Včera môj frajer nabúral auto, pretože nejaký chodec vbehol na cestu, auto pred ním to ubzdilo, ale on nestihol, aj keď išiel podľa predpisov, bolo mokro .. Chvala Bohu, nič sa mu nestalo, odnieslo to len auto, ale čo keby? Je to fakt banalita, či počkáte pár sekúnd na chodníku, tak som len chcela, aby sme sa tu tak nad tým zamysleli
@jurito ja len viem, že šoféruje bezpečne, ale ja som tam nebola, neviem, ako presne sa to stalo, nemôžem povedať, či mal/nemal dostatočný odstup ..... ale nejde mi tu o túto konkrétnu situáciu, ale tak celkovo
keď je ten prechod fakt ďaleko odveci a po tej ceste skoro nič nepremáva, tak po vyhodnotení situácie prejdem aj mimo prechod... ale aj na prechode dlho čakám, kým je to fakt bezpečné
chodím aj mimo prechod (nemienim ísť o +50 metrov ďalej len kvôli prechodu), ale vždy kontrolujem, či nejde žiadne auto a ak mi nejaké zastane, snažím sa na druhú stranu dostať čo najrýchlejšie, aby som ho nezdržiavala
vonku prsi a ja este budem cakat kedy prejdu auta...ta naaa.. to tych vodicov zabije zastat na pol minuty? nad tym by mali uvazovat ti vodici... samozrejme, ze nevletim na cestu pred autom, ale ta ked vidi sofer, ze tam ludia stoja, tak asize by mal zastavit..
@alohomora asi nesiel podla predpisov, pretoze neprisposobil rychlost jazdy poveternostnym podmienkam a stavu vozovky pocuj, nevravela si aj minule, ze rozbil auto?
1. ja som v živote netušila, že chodec má prednosť, až kým som sa nezačala učiť paragrafy na vodičák
2. vždy som snívala o mostoch cez cestu pre chodcov
žiadne obmedzenie pre nikohoooo wuiii
@tomias ked zastavis bezdovodne a svojvolne na vozovke, tak ju spravis este nebezpecnejsiu...
chodci su mimo prechodu, ty im zastavis, je znizena viditelnost.. ked si zastavil, chodci teda pojdu,
auto ktore ide za tebou, vidi teba, ako stojace auto, ktore s rozhodne predchadzat... ale chodci uz idu, on ich cez teba nevidi a uz su pod jeho kolesami...
rozmyslaj chlape, naco mas tu hlavu, aby ti nenaprsalo do krku?
heh inak ČR v pohode prechádzam cez prechod, autá zastavujú. Na Slovensku nikto nezastaví, musím čakať a keď už idem tak je to o život lebo prijebaný slovenský vodič načo by šiel 50tkou keď môže ísť 70... (najmä v BA) načo by spomalil, keď vidí chodca na prechode, však pobehne néé
nie vždy a všade sa dá chodiť cez prechod...každopádne v drvivej väčšine prípadov kedy by sa cez tú cestu narýchlo možno ešte dalo prebehnúť, si pri prichádzajúcom aute radšej pekne počkám, kým auto viditeľne nespomalí, čo beriem ako znamenie, že šofér ma naozaj vidí a akceptuje...áno, je to blbé takto zmätkovať, ale v dnešnej dobe človek nikdy nevie....ani prechod pre chodcov nezaručuje bezpečnosť...raz mi tak šofér z jednej strany dal prednosť a z druhej ma (pri všetkej mojej opatrnosti) skoro nabral...dorazilo ma, keď som videla, ako sa na tom ešte aj fajn zabával
@mojdedo prečo by prichádzajúce auto muselo hneď predchádzať? však chviľu počkám, to auto predo mnou asi len tak pre nič za nič nezastalo...to nie ako ďalší blb, ktorému bolo zaťažko si chvíľu postáť za tromi ďalšími stojacimi autami...tak sa ich rozhodol predísť a ako predchádzal, zrámoval auto, ktoré odbočovalo doľava a kvôli ktorému sa vlastne stálo potom sa už fakt nikto nikam neponáhľal...jedine tak polícajné auto so sanitkou....
@lintu nastuduj si pravidla cestnej premavky, inak by si sa toto nespytala...
v krizovatke nemoze kvoli tomuto predchadzat, vyhlaska to zakazuje..... ale mimo krizovatky moze, pokial to vyhlaska neupravuje inak..
mal som na mysli cestu, kde nie je prechod, kde nie je krizovatka, kde je cesta, kde je povolene predchadzat.. tam by mimo prechodu vodic nemal pustat chodcov cez cestu, jednoducho maju smolu, bezpecnost a plynulost premavky je nadradena nad zamermi chodcov prejst cez cestu
V BA je to sranda no. Každé ráno vystúpime v skupinke z busu, chceme prejsť na druhú stranu (nemám ani len predstavu kde je prechod, tunajší dopravní inžinieri museli fetovať lepidlo) a nikdy sa to nepodarí bez toho, aby na nás vytruboval random dement, ktorý aj tak bude o 10m (aj menej) stáť v kolóne na semafóre. Už sa to stáva tradíciou, rozmýšľam nad nejakým veselým spôsobom, ako spomínaných dementov odmeniť za ich demenciu.
@mojdedo aha, vďaka za vysvetlenie každopádne tak či onak trochu opatrnosti pri dnešnej frekventovanosti áut nezaškodí ani z jednej ani z druhej strany bez toho čo sa píše vo vyhláškach a zákonoch
@lintu suhlasim, bezpecnost je prvorada... na druhej strane by mala byt dodrzana plynulost..
najradsej mam soferov, co sa mi v meste lepia na kufor, ked idem 50, na konci obce ma predbehnu, lebo uz ide byt "devatdesiatka" a o minutu brzdia zase mna, lebo idu mimo obce 75... fakt niektori su v tomto zvlastni, po meste by isli 60 a mimo mesta po rovnej a suchej ceste 70...
@mojdedo no deduski, ja som to myslel na prechode .. mimo prechodu malokedy co idem cez cestu, vacsinou mi to ani neskrati cestu ked niekam idem.. vacsinou prepocitam semafory .. ale i ty mas pravdu, mimo prechodu je to nebezpecnejsie pre vsetkych ucastnikov..
osobne prechadzam cez prechod (ak ide auto) , ak je auto tych 60-80m a vidno, ze ma normalnu rychlost..
kazdopadne ak policajti nezacnu za to davat pokuty jak na beziacom pase , vodici budu mat na haku zastavit aj ked bude pekne pocasie (slnecno,teplo a sucho) a pojde 10km/h
to si myslis ze je vsade prechod ci ako ? keby som mal chodit iba cez prechody tak by som nemohol ani z domu vyliezt lebo tu siroko daleko ziadny prechod neni az na hlavnej ulici zijem na dedine .. ale aj v meste neni prechod len tak hocikde iba na frekventovanych cestach
Ako malej sa mi smiali, lebo som byvala rovno oproti brane skoly najkratsou moznou cestou, ale nebol tam prechod a ja som musela chodit cez prechod, tak som si isla mozno 30 m k prechodu, presla cez cestu a tych 30 m som sa zase vratila k nasej brane
Tak ja chodím zväčša cez prechod aj to čo najrýchlejšie aby druhý len spomalil a nemusel upne zastať lebo potom musí preraďovať rýchlosti keď idem ja po prechode tak proste ja vybehnem kľudne ale to včas nie že zrazu ako mnohý to robia a mimo prechodu chodím fakt len ked nikto nejde ak ide auto a vidím že mi chce zastať tak mu aj kývnem nech ide veď predsa má prednosť ak ja nie som na prechode... Teraz som aj ja čerstvý vodič a všimol som si že mnohý maju 5metrov prechod od seba ale nejdu po nom keď som išiel z inštruktorom a takto sme dakoho videli aj som začal spomaľovať aby som ho nezrazil a inštruktor že pridaj práve a nie spomaluj a ked išli romovia tak o tom ani neohovorím tak on len kričal že vy banda skade beháte a tak a fakt je mnoho čo su lenivý prejsť 5 -10metrov na prechod ako je to dosť hazardujuce ludia pochopte len to že cesta je hlavne pre motorové vozidlá pre ludí je chodník kde sú páni takže sa nehádžte pod kolesá a za ten hore spomenuté že bezpečná vzdialenosť tak to je blbosť a velká lebo taká neexistuje poznám kamaráta čo mu nestačilo 20 metrov lebo spal a moj ocino chodí vkuse rýchlo všade hrabe proste ako pretekár ale ked mu dačo vybehne alebo auto pred ním prudko zabrzdí tak brzdý zároveň s tým v predu čo ja fakt som z toho na meko takže ak môj ocino ide aj 200km/h tak ja som pohode ved sa nič nestane Iba minule nedal v Lučenci prednosť policajtom potom dajak asi panikáril tak šiel pred nimi hned 70 potom začal spomaľovať prišil kruhový objazd a tam nedal tiež dajak prednosť skoro a potom ked sme vyšli von kýva jednemu svetlá ja mu vravím a ty máš a on tiež nemal to bolo dosť vtipné DD ale to bol po nočnej
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
2. vždy som snívala o mostoch cez cestu pre chodcov
žiadne obmedzenie pre nikohoooo wuiii
chodci su mimo prechodu, ty im zastavis, je znizena viditelnost.. ked si zastavil, chodci teda pojdu,
auto ktore ide za tebou, vidi teba, ako stojace auto, ktore s rozhodne predchadzat... ale chodci uz idu, on ich cez teba nevidi a uz su pod jeho kolesami...
rozmyslaj chlape, naco mas tu hlavu, aby ti nenaprsalo do krku?
@mojdedo prečo by prichádzajúce auto muselo hneď predchádzať? však chviľu počkám, to auto predo mnou asi len tak pre nič za nič nezastalo...to nie ako ďalší blb, ktorému bolo zaťažko si chvíľu postáť za tromi ďalšími stojacimi autami...tak sa ich rozhodol predísť a ako predchádzal, zrámoval auto, ktoré odbočovalo doľava a kvôli ktorému sa vlastne stálo potom sa už fakt nikto nikam neponáhľal...jedine tak polícajné auto so sanitkou....
v krizovatke nemoze kvoli tomuto predchadzat, vyhlaska to zakazuje..... ale mimo krizovatky moze, pokial to vyhlaska neupravuje inak..
mal som na mysli cestu, kde nie je prechod, kde nie je krizovatka, kde je cesta, kde je povolene predchadzat.. tam by mimo prechodu vodic nemal pustat chodcov cez cestu, jednoducho maju smolu, bezpecnost a plynulost premavky je nadradena nad zamermi chodcov prejst cez cestu
najradsej mam soferov, co sa mi v meste lepia na kufor, ked idem 50, na konci obce ma predbehnu, lebo uz ide byt "devatdesiatka" a o minutu brzdia zase mna, lebo idu mimo obce 75... fakt niektori su v tomto zvlastni, po meste by isli 60 a mimo mesta po rovnej a suchej ceste 70...
osobne prechadzam cez prechod (ak ide auto) , ak je auto tych 60-80m a vidno, ze ma normalnu rychlost..
kazdopadne ak policajti nezacnu za to davat pokuty jak na beziacom pase , vodici budu mat na haku zastavit aj ked bude pekne pocasie (slnecno,teplo a sucho) a pojde 10km/h
aj ja som hrozne opatrna