Viem že mám do maturity ešte ďaleko ale celkom by ma zaujímala jedna vec. Na škole nám hovoria že my dopredu nebudeme vedieť, že z akého odborného predmetu maturujeme, vraj to si zistíme až tam, podľa toho aký predmet si vyti
tiež som to mal tak, nejakých 7-8 odborných dokopy, ale mal som to pomiešané, niečo z toho, niečo z toho, bola hlavná téma a podotázky...ale dobre už, inak maturita je nič, to dá každý
@1@2@4@5@noha05 chodil som na odbornú školu a teoretická časť odbornej zložky bolo približne 7-8 predmetov dohromady, takže nevieš z čoho maturuješ. Vieš iba okruh predmetov, čo by to bolo za maturitu keby máš odpovedať iba z jedného odborného predmetu ?
@smajdalf Aha... Tak povedzme napr. že potrebujem maturitu zo psychologie lebo ju chcem ísť ďalej študovať... takže sa mi môže tiež stať že si akurát tú psychológiu nevyberiem?
V podstate to je aj nie je pravda, je to zle sformulované. Na gymnáziu to máš tak, že si vybereš napríklad matiku slovinu chémiu biolu a maturuješ z týchto predmetov. Na odbornej máš tie maturity zložené z viacerých predmetov napríklad ja chodím na OA a je to tak, že písomná maturita z odborných predmetov je z účtovníctva, ústna z ekonomiky a píše sa obchodný list a ešte niečo z informatiky to je tiež časť maturity, inak nechápem prečo sa to pýtaš tu, si v škole nejaký outsider čo sa hanbí spýtať sa takú banalitu či čo? Bože bože
@noha05 u nás to bolo tak že si si vytiahla tému, v ktorej boli 3 otázky, každá mala podotázku, takže sme tam mali cca 5-6 predmetov v rámci otázky. Maturitu z toho dostaneš, ale môže sa ti stať že si takú otázku nevytiahneš.
no tak ja neviem ako to je presne na inych, ale ja na SPS co som chodil tak ja som mal maturitu "slovinu, jazyk, odborne predmety", a
slovina, jazyk: klasicka maturita,
odborna: tam som mal 8hodinovu pisomnu maturitu a to som mal otazku z hlavneho odboru a potom este aj vsetky vedlajsie, a na ustnej skuske som tam bol pol hodinu a to iste, tj. najdlhsie o hlavnom odbore a potom este jedna otazka z kazdeho.....
Na odborných je praktická maturita, jednu časť najčastejšie tvorí SOČ prípadne nejaká práca, druhá, proste prídeš, vytiahneš otázku, pripravíš si ju a na ňu odpovedáš, záleži na škole aké vám spravý maturitné otázky na praktickú a najskôr sú každý rok rovnaké, takže si stačí +- zistiť alebo otravovať učiteľov o nejaké poznámky.
@noha05 My to mame tak,ze maturujeme z TČOZ(teoreticka cast odbornej zlozky).My tam mame vsetky odborne dokopy.Mame tam napr.temu alkoholy,co je cista chemia,a potom napr.tema voda,kde je chemia,technologia,chemicke procesy,zivotne prostredie dokopy alebo tema napr.fyzikalne a fyzikalno chemicke upravy vody,tam je chemia a technologia.mozno to aj vy tak mate
@natuska6262 Stredná odborná škola obchodu a služieb a odbor animátor volného času. A jasne, nestresujem, len ma zaujíma či sa mi vôbec vyplatí učiť niektoré odborné a nezáživné predmety ktoré ma vôbec nezaujímajú.
@dali12 Jo díky, ešte sa popýtam niečo aj v škole aby som v tom mala jasno.
@dali12 Teémy neviem, ešte mám na to 2 roky času ale maturuje sa z predmetov ako napr. psychologia, pedagogika, teoria a metodika animačných činností, teória dejín kultúry, základy cestovného ruchu a dačo ešte
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
mala by si vedieť, z čoho budeš maturovať
cize asi @6 ma pravdu
a mam na to dost nervy, kedze sa idem specializovat na pocitace a dufam ze na maturitu mi strcia nejake strojnictvo >____>
slovina, jazyk: klasicka maturita,
odborna: tam som mal 8hodinovu pisomnu maturitu a to som mal otazku z hlavneho odboru a potom este aj vsetky vedlajsie, a na ustnej skuske som tam bol pol hodinu a to iste, tj. najdlhsie o hlavnom odbore a potom este jedna otazka z kazdeho.....
@smajdalf Konečne tomu aspoň trochu rozumiem. Díky.
my gymnazisti,sme presne vedeli z coho maturujeme,elbo sme si seminare vyberali ..
vzdy musis vediet na kazdej skole z coho maturujes ,z akych dobornych predmetov -tie ktore si mala ..pocas 4 rokov studia ..
ale odporucam teraz nestresovat ,lebo dostatok casu na stresy budeš mat pocas maturitneho rocnika
Nerozumiem prečo tu idú dávať rozumy ľudia z gymnázií a OA, ktorí vedia o maturitách na ODBORNEJ škole akurát tak, bez prepáčenia, holú piču...
@dali12 Jo díky, ešte sa popýtam niečo aj v škole aby som v tom mala jasno.