Za mňa:
Hermelín (aj marinovaný v bylinkách a na panvici "osmahnutý"), Halloumi (zvlášť rýchlo na panvici spravené plátky), parené, príp. aj údené syry (korbáčiky, nite, parenica...), Feta (najmä v šálate), vyprážaný Eidam či korbáčiky, syrová curry omáčka z Cheddaru a Goudy.
A teda nechuti mi Parmezan a jemu podobne tvrdé syry, ani Olomoucke syrečky (teda este som ich nemala, ale mne pride zle uz ked ich cítim, takže by som si ich moc neužila teda) a moc ani Niva (surovú este zjem, ale tepelne upravená ma hrozne neprijemnu chuť pre mna). Ako nic uplne extra mi neprídu ani eidamove platky na chleba a tavene syry. Ako zjem ich v pohode, ale nie je to u mna top.
Ale Eidam sa este celkom hodi doteplych toastov, pokial to nie je jediná príloha, ale je tam aj nejaké mäso, zelenina, niečo pikantne... No sam o sebe ma velmi nevyraznu chuť.
mám ísť sem otravovať....okej...nevyznám sa v syroch. Nejem ich často. Niektoré mi príduu sýte a ťažké. Ale kedysi som vedel mávať aj syry z kozieho mlieka. Pred prá rokmi v obci jeden pán choval kozy. Boli to dobré syry. Kozie mlieko má veľa živín. Niekomu vie smrdieť kozacinou. Ale to skôr závisí od plemena alebo kozy samotnej. Niektoré plemená majú mlieko ktoré zapácha viac. Pomôže aj to keď mlieko pijete studené vtedy má slabšiu arómu
@sajzousko@4 ja ked som bola este uplne mala (4-8 rokov), tak som chodila do takej malej dedinky na prázdniny k babke (hneď pri Liptovskej Mare). No a ona vzdy išla rano k susedom, ktorí čerstvo podojili kozy a uvarila mi z toho mlieka
...kakauko, no a ked vychladlo, spravila sa tam taka ta tuha šupka na vrchu a ja som to uplne milovala. Moji rodičia to vobec nedokázali pochopit @sajzousko
@sajzousko@9 jej ...inak a este doplnim, ti susedia (neviem ci presne ti alebo ini (je to fakt mini dedinka), vyhanali kozičky na pašu prave k nasej chatke - mali sme si asi 500 metrov od dediny, akoby na samote. Tam bol taky vyvýšený travnaty briežok hned pri vode, väčšinou tam bola mama koza a kozliatko (na dlhej retazi, aby neusli) a ja som ich kazdy den prisla pozrieť, hladkala som ich cele hodiny... Boli strasne milé a priateľské tie kozicky, pitulne. Krásne spomienky. To clovek v meste väčšinou nezazije
Milujem syry. Strašne. Nemám rada deravé (ementál), parmezán veľmi nemusím a kozí mi smrdí. Čerstvé ovčie sú úplne super, mám rada plesnivé všetkých druhov (zajtra asi ochutnám gorgonzolu), ale nie som zase nejaký labužník. Len bežný konzument, čo kupuje bežné syry trochu častejšie ako by sa patrilo. Ale syry sú láska. Už odmalička. Keď som mala asi 11, dostala som na meniny syrovú tortu. A na moje deviate narodeniny som mala zase tortu v tvare syra, takže moja láska k nim má dlhú históriu.
Najradšej mám Ementál/Ementaler... Eidam je v pohode. Tavené v pohode, plesnivé nie...ani tie mäkké syry moc nie. ... Hermelín je dobrý, ale nerobí dobre tráviacemu traktu. Podobne asi ako hranolky ...
@swamper@23 Dobry postrech, tiez mi to napadlo. Ja mam síce velmi rada bryndzove halušky, ale to najma vďaka oskvarkom. Občas si aj spravim bryndzovú pomazanku (bryndza, maslo, feferónový krém, cesnak), ale samotná bryndza mi nejak extra nechuti. Je to strasne vyrazna chuť a bez tych veci, ktoré si do nej pridavam, by som ju urcite nejedla. Ani halušky bez oskvarkov
Ja zase naopak Vždy keď rozbalím tú kocku , neviem odolať a musím si z nej poriadne odhryznúť a vychutnať si tú chuť a nádhernú textúru Ešte pol litra acidka k tomu a končím na gauči na pol dňa
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
Hermelín (aj marinovaný v bylinkách a na panvici "osmahnutý"), Halloumi (zvlášť rýchlo na panvici spravené plátky), parené, príp. aj údené syry (korbáčiky, nite, parenica...), Feta (najmä v šálate), vyprážaný Eidam či korbáčiky, syrová curry omáčka z Cheddaru a Goudy.
A a aby som bola konkretnejsia, najradšej zo vsetkych syrov mám ovčí syr.