naposledy sa z 6-8 tyzdnov stali 4 mesiace a v pohode...aj doktorka ti povie,kym ta neskriabu alebo ti uz moc nevadia,tak ich nos,...ta doba je taka orientacna
mesacne tie ktore som nosila nonstop bez vytahovania tak som mala este take 2 tyzdne potom, a zase tie ktore som vyberala kazdy vecer tak mi vydrzali este mesiac
teraz mám mesačné asi od začiatku marca .. ale nenosím ich každý deň, tak vydržia dlhšie.. proste, keď ich už v oku cítim, tak mením nemám na to presne stanovenú dobu
@milagross 4 mesiace? No ja som teraz zabudla nejako, ze kedy som otvarala ten posledny balicek a neviem kolko mam uz tieto na ociach a prachy na nove nemam :/ tak sa pytam, ze ci to nejako vadi na oku. Aj doktorka ti povedala, ze dokedy neskriabu tak v pohode?
@alysia pokým ich zakaždým dobre umyješ v roztoku a dodržiavaš zásady hygieny, tak ich môžeš nosiť, pokým ti v oku nevadia.. teda keď ich už začneš cítiť, napr, keď sa pozrieš do inej strany, tak by si ich už mala vymeniť
@rejka ja ich nosim praveze kazdy den a niekedy aj zabudnem vytiahnut za zaspiom s nimi a zatial ziaden problem, aj ked ich mam na oku mozno od januara uz
@rejka umyvam ich, aj ked tu vodu nevymienam dost casto mozno raz za tyzden. Ja mam skor teraz iny problem, tlaci ma nieco v oku, aj ked nemam sosovky, v jednom oku ma nieco no nieco mi tam zavadzia obcas co lezie na nervy. A okuliare uz nemam, tak teraz sa len bojim ako pojdem ocnej. Ze co mi povie. Inak ked idem ocnej, tak sosovky si mam dat dole? Alebo robi vysetrenia s tym? Asi blba otazka
Ja predlžujem dobu nosenia (2 mesiace) max. o pol. mesiaca, aj vtedy, keď ich nosím málo napr. 20 dní z 2 mesiacov od otvorenia, tak ich radšej mením, pretože vždy mám pocit, že sú už znehodnotené
Na druhej strane, niekedy si ich vložím večer, ak ráno vstávam veľmi skoro... Síce sú určené aj na kontinuálne nosenie, ale aj tak je to neprirodzené a nevhodné pre hygienu očí a preto si ich dám len vtedy, ak sa mi ich naozaj nechce ráno zakladať
Každopádne predlžovanie doby nosenia na pol roka mi už príde ako extrém, 2 mesiace za istých okolností v pohode, ale viac už asi nie
@alysia no ja keď som šla k očnej bez okuliarov, ma po ne poslala domov ta som sa prešla lebo aj tlak očný merať, aj dioptrie, aj čítať potom.....a tak
ja inak ani neviem, že či sa k očnej chodí na vyšetrenie s/bez šošoviek... vždy idem v okuliaroch, lebo tie dám dole podľa potreby, ale myslím, že keby si mala čočky a chcela by ti vyšetriť zrak bez nich, tak si ich proste vyberieš na mieste, veď je to očná, omg. musí tam mať to správne príslušenstvo
a inak raz mi kukala do očí aj s čočkami, lebo si pamätám, že skonštatovala, že už sú zrelé na výmenu
@godeye no ale ja okuliare uz nemam, niekde som ich zalozila a tam mam ine dioptrie uplne. Tak staci ked pridem doktorke a umyjem si tam ruky a dam si ich dole?
@alysia kým ťa nerežú a vidíš v nich v pohode tak to vôbec nerieš, na čo by si vyhadzovala za niečo peniaze keď to nie je potrebné. To že je tam napísané že sa môžu použiť na jeden mesiac? a čo keď sú dobré treba ich využívať ďalej
neviem či kupuješ čočky na nete alebo u doktorky, lebo sú tam poriadne cenové rozdiely
ja keby som si ich nechal v očiach aj počas noci, tak to by som bol na druhý deň asi slepý
@alysia a z akej stranky objednavas a aku znacku ak mozem vediet? ja som minule pozerala nejake, ale zrovna co som chcela nemali moje zakrivenie, ale zase si nemyslim ze by to az tak moc vadilo, kupujes si vzdy s rovnakym zakrivenim?
mozno aj dake 3 mesiace neviem ja to vobec neratam ze kedy som otvarala ja ich vyhadzujem ked citim ze su stare (pripadne ked s ami uraci ist si kupit nove
@cryingwords@alysia@egon a kolko vas vyjdu z netu? lebo mna naposledy vysli od doktorky 3 pary (kazdy na 2 mesiace ) skoro 30e so zaukruhlenim,takze sa mi to nezdalo moc,preto objednavam u nej
@milagross ja používam SofLens 59 a tam je rozdiel medzi obchodom prípadne lekárkou a internetom tak 8 EUR. Jasné že záleží aj od lekárky či na tom chce kešovať alebo iba tak s rozumom.
Stalo si mi už aj že sme kupovali o očnej farebné šošovky pár skoro za 700 SK (bolo to tak 7 rokov do zadu) a o pár mesiacov sme kúpili na nete 3 páry za 500
@cryingwords no ja z vasesosovky.sk alebo sosovkyvase.sk? .. a mam astigamtizmus a znacku air optix aqua a vysla ma krabicka na 49 eur :/ a kupujem dve, lebo kazde oko ine. vzdy s tym istym zakrivenim
@alysia ja si ich nikdy nevyberam. mam take ze pure vision a tie mozes vyberat ako chces, teda aspon to pisu na skatulke. a nikdy ma nerezali, ani po tych styroch mesiacoch. bud mi jedna vypadla a dala som si obe nove alebo uz som bola slepa
k tej cene... u mojej ocnej stala jedna krabicka tych pure vision 6ks 45.50E a na nete stoja tak okolo 23E, roztok stal u nej 18E, na nete 12E... takze ja verim uz len stranke vasesosovky.sk a vzdy dostanem nejaky bonus
@godeye NNo sak uvazujem aj o okuliaroch, ale tak 5 eur ci kolko je to ... mi plati poistovna tak hore dole no, neviem kedy budem mat peniaze na okuliare, a ten predpis je len na mesiac co sa ide do optiky...
@godeye no rada by som, ale neivem kedy na okuliare budem mat peniaze. A kedze je tam zlava od poistovne nejakych len 5 eur ci kolko, tak naco si pytat to odporucanie, ked to vyuzijem az neviem kedy a do mesiaca asi nie :/
@neutralnothing a to su mesacne ci ake? Alebo mesacne ,,furt na oku,, ? No musim to ist pozriet, lebo chcela by som nejaku lacnejsiu variantu ako mam ja tie Air optix aqua, a tiez tusim objednavam z vasesosovky.sk ( ale musela by som to skontrolovat na maili lebo si vzdy tie dve stranky mylim) a tiez zdy nejaky darcek.
su mesacne, ale su urcene aj na kontinualne nosenie (t.j. stale v oku) alebo si ich mozes vyberat kazdy den alebo kazdy tyzden alebo ako chces. ja som leniva, tak ich mam stale v oku a potom odpada aj problem s roztokom, ze ti staci si kupit taky ten maly, ze keby sa daco stalo, ze ti vypadne sosovka a potrebujes ju ocisti alebo tak..
ale niekto tu hovoril, ze meni vodu v tom obale kazdy tyden. tak to nerob, lebo tam ostavaju rozne proteinove zvysky a chlpy a prach. tu vodu treba menit kazdy den....
mam mesacne a nosim ich vzdy dva aj cosi mesiaca, pokial to nezacne byt neprijemne. tiez mi sama doktorka povedala, ze ak nefajcim a nepohybujem sa v prasnom a zadymenom prostredi + ak ich samozrejme na noc vyberam a cistim roztokom, nie je ziaden problem.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
45 komentov
na noc si ich pravdaže vyberám
Na druhej strane, niekedy si ich vložím večer, ak ráno vstávam veľmi skoro... Síce sú určené aj na kontinuálne nosenie, ale aj tak je to neprirodzené a nevhodné pre hygienu očí a preto si ich dám len vtedy, ak sa mi ich naozaj nechce ráno zakladať
Každopádne predlžovanie doby nosenia na pol roka mi už príde ako extrém, 2 mesiace za istých okolností v pohode, ale viac už asi nie
ale to je u každého individuálne, lebo poznám ľudí ktorí menia každý mesiac, daktorí vydržia polrok
ale mám aj jednodňové, a tie sú nositeľné aj týždeň
keď sa s nimi stále cítiš pohodlne, a neškriabu a neslzia ti oči, tak si ich kľudne nechaj ešte
a inak raz mi kukala do očí aj s čočkami, lebo si pamätám, že skonštatovala, že už sú zrelé na výmenu
neviem či kupuješ čočky na nete alebo u doktorky, lebo sú tam poriadne cenové rozdiely
ja keby som si ich nechal v očiach aj počas noci, tak to by som bol na druhý deň asi slepý
Objednavam cez net
No tak mne nerobi problem aj v noci, vstanem a vpo hode
a inak, pri doktorke som bola so šošovkami a žiadny problém, akurát že mi nemohla zmerať očný tlak
Stalo si mi už aj že sme kupovali o očnej farebné šošovky pár skoro za 700 SK (bolo to tak 7 rokov do zadu) a o pár mesiacov sme kúpili na nete 3 páry za 500
ale niekto tu hovoril, ze meni vodu v tom obale kazdy tyden. tak to nerob, lebo tam ostavaju rozne proteinove zvysky a chlpy a prach. tu vodu treba menit kazdy den....
No tak ja tiez ako ma napadne, niekedy kazde 3 dni a niekedy raz za tyzden vymienam.
tam je to potom aj napisane, ze vhodne na kontinualne nosenie
ved vyskusaj ako ti padnu, ja ich mam uz skoro styri roky a zatial ani jeden problem