čaute jedna otázočka prečo sa všetci serú na gymple a na bilingválne ? Všetci ktorých poznám a chodia na gymple a bilingválne tak mi povedia že je to strašné, a že by radšej išli niekam inam. Ale chcú to doštudovať. Pokiaľ nejdete na vysokú tak je vám to
zlatko. tak na gymnázium nechoď, a nám ostatným sa neser do života, čo povieš? Jak ti mám na hento normálne odpvovedat, ked si si dobre ze nie vycucal z prsta, ze gymple su zle, neuzitocne a vsetci lutuju ze ich kedy navvstevovali?
mozno mame vacsie ambicie nez skoncit so strednou skolou a na tu vysku chceme ist si predstav, a dokonca mozno nie kazdy v 15 rokoch vie co chce cely zivot robit
suhlasim s @2 a @3 a len dodám, že najcennejšie čo môžeš v slovenskom školstve v sučasnej dobe získať je jazyk a prípadne maturitne vysvedčenie z inej krajiny. Lebo potom miesto pičovania nato ake su naše vysoke napiču pripadne unikovou možnosťou ala ČR môže ísť človek vyštudovať do zahraničia na dobrú školu s vyhliadkou na prácu v odbore a na titul , ktorý nemá každý
@5 ti mudro hovori, momentalne robim na polovicny uvazok vo velmej medzinarodnej korporacii, pretoze jednym zo zakladnych predpokladov bola vyborna anglictina, ktoru mi dalo studium bilingvalneho gymnazia
je pekné, že ťa to zaujíma....ale načo sa staráš?....kam majú isť ludia kt. chcú neskôr študovať niečo čo sa na sš nedá? jediná možnosť je gymnázium možno ich 90% predmetov nebaví ale zamerajú sa na to čo chcú študovať, gympel nie je o tom aby si mal samé jednotky a trápil sa ale venoval sa tomu čo neskôr budeš potrebovať....sakra čomu na tom nechápeš ? vysvetli mi ešte raz..? ..
@ssnehulienka suhlasim, ale to ze mas taku dobru pracu je podla mna skor vdaka tomu ze si mala to stastie vystudovat na BGMH, podla mna po skonceni hocijakeho ineho gymnazia, zdaleka nemas taketo moznosti...
@helloxd akoze ano, verim ze ta skola mi dala vselijake moznosti, ktore by som inde nedostala, ale zas si dovolim predpokladat, ze na hocijakom anglickom gymnaziu jednoducho budes mat vo vysledku tu anglictinu minimalne lepsiu od ostatnych beznych studentov ak sa aspon co-to posnazis. ono sa to zda ako hlupost, ale az takto v praxi sm zistila, ze nie uplne kazdy ma anglictinu na takej urovni, ktoru solidne firmy vyzaduju
@ssnehulienka mozem sa opytat akym sposobom si sa dostala na taketo miesto? anglictinu viem na dost vysokej urvoni, ale mam problem sa dostat do tesca ako brigadnik...(ak chces mozes odpisat ts)
@kovu11 ja zas nechápem, ako je možné, že niektorí ľudia nevedia pochopiť, že ostatní nemajú rovnaké zmýšľanie, rovnaké ciele, rovnaké príležitosti a rovnaké záujmy ako oni.
No ako...škoda reči na toto.
No vieš,možno aj preto,lebo nie je snom každého pracovať v nejakej podpriemernej slovenskej firme za 150e mesačne,čím ale nechcem povedať,že keby ideš na gympel,tak ti to nehrozí a,samozrejme,má vyššie ambície.A ďalej,...ja osobne vôbec nemám pocit,že by sa každý trepal na gympel a keby aj,keď na to má a je si vedomý,do čoho ide,nech sa páči.
Načo,keď niekto,kto chce byť právnik pôjde dajme tomu na SPŠ? Alebo niekto,kto chce byť lekár na SZŠ,OA...keď aj tak každý dobre vie,že gymnázium ho pripraví najlepšie..
A náhodou,mať doštudované bilingválne gymnázium je v dnešnej dobe obrovská výhoda...ale takí ľudia ako aj ty si to uvedomia veeeľmi neskoro
A taktiež,nie každý ľutuje,že išiel na gympel..
@ssnehulienka ahoj zlatko kebyže si dobre prečítaš čo som písal tak zistiš že som napísal že hocikoho z mojich kamarátov čo som sa pýtal mi povedali že je to tam zlé takže som si to nevycucal s prsta ja len že si to nabudúce lepšie prečítaj a potom píš koment
@mouette a z ostatných predmetov prepadneš ak sa im nebudeš venovať potom sa fakt dostaneš ďaleko to ja kebyže som mal taký prístup tak sa ďalej nedostanem ale ako radšej sa zamerám na jednú vec ktorá ma baví jak si povedala a presne o tom sú stredné
@sekki neviem či ti je to zname, ale hodnotenie skoly o jej kvalite nevychadza z toho ci sa studenti vyjadria o tom ci je tam dobre alebo zle, ale z toho ake ma vysledky maturit, prijatia na vysoku, uplatnenie po maturite a podobne. niekto ti totiz moze povedat ze je tam zle, lebo sa ma dost ucit, alebo lebo nevidi dovod ucit sadlasi jazyk ked ho zrovna zajtra nevyuzije, ale to stale nevypoveda dokopy nic o kvalite a potrebnosti takej skoly, no to si zjavnen euvedomujes
@mickeymouse010 ale väčšina ľutuje a pokiaĺ nemáš obrovské ambície a nevycestuješ preč tak si skončil nevieš čo sa môže stať môžu ti ochorieť rodičia(nedajbože nikomu by som to neprial) môžeš sa zamilovať možno nebudeš mať peniaze vycestovať a nájsť si prácu podnájom a tak vieš hocičo sa može stať a ostaneš na slovensku a čo budeš robiť potom ?
@ssnehulienka skoro všetci mi povedali že by ten čas využili inak ... samozrejme zaleží hlavne na šikovnosti napríklad poznám ludí ktorý majú len strednú a zmaturovali len tak tak a teraz ? sú úspešní majú objekty sú šéfovia firiem ... proste nieje to len o niakych maturitách atď
@sekki zase s toho nerob drama spolužiak pol roka nevidel knihy a vždy to na 4 dá..na tých pár % aby si prešiel urobí hocikto...osobne presne neviem kam chcem íst na vš ale viem, že chcem študovať niečo spoločné s matikou...v mojej blízkosti nepoznám ani jedinú školu soš kde by bola matika kvalitná...serem na bio, chem o ktoré nemám záujem o rok si vyberám semináre a tieto predmety mi odpadnú úplne.....stále tam nevidím aký máš problém ?
@sekki ako ti to povedať... to čo tu píšeš... sam sebou potvrdzujes fakt, ze gymnazia zjavne nie su uplne pre kazdeho, ak mas hentake nazory. nazor studenta nie je relevantnym meritkom toho ci je skola kvalitna a ci nie je. a tak isto niekedy mas vysoku a nepracujes, niekedy nedokoncis strednu a mas pracu, ano, tak to je. ale holt pravnika ci lekara bez vysokej mat nebudes, a bez dobrej vysokej sa v niektorych odboroch tiez nezamestnas. nik ta na gymnazium nenuti ist tak nerozumiem preco mas potrebu vtlkat svoje nie velmi bystre myslienky ludom co sa rozhodli konat inak
@sekki a odkiaľ si zobral, že gympel je zabíjanie času? to že ti to niekto povedal neznamená, že to platí, to znamená ,že máš kamarátov, ktorí nevedia, načo je gympel dobrý. takí tam asi nemajú čo hľadať, to je pravda.
áno, presne škoda času! tiež by som tam nikdy nešla, keby sa môžem znovať rozhodnúť..a hlavne nie na bilingválne so španielčinou, lebo to je na slovensku asi najzbytočnejší jazyk
Ano mas pravdu bilingvalne je uplne nakokot... v stvrtom rocniku som sa rozhodla ze nechcem ist na vysoku lebo nechcem uz viac zabijat cas studovanim a preto hoc mam spaninu c1 robim predavacku v drogerii :d
ja som sla na gympel lebo som chcela ist na vysku...ale hej, co sa tyka konkretneho vyberu , bola som
ovplyvnena rodicmi (chcela som ist na anglicke al. francuzske, ale tatko mi vybral nemecke lebo som vraj mala na nemcinu talent a na ZŠ mi isla...komu by aj nie, medzi vacsinou slepcami je aj jednooky kralom) ...no a ked som sa o par rokov dozvedela ze v BB je aj spanielske siel ma slak trafit ale zase na druhej strane gympel mi dal fajn kamosov, partia sme boli pamatna
nechce sa mi to všetko čítať a možno to tu už niekto spomenul:
gympel je na pi*u celkovo. Rozšíri to oblasť vedomosti ale vo všeobecnosti alebo inak .. dáva možnosť dlhšie premyslieť si čo ďalej po škole. V skutočnosti je to podľa mňa odkladanie povinností typu čo ďalej po škole s vedomím, že nejak to už dopadne, dám si prihlášku a uvidíme.
odborná škola má podľa mňa väčšiu hodnotu (žiaľ chodil som na gympel neviem na akej úrovni prebiehajú výuky a hlavne praktické časti na odborných školách) nie len preto, že má človek po škole niečo v rukách k čomu by sa ako polohotový mohol upichnúť ale navyše v dnešnej zdeblinetej doby vysokých škôl nemá vôbec žiadny problém prihlásiť sa rovnako ako hocikto z gymnázia. Takže sumár toho všetkého je .. radšej odbornú pokiaľ to niekoho baví
pokiaľ nie radšej gympel a 4 roky salamizmu tak či onak
v končenom dôsledku ani na VŠ a ani v živote to nefunguje férovo, že tí šikovní to s určitosťou niekam dotiahnú. Skôr by som tých ľudí rozdelil na tých so šťastím a tých bez šťastia (túto stáť nebrať až tak doslovne)
Gymnázium som si vybral z viacerých dôvodov a v živote som svoje rozhodnutie neoľutoval. Chodil som na bilingválne gymnázium, pretože som sa chcel poriadne naučiť cudzí jazyk a naučiť sa komunikovať v ňom na dennej báze. Gymnázium ma naučilo rešpektovať iné názory, spracúvať obrovské množstvo vedomostí a selektovať si relevantné informácie. Nadobudol som vedomosti z rôznych predmetov. Samozrejme, že všetky z nich nevyužívam, ale často nastane situácia, keď sa mi zídu. Moje gymnázium mi jednoznačne uľahčilo prípravu na vysokú školu a úžasne ma pripravovalo na pokračovanie v štúdiu. Nikdy by som svoju voľbu nemenil a dal by som si to celé odznova. Moja skúsenosť s kritikou gymnázií je taká (a nechcem hádzať ľudí do jedného vreca), že ľudia zo stredných odborných škôl často kritizujú gymnázia, často práve na základe názorov niekoľkých ľudí. Úplne súhlasím so @ssnehulienka. Úroveň školy neurčujú názory hŕstky študentov, ale výsledky celoštátnych skúšok, umiestnenie na vysokých školách a potom zamestnanosť absolventov.
V pondelok a utorok som písal prijímačky na bilingvál, nedopadlo to najlepšie, nebol som prijatý len na základe toho,že nemajú dosť miesta..no skúsim sa odvolať..prečo tam chcem ísť? Nenormálne ma baví angličtina, nemám s ňou problémy nale keď ju už mám použiť, mám sa problém vyjadriť,jednoducho mi to nejde,bojím sa ,že poviem niečo zle a bude trapas..chcem tam ísť, pretože sa chcem zdokonaliť v angličtine, chcem sa dostať na úroveň C1,ktorú nedosiahne väčšina ľudí, čo chodí na SOŠ. Okej ,viem,viem,zo SOŠ chodia do zahraničia na rôzne praxe,naučia sa toho dosť, ale je to stále toľko, ako na bilingvále s anglickými lektormi? Vedieť cudzí jazyk je veľmi užitočné...samozrejme,nie každý sa musí stotožňovať s mojim názorom
@Sekki Ja som chodila na gymnázium a keby som si mala opäť vybrať, zase tam pôjdem, pre mňa osobne ( a pre niektorých iných, vychádzajúc z komentov vyššie) to bola najlepšia voľba. Zaujímavé je, že máloktorý gymnazista sa zaoberá tým, prečo idú ostatní na iné školy ako gympeľ ( OA, SPŠ, etc) .. hlavne že ty si tým máš problém,...
mam C1 a odbornu statnicu z nemciny, anglicky viem porovnatelne dobre, ale bohuzial zatial bez diplomu... na to mi bolo gymnazium.. si sa tu ohanal nejakymi jazykovkami. na to treba peniaze a cas. cisto len skusky na diplom stoja 300 eur a to este nehovorim o kurzoch, co k tomu treba.. preco by som nemohla vyuzit moznost mat to zadarmo?
na vyske studujem bez problemov, tak nepicuj na gymnazia a chod na sos, ked chces
lebo v 15tich nevedia este co chcu a ked je uz na ZS zrejme ze je dieťa inteligentné a zvladne to why not? ano aj ja picujem na to kolko toho mame na bilingvalnom zbytocne vela, ale vo vyssich rocnikoch si vyberas seminare ake ty chces a tie zbytocnosti odpadnu... španielčinu sice dalej nechcem studovat ale nikdy neviem kde sa mi zíde, neviem kde by ma zadarmo naucili tak dobre cudzi jazyk...popri skole ju doucujem a takto mi to stačí, takisto aj matiku kt. sa chcem venovat dalej, tak pochybujem ze inde ju maju na takej urovni ako na nasom gympli... a kedze chcem ist dalej na vš, budem zvyknuta na to kvantum narazoveho ucenia a zvladnem to prehladnejsie ako clovek zo sos ktory na to zvyknuty nebol
@36 tak záleží aj od toho,aká škola, no.. A2 je myslím ešte na zakladke, po skončení SoŠ by to mala byť B1-B2 ,viac nie,ale ako som pisal,záleží aj na tom ,aká škola a ďakujem ti moc!
Ked je zakladom tvojej zivotnej spokojnosti nevediet nic, co dvakrat denne nepouzijes na zabezpecenie svojho prezitia, a odborne kvalifikovane robit na pile od osemnastich, lebo toto pre seba chces a dava ti to ovela vacsiu hodnotu ako nejakemu chudacikovi s vyskou, ktory hovori dvoma cudzimi jazykmi a nic nevie o zivote, good for you.
Ale tych chudacikov nepouzitelnych prevzdelanych bez buducnosti to absolutne nezaujima a nemeni ich priority.
Cau.
@maestra a pre koho je potrebný? toto mi povedz
veď ok, ja tam ani nie som, viem španielsky už asi 10 rokov a zatiaľ som si nevšimla, že by to bola nejaká výhoda
@dominikp viem ze by to tak malo byt, ale realne to funguje tak, ze typicka picka zo SOS ped maturitnou komisiou hovori len yes / no pretoze ani nerozumie otazkam a ani nevie skomponovat nejake zlozitejsie suvetie. a co suvetie, normalnu, holu vetu
ale asi mas pravdu, ze zalezi od toho, aka skola. moja bola dost stoka
neviem, ja som si gymnázium nevybrala a neľutujem svoje rozhodnutie.. ono je pravda, že bilingválne gymnáziá majú najmä tú výhodu v jazyku, na druhej strane som si povedala, že keď sa budem chcieť naučiť po anglicky, pôjdem do anglicka a nemusím zabíjať 5 rokov študovaním ostatných predmetov, ktoré ma absolútne nebavia (čo sú vlastne všetky na gymnáziu.. nikdy ma nelákala ani matika, ani chémia, fyzika, dejepis,..) proste ja som vedela, že tá škola nie je pre mňa a som spokojná s mojím výberom (tento rok končím hotelku)
na druhej strane chápem tých, čo si gymnázium vyberú. v prvom rade je to každého osobná vec akú strednú školu si vyberie, takže presviedčať tu niekoho o opaku, ako to tu robíš ty, je úplne scestné.
ďalšia vec je, že nie každý vie, čo chce v 15 rokoch robiť (ani ja som to nevedeka), takže najlepšou voľbou je všeobecná škola.. a potom niektoré VŠ sa naozaj nedajú ísť študovať po odbornej škole, respektíve nepripravujú dostatočne na príjmačky a podobne...
takže aj keď úroveň gymplov dosť klesá, stále majú svoje opodstatnenie.
aj keďf súhlasím s tvrdením, že ak nepôjdu na VŠ, nič v rukách nemajú, ale to si každý musí sám rozhodnúť, čo bude roboť v živote no. a tak.
ja som na bilgym chcela ísť od svojich 9 rokov a tak som proste išla. som za svoj výber šťastná, bola som na výbornej a ťažkej škole, ktorá mi dala aj milión mimoškolských skúseností, ktoré by som inde nezískala.
každý si svoju cestu školou robí sám, aj keď sa to ľuďom zdať nemusí. ja som sa za známkami nesrala, nemala som problém prechádzať niekedy aj s 3 na vysvedčení, bolo mi to jedno, pretože som aj tak vždy bola jednou z najprínosnejších študentiek na škole tým, ako som školu prezentovala a to by mi tak či tak iná škola nedovolila.
hrať na divadelných festivaloch, písať pravidelne do novín, spolupracovať s umelcami, vidieť hercov hrať moje scenáre písané po francúzsky, nakontaktovať sa na milión diplomatov a tak ďalej. a precestovať so školou veľmi veľa nie na výletoch, ale v rámci prezentácie.
pre mňa to bola škola škôl, aj keď mala milión nevýhod, ale nikdy by som nemenila.
Neviem, ci ti to uz niekto povedal, ale okruh tvojich znamych vobec nemusi byt relevantna vzorka z celej populacie. Napriklad vacsina ludi z gymnazii, ktorych poznam ja, su velmi spokojni so svojou volbou a spravili by ju znova (a tiez ich je nemalo). Mozno zijeme v inom vesmire alebo co
Studujem matematiku v Anglicku a naozaj netusim, ktora stredna by bola pre mna vhodnejsia ako gympel (posledne dva roky bilingvalny).
Poznam asi desat ludi z odbornych skol, z toho az (!) traja pracuju v odbore a su v tom fakt dobri. Zbytok by si povedal, ze v zivote nechodili na odbornu skolu
Az sa niekedy pousmejem ked absolventi z OA nevedia co su dane, nevedia ich vysvetlit, nevedia vysvetlit ine zakladne ekonomicke veci, proste nic. Ked mi kamaratky z polygrafickej nevedia pomaly ani ciaru v painte urobit a ked mi kamarat zo zdravotky ukazal ze by ozivoval srdce na mieste kde sa asi nachadza hrube crevo, mala som dost.
To ze mas odbornu skolu neznamena ze si dobry. A to iste sa da povedat o gymoch. Vsetko zavisi od teba. A rolu tam zohrava stastie, ci si si v tak mladom veku trafil dobre.
@48 čo by asi chceli robiť to môže byť vhodná voľba, ale ja vnímam gymnázium ako "Viem z každého rožka troška, ale nič neviem natoľko, aby mi to kúpilo chlieb." Výnimky, samozrejme, existujú, ale 90% gymnazistov vyjde v 18tich, 19tich alebo 20tich rokoch absolútne neskúsených, nevedia nič reálne spraviť - a to je holý fakt. Takže preto by som nezvolil gymnázium.
Bilingválne odbory existujú aj na odborných školách a z vlastnej skúsenosti viem, že ten jazyk sa človek naučí na C1 aj sám bez väčších obtiaží.
@tangerina No napríklad tí čo chcú vycestovať si to určite ocenia, .. a naozaj pochybujem, že tam niekoho donútili ísť, veď keď nechceš, nechoď.. problem solved
@maestra bola som a viem, koľko z mojich vtedajších spolužiakov je vycestovaných nikto skôr sme to pred 10 rokmi brali tak, že budeme mať výhodu, keď budeme vedieť o jeden jazyk viac, čo ale teraz vidím, že nie je pravda (áno, jedine keby sme vycestovali -.- ale ja tu celý čas hovorím o živote na slovensku a nie o vycestovaní)
@tangerina ale šak Mirka bola teraz na Erazme a Katka chodí v lete do španielska a chce tam ísť po škole... a Liptaova či ako sa volá je tiež v zahraničí nie?
Ako môžeš vedieť kto kde je, keď ani na FB nikoho nemáš?
@tangerina tak to je každého osobný problém, či pôjde alebo nie, alebo čo s tým jazykom bude robiť... s manželom radi cestujeme a chystám sa na Erazmus, tj ja som spokojná s tým čo mi gymnázium dalo, aj vzhľadom na všeobecnejšie znalosti..
@maestra no veď a na to sa pýtal na začiatku, na každého osobný postoj, tak nechápem, na čo si to potrebovala rozvíjať a sama za seba som povedala, že nechcem nikam cestovať a že to, že viem španielsky nie je na slovensku žiadna výhoda a aj tak ma tu furt budeš presviečať, že pri cestovaní je to výhoda mňa to nezaujíma...
@alysia na erazmus ti stačí vedieť aj po anglicky...
to, že niekoho nemám na FB, neznamená, že s ním neviem komunikovať vonku, panebože!
@14@47
už tu bolo aj tak všetko povedané,ja nechodím na bilingválne,ale myslím,že žiadna odborná škola by mi nedala toľko,ani by som nemala taký skvelý kolektív ako mám teraz na gympli...nechcem akože nikoho odsudzovať,ale keď vidím tú vzorku ľudí,čo chodí za kaderníčky, ,,elektrotechnikov" a pod.,tak..no,ehm.
a však načo sa niekto trepe na gympel,keď nechce ďalej študovať a keď tam sám z vlastnej vôle nechce ísť?to je fakt stratený čas..veď tvoje sestry mohli aj prestúpiť a vôbec si nemyslím,že každý je tam iba nešťastný
ja si myslím,že odborná škola v podstate nedá človeku nič ak nemá známosti..a nemyslím si,že z nich vyrastú skvelí elektrikári...to keby mi má taký človek spraviť elektriku,tak si ju spravím radšej sama. ,ale zasa tiež nebudem všetkých hádzať do jedného vreca a nie všetky odborné školy sú nahovno a všetci sú hlúpi,istotne niektoré majú aj perspektívu a ak je človek šikovný,tak sa presadí
a jazyky mali,majú aj budú mať perspektívu a tiež nechcem hovoriť že je gympel dobrá voľba pre budúcnosť,lebo ešte neviem,či zo mňa nebude predavačka v tesku,alebo v mc donalde ,ale väčšina ľudí má pekné uplatnenie...
Lebo ten kto chce ísť študovať medicínu, právo, mat-fyz, ostatné prírodné vedy vlastne tiež, farmáciu, veterinu má najväčšiu šancu z gymplov. Nehovorím, že sa nedá dostať aj z iných škôl, ale je to určite o dosť náročnejšie. A navyše, aj na ostatné odbory, typu technika, architektúra, ekonomické a finančné smery, majú ľudia z gymplov väčšiu šancu uspieť, napriek tomu, že im chýba prax.
A ja osobne som mal tiež slabé chvíle (bilingvál), ale nemenil by som, pretože mi to dalo viac než mi to vzalo. Tiež som najskôr som nevedel, čo pôjdem študovať na VŠ, ale počas gymplu sa mi to vykryštalizovalo a preto by som urobil chybu, keby idem na nejakú odborne zameranú školu. A ako to tu už bolo vyššie spomenuté, moje možnosti sú väčšie ako Trenčianska univerzita
Btw. ten kto nechce ísť na výšku, nech na gympel nechodí a potom nebude zbytočne nadávať. A hovoriť, že to väčšina ľudí ľutuje na základe dvoch sestier je dosť neobjektívne.
chodila som na gympel a nic mi to nedalo, ale nebol bilingvalny... je pravda, ze nemcinu som sa tam naucila velmi dobre, ale za 5 rokov na vyske som ju zabudla... vyska mi tiez nic nedala, vsetko to bolo z dovodu, ze sa dobre ucim, tak smer gympel, vyska... ja osobne som chcela ist na hotelovu, ale to bolo v inom meste a mama nemala peniaze na to, aby ma financovala.. po skonceni gympla som nevedela co dalej a neviem to ani po skonceni VS, pretoze aj ked som sa zmierila s odborom, ktory studujem, tak zovsadial, kam si posielam ziadost o pracu, mi poslu odpoved, ze maju plno... takze takto dopadla moja cesta za "vzdelanim"... keby idem na hotelovu, myslim, ze som stastnejsia, hlavne by som nebola tam, kde som teraz, cize s holou ritou...
Ja plne súhlasím s @limetkajaja tie kolektívy čo sú na stredných odborných školách nie sú bohviečo. A navyše málokto vie čo chce v 15 rokoch v živote robiť, tak sa preto rozhodne pre gympel. V prijímačkách na VŠ býva často učivo z gympla a bilingválny gympel ma tú výhodu, že sa môžeš kvalitne naučiť jazyk a potom ísť študovať alebo pracovať v zahraničí (aj z normálneho gympla sa to dá). A náhodou keď si vyberieš odbor na SŠ, ktorý ťa po nejakom čase prestane baviť alebo zistíš, že s ním máš malé uplatnenie tak som rada, že som na gympli kde si môžem vybrať.
@mickeymouse010 ak sa zvladnes vela ucit, a zbytocne vela neuzitelneho, tak tam chod ja by som uz viac nešla, hovorim za to ze skoncim v 20ke a so španielčinou nechcem dalej pokracovat, ako viem ju super ale ucit sa prirodovedne predmety v tom jazyku (biologicke vyrazy,chemicke nazvy prvkov, fyziku..) 95% z tych zbytocnosti mi boli na nič lebo si ich uz ani nepamatam keby si mam vybrat druhy krat radsej obyčajny gympel, alebo ak ides z 8.micky tak vyskusaj aspon rok, ked tak prestupis tak to spravila od nás jedna, španielčinu sa naucis
@speechless Ale ja nechcem ísť na španielske gymnázium, ale na obyčajné Myslela som tvoj názor na školu ako celkovo, či sa ti pozdáva výučba, si spokojná s učiteľmi a tak Chcela som si len overiť, že či je pravda, že je to najlepší gympel v Nitre, zároveň aj najťažší..
To ti verím, že si to musela/musíš mať ťažké, keď vás tak drtia...:/ Veľa šťastia..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
69 komentov
napríklad.
No vieš,možno aj preto,lebo nie je snom každého pracovať v nejakej podpriemernej slovenskej firme za 150e mesačne,čím ale nechcem povedať,že keby ideš na gympel,tak ti to nehrozí a,samozrejme,má vyššie ambície.A ďalej,...ja osobne vôbec nemám pocit,že by sa každý trepal na gympel a keby aj,keď na to má a je si vedomý,do čoho ide,nech sa páči.
Načo,keď niekto,kto chce byť právnik pôjde dajme tomu na SPŠ? Alebo niekto,kto chce byť lekár na SZŠ,OA...keď aj tak každý dobre vie,že gymnázium ho pripraví najlepšie..
A náhodou,mať doštudované bilingválne gymnázium je v dnešnej dobe obrovská výhoda...ale takí ľudia ako aj ty si to uvedomia veeeľmi neskoro
A taktiež,nie každý ľutuje,že išiel na gympel..
Ale kazdy ma na vec iny nazor :letim:
ovplyvnena rodicmi (chcela som ist na anglicke al. francuzske, ale tatko mi vybral nemecke lebo som vraj mala na nemcinu talent a na ZŠ mi isla...komu by aj nie, medzi vacsinou slepcami je aj jednooky kralom) ...no a ked som sa o par rokov dozvedela ze v BB je aj spanielske siel ma slak trafit ale zase na druhej strane gympel mi dal fajn kamosov, partia sme boli pamatna
gympel je na pi*u celkovo. Rozšíri to oblasť vedomosti ale vo všeobecnosti alebo inak .. dáva možnosť dlhšie premyslieť si čo ďalej po škole. V skutočnosti je to podľa mňa odkladanie povinností typu čo ďalej po škole s vedomím, že nejak to už dopadne, dám si prihlášku a uvidíme.
odborná škola má podľa mňa väčšiu hodnotu (žiaľ chodil som na gympel neviem na akej úrovni prebiehajú výuky a hlavne praktické časti na odborných školách) nie len preto, že má človek po škole niečo v rukách k čomu by sa ako polohotový mohol upichnúť ale navyše v dnešnej zdeblinetej doby vysokých škôl nemá vôbec žiadny problém prihlásiť sa rovnako ako hocikto z gymnázia. Takže sumár toho všetkého je .. radšej odbornú pokiaľ to niekoho baví
pokiaľ nie radšej gympel a 4 roky salamizmu tak či onak
v končenom dôsledku ani na VŠ a ani v živote to nefunguje férovo, že tí šikovní to s určitosťou niekam dotiahnú. Skôr by som tých ľudí rozdelil na tých so šťastím a tých bez šťastia (túto stáť nebrať až tak doslovne)
domluvil sem .. hauk
na vyske studujem bez problemov, tak nepicuj na gymnazia a chod na sos, ked chces
Ked je zakladom tvojej zivotnej spokojnosti nevediet nic, co dvakrat denne nepouzijes na zabezpecenie svojho prezitia, a odborne kvalifikovane robit na pile od osemnastich, lebo toto pre seba chces a dava ti to ovela vacsiu hodnotu ako nejakemu chudacikovi s vyskou, ktory hovori dvoma cudzimi jazykmi a nic nevie o zivote, good for you.
Ale tych chudacikov nepouzitelnych prevzdelanych bez buducnosti to absolutne nezaujima a nemeni ich priority.
Cau.
veď ok, ja tam ani nie som, viem španielsky už asi 10 rokov a zatiaľ som si nevšimla, že by to bola nejaká výhoda
ale asi mas pravdu, ze zalezi od toho, aka skola. moja bola dost stoka
na druhej strane chápem tých, čo si gymnázium vyberú. v prvom rade je to každého osobná vec akú strednú školu si vyberie, takže presviedčať tu niekoho o opaku, ako to tu robíš ty, je úplne scestné.
ďalšia vec je, že nie každý vie, čo chce v 15 rokoch robiť (ani ja som to nevedeka), takže najlepšou voľbou je všeobecná škola.. a potom niektoré VŠ sa naozaj nedajú ísť študovať po odbornej škole, respektíve nepripravujú dostatočne na príjmačky a podobne...
takže aj keď úroveň gymplov dosť klesá, stále majú svoje opodstatnenie.
aj keďf súhlasím s tvrdením, že ak nepôjdu na VŠ, nič v rukách nemajú, ale to si každý musí sám rozhodnúť, čo bude roboť v živote no. a tak.
každý si svoju cestu školou robí sám, aj keď sa to ľuďom zdať nemusí. ja som sa za známkami nesrala, nemala som problém prechádzať niekedy aj s 3 na vysvedčení, bolo mi to jedno, pretože som aj tak vždy bola jednou z najprínosnejších študentiek na škole tým, ako som školu prezentovala a to by mi tak či tak iná škola nedovolila.
hrať na divadelných festivaloch, písať pravidelne do novín, spolupracovať s umelcami, vidieť hercov hrať moje scenáre písané po francúzsky, nakontaktovať sa na milión diplomatov a tak ďalej. a precestovať so školou veľmi veľa nie na výletoch, ale v rámci prezentácie.
pre mňa to bola škola škôl, aj keď mala milión nevýhod, ale nikdy by som nemenila.
Studujem matematiku v Anglicku a naozaj netusim, ktora stredna by bola pre mna vhodnejsia ako gympel (posledne dva roky bilingvalny).
Poznam asi desat ludi z odbornych skol, z toho az (!) traja pracuju v odbore a su v tom fakt dobri. Zbytok by si povedal, ze v zivote nechodili na odbornu skolu
Az sa niekedy pousmejem ked absolventi z OA nevedia co su dane, nevedia ich vysvetlit, nevedia vysvetlit ine zakladne ekonomicke veci, proste nic. Ked mi kamaratky z polygrafickej nevedia pomaly ani ciaru v painte urobit a ked mi kamarat zo zdravotky ukazal ze by ozivoval srdce na mieste kde sa asi nachadza hrube crevo, mala som dost.
To ze mas odbornu skolu neznamena ze si dobry. A to iste sa da povedat o gymoch. Vsetko zavisi od teba. A rolu tam zohrava stastie, ci si si v tak mladom veku trafil dobre.
Bilingválne odbory existujú aj na odborných školách a z vlastnej skúsenosti viem, že ten jazyk sa človek naučí na C1 aj sám bez väčších obtiaží.
Ako môžeš vedieť kto kde je, keď ani na FB nikoho nemáš?
@alysia na erazmus ti stačí vedieť aj po anglicky...
to, že niekoho nemám na FB, neznamená, že s ním neviem komunikovať vonku, panebože!
a čo tá Liptaova? To je tvoj ročník či nie?
už tu bolo aj tak všetko povedané,ja nechodím na bilingválne,ale myslím,že žiadna odborná škola by mi nedala toľko,ani by som nemala taký skvelý kolektív ako mám teraz na gympli...nechcem akože nikoho odsudzovať,ale keď vidím tú vzorku ľudí,čo chodí za kaderníčky, ,,elektrotechnikov" a pod.,tak..no,ehm.
a však načo sa niekto trepe na gympel,keď nechce ďalej študovať a keď tam sám z vlastnej vôle nechce ísť?to je fakt stratený čas..veď tvoje sestry mohli aj prestúpiť a vôbec si nemyslím,že každý je tam iba nešťastný
ja si myslím,že odborná škola v podstate nedá človeku nič ak nemá známosti..a nemyslím si,že z nich vyrastú skvelí elektrikári...to keby mi má taký človek spraviť elektriku,tak si ju spravím radšej sama. ,ale zasa tiež nebudem všetkých hádzať do jedného vreca a nie všetky odborné školy sú nahovno a všetci sú hlúpi,istotne niektoré majú aj perspektívu a ak je človek šikovný,tak sa presadí
a jazyky mali,majú aj budú mať perspektívu a tiež nechcem hovoriť že je gympel dobrá voľba pre budúcnosť,lebo ešte neviem,či zo mňa nebude predavačka v tesku,alebo v mc donalde ,ale väčšina ľudí má pekné uplatnenie...
A ja osobne som mal tiež slabé chvíle (bilingvál), ale nemenil by som, pretože mi to dalo viac než mi to vzalo. Tiež som najskôr som nevedel, čo pôjdem študovať na VŠ, ale počas gymplu sa mi to vykryštalizovalo a preto by som urobil chybu, keby idem na nejakú odborne zameranú školu. A ako to tu už bolo vyššie spomenuté, moje možnosti sú väčšie ako Trenčianska univerzita
Btw. ten kto nechce ísť na výšku, nech na gympel nechodí a potom nebude zbytočne nadávať. A hovoriť, že to väčšina ľudí ľutuje na základe dvoch sestier je dosť neobjektívne.
To ti verím, že si to musela/musíš mať ťažké, keď vás tak drtia...:/ Veľa šťastia..