téma nie je dôležitá. dôležitá je nápaditosť, ako šikovne dokáže autor kľučkovať, aby sa vyhol klišé a prehnanej sentimentalite. veľmi, ale ozaj veľmi však oceňujem, ak autor sám neberie svoje dielo smrteľne vážne. lebo tým akosi riskuje, že stratí dôveryhodnosť.
mne boli vždy najbližšie básne, ktoré sú určené na prednes. nie na čítanie. úderné, rytmické a tak.
tématika mi je ukradnutá, pokiaľ je dobre spracovaná,. vždy ma viac zaujíma forma.
ale keď téma, tak mám rada také tie zo všedného dňa (milujem Ferlinghettiho báseň o žene, ktorá vešia prádlo)
také s nádychom pozáverečnej
a o láske k životu
a potom o estetike škaredého
a keďže milujem satiru a iróniu, tak tú si v poézii priam vychutnám
nemám rada prvoplánové básne, plné silených obrazov a snažiace sa vychrliť zo seba mega hlbokú myšlienku (hlavne pokiaľ je autor očividný sopeľ a okrem toho, že dospieva a je stratený vo svete a niekoho miluje, nemá čo povedať), pričom zabúdajú na formu.
-nemám rád cintoríny, ruže, slzy a iné stupídne teen symboliky
-nech to má nejaký názor
-nech sa to dá dobre prečítať (buď nech sedia slabiky, alebo nech to potom dáva zmysel, keď je to rozbité)
Mám rád Blake-a, Saroyanove básne, Flowers for Hitler od Cohena, Peakove absurdné básne, 20 básní & pieseň od Nerudu. Básne beatnikov sa mi z veľkej väčšiny nepáčia, ale na tých dvoch, čo sa mi páčili, si nespomeniem, akurát, že jeden z nich bol čiernej farby pleti. Zo slovenských sa mi páčia EB Lukáč a Novomeský. No a vždy poteší, keď je to "hravé".
mam rada basne, ktore nie su zbytocne komplikovane s metaforami, nad ktorymi musim premyslat stylom "co tím chtěl básník řict?" a o sa tyka temy, tak uprednostnujem nieco skor take tajomnejsie, resp. mystickejsie, ale nie v style goth temnych dievcatiek a podobnych sprostosti...
resp. ja mam na to take slovne spojenie, ze to dielo musi mat dusu
Nemám nejaký obľúbený typ, každú báseň posudzujem individuálne - v niektorej sa mi páči to, čo v druhých nie, a tak. Musí ma proste niečím zaujať.
Zo slovenských autorov sa mi páčia Lukáč a Smrek, z Prekliatych básnikov Verlaine, a z hispánskych je ich tiež zopár - Neruda, Santa Teresa de Ávila, San Juan de La Cruz, J.M.Heredia...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
tématika mi je ukradnutá, pokiaľ je dobre spracovaná,. vždy ma viac zaujíma forma.
ale keď téma, tak mám rada také tie zo všedného dňa (milujem Ferlinghettiho báseň o žene, ktorá vešia prádlo)
také s nádychom pozáverečnej
a o láske k životu
a potom o estetike škaredého
a keďže milujem satiru a iróniu, tak tú si v poézii priam vychutnám
nemám rada prvoplánové básne, plné silených obrazov a snažiace sa vychrliť zo seba mega hlbokú myšlienku (hlavne pokiaľ je autor očividný sopeľ a okrem toho, že dospieva a je stratený vo svete a niekoho miluje, nemá čo povedať), pričom zabúdajú na formu.
mám rada ľahkosť a hravosť.
-nemám rád cintoríny, ruže, slzy a iné stupídne teen symboliky
-nech to má nejaký názor
-nech sa to dá dobre prečítať (buď nech sedia slabiky, alebo nech to potom dáva zmysel, keď je to rozbité)
Mám rád Blake-a, Saroyanove básne, Flowers for Hitler od Cohena, Peakove absurdné básne, 20 básní & pieseň od Nerudu. Básne beatnikov sa mi z veľkej väčšiny nepáčia, ale na tých dvoch, čo sa mi páčili, si nespomeniem, akurát, že jeden z nich bol čiernej farby pleti. Zo slovenských sa mi páčia EB Lukáč a Novomeský. No a vždy poteší, keď je to "hravé".
resp. ja mam na to take slovne spojenie, ze to dielo musi mat dusu
Zo slovenských autorov sa mi páčia Lukáč a Smrek, z Prekliatych básnikov Verlaine, a z hispánskych je ich tiež zopár - Neruda, Santa Teresa de Ávila, San Juan de La Cruz, J.M.Heredia...
Take, co su vtipne a este aj maju nejaku zaujimavu pointu. Mozu byt kludne dvojversove..
Rozpravkove (Mam pekne spomienky na Milana Rufusa).
Vybrane ine od niektorych autorov (E.A. Poe, nieco zo slovenskej klasiky..)
A hoci som sa citaniu inych basni nikdy velmi nevenovala a nebola k tomu az tak vedena, velmi ma uchvacuje tvorba uzivatela @armita