som prvacka na stvorrocnom gympli a zaujimalo by ma, ci vo stvrtaku, ked si budem moct navolit vlastne predmety, ci tam bude povinna matika....viem, ze slovinu a 2 cudzie jazyky musi mat kazdy, ale dnes mi spoluziacka vravela, ze aj matika je 4 hod. tyzde
som vo štvrtom na 4-ročnom gympli, mala som možnosť zvoliť si 4 dvojhodinové semináre do týždňa, ale okrem toho mám aj normálne 3 hodiny matiky týždenne.
nie nie nic nemas povinne, u nas to bolo tak, ze povinne su len slovencina anglictina druhy jazyk cudzi a telesna, to je dokopy 12 hodin do tyzdna a zvysnych 18 si volis, obycajne z coho pojdes maturovat. Volis si stvorhodinovky a dvojhodinovky. no vzhladom na to ze si prvacaka ci co tak ti je este dost skoro nad tym uvazovat, hlavne ked to este mozu 4x zmenit kym sa dostanes do stvrtaku
každá normálna škola má k dispozícii na stránke školy alebo inde učebné plány, kde to máš napísané, v ktorom ročníku koľko máš ťýždene takých a takých hodín... my podľa novej reformy sme mali prváku 4matiky do týždňa, v druhom a treťom sú 3 a vo štvrtom jedna povinná...
no zabudol som dopisat ze na nejakych super special gymnaziach mozes mat nieco povinne, ako matiíku, ale urcite nemas potom povinnu z nej maturu a samozrejme osemrcone gymnazium je ine, ti maju povinne. ALe aj nase gymnazium je akoze chemia biola a nik to nemal povinne v stvrtom, len velki medici, ktorych 5% zoberu na lekarinu.
no tak to takto velmo neber ze matiku len 2 roky, pekne sa uckaj a rataj lebo inak to nebude malina. to iste ako s ostatnymi. resp. aspon sa do toho pozri a pred pisomkami co to vyrataj ako ja. Teraz vo stvrtom som zbadal, co som odspal za styri roky, zbadas aj ty
ale 2 cudzie mas ako v rozvrhu,ale maturovat z nich nebudes musiet,ani seminare si davat..to len z jedneho..to su len predmety,ktore su este povinne + das si seminare z predmetov,z ktorych chces maturovat.. jazyky,slovina,telesna a potom zalezi aj od skoly.. niekde biologia,NOSka,etc..
@mates22 tak to mi ver, ze sa pekne uckam, vsak mam aj doucka z matiky, ale stale mi to dako nejde a tak ma aj zaujiimalo, ze ci este aj v 4.rocniku budem musiet vybalovat prachy za tie "rozumy"
@etelnair Matematiku neznášam, je to predmet, ktorí buď vieš, alebo nie, buď naň hlavu máš, alebo nie. Je to rovnako ako so spevom, buď spievať vieš, alebo nie.
Ja na matematiku totálne nemám hlavu a dakujem bohu za ten deň kedy mi matematika skončí.
@mates22 Nie všetky osemročné gymnázia majú povinnú matematiku, u nás ju nemá povinné ani osemročné, ani štvorročné gymnázium...
@etelnair Matematiku mám na škole 11 rokov, ale vôbec nemám pocit, že by mi niečo dala, logicky uvažovať a rozmýšlať ma naučilo všetko ostatné len nie matematika, tomu ver.
Ja nehovorím, že je to zlá vec, základy sú samozrejme veľmi dôležité, je to priam alfa a omega vzdelanosti, no matematiku by som nechal povinnú maximálne do prvého ročníka SŠ.
To čo sa učí neskôr je až niečo neuveriteľne zbytočné a nedáva to človeku vôbec nič.
Samozrejme kto sa jej chce venovať, má otvorenú náruč. Ja matematiku neznášam, veci, ktoré sa preberajú teraz sú pre mňa nepotrebné, nikdy to nevyužijem, aj keď sa to doma učím niekoľko hodín, počítam príklady jak kokot, vždy niekde urobím chybu a potom nečudo, že prepadávam. Pritom ostatné predmety mi idú výborne.
Matematika mi momentálne nedáva nič, okrem problémov.
bude povinna matika, ale fyziku mat nebudete narozdiel od tych ktori chodia na osemrocny gympel vid ja :/ ale zas budete mavat okna medzi predmetmi atd..ze prides na nultu potom nic nic nic, potom anglina trebars, nic, nic a deviatu este nejaky predmet....to my nemavame az tak velmi ako stvrtaci....
@pettulqa Priateľka teraz maturuje na osemročnom a má tam len slovenčinu, angličtinu, biolu, chemiu, nemčinu, telesnú a už asi nič. Proste len predmety z ktorých ide maturovať.
Už ani poriadne nevie čo je to fyzika, matematika...
@peppy neviem kto ti co poradil, ale napadlo ta, ze kazda skola moze mat iny system a teda lepsie ako NAS tu na BIRDZi je spytat sa nejakeho stvrtaka od vas..
eventualne ucitela..
bude to presnejsie, z prvej ruky, ziadne dohady..
PS: i tak je dost mozne, ze za tie roky sa to xkrat zmeni..
@pernik to mi ani nevrav naša trieda vie veľmi dobre čo je to fyzika, aj náuka o spoločnosti, geografia a matematika...tieto máme spolu ešte s telesnou povinné plus štyri zvolené semináre...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
pre každú školu je to individuálne.
@hangtime11 aj ty si tiez tak inteligentne zareagoval
povinnú máme telesnú a tiež druhý cudzí jazyk, aj keď maturovať z neho nejdeme.
Ja na matematiku totálne nemám hlavu a dakujem bohu za ten deň kedy mi matematika skončí.
@mates22 Nie všetky osemročné gymnázia majú povinnú matematiku, u nás ju nemá povinné ani osemročné, ani štvorročné gymnázium...
za prvé 3 roky štúdia zvládneme z takmer vš. predmetov 4-ročné učivo.
v 4. ročníku už máme len tie predmety, z ktorých maturujeme+druhý cudzí jazyk+telesná
Ja nehovorím, že je to zlá vec, základy sú samozrejme veľmi dôležité, je to priam alfa a omega vzdelanosti, no matematiku by som nechal povinnú maximálne do prvého ročníka SŠ.
To čo sa učí neskôr je až niečo neuveriteľne zbytočné a nedáva to človeku vôbec nič.
Samozrejme kto sa jej chce venovať, má otvorenú náruč. Ja matematiku neznášam, veci, ktoré sa preberajú teraz sú pre mňa nepotrebné, nikdy to nevyužijem, aj keď sa to doma učím niekoľko hodín, počítam príklady jak kokot, vždy niekde urobím chybu a potom nečudo, že prepadávam. Pritom ostatné predmety mi idú výborne.
Matematika mi momentálne nedáva nič, okrem problémov.
Už ani poriadne nevie čo je to fyzika, matematika...
u nas napr. je stale povinna.
a my sme si volili len 3 dvojhodinove seminare
ale vy to pravdepodobne budete mat uz uplne inak co som pocula
eventualne ucitela..
bude to presnejsie, z prvej ruky, ziadne dohady..
PS: i tak je dost mozne, ze za tie roky sa to xkrat zmeni..