čaute birdzáci,. chcem sa vás spýtať akými spôsobmi si tlačíte do hlavy všetky tie diela a autorov na maturitu zo sj, lebo ja si na to stale neviem najst systém. Ak viete poraďte prosim ...
a mam sa to učit postupne po jednotlivych obdobiach zahranicnu aj slovensku literaturu alebo ako? lebo profka nam dava opakovacie pisomky iba zo slovenskych predstavitelov aj to rozhadzane..
ja teda neposlúžim ako dobrý vzor... moja matura zo slovenčiny bol boží zázrak... 4. ročník som vedela najslabšie... najlepšie som vedela prvý ročník, druhý som nedošla ďaleko, asi po vajanského? letiace tiene tam niekde, nič moc, menej než polka... z tretieho ročníka som nevedela nič, stihla som zopakovať si iba figuli, chrobáka, naturalistická literatúra? asi tak... a slovenčinu som prvý raz videla ráno pred maturou o šiestej po zvratkách, čo som zo seba vyvrátila som sa do nej pustila... nerada spomínam na túto skúšku, najhoršia v mojom živote
ja som v podstate deň pred maturou po prvý raz od celého 4 ročníka riešila celý druhý a tretí ročník s tým, že 4 viem dosť slabo... takže... najlepšie na tom je, že som skončila s jednotkou, ale vravím, mala som obrovské šťastie... vytiahla som si autora, ktorého som mala referát, kubániho a palárika, kocúrkovo k tomu dejepisný bachov absolutizmus, ktorý som vedela z dejáku, z ktorého som zmaturovala sranda bola no.. zo sloviny ani neviem, čo som vytiahla... ale na genetike som mala väčšie šťastie
aj ja sa akurát učím litiku , keď nemám ešte vela iných úloh tak sa to učím tak že si všetky najdôležitejsie udaje vypíšem na papiere , niekedy je toho dosť ale ešte nikdy som s tymto spôsob nedostal zlu znamku
@8 no na základke sa ešte ťaháky zmestili na všeljaké miesta , no na strednej urobiť si ťahák z litiky , uf to si rovno môžeš dať pred seba zošit ,
no ťahaky mi na mature nepomozu. Vlastne nikdy som nebola tahakovy typ ale asi som sa to ucila povrchne lebo vsetko som zabudla.. nieco si pamatam ale nie je toho vela.. mam z toho riadne stavy. seci mi hovoria "ja som sa neucil".. URCITE!!!
@12 , ale ja som to nemyslel ako tahaky , jednoducho napises si to este raz , ale to najdvolezitejsie , a ucis sa z toho , a ak si to raz precitas to uz napisane tak to budes vedet pretoze najlepsie sa to ucis tym ze si to pises
literatúra je vpohode až na tie jebnuté nezmyselné básničky ktoré namajú ani hlavu ani patu a musíme ich na literatúre rozoberať prípadne sa naspamať učiť :/
tento problem riesim uz asi pol roka...dnes do seba od 10tej rana tlacim horova, feldeka, rufusa, heviera, filana, kostru, plavku, peteraja, mihalika a valeka a sm z toho stale rovnaky debil...mam totizto taku profesorku co chce z nas mat nekoho na styl stur hurban a hodza...ale takym sposobom to do nas dava ze sme telce z toho vsetci a to sme technicka skola ne gymnazium kde je na to viac casu...ale ak BOH da tak zmaturujem...
vsetko,co viem (cca 70%) si pamatam z hodin a z poznamok....a este som sa nezacali ucit, to len doladit, tie diely,obdobia a autori...to je to najlahsie..
heh...nasa dobroprajna profesorka si povedala, ze budeme kazdy tyzden pisat pisomku z 1 maturitnej temy, aby sme boli nuteni sa to naucit...pravdupovediac dobra taktika, ale bohuzial nemam pamat na nelogicke veci, takze si to pamatam nanajvys 2 dni... proste si to treba precitat, prerozpravat si to...ja si vypisujem na papier autorov a k nim diela
mne napríklad obsahy diel idú v pohode, raz maximálne 2krát prečítam a viem, ale čo sa týka poézie - k jednému autorovi aj 10 názvov zbierok a ku každej dačo...to je asi najhoršie z litiky
V praxi... citam vela knih a snazim sa citat aj tych spisovatelov o ktorych sa ucime v skole tak si nieco zapamatam... vacsinou je v kazdej knihe nieco o spisovatelovi napisane
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
@8 no na základke sa ešte ťaháky zmestili na všeljaké miesta , no na strednej urobiť si ťahák z litiky , uf to si rovno môžeš dať pred seba zošit ,