Hovorím, to je mega široký pojem proste
Ak chceš fantasy tak skús Mistborn od Brandona Sandersona, Kingkiller Chronicle od Patricka Rothfussa alebo Dragonflight of Anne McCaffrey, prípadne Pána ledové zahrady od...uhhh... netuším ako sa ten človek volá.
Ak chceš proste dobrú knihu tak skús 1984.
Dobrý povedzme thriller/detektívka/neviemčo bol Blackout od Marca Elsberga.
Detektívky: Nesbo, Bjork, Kepler, Harris atď, z novších sa mi páči napr Bonfire od Krysten Ritter a zo slovenských ma najviac zaujala asi Katarina Holetzova.
sofiinu voľbu od Williama Styrona a aj jeho iné knihy (to je moja najobľúbenejšia a často sa tu tým chválim)
vtáky v tŕní od Coleen McColloughovej (to je taký fest romantický román, ale rozhodne lepšie ako Steelová)
všetky poviedky a báseň Havran od E. A. Poa (je to taký predchodca horroru, dobré napätie, ale nie zbytočne veľa krvy)
Noc v Lisabone a Na západe nič nového od Remarqua
Starec a more a aj iné diela od Heminguaya
z fantasy všetky klasiky plus Čarodeja Zememorí a trilógiu Dary, Sily od U. K. LeGuinovej
@jerometoucanrainbow šanca odporučiť Sandersona, Rothfussa a McCaffrey je vždy! Rozmýšľam, že začnem chodiť po domoch, ako jehovisti: "Dobrý deň, počuli ste už o našom pánovi a spasiteľovi, Brandonovi Sandersonovi?"
duma key od kinga alebo trhlina od kariku...su to napinave brutalne napisane mierne hororove pribehy....emily rodda deltora... to je 8 kratkych kniziek...pekne fantasy pre mladsich ale mna to bavilo aj tak .... a ked uz nic vzdy sa mozes pustit do tolkiena
ja momentálne čítam všelijaké možné:
James Doty - Sila v nás
Gary Chapman - 5 jazykov lásky
Veronika Tóthová Homolová - Mengeleho dievča
Arthur Golden - Pamäti gejše
Martin Lindstrom - Buyology
Jan Hnízdil - Ako sa nestať pacientom
brownovky, Agatha Christie, Waris Dirie - Púštny kvet a pokračovania, o bitcoinoch kadečo
@saywhaat lebo sa mi nechce verit, ze dakomu realne odporucas literaturu od skrachovaneho predavaca metalovych triciek, ktoreho maju za vzor vsetci financni poradcovia, realitaci a podobna zberba po celom svete
@notme ako prosim? a ty si ho aj cital? On okrem knih a seminarov vlastni ropne vrty, 10000 bytovych jednotiek, golfove ihriska, hotely....
ak mi neveris tu je zdroj:In 2008, Kiyosaki purchased a 300 unit, $17 million apartment complex in Tulsa, Oklahoma.[32] Many of his commercial real estate holdings include luxury and boutique hotels, golf courses, and large apartment complexes according to an interview he did with The Alex Jones Show in 2010.[33][34] During the same year, Kiyosaki acquired a $46 million Arizona landmark resort with 5 golf courses that was in foreclosure at a bankruptcy court.[35][36][37] In 2011, he invested in a 2000 unit apartment construction project and earned approximately $250,000 in monthly cash flow.[27][38] In May 2015, he invested in a 1600 unit apartment complex for $80 million USD.[31] In December 2015, Kiyosaki refinanced a $300 million mortgage at 2.5 percent on one of his apartment complex investments.[39][40] In May 2016, Kiyosaki stated he controls over 10,000 apartment units producing over one million dollars in cash flow every month.[41] Kiyosaki has been in the oil business since the late 1990s.[42][43] He owns a number of oil drilling operations and oil wells in Texas, Louisiana, and Oklahoma.[11][44][45][45][46][47] In 2013, Kiyosaki invested in three new oil wells at a 10 percent stake.[48] In late 2015, Kiyosaki amassed a portfolio of 400 privately controlled oil wells
A okrem toho just to be clear ani mi nejde o to kolko vlastni ale o to ake myslienky prezentuje.
A ci uz sa na to chytia OVBaci to je ich vec. Ja mam v pici. A metalove tricka? what?
@saywhaat este pred rokom 1980 niekolkokrat skrachoval. mimo ineho aj na predaji metalovych triciek. nasledne so spolocnikmi (jemu uz asi po niekolkonasobnom krachu neostalo dost penazi na uskutocnenie dalsieho genialneho napadu) odkupil biznis s predavanim dristov aka motivacne seminare a spol. no a za peniaze z predaja dristov nakupil ropne vrty a reality. tomu nevravim uspesny podnikatel ale profesionalny ojebavac. maskot vsetkych ekonomickych parazitov, ktori na trh neprinasaju vobec nic, len cucaju prachy z nimi vytvorenej pridanej hodnoty istych statkov. nie je ziadne umenie pokupit pasivne "zlate bane", na ktorych sa da ryzovat len tym, ze si uvedena v kolonke "majitel". nie je za tym ziadny napad, ziadna sikovnost, ziaden prinos pre spolocnost, ziaden pokrok, ziadna inovacia, ziadna nova technologia, NIC. on a jemu podobni su najlepsim argumentom proti kapitalizmu (a vlastne aj jeho jedinym realnym nedostatkom) ever, lebo tazia zo systemu bez toho, aby do neho nieco vracali. nevytvaraju vobec ziadnu hodnotu. rozdiel medzi uspesnym podnikatelom a kiyosakim je ten, ze ked na kyiosakiho miesto posadis random bezdomovca, tak z neho bude milionar. ked kiyosakiho posadis do vedenia tesly, napriklad, tak s nou skrachuje. to je ten rozdiel medzi "tvorit" a "vlastnit". prekvapilo ma, ze patris do jeho funclubu, lebo to z teba robi prveho jeho fanusika, s ktorym som mal kedy tu cest, co nie je mentalne retardovany chronicky ojebavac bez chrbtovej kosti cakajuci, ze sa mu budu napriek jeho lenivosti a neschopnosti sypat prachy na ucet. a ze som takych poznal dost.
cital som trocha z rich dad poor dad, lebo som si ako spravny vedec musel overit, ci je to ozaj take zle ako si myslim. nech to nehejtujem neopravnene. zistil som, ze je to este horsie a velmi rychlo som to citat prestal.
@notme tak to je cisto tvoj nazor a precitat si par stran a precitat celu knihy je obrovsky rozdiel. V zivote som o metalovh trickach nepocula ale to ze vlastni majetok v hodnote stoviek milionov dolarov a pochadza z chudobnej rodiny je fakt. So zenou v najhorsich casoch spali v aute lebo nemali ani na najom. A ty si zas prvy neretardovany clovek co ho takto hodnoti. Lebo znamych co su najsikovnejsi ludia a realne si vybudovali uspesne firmy ho kazdy odporuca. Cize asi vec nazoru. Nechce sa mi to viac debatovat mozno len odporucim ze precitaj aspon pol knihy a potom hodnot. Lebo ked som citala 5 stran z pana prstenov tiez by som to neohodnila. A neargumentuj predavanim metalovych trieciek u cloveka co vlastni ropne vrty byty a hotely v hodnote odhadom pol miliardy dolarov. To jak keby poviem ze si prijebany lebo v skolke som ta videla jest priesok.. kazdy dako zacal
@saywhaat nejde o metalove tricka ako take, ide o to, ze metalove tricka boli jediny napad, s ktorym kedy dokazal prist. a zvysok pribehu uz pozname, nakupil ropne vrty a byty... chapes, o co mi ide? mam dvoch ludi, kazdy z nich ma majetok v hodnote sto mega. prvy vybudoval softwarovu spolocnost, druhy vlastni ropne vrty. prvy za pouzitia svojich schopnosti vytvoril realnu hodnotu z nicoho, zatial co druhy kupil ropny vrt. kvantitativne su sice rovnako "uspesni", no prvy je pre spolocnost prinosom, zatial co druhy zatazou.
@notme a este dodam ze z chudobneho cloveka sa vypracoval na miliardara a sam. Toto presne opisuje vo svojich knihach. A ja som ich citala takze presne viem o com hovorim. A to ze by mu krachla tesla alebo je ojebavac a ktory podnikatel vytvara tazke hodnoty? Respektive nechcem sa chytat za slovicka. Podla mna ty si niekde videl ze financny poradcovia haved etc ho zdiela a spravil si si nazor. Ale open mind a precitat si knihy by ti ako buducemu podnikatelovi prospelo. Nemusis. Ale naco zbytocna arogancia. A to ze bankrotoval bol chudobny a otec ho nutil byt lekarom vsetko opisuje sam. Aj to ako s tym narabal. Pisal ze zacinal predajom tlaciarni. A co...no nic. Mam pocit ze toto nikam nepovedie aj tak
@notme nezacal predajom triciek. Najskor siel do armady kde bol letec vo vojne. Potom 2 roky predaval tlaciarne. Potom mal business s penazenkami na com spravil milioon a to mu krachlo o nejake 2 roky. Potom spal so zenou v aute az kym nesplatil dlhy. Potom zacal business s nehnutelnostami. Etc.ujasni si fakty
@notme a dalsia vec ze su rozne druhy podnikania. Kazdy musi priniest hodnotu inac je kokot? Ak zacnem business s nehnutelnostami alebo budem vlastnit 5000 ropnych vrtov tak som pica aj ked si sama na ne zarobim a nikto mi na to neda ani cent? Nemyslim si
@saywhaat stale sa sustredis na to najmenej podstatne z toho co pisem. je jedno, co mal (a co mu skrachovalo) pred tym, eventualne to aj tak skoncilo pri tom, ze jeho jediny uspesny biznis nevytvara ziadnu hodnotu. a to vobec nesuvisi s myslienkami, ktore prezentuje. tito "podnikatelia" su de facto pricinou kazdej ekonomickej krizy ever. umelo nafukuju ceny statkov, az to raz praskne a je kriza. NEMOZES mat tak vela milionarov, ktori nic nerobia, to sa proste neda. jeho myslienky sa ti mozu pacit, to je na tebe, ale faktom je, ze jeho podnikanie je nielen postradatelne, ale dokonca kontraproduktivne a nebezpecne pre celu ekonomiku.
@notme sak to je princip podnikania ze si daju marzu na vyrobky. Kazdy podnikatel nadcenuje hodnotu vyrobkov. Tazba ropy je nutna jedine ze si tankujes dobry pocit. Vystavba domov je nutna ludia musia kde byvat. Etc. to ze mu to produkuje zisky je jeho sikovnost. To je zaklad podnikania ze najdes prilezitost a si ziskovy. Teraz pojdem odsudzit kazdeho cloveka co napriklad stavia a prenajima domy byty hoteli tazi a predava ropu a zlato atd...
@saywhaat "sak to je princip podnikania ze si daju marzu na vyrobky."
presne. na vyrobky. ale on ziadne vyrobky nema a o tom to cele je. ropa by tu bola aj bez neho, tazil by ju dakto iny. to ale nemozes povedat o apple, tesle, googli, alebo ktorejkolvek inej spolocnosti podnikajucej s vytvaranim novych hodnot. keby nebolo ich, tak by nimi poskytovane produkty pravdepodobne vobec neexistovali a cela spolocnost by kvoli tomu bola pozadu v porovnani s tym, co mame dne. on nie je vyrobca, on je distributor. ze sa da podnikat s umelym nadhodnocovanim statkov je chyba systemu a nie podnikatelska prilezitost. ked sa ti praci predstava "podnikania", kde budes sediet na riti a pozerat, ako ti pumpa capuje ropu do barelu a dokazes si pri tom povedat "fuha, to som ale sikovna, ze som nieco taketo brilantne dosiahla!", tak budis, tvoja volba, ale pre mna to veru nie je.
@notme nastuduj si nieco o ekonomii prosim ta. Mozes predavat vyrobky. Hmotne nehmotne. Mozes predavat obmedzene zdroje peniaze poda kapital. Peniaze zahrnaju uvery investicie bankove operacie. Podu predstavuju dom byt podu ornu stabebnu. Etc. chybaju ti zakladne podnikatelske info. Takze vidim ze o tomto sa nema absolutne zmysel bavit. Vidim ze nemas poznatky a mas arogantny pristup ktory nikto nezmeni ak ho nebudes brat vazne. Mozno keby si vedel kolko som sa vzdelavala v tejto oblasti tak by si ma bral vaznejsie.argument ze ak nebude on predavat ropu bude niekto iny...wtf? Sak a on nemoze? Asi nie lebo automaticky je kokot prijebany. Nebudem to dalej rozoberat mam ta rada a vazit si ta v birdz rozmeroch takze to tuna ukoncim. Asi na tom ze sa na tomto nedohodneme. Co uz. Stava sa
@saywhaat my sa ale bavime len o istom modeli ekonomie, nie o ekonomii ako takej. a tomu modelu chapem. a prave preto ho oznacujem za nespravny a deravy. ja od zaciatku napadam princip tohoto modelu, ktory ti umoznuje vytvarat zisk bez vytvarania pridanej hodnoty. ano, ja viem, ze to tak funguje, chapem tomu, preco to tak funguje a tvrdim, ze to tak fungovat nema a ze tento model je na picu. mas milion dalsich ekonomickych systemov pocnuc marxizmom a jeho deviaciami konciac kapitalizmom bez statnej regulacie trhu, diametralne odlisnych od toho, v ktorom dnes fungujeme. ze "toto takto funguje v tomto systeme" vonkoncom nie je univerzalny argument, lebo...hold, vztahuje sa len na jeden jediny system.
nezhodneme sa, ale nie preto, ze by mi chybali poznatky, ale preto, ze tebe sa paci system, kde je mozne zarabat bez vytvarania hodnoty, zatial co ja taky system povazujem za neprijatelny.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
54 komentov
Vieš, ono existuje toľko kníh, že sa zle radí človeku, keď nevieš nič o tom, čo má rád.
Ak chceš fantasy tak skús Mistborn od Brandona Sandersona, Kingkiller Chronicle od Patricka Rothfussa alebo Dragonflight of Anne McCaffrey, prípadne Pána ledové zahrady od...uhhh... netuším ako sa ten človek volá.
Ak chceš proste dobrú knihu tak skús 1984.
Dobrý povedzme thriller/detektívka/neviemčo bol Blackout od Marca Elsberga.
Mam ju rozcitanu a zatisl ma bavi , nie je vobec nudna
vtáky v tŕní od Coleen McColloughovej (to je taký fest romantický román, ale rozhodne lepšie ako Steelová)
všetky poviedky a báseň Havran od E. A. Poa (je to taký predchodca horroru, dobré napätie, ale nie zbytočne veľa krvy)
Noc v Lisabone a Na západe nič nového od Remarqua
Starec a more a aj iné diela od Heminguaya
z fantasy všetky klasiky plus Čarodeja Zememorí a trilógiu Dary, Sily od U. K. LeGuinovej
James Doty - Sila v nás
Gary Chapman - 5 jazykov lásky
Veronika Tóthová Homolová - Mengeleho dievča
Arthur Golden - Pamäti gejše
Martin Lindstrom - Buyology
Jan Hnízdil - Ako sa nestať pacientom
brownovky, Agatha Christie, Waris Dirie - Púštny kvet a pokračovania, o bitcoinoch kadečo
ak mi neveris tu je zdroj:In 2008, Kiyosaki purchased a 300 unit, $17 million apartment complex in Tulsa, Oklahoma.[32] Many of his commercial real estate holdings include luxury and boutique hotels, golf courses, and large apartment complexes according to an interview he did with The Alex Jones Show in 2010.[33][34] During the same year, Kiyosaki acquired a $46 million Arizona landmark resort with 5 golf courses that was in foreclosure at a bankruptcy court.[35][36][37] In 2011, he invested in a 2000 unit apartment construction project and earned approximately $250,000 in monthly cash flow.[27][38] In May 2015, he invested in a 1600 unit apartment complex for $80 million USD.[31] In December 2015, Kiyosaki refinanced a $300 million mortgage at 2.5 percent on one of his apartment complex investments.[39][40] In May 2016, Kiyosaki stated he controls over 10,000 apartment units producing over one million dollars in cash flow every month.[41] Kiyosaki has been in the oil business since the late 1990s.[42][43] He owns a number of oil drilling operations and oil wells in Texas, Louisiana, and Oklahoma.[11][44][45][45][46][47] In 2013, Kiyosaki invested in three new oil wells at a 10 percent stake.[48] In late 2015, Kiyosaki amassed a portfolio of 400 privately controlled oil wells
A okrem toho just to be clear ani mi nejde o to kolko vlastni ale o to ake myslienky prezentuje.
A ci uz sa na to chytia OVBaci to je ich vec. Ja mam v pici. A metalove tricka? what?
A hlavne mi napis ci si to cital.
cital som trocha z rich dad poor dad, lebo som si ako spravny vedec musel overit, ci je to ozaj take zle ako si myslim. nech to nehejtujem neopravnene. zistil som, ze je to este horsie a velmi rychlo som to citat prestal.
presne. na vyrobky. ale on ziadne vyrobky nema a o tom to cele je. ropa by tu bola aj bez neho, tazil by ju dakto iny. to ale nemozes povedat o apple, tesle, googli, alebo ktorejkolvek inej spolocnosti podnikajucej s vytvaranim novych hodnot. keby nebolo ich, tak by nimi poskytovane produkty pravdepodobne vobec neexistovali a cela spolocnost by kvoli tomu bola pozadu v porovnani s tym, co mame dne. on nie je vyrobca, on je distributor. ze sa da podnikat s umelym nadhodnocovanim statkov je chyba systemu a nie podnikatelska prilezitost. ked sa ti praci predstava "podnikania", kde budes sediet na riti a pozerat, ako ti pumpa capuje ropu do barelu a dokazes si pri tom povedat "fuha, to som ale sikovna, ze som nieco taketo brilantne dosiahla!", tak budis, tvoja volba, ale pre mna to veru nie je.
nezhodneme sa, ale nie preto, ze by mi chybali poznatky, ale preto, ze tebe sa paci system, kde je mozne zarabat bez vytvarania hodnoty, zatial co ja taky system povazujem za neprijatelny.