Ahojte, chcela by som sa zbaviť pár kíl, chodím do fitka, aj keď len raz za týždeň a doma zvyknem cvičiť kvôli kondícií,ale asi je to málo,keďže na váhe skôr naberám kg ako uberám. Ako na to? Čo zmeniť? Ako zastaviť tie nekonečné pocity hladu? Čo zaberá?
ono minimalne 4x do tyzdna treba. ja to kombinujem stepper + cviky na pretiahnutie svalov. a strava - kazde 2-3 hodiny. prestal som pit sladke tzn. pijes vodu, semtam mlieko, caje bez cukru, semtam kvalitny dzus bez cukru. nauc sa citat etikety na potravinach. vela zeleniny odporucam a hlavne pri jedlach skus robit napriklad maso bez ryze/zemiakov/cestovin ale skor maso plus zelenina. napis do TS takto to je na dlho
@Habitat Brala som, že je piatok, tak som sa snažila nejesť mäso. Ale ráno zeleninový šalát z mekáča so syrovou zálievkou, potom paradajku, potom puding s dukátovými buchtičkami, potom ríbezľový koláč z piškótového cesta (120g), čo mi ostal z raňajok, s pohárom mlieka, Zvolenský smotanový jogurt s brusnicou (145g), teraz Selský Jogurt s lesným ovocím (200g) a mandarínku. Ešte váham nad kúsok kyslej kapusty, nech ma už neprenasleduje ten hlad alebo nejakým čajom.
Odsťahovať sa z domu a otáčať každý cent - dvakrát si rozmyslíš, koľko zješ a v ešte v lepšom prípade začneš chodiť všade kde sa dá peši. Menej zješ a máš viac pohybu. (Ale základ je nehladovať, lebo keď začneš cez deň odpadávať a bude ti z ničoho nič tiecť krv z nosa, tak pochopíš, že sa tak existovať nedá.) Viem, že to nie je vôbec k veci, ale potrebovala som to vypľuť. Ď. za priestor.
@Chlorofyl Ja by som aj chodila častejšie, ale buď sa mi nechce alebo ma odrádza, že potom mám tendenciu cvičiť poriadne, nech som tam nešla nadarmo, tak som 1,5 hod v kardio zóne a potom s činkami trochu. Mávam pocit, že len 15 min. na páse nestačí ako to vidím u niektorých. Kaloricky sa to snažím ťahať na 750 kcal a vyššie. Dlhý tréning volím aj ako prispôsobenie frajerovmu tréningu vo fitku. Pri ňom sa skôr prekonám a idem, ale to sme max. 2x do týždňa (väčšinou len raz). Pomáha mi to byť menej unavená, keďže väčšinu času mám nízky tlak... Po cvičení je mi lepšie.
uvažovala si nad tým, že by s prestala jesť cukor?
môžem ti povedať čo zaberá, to nie je problém, ale keď tak pozerám na tvoj momentálny jedálniček, nechcem ťa vydesiť...
@Amikadze Ja neviem, či sa to vôbec dá. Lebo mávam nutkavé pocity na sladké. Potom zas priateľ ma upokojoval, že keď robí človek pohyb, potrebuje sacharidy, aby nebol unavený a dosahoval viac... Či myslíš taký, že originálny biely cukor? Len horšie je, že ten býva skrytý v jedle, zvlášť v hotových výrobkoch z potravín, tam sa je ho podľa mňa ťažké zbaviť. Pri varení pudingu som sa snažila zameniť časť bieleho cukru hroznovým cukrom na energiu.
teraz citam ten jedalnicek a ty nas tu bud musis trollit alebo nemas VOBEC ziadny pojem o stravovani... a tam daka slecna basnila o tom, ze vobec ziadne sacharidy nemas jest, to je tiez hlupost, sachre potrebujes... skus si prestudovat nieco o sacharidovych vlnach atd..
len zaklad je potom si daku primeranu stravu aj udrziavat nadalej, mat aspon aky taky zaklad jedalnicka, rozne varianty ranajok, aspon zlozenim makronutrientov, aby ti to sedelo, inak sa dostavi jojo efekt a co si schudla zas naberies spat...
@anjelik263 ono ber aj to ze mas 29 rokov (ak to je realita) takze metabolizmus uz sa postupne zacina spomalovat. to je proste organizmus a to tazko zmenis. unava prichadza s tym ale pohyb na to je fajn vec. co ti fakt neodporucam je chodit do fitka. ja cvicim zasadne doma. nijake minute peniaze a len vlastna drina. a zasadne pocuvam hudbu pri cviceni. nakolko mam rad techno tak to ide pekne zladit.
jedalnicek mas taky zvlastny vcelku.. napriklad ked viem ze idem cvicit (cvicim hned po prichode domov z roboty) tak v ten den si dam daco vydatnejsie v zmsyle daco sacharidovejsie aby telo malo palivo a efektivne spalovalo
@Piotra Si vystihol, naši mi nie raz do toho zasahujú.
Aj s tým autom som si to všimla, že ho radšej striedam MHD-čkou, keď nemeškám a dá sa ako dnes. Dávno – pred piatimi rokmi, keď som nechodila do fitka, mi práve auto v kombinácií so sedavou prácou za kompom štiplo úplne kondíciu. Odvtedy to radšej kombinujem a mám lepší pocit, keď sa aspoň na tú zastávku prejdem. Ale jasné, priestor na zvýšenie pohybu stále vidím, hlavne keď som pridlho za notebookom.
@anjelik263 puding, kolac, ovocny jogurt 2x a mandarinka. to ma celkom prekvapilo. takto, ja viem o stravovani dost malo, to je fakt. ale tak v ramci common sense mi prislo ze to je velmi divny jedalnicek, takmer same sladke veci btw chapem ze mavas cravings na sladke ale tie postupne ustupia, ja uz sladke takmer vobec nejedavam a postupom prestanes mat na to taku chut... napr keby som jedla to co ty tak som z toho velmi rychlo hladna kvoli tolkym sacharidom... neviem no, par ludi tusim prejavilo volu pomoct ti s tym tak sa skus nimi poradit, ja nejake konstruktivne rady nemam
@5 Ešte som zabudla na čokoládu (polovica balenia = 50g). A práve kyslú kapustu (tak 7 dni dozadu som ju objavila ako dobrý nápad). Tou sa, ale snažím zahnať tie hlúpe pocity hladu, kedy asi platí, to čo písal @Bencen v @12 , že potom vďaka nemu prešvihnem kaloricky príjem oproti výdaju v niektoré dni, zvlášť keď pohyb nie je dostatočný a sedím kopu času za počítačom.
@Chlorofyl Ako vyzerá tvoje cvičenie doma?
A tak mne fitko platí aj práca. Je síce také retro fitko, ale zas zacvičiť sa v ňom dá, ale aj tak som tam iba raz, max dvakrát do týždňa. Doma musím min. kvôli chrbtici a s tým súvisiacim zavrátom cvičiť, či nízkemu tlaku. Aj keď, úprimne, niektoré dni sa mi nechce a nič z toho nie je. To som, ale počula, že ma každý také fázy, keď sa mu do niečoho nechce.
Nie je ešte problém, že v niektoré dni, keď raňajkujem si dávam plný polievkový tanier ovsených vločiek alebo keď nie ich, tak chleba so všeličím a k tomu zeleninu, aby bola nejaká vláknina a prípadne jogurt k tomu? Na druhej strane ma to potom menej ťahá hneď jesť, ale či tým si hneď zrána nezoberiem polku kalorického príjmu, čo by som mala za daný deň zjesť oproti výdaju.
@anjelik263 cvicenie pozostava cca 45 minut stepper + 10 minut cviky ako zhyby, na brucho, boky a take. ako odkukal som to z jutubu a fakt sa mi vyformovala z toho postava a mam aj kocky na jutube. ale ono kludne postaci ta polhodka dajme tomu na stepperi + 10 minut aktivneho cvicenia vo forme tych cvikov co robim ja
moja rada (pitie som ti uz popisal = hlavne si uvedom ze kazda sladena voda su tiez kalorie to je to iste ako tuha strava), rano si daj ovocie lebo to dlho kvasi v zaludku takze to je vhodne na ranne hodiny. na obed si daj normal obed v robote dakde kam chodis ale skus si vyberat z ponuky daco zdravsie, potom olovrant - napriklad tvoje oblubene jogurty + nejake ovocie alebo raw tycinka alebo cerealie aleob podobne. raz za cas si dopraj aj nejake dva-tri riadky cokolady kludne, potom dajaky kratky snack zasa, moze byt napriklad banan a k tomu pufovany vyrobok (to su tie ryzove chlebicky), a potom vecera dakedy o 5-6 vo forme salatu s masom nejakym, a potom este je fajn 3-4 hodky pred spanim si dat daco lahke - zasadne si vecer nedavaj chleba ani nijake maslo/horcice a podobne. ono to je tazke a dlho by sa to travilo. tam je vhodne napriklad mrkva, paradajka s kapkou olivoveho oleja, a podobne. tazko to takto pisat to je proste na strasne dlho
Zisti si akym potravinam sa mas vyvarovat, u mna to platí najviac o pečive, rafinovany cukor (vsade - sladke vody, sladkosti to vsetko musiš prestat jesť..)
Strava (diéta = čistá strava) hrá v chudnutí najpodstatnejsiu ulohu
Druhe musiš začať cvičiť a aktivne sa pohybovat. Do posilky, alebo behať avsak behanie by som neodporucoval samotne, pretože s tym nestratiš len tuk ale aj svalstvo. To je asi tak vsetko... Cista strava, cista voda, viac pohybu, regeneracia, menej stresu, a nechaj to na čas.
A hlavne si zaisti aby si jedla v mensich porciách 3 - 5 jedál za den. Tak sa ti zrýchly metabolizmus a budeš schopna rychlejsie páliť tuk. Kombinuj fitko (weightlifting) s behaním, dostatocna regenerácia, cista strava (dostatok proteinu = kuracie, bravcove maso,vajcia sacharidy = zemiaky, ryža ale skor zemiaky, tuky = vajcia, orechy, arasid. maslo)
@anjelik263 btw ono v konecnom dosledku je to jedina, uz spominanaa vec, musis viac energie vydat ako prijat, bez toho prosto neschudnes. na to aby si vedela kolko energie prijimas potrebujes vediet tvoj bazalny metabolizmus (to co tvoje telo potrebuje len na to aby sa drzalo pri zivote) + aktivity. z toho ti vyjde co ja viem 2000 kcal, tym padom nesmies prijat viac. Pokial viem, na chudnutie sa odporuca prijat o 500 kcal menej prijat ako vydat, ked to dodrzis kazdy den, za tyzden by si mala zhodit pol kila, co je zdrava rychlost. Mne v zaciatkoch pomahali kaloricketabulky.cz - vypocitaju ti odhadom bazalny metabolizmus a ty is znacis co jes a svoje denne aktivity.
@melancholik ten tretí bod..čo? ja keď som zamilovaná, šťastná a spokojná, tak sa priam vykrmujem od radosti keď som začala chodiť s @dee99 tak som sa vyžrala jak praso
Žiadne triky a tipy neexistujú. Prešla som si týmto chcela som schudnúť. Dopadla som tak, že som pribrala a ešte som bola chvíľu bulimička a prejedačka. Jedlo nie je zlo a nemalo by sa vyhadzovať z jedálnička nič. Jediné, čo potrebuješ je naštudovať si pár vecí o sacharidoch, bielkovinách a tukoch. Dodržiavať aký taký balanc a mne osobne pomáha pravidlo 80/20. 80% vecí čo je "zdravých" (ale čo už je dnes zdravé?!) a 20% "nezdravých"(lets say pečivo). A ešte si myslím, že najväčšiu úlohu urobí šport. Keď ideš do fitka 3-4 krát do týždňa je fajn ale ak zvyšok dňa presedíš pri kompe, no neviem, zázraky by som nečakala. Proste byť trošku aktívny aj bežne počas dňa, výjsť schody alebo podbehnúť na bus ... .. zober si z toho čo chceš, je to moja skúsenosť
prepáč, ale keď som si prečítala tvoj jedálniček piatkový (áno, nemusí taký byť vždy samozrejme...) chytila som sa za hlavu a poslala ho kamoške, či aj podľa nej to nie je... veľa. Ak by som za jeden deň do seba toho toľko dala, a ešte sladké!! veci typu dukátove buchtičky a jogurty s príchuťou... tak mám večer depku a ver mi že ja nie som žiadne tintítko ako kobúk dole ak si toto môže niekto dovoliť, o tom ja snívam, ale ak sa dlhodobo trápiš nad tým, že nedokážeš schudnúť a veľmi chceš, asi uber. Uvediem asi doosť nevhodný príklad (poprosím, nehejtujte, fakt) ale africké deti a psy na ulici sa tiež nedrú vo fitkách a sú vychudnuté. Pretože keď neješ, nepriberieš. Je to jednoduché ale málo ľudí si to neuvedomuje alebo čo a sú veci, z ktorých sa nepriberá vobec, ak máš návaly hladu, môžeš jedávať tie inak moja rada: zistila som, že vždy po káve (robievam si s mliekom) mám plný žalúdok a nič do seba už nezmestím niekoľko hodín aj. veľa šťastia!!
Ďakujem za reakcie. Musím sa posnažiť, lebo tie moje hlady a prejedanie sa je otravné.
Tento článok celkom sedel: » style.hnonline.sk/gastro/585374-t...
Začala som to poctivo rátať a zistila som, že za piatok som zjedla cca. 2085 kcal a za sobotu 2690 kcal. V obe dni som behala na páse a cvičila, ale s týmto príjmom musím niečo robiť. Už mi stačilo. Ale je niečo na tom, že iné by bolo, kebyže som už mimo rodičov, to by všeličo zmenilo, ale zas nič nie je úplne nemožné. Už teraz trošku vzdorujem maminým chutným ponukám, len je to zložité. Navyše keď nezjem celú porciu, mama to brala vždy osobne voči nej, že asi ho neuvarila dobre (čo nie je pravda, variť vie) alebo si nevážim jej prácu, že ona variť nebude a iné...
Výskúšaj guaranu. Je to kofeínový prírodný bio prípravok z nejakého dažďového pralesa z amazónky alebo Zimbambwe, alebo ani neviem z kade... Podstatné je, že to pomáha rýchlejšie metabolizovať ==> rýchlejšie tráviť potravu. Avšak budeš musieť si viac túto dodatočnú energiu naopak vynahradiť rôznymi cvičeniami, aby si svojmu metabolizmu viac napomohla. Viem ti poradiť celkom dobré, čo som aj ja používal (hlavne kvôli ospalosti) » www.guaranaplus.sk/... .
Fuha, tak pri tom tvojom jedalnicku sa absolutne necudujem ze nemozes schudnut. Ja som sa zhruba pred 3/4rokom zacala stravovat trosku inak, aj som zacala cvicit, lebo som chcela spevniet, vobec nic si neodopieram, milujem sladke (kazdy den sladke ranajky a nejaky dezert po obede musia byt) a predsa som schudla, dokonca az tak, ze som kvoli prilis nizkej hmotnosti musela chtiac-nechtiac nieco naspat pribrat. V zasade som len prirodzene postupne zacala jest menej masa, bieleho cukru a bielej muky a slo to nejak samo...ak ti mozem poradit, na hlad su super jedla s vysokym obsahom vlakniny, teda komplexnych sacharidov, ktore sa uvolnuju postupne a teda budes dlhsie nasytena, tiez ak mas velke chuti na sladke, daj si radsej nejake ovocie, alebo ja zboznujem rozne raw tycinky na baze datli, ktore sa dnes uz daju kupit v kazdom supermarkete (napr. max sport).
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
môžem ti povedať čo zaberá, to nie je problém, ale keď tak pozerám na tvoj momentálny jedálniček, nechcem ťa vydesiť...
len zaklad je potom si daku primeranu stravu aj udrziavat nadalej, mat aspon aky taky zaklad jedalnicka, rozne varianty ranajok, aspon zlozenim makronutrientov, aby ti to sedelo, inak sa dostavi jojo efekt a co si schudla zas naberies spat...
to nie je o diete ale o zivotnom style
jedalnicek mas taky zvlastny vcelku.. napriklad ked viem ze idem cvicit (cvicim hned po prichode domov z roboty) tak v ten den si dam daco vydatnejsie v zmsyle daco sacharidovejsie aby telo malo palivo a efektivne spalovalo
Aj s tým autom som si to všimla, že ho radšej striedam MHD-čkou, keď nemeškám a dá sa ako dnes. Dávno – pred piatimi rokmi, keď som nechodila do fitka, mi práve auto v kombinácií so sedavou prácou za kompom štiplo úplne kondíciu. Odvtedy to radšej kombinujem a mám lepší pocit, keď sa aspoň na tú zastávku prejdem. Ale jasné, priestor na zvýšenie pohybu stále vidím, hlavne keď som pridlho za notebookom.
cukor, pokial myslis biely, je sracka, s tym vyjadrenim sa stotoznujem
2. viac cvičiť
3. byť zamilovaný (človek vtedy menej je - nechce a nepotrebuje jesť)
A tak mne fitko platí aj práca. Je síce také retro fitko, ale zas zacvičiť sa v ňom dá, ale aj tak som tam iba raz, max dvakrát do týždňa. Doma musím min. kvôli chrbtici a s tým súvisiacim zavrátom cvičiť, či nízkemu tlaku. Aj keď, úprimne, niektoré dni sa mi nechce a nič z toho nie je. To som, ale počula, že ma každý také fázy, keď sa mu do niečoho nechce.
Nie je ešte problém, že v niektoré dni, keď raňajkujem si dávam plný polievkový tanier ovsených vločiek alebo keď nie ich, tak chleba so všeličím a k tomu zeleninu, aby bola nejaká vláknina a prípadne jogurt k tomu? Na druhej strane ma to potom menej ťahá hneď jesť, ale či tým si hneď zrána nezoberiem polku kalorického príjmu, čo by som mala za daný deň zjesť oproti výdaju.
moja rada (pitie som ti uz popisal = hlavne si uvedom ze kazda sladena voda su tiez kalorie to je to iste ako tuha strava), rano si daj ovocie lebo to dlho kvasi v zaludku takze to je vhodne na ranne hodiny. na obed si daj normal obed v robote dakde kam chodis ale skus si vyberat z ponuky daco zdravsie, potom olovrant - napriklad tvoje oblubene jogurty + nejake ovocie alebo raw tycinka alebo cerealie aleob podobne. raz za cas si dopraj aj nejake dva-tri riadky cokolady kludne, potom dajaky kratky snack zasa, moze byt napriklad banan a k tomu pufovany vyrobok (to su tie ryzove chlebicky), a potom vecera dakedy o 5-6 vo forme salatu s masom nejakym, a potom este je fajn 3-4 hodky pred spanim si dat daco lahke - zasadne si vecer nedavaj chleba ani nijake maslo/horcice a podobne. ono to je tazke a dlho by sa to travilo. tam je vhodne napriklad mrkva, paradajka s kapkou olivoveho oleja, a podobne. tazko to takto pisat to je proste na strasne dlho
Strava (diéta = čistá strava) hrá v chudnutí najpodstatnejsiu ulohu
Druhe musiš začať cvičiť a aktivne sa pohybovat. Do posilky, alebo behať avsak behanie by som neodporucoval samotne, pretože s tym nestratiš len tuk ale aj svalstvo. To je asi tak vsetko... Cista strava, cista voda, viac pohybu, regeneracia, menej stresu, a nechaj to na čas.
Tento článok celkom sedel: » style.hnonline.sk/gastro/585374-t...
Začala som to poctivo rátať a zistila som, že za piatok som zjedla cca. 2085 kcal a za sobotu 2690 kcal. V obe dni som behala na páse a cvičila, ale s týmto príjmom musím niečo robiť. Už mi stačilo. Ale je niečo na tom, že iné by bolo, kebyže som už mimo rodičov, to by všeličo zmenilo, ale zas nič nie je úplne nemožné. Už teraz trošku vzdorujem maminým chutným ponukám, len je to zložité. Navyše keď nezjem celú porciu, mama to brala vždy osobne voči nej, že asi ho neuvarila dobre (čo nie je pravda, variť vie) alebo si nevážim jej prácu, že ona variť nebude a iné...
proti návalom chuti na sladké pomáha chróm pikolinát