Ahoj, mam otazku pre ludi, co fotia bud umelecke alebo komercne fotky alebo aj pre vsetkych, ktori vedia narabat s footaparatom ako majstri Mozete mi poradit, ako sa mozem naucit poriadne fotit? Mam na mysli, nejake rady a pod.
@echoechoecho a to si si len tak povedal, že sa chceš naučiť fotiť, alebo k tomu máš aj nejaký vzťah?, niečo ťa k tomu ťaháš? cítiš, že sa tak potrebuješ vyjadriť, prejaviť, alebo to chceš len pre ... (doplň si) ?
@cabicabi nie, mal som k tomu uz davnejsie vztah a doteraz som fotil len tak podla "zdraveho rozumu", ale ked to porovnam s nejakymi fotkami od profikov, tak to zase nie je nic moc, sice ti maju zrkadlovky a tak...vyjadrit sa, zachytit okamih z inej perspektivy, zachytit na fotke "realitu", ktoru nevnimame a pod.
citaj ephoto.sk a pod., zajdi do kniznice,googli si o tom,zalezi na tom co chces fotit a ake chces mat fotky,styl,s akym fotakom,a tak,inak sa pripajam k @4
Rada fotím a nie som síce majster, ale učím sa a myslím, že sa aj postupne zlepšujem. Skús pozrieť nejaké fotoportály (ephoto.sk alebo niečo podobné), prečítaj si tam nejaké články, diskusie... A pomedzi to foť, hraj sa s kompozíciou, nastavením... pozeraj, čo presne ti ktoré nastavenie urobí s fotkou...
Budúci víkend (6.-7.10.2012) bude v Bratislave Foto Slovakia - prednášky, workshopy... tiež myslím, že sa tam budú dať získať dobré rady od profesionálov...
A mysli na to, že veľa tých profesionálnych fotiek prechádza ešte nejakou záverečnou úpravou (Photoshop alebo iný grafický editor)
@echoechoecho ako radí v @7 veľa čítaj stránky, fóra, diskusie priamo venované fotografii. tam sa veľa naučíš, ak ťa to čo si prečítaš a naštuduješ bude ďalej zaujímať, investuj do foťáku, a k tomu súvisiacej techniky a už len skúšať, nájsť si svoju cestu, svoj štýl, svoje vyjadrovacie prostriedky a cesty ako to dosiahnuť (predpoklad pre umeleckú fotografiu), hľadať sa budeš asi dlho, ja som sa tiež hľadal, myslím, že som sa aj našiel a držím sa toho a zdokonaľujem sa.
To čo píšem, píšem iba z môjho amatérskeho pohľadu, ako samouk.
myslím že mám na to cítenie.... spolužiak fotil krakow s mega drahou zrkadlovkou a ja s mobilom a efekt rovnaký, dokonca mám niektoré fotky krjašie.
ale predovšetkým viem upravovat > a skús čta´t články o fotení, inšpiruj sa, choď na miesta kde si pred tým nechodil a vnímaj všetko inak...foť všetko čo sa ti zdá zaujímavé a tak sa rozvíjaj.
Rok aj niečo fotoworkshopov, kde nás učí jeden super profesionálny fotograf vlastne, ono sú tam všetci fotografi.. 20-30 rokov.. aj takí, čo sa tým živia a fotia do novín, booky modelkám.. v takomto prostredí sa niečo naučíš + practise practise keď vidím svoje fotky spred roka, plačem hrozné boli a tak sa mi páčili, teraz tam samé chyby vidím len prosím ťa nehladaj inšpiráciu na e-photo lebo to sú takí majstri väčšina, česť výnimkám proste si nájdi nejaký fotoklub.. a odporúčam ti workshopy
Musis mat hlavne talent. Lebo technicke veci sa daju naucit, ale pokial to nemas v sebe, nikdy to nebude vyzerat tak, ako ked to nafoti clovek, ktory sa s tym talentom narodil. To si len sucasni rychlokvasni "fotografi" myslia, ze vedia fotit, potom tie fotky aj tak vyzeraju.
@echoechoecho citaj a citaj, teraz mame taku vyhodnu dobu ze vsetko najdeme na nete aj ked kniha je kniha. Ja stale citam a stale skusam , pozorujem fotky ,kompoziciu,svetlo. Zo zaciatku sleduj expozicne hodnoty na fotoportaloch vedla fotiek. Napriklad na ephoto.sk ...Dolezite je svoje fotky zverejnovaqt a pocuvat kritiku lepsich, bez toho to nepojde, netreba byt tvrdohlavy..
Zo zaciatku mozno bude davat na svoje fotky ramceky napriklad, ale postupne ta par fotografov z*ebká ze to nemas robit, jednoducho to nerob, ramcek proste nie. Len vynimocne To bolo jeden z mnoha prikladov. K fotografii sa treba ucit stale ...Neskor prides na to ze asi najpodstatnejsia vec na fotke je svetlo...Zo zaciatku sa budes hrat s nastaveniami, ktore musis ovladat. . . atd, jednodcuho povednae citaj clanky, fora, pocuvaj skusenejsich pri kritike. Tot asi vsetko
@echoechoecho presne! Len co je horsie, kopec je takych aj "profesiionalov", co si myslia, ze zrkadlovka z nich robi automaticky "fotografa". Bohuzial, ludia su natolko slepi a bez estetickeho citenia, ze nevidia rozdiel. Skoda.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
Budúci víkend (6.-7.10.2012) bude v Bratislave Foto Slovakia - prednášky, workshopy... tiež myslím, že sa tam budú dať získať dobré rady od profesionálov...
A mysli na to, že veľa tých profesionálnych fotiek prechádza ešte nejakou záverečnou úpravou (Photoshop alebo iný grafický editor)
To čo píšem, píšem iba z môjho amatérskeho pohľadu, ako samouk.
ale predovšetkým viem upravovat > a skús čta´t články o fotení, inšpiruj sa, choď na miesta kde si pred tým nechodil a vnímaj všetko inak...foť všetko čo sa ti zdá zaujímavé a tak sa rozvíjaj.
Zo zaciatku mozno bude davat na svoje fotky ramceky napriklad, ale postupne ta par fotografov z*ebká ze to nemas robit, jednoducho to nerob, ramcek proste nie. Len vynimocne To bolo jeden z mnoha prikladov. K fotografii sa treba ucit stale ...Neskor prides na to ze asi najpodstatnejsia vec na fotke je svetlo...Zo zaciatku sa budes hrat s nastaveniami, ktore musis ovladat. . . atd, jednodcuho povednae citaj clanky, fora, pocuvaj skusenejsich pri kritike. Tot asi vsetko