Prednedávnom som čítal článok o opätovnom zvyšovaní daní z dôvodu vykrytia štátneho deficitu, ktorý sa nedarí, najmä kvôli kríze, aktívne zmenšovať. Preto ma zarazil článok z dneška, ktorý hovorí o tom, že platy poslancov sa idú zvyšovať rádovo o stovky e
@harmon - veď to je bežné, to nie je prvý raz čo sa tu niečo také deje, pravdupovediac sa mi zdá že akékoľvek zvyšovanie daní/odvodov/štátnych príjmov bolo sprevádzané aj zvyšovaním platov poslancov
čo je tu zle? všetko, ale v prvom rade ľudia. pochybujem že pred vstupom radičovej a po jej odchode sme vo vláde mali/budeme mať niekoho kto ju berie ako prostriedok na riadenie/zlepšenie štátu v ktorom žije a nie ako prostriedok vlastného obohatenia.
Presne tak nech už príde na čelo vlády hocikto, vždy bude v prvom rade hľadieť na vlastné záujmy. A najhoršie je, že my to vidíme a nič s tým nemôžme urobiť. No môžme ale revolúcia by bola asi krvavo potlačená
Pokiaľ im to my, občania tohto štátu dovolíme, tak to budú robiť stále! Treba sa postaviť na odpor, vyjsť do ulíc a nedovoliť im aby si robili čo chcú. V iných krajinách to možné je a u nás nie?!? Len musíme chcieť!!!
Ale keď matovič príde s návrhom zmrazenia poslaneckých platov, tak je za najväčšieho exota. Fico aj s dzurindom sa mu smejú do očí a mainstreamové médiá ho označia za šaška parlamentu.
Cisár je nahý, kedy sa odvážime povedať to nahlas?
DPH sa zvysovat nebude, teda zatial to v plane nie je. Idu sa zdanovat vynosy bank, ale obavam sa, ze to znova pocitia hlavne ludia, cez drahsie uvery.
Ten Sulikov model je v poriadku, len nikto necakal, ze v case hospodarskej krizy (ktora stale trva a jej druha faza, ktora prichadza bude podstatne horsia), zaznamename rast ekonomiky.
@stodvacinkar Matovicova myslienka je sice vcelku pekna, ale aby to nedopadlo ako pred dvoma rokmi, ked si parlament odklepol zmrazenie platov, no spravili to v decembri a teda noveho roka sa to uz netykalo. Ludia to zozrazli aj s navyjakom.
Nejako ma to nevzrušuje, poslancov plat by mal zodpovedať jeho postaveniu. V tejto diskusií je to postavené tak, akoby zvyšovanie ich platov malo zapríčiniť zvyšovanie daní a pritom tá čiastka, o ktorej je reč, nie je ani zrnkom piesku v celom štátnom rozpočte.
Keď chceme mať v politike odborníkov, musíme ich aj finančne motivovať, inak budú zvažovať finančne výhodnejšie alternatívy.
Odborníkov v politike ????..My takých máme ???..stále a stále o tom pochybujem. Veď už len zákon o kúpe majetkov pre výstavbu diaľníc za smiešne sumy, a popritom neexistuje odpoveď nie, je do očí bijúca protiústavná záležitosť, ktorá napriek tomu podľa našich poslancov je v súlade s ústavov. Za čo sme (teda nie konkrétne my) štrgnali klúčami v 1989 na námestiach ? Za to, aby sme boli ožobračovaní kde sa dá ?
@tommyhot Dúfam, že si pochopil, že som nenarážal na obsadenie parlamentu, ale na teóriu, prečo tie poslanecké platy nemôžu byť nižšie. Je naozaj ťažké, keď nie nemožné nájsť ľudí, ktorí sú ochotní žiť pre politiku z celkom nezištných dôvodov. Keď s tým nesúhlasíš, nech sa páči, budú predčasné voľby, môžeš sa realizovať. Pre mňa osobne sú však otázky zmrazovania poslaneckých platov, určenie čiastky na kúpy vládnych limuzín a pod. len populizmom.
@ironic ja nehovorim, ze maju politici byt v politike z nezistnych dovodov. Ale ked uz maju 4 tisicove platy, tak nech beru zodpovednost za svoje ciny. 4 tisic je plat menezera v mensej-strednej firme a keby urobi jeden preslap, tak leti tak rychlo, ze po nom neostane ani smrad. Politici su tiez kvazy menezeri statu, lenze oni robia preslapy denne a nic sa nedeje. Preto si nezasluzia take vysoke platy a nie to este ich zvysovanie.
@tommyhot Oproti vrcholovým manažérom je tá suma stále oveľa menšia a zober si, že v kariére politika je poslanec takmer vrcholná pozícia. Na kontrolu ich výkonov existujú dané kontrolné orgány. Keby ich platy neboli porovnateľné s poslancami v iných krajinách Európy, nepoviem ani slovo. A za to, kto tam sedí, sú zodpovední predovšetkým ľudia, ktorí ich zvolili, takže darmo teraz hundrať o tom, kto koľko prešľapov spravil.
@ironic zabúdaš, že vo vrcholovej politike nie je najväčšou devízou mesačný plat. 4 (možno) roky po pár tisíc eur mesačne? To by nikoho extra z biedy nevytrhlo. Cenia sa konexie, známosti, moc. Tieto vecičky sú, ako sa hovorí v reklame na master card, na nezaplatenie.
Na tému odbornosť. Dorazilo ma, keď minule presiaklo, že tajomníčka ministerstva sociálnych vecí má dokončené vzdelanie gymnázium. Nič ďalej, proste gymnázium. Ou yeah.
slovenskym radoby politikom by som nevyplatila ani minimálnu mzdu.... alebo nie...prave to nech si kokoti skusia dať a skusia z toho vyžiť.... však slovenský národ sa stáva národom superhrdinov so super schopnosťami - vyžiť z minimalneho platu
@ironic neprekrucaj, nikde nehovorim o vrcholovych manazeroch. Hovorim o obycajnych menezerkoch, ktori pracuju v malej/strednej firme.
Kontrolne organy? A ty mas pocit, ze funguju? Jediny fungujuci kontrolny organ su media. Aj tie kontroluju len toho, koho chlieb nejedia
Stale trvam na to, ze vzhladom k (ne)zodpovednosti, k odpracovanemu casu, narocnosti prace (kazdy poslanec ma niekolko poradcov) je ich plat prestreleny. Minimalne by bolo fer, keby sa zrusia pausalne nahrady, pripocitaju sa normlane k platu a to cele sa zdani. Samozrejme "milionarskou" danou, tak ako kazdemu, kto ma podobnu mesacnu mzdu.
@stodvacinkar Nepopieram, že tieto veci, ktoré si spomenul, sa mu nepodarí využiť, keď bude chcieť. Nemôžme si však teraz povedať, že poslancom by stačilo plat xy eur, keď bude mať možno príležitosť si ostatné ľudovo povedané nakradnúť.
A naozaj neobhajujem nikoho zo slovenskej politickej scény, len som napísal, že teoreticky, keď máme odborníka, ktorý sa rozumie danej problematike, tak jednoducho aj štát mu musí poskytnúť adekvátnu odmenu, aby nevznikla až taká priepasť oproti súkromnému sektoru.
@tommyhot prirovnal si poslanca k manažérovi, takže aké prekrúcanie. Podľa tohto tvojho vzorca by pozícia manažéra malej/strednej firmy zodpovedala pozícií lokálneho politika.
Média sú to najmenej V prvom rade je aj v záujme politických strán sa navzájom kontrolovať, keďže sú to predsa len ich súperi. Ďalej aj v tomto smere sa doba mení - viacero výkonov sa stáva transparentnejších, čoskoro už ani tebe nebude brániť celé dni tráviť nad kontrolou zmlúv a ostatnej dokumentácie.
Byť politikom nie je obyčajnou profesiou, ja stále trvám na tom, že ten plat nie je taký neúnosný. V konečnom dôsledku tých pár eur naviac, ktoré si odklepnú nemení absolútne nič.
@ironic a zase prekrucas podla akeho mojho vzorca? Prirovnal som platovo menezerka malej/strednej firmy k poslancovi NRSR. Platy maju rovnake, ale mieru zodpovednosti a aj vykon v praci podstatne rozdielny. Ty si nasledne zacal rozpravat o vrcholovom menezmente, lenze tam poslanec nesiaha uz ani platovo a ani vykonnostne. Poslanec si odsedi 4-5 hodin denne a jeho jedina povinnost je strcit poslanecku kartu do pristroja. Nemusi podavat navrhy zakonov, kludne sa moze stat, ze si len 4 roky odsedi a to sa castokrat aj realne deje. Sledujem parlamentne schodze a pozmienovacie navrhy a fakticke otazky maju stale ti isti. Povedz mi, za co, ma teda dostat poslanec 4000 eur mesacne? Ano mas pravdu, byt politikom nie je obycajnou profesiou. Byt politikom je vynosny biznis za minimum prace, imunitu, pretrcanie sa pred kamerou a nenesenie zodpovednosti za absolutne nic.
A ked uz si zacal o tych lokalnych politikoch. Skor by som dal poslancovi samospravneho kraja vacsi plat, nez poslancovi NRSR, pretoze je vacsi predpoklad, ze rozumie tomu co robi, ze pozna pomery v nejakom uzemnom celku, ze vie toho vo svojom kraji zmenit viac atd.
A prepac, ale ked je navysenie platu o sumu vacsiu ako je priemerna mzda na Slovensku pre teba len par eur, tak si nezasluzis nic ine ako po hube od kazdeho pracujuceho cloveka. Ze ty si nejaky studentik, co v zivote nepracoval a na vsetko dostava peniaze od rodicov?
Tiež sa mi tak zdá, že si zatiaľ neokúsil poriadnu robotu za minimálny plat. V politike je jedno čo spravíš či je to dobre či zle-sankcie sú žiadne resp.minimálne. Poznám ľudí, ktorý majú 10 krát zodpvednejšiu robotu a zarábajú minimum. A musia z toho vyžiť. Naopak páni poslanci si k tomu tučnému platu ešte prihodia-však prečo nie ? Jediné čo robia, že si navzájom nadávajú do debilov a potom sa žalujú a ohovárajú. A pán Matovič nie je žiadny populista. Nehovorí len o tom, čo samá robiť, ale aj niečo robí. Možno to nemá také odozvy, lebo nemá podporu väčšiny parlamentu ale snaží sa! A to je chlap na mieste.Naša politická scéna potrebuje radikálnu zmenu. Poslať ich tak na rok do gulagu zbadali by tie ich tučné riťky !!
@tommyhot Aké prekrúcanie zase Kľudne si to po sebe prečítaj "Politici su tiez kvazy menezeri statu" - takže neviem, prečo sa ma snažíš presvedčiť, že si prirovnával len platy. Áno, samozrejme sa nájdu aj takí poslanci, čo volebným obdobím len preplávajú, ale pre to existujú voľby, aby bol priestor na zmenu v prípade nespokojnosti.
Nechcem ti kradnúť tvoje ilúzie o sčítanosti lokálnych politikov, ale keby sa ideš sem tam pozrieť na miestne zasadnutie, tak by si rýchlo vytriezvel Nehľadne na to, že na vedenie štátu treba nepochybne viac schopností.
Zdá sa, že si stále nepochopil, že sa teraz ich mzdy odvádzajú podľa deficitu verejných financií a ten sa im podarilo oproti minulému roku znížiť. Tu máš ten markantný rozdiel medzi výdajom na vyššie platy a ušetrenými peniazmi. A áno som študent, zároveň odrobím v priemere 230 h. mesačne a som spokojný...ale vieš na to treba aj niečo viac, ako len frflať za internetom na lenivých politikov
@ironic ano porovnaval som ich s menezermi, ale ty si ich povysil na top menezerov dobre ze nie nadnarodnych spolocnosti.. ja som hovoril o niecom uplne inom..
Nehovorim o zasadnuti v Hornej Dolnej. HOvorim o krajskych zastupitelstvach. Ti ludia tam maju podstatne vacsiu sajnu o tom co sa deje v ich okoli, ako ktorykolvek darmozrac z NRSR.
Znizil sa deficit, zvysenim DPH. Zabudol som, ze na takyto genialny plan treba mat za sebou 4 vysoke, profesorsky titul a 20 rocne skusenosti v politike. lol...
@ironic ty si nejaký romantik. Jasne že tak by to bolo ideálne..odborníci pracujúci v prospech štátu dostávajúci za svoju kvalitnú prácu nadštandardný plat. Ale objektívne, pozri čo sa v tej národnej rade deje.
Politiku človek veľmi neovplyvní, možno raz za 4 roky... niekedy skôr
Niektoré veci majú však podla mňa ľahké riešenie. Napríklad, zákaz rozhodovať o vlastnom plate hm? je to prirodzené, aby si niekto mohol povedať, koľko dostane a ešte si to aj odklepnúť?
@tommyhot Byť v zákonodarnom orgáne štátu je rozhodne top pozícia, tak nechápem prečo by som ich mal prirovnávať k priemernému manažérovi...
Mať pojem o skutočnostiach v danom regióne je určite ľahšie, než mať ich o celom štáte. Pravdou však je, že napriek možnej lepšej informovanosti krajských zástupcov, ich rozhodnutia často ovplyvňujú práve ľudia z vyššej politiky.
Keď ako jediný rozdiel medzi súčasnou a minulou vládou vo finančnej sfére považuješ zvýšenie DPH, musíš byť laik. A na robenie politiky na vrcholovej úrovni rozhodne potrebuješ vedomosti aj skúsenosti. Zober si napríklad SaS, kde boli relatívne noví ľudia a aké problémy mali hneď zo začiatku ako pri prezentovaní jednotného programového vyhlásenia strany alebo pri oblečení Sulíka počas neformálnej schôdze.
@stodvacinkar Nuž to je objektívne vizitkou voličov, ktorí ich tam dosadili
@ironic top pozicia je byt ministrom vo vlade ked uz. Oni narozdiel od radovych poslancov aj nieco robia.
Deficit verejnych financii sa znizil len zvysenim DPH. Ale mas pocit, ze klesaju verejne vydavky? ALebo si nebodaj myslis, ze nas spasili dan a odvody z prenajmu nehnutelnosti?
No to je strasne velky problem, ze Sulik prisiel na neformalnu schodzu v trenkach to so skusenostami ani vedomostami nema nic spolocne. Keby neboli tlaky zo strany ostatnych politickych komediantov (ktorym vadia trenky, ale platinove sitka si ani nevsimnu), tak chodi na neformalne stretnutia v trenkach aj teraz.
@tommyhot v kariére každého politika je nepochybne pozícia poslanca v NR SR takmer vrcholom v jeho kariérnom rebríčku.
To s tým 1 percentom DPH snáď nemyslíš vážne. Príjmy z DPH samozrejme stúpli, ale len o asi 4 %, čím sa celková vyzbieraná suma v rámci DPH priblížila tuším k takmer 2 mld. Takže tie počty ti akosi nesedia. Okrem toho aj tie verejné výdavky sa znížili, ale len nepatrne okolo 2 percent.
Sulíkovi ako predsedovi parlamentu a reprezentantovi štátu by sa toto nemalo stávať obzvlášť pri zahraničnej delegácií. Okrem toho si sám Sulík priznal toto faux pas, takže ťažko by chodil v "trenkách" doteraz.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
45 komentov
Cisár je nahý, kedy sa odvážime povedať to nahlas?
Ten Sulikov model je v poriadku, len nikto necakal, ze v case hospodarskej krizy (ktora stale trva a jej druha faza, ktora prichadza bude podstatne horsia), zaznamename rast ekonomiky.
@stodvacinkar Matovicova myslienka je sice vcelku pekna, ale aby to nedopadlo ako pred dvoma rokmi, ked si parlament odklepol zmrazenie platov, no spravili to v decembri a teda noveho roka sa to uz netykalo. Ludia to zozrazli aj s navyjakom.
prídu voľby a koho budeme voliť?, no zas len tých istých, žiadne nove tváre, vymenia si žezlo a budme tam kde sme aj boli v perdeli......filip
Keď chceme mať v politike odborníkov, musíme ich aj finančne motivovať, inak budú zvažovať finančne výhodnejšie alternatívy.
Na tému odbornosť. Dorazilo ma, keď minule presiaklo, že tajomníčka ministerstva sociálnych vecí má dokončené vzdelanie gymnázium. Nič ďalej, proste gymnázium. Ou yeah.
Kontrolne organy? A ty mas pocit, ze funguju? Jediny fungujuci kontrolny organ su media. Aj tie kontroluju len toho, koho chlieb nejedia
Stale trvam na to, ze vzhladom k (ne)zodpovednosti, k odpracovanemu casu, narocnosti prace (kazdy poslanec ma niekolko poradcov) je ich plat prestreleny. Minimalne by bolo fer, keby sa zrusia pausalne nahrady, pripocitaju sa normlane k platu a to cele sa zdani. Samozrejme "milionarskou" danou, tak ako kazdemu, kto ma podobnu mesacnu mzdu.
A naozaj neobhajujem nikoho zo slovenskej politickej scény, len som napísal, že teoreticky, keď máme odborníka, ktorý sa rozumie danej problematike, tak jednoducho aj štát mu musí poskytnúť adekvátnu odmenu, aby nevznikla až taká priepasť oproti súkromnému sektoru.
Média sú to najmenej V prvom rade je aj v záujme politických strán sa navzájom kontrolovať, keďže sú to predsa len ich súperi. Ďalej aj v tomto smere sa doba mení - viacero výkonov sa stáva transparentnejších, čoskoro už ani tebe nebude brániť celé dni tráviť nad kontrolou zmlúv a ostatnej dokumentácie.
Byť politikom nie je obyčajnou profesiou, ja stále trvám na tom, že ten plat nie je taký neúnosný. V konečnom dôsledku tých pár eur naviac, ktoré si odklepnú nemení absolútne nič.
A ked uz si zacal o tych lokalnych politikoch. Skor by som dal poslancovi samospravneho kraja vacsi plat, nez poslancovi NRSR, pretoze je vacsi predpoklad, ze rozumie tomu co robi, ze pozna pomery v nejakom uzemnom celku, ze vie toho vo svojom kraji zmenit viac atd.
A prepac, ale ked je navysenie platu o sumu vacsiu ako je priemerna mzda na Slovensku pre teba len par eur, tak si nezasluzis nic ine ako po hube od kazdeho pracujuceho cloveka. Ze ty si nejaky studentik, co v zivote nepracoval a na vsetko dostava peniaze od rodicov?
» tvnoviny.sk/sekcia/spravy/e...
... ale rozoberať to nebudem
Nechcem ti kradnúť tvoje ilúzie o sčítanosti lokálnych politikov, ale keby sa ideš sem tam pozrieť na miestne zasadnutie, tak by si rýchlo vytriezvel Nehľadne na to, že na vedenie štátu treba nepochybne viac schopností.
Zdá sa, že si stále nepochopil, že sa teraz ich mzdy odvádzajú podľa deficitu verejných financií a ten sa im podarilo oproti minulému roku znížiť. Tu máš ten markantný rozdiel medzi výdajom na vyššie platy a ušetrenými peniazmi. A áno som študent, zároveň odrobím v priemere 230 h. mesačne a som spokojný...ale vieš na to treba aj niečo viac, ako len frflať za internetom na lenivých politikov
Nehovorim o zasadnuti v Hornej Dolnej. HOvorim o krajskych zastupitelstvach. Ti ludia tam maju podstatne vacsiu sajnu o tom co sa deje v ich okoli, ako ktorykolvek darmozrac z NRSR.
Znizil sa deficit, zvysenim DPH. Zabudol som, ze na takyto genialny plan treba mat za sebou 4 vysoke, profesorsky titul a 20 rocne skusenosti v politike. lol...
Niektoré veci majú však podla mňa ľahké riešenie. Napríklad, zákaz rozhodovať o vlastnom plate hm? je to prirodzené, aby si niekto mohol povedať, koľko dostane a ešte si to aj odklepnúť?
Mať pojem o skutočnostiach v danom regióne je určite ľahšie, než mať ich o celom štáte. Pravdou však je, že napriek možnej lepšej informovanosti krajských zástupcov, ich rozhodnutia často ovplyvňujú práve ľudia z vyššej politiky.
Keď ako jediný rozdiel medzi súčasnou a minulou vládou vo finančnej sfére považuješ zvýšenie DPH, musíš byť laik. A na robenie politiky na vrcholovej úrovni rozhodne potrebuješ vedomosti aj skúsenosti. Zober si napríklad SaS, kde boli relatívne noví ľudia a aké problémy mali hneď zo začiatku ako pri prezentovaní jednotného programového vyhlásenia strany alebo pri oblečení Sulíka počas neformálnej schôdze.
@stodvacinkar Nuž to je objektívne vizitkou voličov, ktorí ich tam dosadili
Deficit verejnych financii sa znizil len zvysenim DPH. Ale mas pocit, ze klesaju verejne vydavky? ALebo si nebodaj myslis, ze nas spasili dan a odvody z prenajmu nehnutelnosti?
No to je strasne velky problem, ze Sulik prisiel na neformalnu schodzu v trenkach to so skusenostami ani vedomostami nema nic spolocne. Keby neboli tlaky zo strany ostatnych politickych komediantov (ktorym vadia trenky, ale platinove sitka si ani nevsimnu), tak chodi na neformalne stretnutia v trenkach aj teraz.
To s tým 1 percentom DPH snáď nemyslíš vážne. Príjmy z DPH samozrejme stúpli, ale len o asi 4 %, čím sa celková vyzbieraná suma v rámci DPH priblížila tuším k takmer 2 mld. Takže tie počty ti akosi nesedia. Okrem toho aj tie verejné výdavky sa znížili, ale len nepatrne okolo 2 percent.
Sulíkovi ako predsedovi parlamentu a reprezentantovi štátu by sa toto nemalo stávať obzvlášť pri zahraničnej delegácií. Okrem toho si sám Sulík priznal toto faux pas, takže ťažko by chodil v "trenkách" doteraz.