Podle sčítání obyvatelstva v Bělorusku v roce 1999 prohlásilo běloruštinu za tzv. rodný (mateřský) jazyk kolem 7 miliónů osob (74 % obyvatelstva státu), ale za „jazyk, kterým obvykle hovoří doma“ jen asi 3,5 milionu (37 % obyvatelstva). Běloruštinou se dále mluví nebo píše ve východní části Polska a v diaspoře v zemích bývalého SSSR, v USA a jinde. Počet uživatelů tohoto jazyka mimo území bývalého Sovětského svazu je odhadován na 1 milión. V Bělorusku je běloruština od roku 1990 státním jazykem a od referenda v roce 1995, resp. od roku 1998, kdy byla podle výsledků referenda změněna ústava, sdílí tento status s ruštinou. Výsledkem je dominantní užívání ruštiny ve všech sférách společenského života s výjimkou národní literatury, částečně hudby a národní kultury všeobecně; v omezené míře ji užívají i státní orgány a povinně je vyučována ve školách jako předmět, v menšině škol je užívána i jako jazyk vyučovací, převažuje však ruština. Naopak velmi rozšířena je běloruština mezi běloruskou politickou opozicí a na Internetu.
som si povedau že sa na to cez leto pozrem...a spíšem si do trch stlpčekov rozdiely bieloruštiny-ruštiny-ukrajinčiny (poslednych dvoch viem ale bieloruština 0 bodov zatial)
@bentley v rusku je 3,7% obyv. co su mongoli alebo majú predkov mongolskych... Myslím ze to nie je dostatocne % na to aby si zaradil Rusko ako Mongolske...
Mne to príde ako argument zidofilov ktorý nemajú co vytiahnut na Rusko tak argumentuju týmto...
A k téme, asi jak SVK a CZE... @2 5% zas nie väčšina hovorí po Bielorusky aj 85% a 15% len po rusky ale z tých 85% vie aj po rusky asi 50%, rovnako jak Slováci po česky...
@fenoglio Afrikanstina - jazyk ktorym sa hovori v Juhoafrickej Republike vychadzajuci z Hloandstiny (hovoria nim bieli juhoafricania tzv Buri - potomkovia Holandskych a Britskych osadnikov)
@sexywoman nechce sa mi tu rozbiehat flame, kto pozna historiu Ruska vie ako to bolo myslene
Ja viem, ze je to na dlhu linguisticku debatu, ale raz som sa dokonca dozvedel to, ze ak by sme sa dlhe roky nebratrickovali s Cechmi tak je nam Polstina. Inak strasne vela Bielorusov hovori po Rusky cize neviem, ci ma zmysel riesit Bielorustinu ako jazyk
@peteeer prve co ma napadne ked pocujem rustinu, alebo ukrajincinu (neviem to rozlisit) je ze ci ta osoba nema nejaku spojitost s mafiou alebo organizovanym zlocinom.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
Mne to príde ako argument zidofilov ktorý nemajú co vytiahnut na Rusko tak argumentuju týmto...
A k téme, asi jak SVK a CZE...
@2 5% zas nie väčšina hovorí po Bielorusky aj 85% a 15% len po rusky ale z tých 85% vie aj po rusky asi 50%, rovnako jak Slováci po česky...
@sexywoman nechce sa mi tu rozbiehat flame, kto pozna historiu Ruska vie ako to bolo myslene