V jednom fóre som si všimol veľké množstvo ľudí tvrdiacich, že budhizmus nie je náboženstvom.
Preto by som rád vyzval zástancov tohoto názoru, aby svoje tvrdenie zdôvodnili.
Lebo Buddha bol len človek a nie boh. Bol proste ako Ježiš v kresťanstve alebo Mohamed v islame. A nie Boh v kresťanstve alebo Alah v islame. Utiahol sa do chudoby, aj napriek tomu, že pochádzal z bohatého rodu a zbavil sa vo svojom živote všetkého materiálneho. Budhizmus ti nekáže uctievať nejaké božstvo skrátka... Iba žiť podľa určitých zásad (ktoré sú vcelku logické. Nerob druhým to, čo nechceš aby robili tebe... Nezameriavaj sa na matériu/hmotu ale na ducha a vnútorný svet...
je to neskutocne jednoduche.
1.nabozenstvo rovna sa uznavanie nejakeho logicky BOHA,BOZSTVA
2.v buddhizme nijakeho boha neuznavas, ziaden boh neexistuje
3. ani BUDDHA-OSVIETENY, zakladatel, narodeny sa cca 550 rokov pred kristom nie je nebol a nikdy ho nikto za ziadneho boha nepovazoval nepovazuje ani nebude povazovat
4. Buddha bol princ spopod himalaji, z neskutocne bohatej kralovskej rodiny.. ked mal..neviem teraz udajne asi 29 rokov opustil palac lebo ho uz nebavil zivot v prepuchy a len oodavanie sa pozemskym radovankam..zistil ze zivot sam o sebe vlastne nie je nijake super uzasna vyhra lebo vsetko zive musi-ZOSTARNUT,OCHORIET,ZOMRIET
5. tak opustil palac a roky sa tulal po Indii a snazil sa prist na pravdy ohladom zivota, smrti atd..
6. jeho ucenie pretrvava 2550 rokov a samozrejme samotny buddha este behom svojho 80 rocneho zivota si nasiel tisice nasledovnikov jeho ucenia, filozofie.. no a takto sa to ucenie prenasa, zije.. uz 2550 rokov.
7.kapis to? uzasna filozofia o zivote, nijaky boh, ziadne nabozenstvo
Budhizmus je krásna viera narozdiel od kresťanskej mafie ktorá núti ľudí aby boli ovce lebo keď tvrdia niečo iné sú obyčajný hriešnici a odsúdený ludmi, pretože je to najrozšírenejšia mafia na svete. Aj keď to neje náboženstvo som zástancom budhizmu a vždy budem.
a reinkarnacia.. buddha si uz behom svojho zivota spomenul na svoje minule zivoty..no a z buddhizmu pochadza ta SLAVNA KARMA ktorou sa dnes ohana kazdy kokotko s iq 80.. ale su to uzasne myslienky napr. ze tvoja terajsia pritomnost je vysledkom tvojich cinov z minulosti.. tak isto svojimi terajsimi cinmi, skutkami, konamim, si ty sam tvoris svoju buducnost..
ohladom tej reinkarnacie to by bolo fakt na dlho.
nabozenstva hovoria ludom AKO MAJU ZIT.-krestanstvo, islam najma..
buddhizmus len rozmysla,filozofuje, vysvetluje, ukazuje cestu..
a to nie je ziaden nazor to je fakt ako ze dnes je 14.4.2016 tak buddhizmus nabozenstvo nie je.. to len 90 percent populacie nema sajnu o buddhizme tak bez rozmyslania si myslia ze to je nabozenstvo..co asi by to bolo no ne?
@sob3k no Ježiš hlásal zopár vecí,ktoré by sme mohli prirovnať k ľavici,napríklad k Dubčekovej myšlienke socializmu s ľudskou tvárou,ale to spojenie boľševického komunizmu v ČSSR a Ježiša je fakt smiešne komunistická strana kedysi fakt tvrdila,že Ježiš bol prvý komunista ( čo samozrejme prestrelili,ale pri podrobnejšom skúmaní a porovnávaní by sa nejaké tie paralely našli) no potom prišla okupácia a oni spochybnili vôbec samotnú existenciu Krista,lebo to bol ateistický režim.
Budhizmus nie je nabozenstvo v pravom slova zmysle, je to nauka o moralke a aj krestanstvo z neho vela prebralo (napr. Aj tych 5 zasad) pre mna je toto najkrajsie "nabozenstvo"...
som kresťan katolík a nehanbím sa za to...
nikdy nikto ma nenútil veriť v Ježiša Krista, moja viera vychádza z vlastnej životnej skúsenosti - príhody, ktorú som zažil...
a k budhizmu, je to falošná viera, ktorá nie je zárukou večného života..
preto nech sa každy zariadi podľa seba...
sám Ježiš povedal: "Kto chce uverí vo mňa a kto chce neuverí."
čiže každý ma slobodnú vôľu vyznávať koho chce, je to jeho vec ...
Je návodom pre ľudí, ako rozvíjať v sebe vlastnosti ako múdrosť, súcit, znášanlivosť, pokoj atď. Je označovaný aj ako ateistické náboženstvo, pretože nepozná osobného boha. Budhista verí v mravný zákon, v znovuzrodenie a spasenie - osvietenie. Neskôr začal byť Budha uctievaný ako boh i keď on sám to popieral.
Podľa mňa je to vymyslený príbeh, ktorý treba považovať Ok niekto v tom verí A ďalej ma to nemusí trápiť. Uctievajú sošky, ktoré v podstate nemajú význam. Podobné ako hinduizmus. @Marcello111 súhlasím s tebou. Ja som tiež kresťanka. Ked ja môžem byť kresťankou tak ak ten človek chce byť budhistom nech je. Ale táto viera nevedie k ničomu. Nemá žiaden základ.
@sophisticatedpato v pohode.. nechapem ludi co citaju len posledny prispevok.. aj raz prispievam do diskusie a na konkretneho cloveka, tak je dobre mat ohladom danej temy, diskusie co najlepsi prehlad-celu ju precitat ;
budhizmus je myšlienkové nastavenie,predchádza mu historicky príbeh obyčajného človeka ktorý dosiahol vyššie rozumové schopnosti cez vnútorné nazretie do seba sameho...obsahuje nes počet metafor a prenesených vyznamov...
navyše neobsahuje slovo ani význam ,,boh,, či ,,bozstvo,, preto nie je náboženstvom ale skôr filozofickým smerom, alebo hnutím
@paulieevans Ak Ježiš Kristus nie je Bohom tak potom kresťanstvo je len akýmsi súhrnom morálnych zásad (niečo ako zákonník), ktoré aj tak mnoho ľudí nežije vo svojich životoch, pretože sa im z nejakého dôvodu zdá, že sa to prieči prirodzenej morálke a všeobecnému dobru.
@ajsha jakže nevedie k nicomu. Vedie k tomu aby človek pochopil čo je potrebné nato aby v sebe našiel šťastie, pokoj, pokoru, atd a oto vlastne vo viere ide aby človek našiel tieto veci, aby sa mu lahsie žilo. Ľudia sú rozdelený na 2 skupiny. Ti ktorý chcú moc, peniaze a ty ktorý chcú nájsť v pokoj, stastie. A vlastne taký ktorý ozaj to šťastie chce nájsť tak ho naide, ale budhizmus vie naviesť človeka k tomu aby sa mu ľahšie hladalo.
@tangerina tak v dnešnej dobe k vedie k hádkam a vojnam. Aby som bol konkrétny a nikto ma tu nechytal za slovíčko tak myslím skôr cirkev, ktoré spravilo z tohto náboženstva baňu na zlato.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
1.nabozenstvo rovna sa uznavanie nejakeho logicky BOHA,BOZSTVA
2.v buddhizme nijakeho boha neuznavas, ziaden boh neexistuje
3. ani BUDDHA-OSVIETENY, zakladatel, narodeny sa cca 550 rokov pred kristom nie je nebol a nikdy ho nikto za ziadneho boha nepovazoval nepovazuje ani nebude povazovat
4. Buddha bol princ spopod himalaji, z neskutocne bohatej kralovskej rodiny.. ked mal..neviem teraz udajne asi 29 rokov opustil palac lebo ho uz nebavil zivot v prepuchy a len oodavanie sa pozemskym radovankam..zistil ze zivot sam o sebe vlastne nie je nijake super uzasna vyhra lebo vsetko zive musi-ZOSTARNUT,OCHORIET,ZOMRIET
5. tak opustil palac a roky sa tulal po Indii a snazil sa prist na pravdy ohladom zivota, smrti atd..
6. jeho ucenie pretrvava 2550 rokov a samozrejme samotny buddha este behom svojho 80 rocneho zivota si nasiel tisice nasledovnikov jeho ucenia, filozofie.. no a takto sa to ucenie prenasa, zije.. uz 2550 rokov.
7.kapis to? uzasna filozofia o zivote, nijaky boh, ziadne nabozenstvo
ohladom tej reinkarnacie to by bolo fakt na dlho.
nabozenstva hovoria ludom AKO MAJU ZIT.-krestanstvo, islam najma..
buddhizmus len rozmysla,filozofuje, vysvetluje, ukazuje cestu..
nikdy nikto ma nenútil veriť v Ježiša Krista, moja viera vychádza z vlastnej životnej skúsenosti - príhody, ktorú som zažil...
a k budhizmu, je to falošná viera, ktorá nie je zárukou večného života..
preto nech sa každy zariadi podľa seba...
sám Ježiš povedal: "Kto chce uverí vo mňa a kto chce neuverí."
čiže každý ma slobodnú vôľu vyznávať koho chce, je to jeho vec ...
A buddhizmus je náboženstvo ! Taký je konsenzus odborníkov...
@danvicious
Podľa mňa je to vymyslený príbeh, ktorý treba považovať Ok niekto v tom verí A ďalej ma to nemusí trápiť. Uctievajú sošky, ktoré v podstate nemajú význam. Podobné ako hinduizmus.
@Marcello111 súhlasím s tebou. Ja som tiež kresťanka. Ked ja môžem byť kresťankou tak ak ten človek chce byť budhistom nech je. Ale táto viera nevedie k ničomu. Nemá žiaden základ.
navyše neobsahuje slovo ani význam ,,boh,, či ,,bozstvo,, preto nie je náboženstvom ale skôr filozofickým smerom, alebo hnutím
inak @1
@tangerina tak v dnešnej dobe k vedie k hádkam a vojnam. Aby som bol konkrétny a nikto ma tu nechytal za slovíčko tak myslím skôr cirkev, ktoré spravilo z tohto náboženstva baňu na zlato.