahnuté" a keď otáčam hlavou, tak sa cítim ako keby som mala opicu ale potom je to už v pohode... ale tiež ma niekedy bolí trochu hlava ale to fakt len ten prvý, maximálne prvé dni... a ja nemávam silnejšie, ale naopak, slabšie dioptrie
@blackie1 no tak to dokým si zvykneš ale malo by to rýchlo prejsť. fakt si už nepamätám za koľko mi to prešlo keďže už dva či koľko rokov som na rovnakých dioptriách ale tuším ako už niekto písal deň-dva ale srandovný pocit to je no
Tak keby ma hlava z toho nebolala tiež by som to brala ako srandu. Počkám, asi ešte taký deň, max 2 a keď to bude stále ( co dufam ze nebude) tak s tým pojdem niekde..
Mne sa zhorsoval zrak od siedmych rokov presne do osemnastky. Kazdy rok, alebo druhy rok nove skla. Oci ta bolia, pretoze mas v skutocnosti trochu silnejsie dioptrie nez potrebujes. Ked ti doktorka nasadi testovacie okuliare, do ktorych sa vkladaju tie sklicka s dioptriami, tak tie sklicka su mozno cca 3 cm od oka. Ked tie dioptrie ale dostanes do okuliarov a nasadis si ich, tak su cca 1-1,5 cm od oka a vidis teda ostrejsie. Ja napriklad mam celkom silne okuliare a vidim s nimi dobre, ale ked si posuniem okuliare na koniec nosa, tak nevidim ani hovno. Bol som u ocnej na preventivnu a namerala mi o tri dioptrie viac nez mam, som jej povedal ze to je bullshit, lebo s mojimi vidim perfektne, nasadil som si svoje a vedel som v pohode vsetko precitat.
Takze tak, tvoje oci si musia zvyknut na to, ze vidis znova ostro, az prilis ostro + po zmene sklicok alebo prvom nasadeni okuliarov si musis zvyknut na zakrivenie (a po vymene sklicok sa vzdy trochu zmeni)
mojmu bratovi dali nedavno okuliare, ma 12 rokov a niesom tým veľmi nadšení ... má len 0,5 .. a podľa mňa si oči na okulaire zvyknú a potom bude bez nich vidieť horšie. No keby ich nemal tak myslim že zrak by sa mu ešte mohol zlepšiť ak by proste obmedzil torchu PC/telky, jedol viac vitaminov a nemuseli by sa mu viacej kaziť oči ako teraz s okuliarmi. :/
Ináč, o pol dioptrie menej som myslela na čočky, u okuliaroch neviem ako to je (ale tam sa mi zdá že ti tiež zdajú o nejakú čiastku menej ako máš mať).
@blackie1 Inu, mohlo to preskočiť pár generácii, ale nebudem to tu viac rozoberať, vôbec to tak nemusí byť. Začalo sa ti to horšiť v šestnástich? Neprekonala si nejakú chorobu (zápal oka, sietnice, atď), nemáš cukrovku, alebo nábeh na ňu, poruchu štítnej žľazy, vysoký krvný tlak, sklerózu ciev a iných milión chorôb, ktoré môžu vyvolávať zhoršenie zraku? Ináč, ahoj, volaj ma prvotriedny hypochonder
Vážne, počkaj tri dni a ak to bude neznesiteľné choď za očnou.
@moonbeam "Oci ta bolia, pretoze mas v skutocnosti trochu silnejsie dioptrie nez potrebujes.Ked ti doktorka nasadi testovacie okuliare, do ktorych sa vkladaju tie sklicka s dioptriami, tak tie sklicka su mozno cca 3 cm od oka. Ked tie dioptrie ale dostanes do okuliarov a nasadis si ich, tak su cca 1-1,5 cm od oka a vidis teda ostrejsie."
to je blbosť, veď doktorka ti to meria aj prístrojom, podľa hentoho to je len ako to tebe pasuje, (lebo prístroj ti môže ukázať dioptriu 2, ale ty ešte v pohode vidíš na 1,5 napr., to je väčšinou individuálne, v tom prípade by ti to nemala dávať silnejšie, aj kebyže to ukazuje prístroj)
Mňa boleli oči vždy keď som dostala silnejšie dioptrie, ja si zasa myslím, že sa vôbec nemusíš báť. AK by to neprešlo napr. ani do konca víkendu, potom možno radšej skús riešiť, ale teraz si myslím, že nie je dôvod na paniku. Keď už Ťa bolia moc, daj si pauzu od okuliarov na chvíľu
ja som tiež od štvrtiek skončila na dvojkách. aj ked nechápem prečo ti dala silnejšie dioptrie, ked ti ťahajú oči.. moja očná vraví že oči treba trochu ,,cvičiť" a nedávať zbytočne vyššie dioptirie než treba
@luc.ka no ono niektore špeci vyrazy su nejako neni v mojej zasobe, cize nevypustim to za cely zivot z ust tak preto a este ze si nereagovala takto by som sa hanbila
naposledy mi menili dioptrie asi pred troma - štyrmi rokmi ale nikdy ma nič nebolelo ale netahalo, to už ked som si skúšala tie skúšobné v ordinácii mi povedala doktorka že ked ma čo i len trochu tahaju že to neni dobre, že treba dat slabšie tak neviem no..
a ešte mi povedala, že zrak sa mi bude zhoršovať tak do 18ky a potom sa mi to ustáli, čo aj mala pravdu, bola som na kontrole v decembri 2010 potom dva roky som to odkladala a bola som až teraz minulý týždeň a že sami nezhoršil zrak aj v pohode všetko čítam, vidím..
ta neviem či je to bullshit, alebo je to naozaj tým že sa mi zastavil rast a tým aj ustálil zrak, tak možno to tak bude aj u teba, ale podľa mna by si tie bolesti hlavy a tahanie nemala nechat len tak, to neni v pohode
@robitusin neviem o akom pristroji rozpravas, ja poznam len jeden a ten jej povie, ake maximalne zhorsenie mozes mat. A blbost to urcite nie je, pri slabych dioptriach 0-3 to mozno az tak nevadi, ale pri dioptriach napriklad -10 clovek prestava vidiet po desiatich centimetroch a ver tomu, ze tam spravi rozdiel kazdy centimeter vzdialenosti dioptrii od oka. Kazdy, kto ma par rokov okuliare a pocitil, ze zase vidi horsie urcite prisiel na to, ze ked si viac pritlaci okuliare k nosu, zrazu vidi ostrejsie...
@moonbeam nevím čo to je, mne vždy povie očná, koľko dioptrií mi podľa toho vychádza. hej, to je pravda. ale keď ti lekárka dáva nové okuliare, určite ti ich nedá silnejše len kvôli tomu, že by jej nedošlo, že keď ti dávajú tie testovacie okuliare (ktoré máš ďalej od nosa ako bežné), tak musíš mať silnejšiu dioptriu, aby si dovidel. blbosť je, aby ti lekárka kvôli takej blbosti dala zbytočne silnejšiu dioptriu.
@robitusin pozri ja mam -7 a vidim s nimi perfektne, zrak mam uz par rokov ustaleny tak mozem ist na laserovu operaciu...no ked som bol na preventivnej u ocnej pred dvoma rokmi, videl som rovnako ostro az ked mi dala do tych testovacich okuliarov dioptrie -10 a sama nechapala preco, az potom jej to doplo...a cely zivot som mal okuliare robene podla tych testovacich a vzdy po zmene sklicok sa mi prve dni cez to tazko pozeralo, skoda ze ma to vtedy nenapadlo...
Podľa mňa to dobré nie je, ja nosím okuliare už veľmi dlho a to sa mi ešte nestalo, ani keď sa mi menili, či už na vyššie alebo na nižšie. Ale mne sa zlepšuje zrak skôr, teda dlhšie už mám rovnaké dioptrie, ale sú dosť slabšie ako tie predtým.
presne toto sa stalo aj mne že som začínala na 0,25 a teraz mám 2,5 dioptrie,aj ma chvílku bolela hlava, bol to taký divný pocit,na to si treba len zvyknúť
@blackie1 Môže sa ti len o trocha líšiť dioptria a ak ti lekárka dala oboje dvojky, tak na jedno oko to pomáha, na druhé však nie a vzniká nerovnosť, ťahá ti to oči.
tak mne sa takto po polrokoch zhoršoval zrak od 0 až po 3 a pol, ale nikdy sa mi nestalo že keby mi dali silnejšie dioptrie tak by mi ťahalo oči alebo bolela hlava
Ja som mával 2,5; ale musím povedať, že najprv sa mi zrak síce stále zhoršoval, no potom sa začal zlepšovať a teraz okuliare vôbec nenosím. A čo sa týka tej zmeny, tak ja som si zvykal prvýkrát až niekoľko dní, no potom to bolo oveľa rýchlejšie.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
65 komentov
Minule to prešlo, ale nebola tá bolesť taká intenzívna ako teraz..
A tiež sa mi to zhoršuje z roka na rok...
Poznám baby, ktoré tiež mali mať okuliare a nenosili ich. A teraz vidia normálne..
A inak, nezvyk je bežný, ale bolieť by ťa to dlho nemalo. Ak to bude pretrvávať, určite zájdi k očnej
Vidíš to, a ja nosim každý den a stále a tiež sa zhrošuje..
mne tiež asi pred ôsmimi rokmi dali štvrťky, ale nenosím ich (lebo moja teória). a tak keď prídem na kontrolu, dám si okuliare a prečítam všetko, lebo oči vidia normálne a nie sú zviknuté na okuliare a preto sa nezhoršujú majú to čo chcú mať
malá lu bola celú zš značne slepá
potom sa mi obe o štvrťku zhoršili, a na takej dioptrii som už roky roky rokyyyy... a to s tým zvykaním je normálne, ale neviem teda, podľa mňa 1-2 dni max.
Ináč, správna očná predpisuje o pol dioptrie menej ako máš mať, aby si si namáhala oči stále.
Mne osobne okuliare ťahali oči, ale hlava ma z nich nebolela, iba som bola z nich trochu mindfucked (zrazu všetko ostré, farebné, odraz v sklíčku). Čočky mi toto nerobia.
Takže ak ťa tá hlava bolí dlhšie ako tri dni, skočila by som s tým k očnej.
u nás v rodine nikto nenosil a ani nenosí okuliare. Len ja.
Presne aj to "roztiahnuté" všetko vidím A ked točím hlavou ani nehovorím..
Nie, tí až tak ako prišla staroba, prišli okuliare... A
Tak keby ma hlava z toho nebolala tiež by som to brala ako srandu. Počkám, asi ešte taký deň, max 2 a keď to bude stále ( co dufam ze nebude) tak s tým pojdem niekde..
a hej, je normálne keď ťa bolí hlava, neni si zvyknutá. lepšie je podľa mňa nezvykať si na silnejšie.
Takze tak, tvoje oci si musia zvyknut na to, ze vidis znova ostro, az prilis ostro + po zmene sklicok alebo prvom nasadeni okuliarov si musis zvyknut na zakrivenie (a po vymene sklicok sa vzdy trochu zmeni)
@blackie1 Inu, mohlo to preskočiť pár generácii, ale nebudem to tu viac rozoberať, vôbec to tak nemusí byť. Začalo sa ti to horšiť v šestnástich? Neprekonala si nejakú chorobu (zápal oka, sietnice, atď), nemáš cukrovku, alebo nábeh na ňu, poruchu štítnej žľazy, vysoký krvný tlak, sklerózu ciev a iných milión chorôb, ktoré môžu vyvolávať zhoršenie zraku? Ináč, ahoj, volaj ma prvotriedny hypochonder
Vážne, počkaj tri dni a ak to bude neznesiteľné choď za očnou.
oslabujes ich...
to je blbosť, veď doktorka ti to meria aj prístrojom, podľa hentoho to je len ako to tebe pasuje, (lebo prístroj ti môže ukázať dioptriu 2, ale ty ešte v pohode vidíš na 1,5 napr., to je väčšinou individuálne, v tom prípade by ti to nemala dávať silnejšie, aj kebyže to ukazuje prístroj)
aj mne sa zhorsuje zrak
a ešte mi povedala, že zrak sa mi bude zhoršovať tak do 18ky a potom sa mi to ustáli, čo aj mala pravdu, bola som na kontrole v decembri 2010 potom dva roky som to odkladala a bola som až teraz minulý týždeň a že sami nezhoršil zrak aj v pohode všetko čítam, vidím..
ta neviem či je to bullshit, alebo je to naozaj tým že sa mi zastavil rast a tým aj ustálil zrak, tak možno to tak bude aj u teba, ale podľa mna by si tie bolesti hlavy a tahanie nemala nechat len tak, to neni v pohode
@gukol Jak som sa tak naľakala troll jeden