Ak sú tú nejakí, ktorí študujú slovenčinu na vysokej škole sem
Ja to mám ako kombináciu s angličtinou, prekladateľstvo, UKF a hľadám takých, čo majú slovenčinu na inej škole, chcem porovnať úroveň a celkovo rozsah, obsah výčby (nemusíte byť translatológovia..kľudne pedagogické zameranie, jednoodborové a pod..)
@zeriavka : pretože som od tej školy čakala niečo iné, nič mi to nedávalo, nebavilo ma to, nenaučila som sa tam nič praktické čo by som mohla niekedy v živote využiť, nepáčil sa mi kolektív, nepáčili sa mi ani pracovné možnosti, kt. by som mala keby som to vyštudovala, nechcela som študovať len kvôli titulu a šla som tam, lebo som sa nedostala na žurnalistiku... tak v skratke.
@zeriavka- chodim na pedagogicku UK BA, paci sa mi velmi, na katedre slovenciny su velmi ludski, hoci niekedy sa najde vynimka a mame tam aj dvoch, ktorych sa bojim jak čert kríža, akurat teraz došla Maria Batorova zo SAV a neviem si predstavit tu skusku u nej, lebo vsetko berie cez filozofiu a umenie... Inak si vážim, že ma učí Ondrej Sliacky, minuly rok bol neznesitelny, ucil nas realizmus, tento mam literaturu pre deti s nim a je fajn, vidno, že žije iba preto... Minuly rok ma štvala verzologia, pretože sme mali profesorku, ktora ani nevedela učiť a mne to nejak nešlo, ale všeobecne teorie nemam rada, tak ani teoriu literatury... Niektore povinne knizky ma nebavia, ale vždy v nich najdem niečo, čo ma zaujme a nakoniec som rada, že som ich čítala, ja som spokojná...
@farfala my máme tiež dvoch učiteľom, s ktorými je to hrôza momentálne, ja ich celkom zvládam, ale ostatní sú na tom horší a na jedného už ani nechodia..ide o to, že jeden si nastavil dosť vysoké nároky a podmienky..a vrámci toho predmetu máme aj verzológiu ale to je samoštúdium a je to to najhoršie lebo to sa dá jedine nabifliť nikto tomu nerozumie a ten predmet sa volá teoria lit...máme to každý druhý týždeň a stále treba nosiť 3 referáty
@zeriavka no. tak ja som prvacka na UK jednoodborove studium. a predmety mam nasledovne : zaklady lingvistiky, polstinu ako povinne volitelny slovansky jazyk, literaturu 19.storocia, ortoepiu a ortografiu, odbornu anglictinu , teoriu literatury, kapitoly zo slovenskych dejin pre slovakistov, prakticky kurz zo zakladov jazykovedy a fonetiku a fonologiu.
lingvistika a vsetko s tym spojene je celkom v pohode, ale literatura 19.st. je hrozna, nebavi ma citat tie knihy vobec, ani teoria literatury ma nebavi, plus neznasam interpretacie lebo to jednoducho neviem, som z toho magor, a tak no...
@ameliepoulain hej? sranda tú polštinu by som brala ja mám fonetiku a fonológiu, staršiu literatúru, úvod do štúdia jazykov, ortografiu, teóriu literatúry, úvod do štúdia literatúry.
plus keďže translatológia tak úvod do translatológie a v angline mám lingvistiku AJ 1 a literatúru AJ 1
tú ortoepiu budeme mať v letnom napríklad..najprv musíme spraviť fonetiku a fonológiu aby sme si mohli zapísať tento predmet..čiže to máme s prerekvizitou...
ani mňa teória lit. nebaví, máme toho strašne veľa..máme to každý druhý týždeň...musíme doniesť 3 referáty stále a naučiť sa kopec vecí..ide o samoštúdium, na prednáške vysvetľuje len jednu z tých vecí, čo by sme už fakt sami asi nepochopili..ale to sme schytali takého učiteľa inač to vraj býva miernejšie
@zeriavka my sme dnes pisali foneticku transkripciu, ked nedame na 3 krat tak nejdeme ani k skuske a opakujeme predmet... prvy pokus som dnes posrala uplne, tak uvidime co nabuduce no
ale ja si davam prihlasky buduci rok na nieco ine. lebo toto ma vobec nebavi som zistila
@ameliepoulain a ja som zas zistila že ma slovenčina baví a to som si ju dávala len kvôli tomu, že som si nechcela anglinu pliecť s iným jazykom ale normálne ma tá slovenčina baví a baví sranda veru ale veľmi veľa sa treba učiť..no aj my bude asi vyskúšanú na budúcu stredu už z tej transkripcie toto máme aj na angline každý piatok transkripovať lenže zo sloviny máme všetko každý druhý týždeň okrem staršej lit. aj vy to tak máte? či vy inač keďže si len jednoodborová..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
@kachie kam si chodila
@farfala a kam chodíš?
lingvistika a vsetko s tym spojene je celkom v pohode, ale literatura 19.st. je hrozna, nebavi ma citat tie knihy vobec, ani teoria literatury ma nebavi, plus neznasam interpretacie lebo to jednoducho neviem, som z toho magor, a tak no...
a ty to mas ako?
plus keďže translatológia tak úvod do translatológie a v angline mám lingvistiku AJ 1 a literatúru AJ 1
tú ortoepiu budeme mať v letnom napríklad..najprv musíme spraviť fonetiku a fonológiu aby sme si mohli zapísať tento predmet..čiže to máme s prerekvizitou...
ani mňa teória lit. nebaví, máme toho strašne veľa..máme to každý druhý týždeň...musíme doniesť 3 referáty stále a naučiť sa kopec vecí..ide o samoštúdium, na prednáške vysvetľuje len jednu z tých vecí, čo by sme už fakt sami asi nepochopili..ale to sme schytali takého učiteľa inač to vraj býva miernejšie
ale ja si davam prihlasky buduci rok na nieco ine. lebo toto ma vobec nebavi som zistila
a kam si posielaš?