Je celkom divné (aj keď sa tomu nečudujem), že posledné žlté políčko, za ktoré hlasovalo 33% ľudí, boli chalani. A dávam vám všetkým za pravdu, že kniha je jedna úžasná vec. Až teraz som pochopila, že väčšina ľudí, ktorí píšu s diakritikou čítajú knihy. (tiež nechápem ľudí, ktorí píšu bez diakritiky a väčšinou gramaticky nesprávne... Je to hanobenie jazyka, za ktorý sa naši národovci tak snažili)
@jasmin392 Ja zas pozorujem že gramatikou a narodovcami sa väčšinou oháňajú ľudia čo nezvladaju realitu a potrebujú sa v nej povysovat nad iných nejakou pseudointeligenciou rovnako ako to niektorí robia na základe majetku alebo výzoru
nechapem ludi, ktori si namyslaju, ze citanie knih uzko suvisi s intelektom. pravda, ista korelacia tam byt moze, kedze inteligentni ludia byvaju zvedavi a knihy mozu sluzit ako zdroj informacii, no kauzalna navaznost tam nie je ani omylom.
ja necitam nic s vynimkou odbornej literatury, aj to len velmi nerad, v pripadoch, ze ozaj nemam ine zdroje, z ktorych by som cerpal. maloktora kniha je napisana tak, ze sa z nej realne da nieco naucit. autori maju obvykle tendenciu zadrbat desiatky stran rozpitvavanim uplne trivialnych zalezitosti, zatial co podstatnu a zlozitu problematiku, ktoru chcem poznat do hlbky (ved ozaj preto citam tu knihu), prejdu len velmi zhruba a povrchovo. casto to vo mne vyvolava pocit, ze dotycny poriadne nevedel, o com pise, tak tam nadrbal omacky, nech to vyzera mudro a nech sa to predava.
My máme v rodine lásku ku knihám. Otec má v obývačke velku knižnicu, vysokú od podlahy do strop, širokú asi 2m a babina mala knižnicu cez celú stenu. Veľmi sa mi páčila keď som bola malá. Krásne to vyzeralo. Cez celú stenu od podlahy po strop samé knihy. Ešte aj nad dverami. U nej by sa už dalo hovoriť o malej súkromnej knižnici.
@notme Asi tak... A zasa romány sú príliš subjektívne na to aby sa z nich dali čerpať nejaké obecné pravdy, dajú sa akurát tak spracovať s prihliadnutím na subjektivitu autora, ale viac ako niekoho názor, alebo pohľad na istú problematiku v tom pre inteligenciu nie je. A proste ja som milovník románov a noviel, ale nemyslím si, že ma nejaký z nich dokázal sám o sebe obohatiť aspoň pár číslami inteligenčného kvocientu.
@karlotiskot tak ja som vseobecne asi to najnarocnejsie publikum, ake sa moze pritrafit autorovi ci uz zabavnej literatury, alebo filmov, ci serialov. fakt sa nepamatam, kedy ma naposledy nejaky pribeh ozaj oslovil. no zatial co film ci serial dokazem posudit pomerne rychlo, kniha si vyzaduje vela casu a namahy, kym zistim, ci ma vobec cenu sa nou zaoberat. obvykle nema. proste je to prilis vela namahy s primalou sancou na uspech, preto som to vzdal uplne.
@notme Ono je to tým, že je strašne veľa literatúry, ktorej ide hlavne o predaj, alebo je zameraná na konkrétne publikum z hľadiska názorov. Taký King napríklad... Podľa mňa publikuje zaujímavé príbehy a nájdu sa mi nimi veci, ktoré ti rozšíria obzory, ale to nič nemení na tom, že väčšina je skôr o tom aby sa predávali a zápletky sú nadprirodzené, ale vychádzajú z vždy z podobnej koncepcie, kde sa dokáže vždy veľká časť čitateľov stotožniť s hlavným hrdinom. Zas taký Orwell má hlboké zápletky, nič menej jeho myšlienky si dokáže skrútiť každý podľa seba a nie je výnimočné vidieť človeka, ktorý by najradšej videl vojny a utláčanie nejakých názorov, alebo skupiny ľudí, ako knihu 1984 považuje za svoju osobnú bibliu. Proste kniha je tiež len artikel a je tiež len na ćloveku čo si z nej vezme. Keď ich niekto opomína nie je to znak hlúposti, to isté by sa potom dalo tvrdiť o ľuďoch čo opomínajú filmovú, alebo inú umeleckú tvorbu, len preto že jeho mysli nesedí forma akou sa k nemu majú informácie dostávať. Napríklad aj vyššie zmienené odborné knihu dokážu dostať teraz pekne naprdel aj od obyčajných youtuberov, ktorý vedia zhrnúť dôležité fakty a priblížiť ich človeku úplne mimo obor... A aj tak sa nájdu ľudia, ktorí uprednostnia jedno, alebo druhé a neznamená to, že jedno z toho je nejaké nesprávne, alebo nebodaj nevhodné pre intelekt.
teda, niekedy som hltala jednu knihu za druhou, ale teraz co ja viem...nebavi ma to, samozrejme, ked sa zacitam tak sa neviem od tej knihy odtrhnut, ale inak nie
čítam rada knihy, ale nepotrebujem mať za každú cenu tie knihy doma, v preklade znamená, že beletriu si väčšinou prečítam raz a načo je mi to doma? Pochváliť sa návšteve čo všetko som prečítala? čo nie je zlá téma na rozhovor, ale aj tak no. Väčšinou mám doma knihy, ktoré viem, že chcem čítať znova, ktoré sú na dlhšie ( odborné, zamerané na nejakú tému, či o celiakii, receptoch, vzťahoch, jazykoch....)
Preto teraz nemám problém si kúpiť e-knihu zvládam to psychicky, keď to nemám v papierovej podobe... ale samozrejme, keď budem mať deti, tak papierové knihy teda aspoň prvé roky, potom ich naučím chodiť do knižnice
Postupne si zbieram všetky fínske ženské, co vysli v preklade a mám momentálne na knižky vyhradeného značne viac miesta ako knižiek, ale zas nepotrebujem skladovať knižky, čo som precitala a nejako väčšmi na mňa nezapôsobili
ja milujem knihy
mam ich uz vyse 600 ( co pri stahovani bola celkom fuska)
ale! rada aj predavam/rozdavam knihy
a ziskavam nove
nemam vyhradeny vkus, paci sa mi jednoducho dobry pribeh, ale mam rada klasiku, detektivky, FANTASY, upirov hlavne, a historicke romany....
ale precitam cokolvek ak dostanem dobre odporucanie, odporucanie typu "je to bestseller" ma neberie
takze ak mate nieco, sem s tym
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
spravmemu chlapovi cita zena
ja necitam nic s vynimkou odbornej literatury, aj to len velmi nerad, v pripadoch, ze ozaj nemam ine zdroje, z ktorych by som cerpal. maloktora kniha je napisana tak, ze sa z nej realne da nieco naucit. autori maju obvykle tendenciu zadrbat desiatky stran rozpitvavanim uplne trivialnych zalezitosti, zatial co podstatnu a zlozitu problematiku, ktoru chcem poznat do hlbky (ved ozaj preto citam tu knihu), prejdu len velmi zhruba a povrchovo. casto to vo mne vyvolava pocit, ze dotycny poriadne nevedel, o com pise, tak tam nadrbal omacky, nech to vyzera mudro a nech sa to predava.
Preto teraz nemám problém si kúpiť e-knihu zvládam to psychicky, keď to nemám v papierovej podobe... ale samozrejme, keď budem mať deti, tak papierové knihy teda aspoň prvé roky, potom ich naučím chodiť do knižnice
mam ich uz vyse 600 ( co pri stahovani bola celkom fuska)
ale! rada aj predavam/rozdavam knihy
a ziskavam nove
nemam vyhradeny vkus, paci sa mi jednoducho dobry pribeh, ale mam rada klasiku, detektivky, FANTASY, upirov hlavne, a historicke romany....
ale precitam cokolvek ak dostanem dobre odporucanie, odporucanie typu "je to bestseller" ma neberie
takze ak mate nieco, sem s tym