Nebolo by to správne, každý by to robil len pre peniaze. Ale na druhej strane, človek, ktorý tú krv potrebuje, by za ňu určite aj veľmi rád zaplatil, a ak by to prilákalo ľudí...
tá krv zachranuje veľa krát život ,a inač čo ty si musel platiť za nu ? tieš si ju dostal zadarmo bez nej by si tu nebol ,keď ju niekto potrebuje tak prečo mu ju nedať ?
Som proti plateniu. Potom by chodili krv predávať kadejaký feťáci a tých prípadov nakazení HIV by bol určite vyšší.Narážam na prípad uverejnený v tlači.
ja chodim darovat krv pravidelne kazde 3 mesiace. som proti tomu, aby sa za darovanu krv platilo. ale platenie za krv ma svoje vyhody aj nevyhody, ktore su uz spomenute. mne staci dobry pocit, ze mozno niekomu zachranim zivot. dar je dar a prachy zanho nejako ani nechcem.
súhlasím s @ubosko , potom by chodila darovať krv aj najväčšia "spodina" spoločnosti, veľa vecí by zatajili, len aby sa ľahko dostali k peniazom a myslím, že by sa tým docielilo len to, že by tá krv pacientovi skôr ublížila ako pomohla.
Kto chce, tak daruje aj bez toho, žeby zato niečo dostal, teda okrem toho stravného lístka.
A kto si chce na tom zarobiť je pre mňa dosť úbohý...
trochu od veci ....... ale v rakusku, ked ti spravia testy a mas malo zeleza v krvi, tak ti daju zadarmo lieky a pekne sa o teba postaraju. na slovensku ti zadarmo nedaju nic. .... a niektori daruju krv, aby mali len dalsie body pri udelovani intraku, cize to robia tiez kvoli vlastnym dovodom a nie kvoli tomu, ze niekomu pomozu. ovsem to neplati o kazdom, ale poznam takych, co to robia len pre to.
a ci by som bola za to? darovat krv nemozem, cize mne by to bolo jedno. ale keby sa za to platilo, tak by slo dat krv viac ludi, ktore by pomohli tym, ktori ju fakt potrebuju.
@d170@ubosko vy ste asi v živote neboli darovať krv, že?
ako by asi "feťák" a "spodina" prešiel cez dotazník - odber - krvný rozbor - pohovor s lekárom - bez toho, aby zistili, že je "feťák"???? sa uvedomte! krv nedovolia darovať ani len človeku, čo má zvýšenú teplotu!
a nehovoriac o tom, že tá odobratá krv je ešte ďalší mesiac v procese testovania a upravovania, a keby ti náhodou zistili niečo vážne, čo sa z krvi zistiť dá, tak ťa na to upozornia a zo zoznamu darcov natrvalo vylúčia.
@33@millieandrea a na Slovensku, keď zistia, že máš napr. málo železa, dajú ti zadarmo Ferronat alebo Ferronat C Prípadne ti dajú recept a vyzdvihneš si ho v lekárni bez doplatku
@35@zajko30 - žiadna pozornosť - čistý obchod nie je to darovanie ale odber krvi a nemyslím si to... síce si osobne pamätám časy, keď dávali na transfúzke celkom slušné dávky - čaj, syr, chlieb, sardinky, liter džusu, šunku, červ. víno, keksy, čokoládu a kávu, dnes to obmedzili na str. lístok a už neplatí tuším ani odpočet z daní či zo zákona nárok na 24h voľno, ale aj tak je - aspoň v Žiline darcov dosť... brat chodí pravidelne darovať a vždy je tam ľudí ako dreva v lese... ja už darovať bohužiaľ nemôžem... a chýbali mi 2 odbery do zlatej, sakra
@salora@36 kedysi mozno. ja mam dost silnu anemiu. ziadne lieky zadarmo nedavaju. daju ti nejake lieky (napr. Ferro - Folgamma) a je to s poplatkom. pricom rozdiel medzi poplatkom bez receptu a tym na recept je mozno len 30 centov. cize takmer ziaden cenovy rozdiel.
btw. ferro folgamma su lepsie nez ferronat. su jemnejsie, co sa tyka vedlajsich ucinkov, o ktorych asi vies.
@salora môj dedo bol darca a dostal aj Janskeho plaketu, nakoniec dostal rakovinu pľúc.... raz mu po známosti vymenili asi o,5 litra krvi tak celkom bol fit, hovorila babka, keď po čase chcela znova, tak nebolo toho hajzla čo by mu to naordinoval oficiálne v nemocnici...asi chcel doktor niečo do vačku...
a aky bol dedo veľky darca, zaslúžil si to?!.....filip
@38@millieandrea - ja našťastie nie, nikdy som ho nebral, ale užíval ho brat... nie je to na dlhodobé úžívanie, to by potom človek nemohol ani krv darovať... ale minulý mesiac bol darovať krv a dostal priamo na transfúznej stanici dve balenia...
@40@zajko30 - no o našej medicíne viem svoje (dávam do pozornosti špeciálne internistku MUDr. Krakovskú zo žilinskej FNsP, ktorá nechala moju mamu zomrieť) ale zasa na druhej strane žilinská neurochirurgia zachránila život môjmu bratovi a žilinská ortopédia jeho nohu... nedá sa zovšeobecňovať... Inak nezaslúži si to nikto - bez ohľadu na to, či je alebo nie je darca, či má alebo nemá plaketu...
nieje to na dlhodobe uzivanie, lenze je rozdiel, ked mas hodnotu 11 alebo hodnotu 3 ......... najnizsia hodnota zeleza v krvi, ktoru ma clovek mat, je 10. na darovanie potrebujes mat minimalne hodnotu 12 ....... cize brat lieky pri hodnote 11 (aby si ju zvysil nad 12, aby si mohol darovat krv) a brat ich pri hodnote 3 (aby si mohol existovat ako clovek) je dost rozdiel.
a ked ma tvoj brat este problemy s krvou, tak mu povedz o tom Ferro folgamma. vsetci lekari a aj niektori pacienti tvrdia, ze su lepsie. kvoli tym vedlajsim ucinkom. inac toto bolo dost odbocenie od temy, tak sa za to ospravedlnujem. dobru noc.
@44@millieandrea - jasné, pochopil som no jasné, že je to určite rozdiel, to chápem... ale zasa jeho problémy nie sú nejaké veľké, len že občas má menej železa ako by mal mať - koľko resp. o koľko menej, to netuším. Keď bol malý, bral ho jeden čas dosť pravidelne, hneď po narodení mu menili krv a bol chudokrvný.... Nevadí, vďaka za odbočku a dobrú...
@luc.ka tak ako sa mohlo stať to čo píšu v novinách aj keď odborníci tvrdia že je to na 1:500 000 odberov. Ale stalo sa. A ty nič také nepripúšťaš.Nakazili pacienta a on mohol nevedomky nakaziť ďalších.
@ubosko@46 lenze ked si cital tie noviny, tak si mozno aj vycital, ze teraz sa zdravotnictvo uz trochu zmenilo, co sa tyka testov a tych veci ..... pred urcitym rokom to bolo ine, nez je to teraz. teraz je to prisnejsie.
po druhe .... tvoje najoblubenejsie noviny, ako uvadzas na webke (novy cas) su najvacsi bulvarny shit. to niesu noviny.
@48@millieandrea nie som si istý, či sa už dnes robia automaticky u každého darcu testy HIV... lebo ten dotazník, ktorý sa tam pred odberom vypisuje, je v podstate k ničomu...
@profesor ... tak hej. suhlasim. ...... ale zas na druhej strane ked isiel ten clovek darovat krv dobrovolne a z dobrych umyslov, ako tu kazdy pise, ze o to pri darovani ide, tak mohlo byt, ze aj nieco zatajil v dotazniku. vid treti odstavec v clanku. ............... a mne sa celkovo slovenske zdravotnictvo nepaci. v nemocnici u nas v meste, by som si nedala ani len slepe crevo vyberat.
@millieandrea no ved preto by bolo potrebne lepsie testovanie... najlepsie je samozrejme k nasim lekarom nechodit, nanestastie velmi neni z coho vyberat ked musis..
peniaze nie, ale také ako voľno v robote a pod. (ak to náhodou nie je) áno.
inak, ešte k tomu, že ako je to všetko moc pri darcovstve kontrolované .. áno, síce je, ale napr pri hiv je nejaká doba (myslím, že 3 mesiace ale nie som si úplne istá, lebo teraz sa dá hiv priamymi testami zistiť už 10-14 dní od nakazenia), že všetko vyzerá "ok" a pritom môže mať už v sebe človek vírus. Tj TEORETICKY sa tak dá nakaziť. Čiže aj preto sú v dotazníku také otázke aké sú a nie sú len "pro forma"
myslíte "Prípad chlapca, ktorého údajne v nemocnici nakazili vírusom HIV..."?
médiám na 100% neverím ani keď nepoužívajú slová ako "údajne"...
ok, jasné, že ľudský faktor zlyháva, preto sú tie opatrenia viacnásobné, aby sa čo najviac minimalizoval, a ako píše @tysha , riziko počas tej inkubačnej doby, alebo ako sa volá to obdobie, kým sa dá hiv v krvi zistiť, je podľa mňa rovnaké ako na slovensku, tak v zahraničí (ad. stupídne názory a la slovenskí lekári sú blbci)
@56@luc.ka - predovšetkým ja osobne nikde nenazývam lekárov blbcami - sú len dobrí lekári a zlí lekári... prípadne svine :/ a je to individuálne. No a po druhé - nespomínam ani nemyslím prípad toho údajného nakazenia... ale poznám osobne tri prípady, kedy bol človek nakazený pri transfúzií...
@57@salora a kde vidíš, že tí "blbci" boli adresovaní tebe? neboli, tak sa neondi.
to musíš mať teda šťastie na ľudí, keď z tých tisícok ľudí, ktorí dostali transfúziu, sa nejaké malé percento niečím nakazilo, a zrovna ty ich poznáš. hm.
ako poviem ti na to iba toľko, že informácie z druhej (tretej štvrtej x-tej) ruky ma nezaujímajú, resp nemajú veľký vplyv na to, čo si myslím, lebo viem, ako sa dokáže informácia na takejto ceste zmodifikovať a nafúknuť do rozmerov na kilometre vzdialených realite.
@58@luc.ka - adresovala si príspevok mne a uboskovi, ja som svoj adresoval tebe...
no predstav si, že poznám... jedného v ČR a dvoch v zahraničí... a poznám ich vďaka manželke, ktorá je psychologička.... žiadne nafukovanie, žiadne modifikácie - jednoducho sa nakazili pri transfúzii krvi - len konštatujem olý fakt
ako poviem ti na to iba toľko, že pre teba je možno táto informácia z druhej ruky, no pre mňa priamo od zdroja... a je mi úprimne jedno, či ťa to zaujíma alebo nie, či tomu veríš alebo neveríš ergo či to má vplyv na to, čo si myslíš alebo nemyslíš faktom ostáva, že človek je tvor omylný a že sa takéto prípady stávajú...
som proti plateniu. úplne mi stačí dobrý pocit, že sm pomohla (ktoviekedy to budem potrebovať ja). ten stravný lístok poteší, keď ideme partia po darovaní večer posedieť na nejakú pizzu. plus odmenou je aj to, že mi aspoň urobia testy a môžu zistiť niečo o čom neviem.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
60 komentov
--
Pokial zrovna nieje obdobie komarov.
Ale u nás môžete darovať krvnú plazmu za celkom slušnú sumu
Kto chce, tak daruje aj bez toho, žeby zato niečo dostal, teda okrem toho stravného lístka.
A kto si chce na tom zarobiť je pre mňa dosť úbohý...
a darujem / zaplať - to mi akosi nesedí... a osobne som proti tomu, aby sa za to platilo... a našťastie je na Slovensku pomerne dosť darcov krvi...
a ci by som bola za to? darovat krv nemozem, cize mne by to bolo jedno. ale keby sa za to platilo, tak by slo dat krv viac ludi, ktore by pomohli tym, ktori ju fakt potrebuju.
ako by asi "feťák" a "spodina" prešiel cez dotazník - odber - krvný rozbor - pohovor s lekárom - bez toho, aby zistili, že je "feťák"???? sa uvedomte! krv nedovolia darovať ani len človeku, čo má zvýšenú teplotu!
a nehovoriac o tom, že tá odobratá krv je ešte ďalší mesiac v procese testovania a upravovania, a keby ti náhodou zistili niečo vážne, čo sa z krvi zistiť dá, tak ťa na to upozornia a zo zoznamu darcov natrvalo vylúčia.
nechcem byť prorokom ale tak do 2-ch rokov sa aj u nás bude platiť za krv...
doženie nás k tomu jednoducho nedostatok krvi a čo ine bude zostávať, len prijať takého opatrenia... ľudský život je nad vštkým....filip
btw. ferro folgamma su lepsie nez ferronat. su jemnejsie, co sa tyka vedlajsich ucinkov, o ktorych asi vies.
a aky bol dedo veľky darca, zaslúžil si to?!.....filip
boli špiny a teraz sú nád špiny doktorské.......
a ked ma tvoj brat este problemy s krvou, tak mu povedz o tom Ferro folgamma. vsetci lekari a aj niektori pacienti tvrdia, ze su lepsie. kvoli tym vedlajsim ucinkom. inac toto bolo dost odbocenie od temy, tak sa za to ospravedlnujem. dobru noc.
po druhe .... tvoje najoblubenejsie noviny, ako uvadzas na webke (novy cas) su najvacsi bulvarny shit. to niesu noviny.
inak, ešte k tomu, že ako je to všetko moc pri darcovstve kontrolované .. áno, síce je, ale napr pri hiv je nejaká doba (myslím, že 3 mesiace ale nie som si úplne istá, lebo teraz sa dá hiv priamymi testami zistiť už 10-14 dní od nakazenia), že všetko vyzerá "ok" a pritom môže mať už v sebe človek vírus. Tj TEORETICKY sa tak dá nakaziť. Čiže aj preto sú v dotazníku také otázke aké sú a nie sú len "pro forma"
myslíte "Prípad chlapca, ktorého údajne v nemocnici nakazili vírusom HIV..."?
médiám na 100% neverím ani keď nepoužívajú slová ako "údajne"...
ok, jasné, že ľudský faktor zlyháva, preto sú tie opatrenia viacnásobné, aby sa čo najviac minimalizoval, a ako píše @tysha , riziko počas tej inkubačnej doby, alebo ako sa volá to obdobie, kým sa dá hiv v krvi zistiť, je podľa mňa rovnaké ako na slovensku, tak v zahraničí (ad. stupídne názory a la slovenskí lekári sú blbci)
to musíš mať teda šťastie na ľudí, keď z tých tisícok ľudí, ktorí dostali transfúziu, sa nejaké malé percento niečím nakazilo, a zrovna ty ich poznáš. hm.
ako poviem ti na to iba toľko, že informácie z druhej (tretej štvrtej x-tej) ruky ma nezaujímajú, resp nemajú veľký vplyv na to, čo si myslím, lebo viem, ako sa dokáže informácia na takejto ceste zmodifikovať a nafúknuť do rozmerov na kilometre vzdialených realite.
no predstav si, že poznám... jedného v ČR a dvoch v zahraničí... a poznám ich vďaka manželke, ktorá je psychologička.... žiadne nafukovanie, žiadne modifikácie - jednoducho sa nakazili pri transfúzii krvi - len konštatujem olý fakt
ako poviem ti na to iba toľko, že pre teba je možno táto informácia z druhej ruky, no pre mňa priamo od zdroja... a je mi úprimne jedno, či ťa to zaujíma alebo nie, či tomu veríš alebo neveríš ergo či to má vplyv na to, čo si myslíš alebo nemyslíš faktom ostáva, že človek je tvor omylný a že sa takéto prípady stávajú...