Ahojte, mohol by mi niekto, prosím vás vysvetliť (ale ako malému nechápavému decku) čo je to presne ten Android a Symbian?
Viem, že sú to operačne systémy v mobiloch (Symbian vacsinou v Nokiach a Android v SE), ale tam to aj končí. Ako ovplyvnujú tieto systémy mobil, resp. aký je rozdiel medzi mobilom s A/ S a mobilom s uzavretým systémom. Pokúsila som sa to vygoogliť, ale v
nič , sú to operačné systémy v mobilných zariadeniach ... ... ako píšeš , Symbian máš prevažne v Nokii , Android už na mnoho zariadeniach , prevažne HTC , Samsung , SE ... je to produkt od Google .... , na iPhone máš zas operačný systém iOS ... a na počítači máš Windows.
Ak máš telefón len na SMS , telefonovanie alebo fotenie , tak ti to môže byt úplne , ale úplne jedno.
ale v skratke sa dá povedať android a symbian má veľké množstvo manipulovania , nastavovaní a personalizovaním , je na ne veľa užitočných aplikácii .... uzavreté systémy ako S40 (nokia) sa nedajú nejak rozširovať či už aplikáciami ale hlavne nie j také množstvo volieb ... a v neposlednej rade bývajú lepšie vybavené mobily s A a S ako mobily s uzav. systémom
@tomtoylc ano vidim.. o tom hovorim.. nevies swipeovat plochu bez toho aby si nemusel do telefonu tlacit, lebo jeho kapacitny displej sa sprava ako stary rezistivny fakt super kvalitka
v prvom rade rozdiel medzi "otvoreným" a uzavretým systémom, lebo to je jednoduchšie.
v zásade - uzavretý systém je kalkulačka, otvorený systém je počítač.
uzavretý systém je proste natvrdo nahodený v mobile, nedá sa zmeniť, a bol vytvorený konkrétne a len pre ten jeden konkrétny druh telefónu, aby vedel využívať konkrétne a presne len tie jeho funkcie ktoré má. z hľadiska funkčnosti sa v ňom nedá nič (alebo len absolútne minimum) zmeniť, proste slúži na tie veci na ktoré bolo zariadenie naplánované pred výrobou, a toť vše (dalo by sa v podstate povedať že je to "jednoúčelový operačný systém"). ak niekto naplánoval že tvoj mobil bude mať kalendár a pripomienkovač, jeho uzavretý OS bude tieto funkcie obsahovať, a budú nezmeniteľné, neodstrániteľné, neaktualizovateľné... proste budú. ak to ten niekto naplánoval, tak ich tvoj mobil obsahovať nebude, a nebude ani možnosť ich tam nejak dodať/doplniť/dorobiť (nepleťte mi sem teraz nič o java aplikáciách, to je iná vec, ďakujem).
naproti tomu otvorený systém je vyslovene platforma, takisto ako windows, bol vymýšľaný s tým, aby zaprvé fungoval na takmer akomkoľvek zariadení, pokiaľ spĺňa nejaké minimálne požiadavky, a zadruhé aby na ňom/v ňom (systéme) mohlo fungovať prakticky čokoľvek, ak to hardvér zvláda. otvorený systém je skrátka dizajnovaný na rozšíriteľnosť, ak by nikoho nenapadlo že potrebuješ kalendár a pripomienkovač, a do daného systému by ich nedali, nie je problém, niekto ich dorobí ako samostatné programy pre daný systém, ty si ich nainštaluješ, a ideš. a keď objavíš nejaký lepší program ktorý robí to isté, tak starý odinštaluješ, a nainštaluješ ten nový. alebo možeš mať oba naraz, ak chceš.
a rozdiel medzi androidom a symbianom...
...o tom ti nič nepoviem lebo o tom nič neviem, nevyznám sa, ale mám svoj súkromný názor že je to viacmenej len vec osobných preferencií, ktorý z nich je ti príjemnejší a viac sa ti páči jeho štýl/filozofia/bohviečo.
Jednoducho do mobilu s uzavretým operačným systémom môžeš inštalovať len java hry a aplikácie, ale nič zásadné v ňom nezmeníš. Do mobilu s otvoreným operačným systémom môžeš inštalovať rôzne aplikácie ako word, excel, pdf reader, môžeš si ho prospôsobovať a meniť podobne ako v normálnom počítači. otvorené operačné sytémy majú ovela väčšiu podporu čo sa týka programov a už samotné prostredie otvoreného os ponúka viac možností ako uzavretý os
@casanovka no jednoducho povedane..uzavrety system je taky ze proste ten mobil ktory ho ma uz viac nerozsiris...to znamena ze funkcie ktore ma od vyroby mu aj ostanu a tym to konci...
no a operacne systemy ako symbian alebo android...to mas ako vreckovy pocitac...jedoducho ak nejaku funkciu telefon nema tak ju tam doinstalujes...a rozdiel medzi symbianom a androidom...v podstate obydva maju nejake tie klady a zapory...to mas ako ked porovnavas linux a windows...obidve sluzia na to iste a kazdy je predaj niecim iny...aby bolo z coho vyberat...konkretne rozdiely to by sme tu boli aj mesiac pouzivam obidva a obidva su dobre aj ked android ma moc nepresvedcil..
@tommyhot aha bol by som zvedavy ako by si ty swipeoval s fotakom v ruke hlavne ked ti ten telefon lieta po stole ... mam doma jak htc tak nokiu s kapacitnym displayom a je to to iste -.-
@kosmiklove moje HTC Desire S mam polozene na smyklavom stole a nemam najmensi problem ovladat ho jednym prstom, bez toho aby sa pohlo co i len o milimeter
To ze samsung vyraba displeje pre nokiu je sice super, ale toto je vecou digitizeru + softwaru (a ten je evidentne na chuja).
Symbian je v tahu... je to uz starsi system na ktory sa uz prestavaju vyvyjat nove aplikacie (aj ked je to dobry system) Teraz fici Android system Takze zeleny pajac to isti. PS Android ma viac moznosti cize je momentalne lepsi nez Symbian (moj sen je ze by nokia mala v sebe androida) ale nikdy mat nebude chytre foniky od nokie maju len vyhradne symbian a teraz po novom aj windows mobile a tak dalej bla bla bla Hura
The epic battle of Symbian vs Android, viete co vam ja poviem ? Poviem vam ze uz ani nokia do symbianu nejde, ked si kuknes co je vlasnte OS na N950 (meego) tak zistite ze je to linux. Cize hadka vyriesena, Symbian s iOs niekde papkaju lepidielko a do popredia sa dostavaju (vlasntne uz su) linuxacke OS, Android je linux a MeeGo je tiez linux (linux based). S tym meego som sa peknu chvilku hral a priznavam, je to supa.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
Ak máš telefón len na SMS , telefonovanie alebo fotenie , tak ti to môže byt úplne , ale úplne jedno.
ale v skratke sa dá povedať android a symbian má veľké množstvo manipulovania , nastavovaní a personalizovaním , je na ne veľa užitočných aplikácii .... uzavreté systémy ako S40 (nokia) sa nedajú nejak rozširovať či už aplikáciami ale hlavne nie j také množstvo volieb ... a v neposlednej rade bývajú lepšie vybavené mobily s A a S ako mobily s uzav. systémom
@tommyhot ... a pozri si toto .... teda ak si mal mobil so symbaianom ^3 aby si vidle rozdiel » www.mynokia.cz/symbian/symbian...
v prvom rade rozdiel medzi "otvoreným" a uzavretým systémom, lebo to je jednoduchšie.
v zásade - uzavretý systém je kalkulačka, otvorený systém je počítač.
uzavretý systém je proste natvrdo nahodený v mobile, nedá sa zmeniť, a bol vytvorený konkrétne a len pre ten jeden konkrétny druh telefónu, aby vedel využívať konkrétne a presne len tie jeho funkcie ktoré má. z hľadiska funkčnosti sa v ňom nedá nič (alebo len absolútne minimum) zmeniť, proste slúži na tie veci na ktoré bolo zariadenie naplánované pred výrobou, a toť vše (dalo by sa v podstate povedať že je to "jednoúčelový operačný systém"). ak niekto naplánoval že tvoj mobil bude mať kalendár a pripomienkovač, jeho uzavretý OS bude tieto funkcie obsahovať, a budú nezmeniteľné, neodstrániteľné, neaktualizovateľné... proste budú. ak to ten niekto naplánoval, tak ich tvoj mobil obsahovať nebude, a nebude ani možnosť ich tam nejak dodať/doplniť/dorobiť (nepleťte mi sem teraz nič o java aplikáciách, to je iná vec, ďakujem).
naproti tomu otvorený systém je vyslovene platforma, takisto ako windows, bol vymýšľaný s tým, aby zaprvé fungoval na takmer akomkoľvek zariadení, pokiaľ spĺňa nejaké minimálne požiadavky, a zadruhé aby na ňom/v ňom (systéme) mohlo fungovať prakticky čokoľvek, ak to hardvér zvláda. otvorený systém je skrátka dizajnovaný na rozšíriteľnosť, ak by nikoho nenapadlo že potrebuješ kalendár a pripomienkovač, a do daného systému by ich nedali, nie je problém, niekto ich dorobí ako samostatné programy pre daný systém, ty si ich nainštaluješ, a ideš. a keď objavíš nejaký lepší program ktorý robí to isté, tak starý odinštaluješ, a nainštaluješ ten nový. alebo možeš mať oba naraz, ak chceš.
a rozdiel medzi androidom a symbianom...
...o tom ti nič nepoviem lebo o tom nič neviem, nevyznám sa, ale mám svoj súkromný názor že je to viacmenej len vec osobných preferencií, ktorý z nich je ti príjemnejší a viac sa ti páči jeho štýl/filozofia/bohviečo.
@tommyhot omg bud si vazne kkt alebo sa neho len hras...nic viac k tomu co si napisal nemozem povedat...
no a operacne systemy ako symbian alebo android...to mas ako vreckovy pocitac...jedoducho ak nejaku funkciu telefon nema tak ju tam doinstalujes...a rozdiel medzi symbianom a androidom...v podstate obydva maju nejake tie klady a zapory...to mas ako ked porovnavas linux a windows...obidve sluzia na to iste a kazdy je predaj niecim iny...aby bolo z coho vyberat...konkretne rozdiely to by sme tu boli aj mesiac pouzivam obidva a obidva su dobre aj ked android ma moc nepresvedcil..
@kosmiklove kokot mas na krku
To ze samsung vyraba displeje pre nokiu je sice super, ale toto je vecou digitizeru + softwaru (a ten je evidentne na chuja).