Potrebujem poradiť strašne rada fotim a chcem si kupiť nejaky lepši foťak - zrkadlovku..no neviem či je lepši canon alebo nikon najviac som zatial rozmýšlal nad NIKON D3100 ale neviem..poradte mi čo je lepšie a dajte mi aj nejake konkretne nazvy foto
Nikto nikdy ti neodpovie na otazku co je lepsie. To co ti viac sedi do ruky je lepsie. Je jedno ci je to canon alebo nikon. Ber 3100 a nerozmyslaj viac nad tym, nic nepokazis, ked mas viac penez tak Nikon 5100
niekto tu raz vyjadril názor, že canon je viac pre širokú verejnosť, neviem sa k tomu vyjadriť, ani už neviem, kto to bol, aby som ho tu tagla. asi je to jedno, pôjde skôr o konkrétne modely, ak máš vyhliadnutý D3100, môžeš ešte pohľadať jeho alternatívu od canonu (takéto porovnania/odporúčania existujú) a vybrať si medzi nimi
hmm..tak asi viac maju canon, ale ja som si už vyhliadla ten D3100, padol mi do oka..ja nechcem ine objektivy chcem si kupiť foťak s objektivom nejakym normalnym a budem mať iba jeden objektiv ak budem chcieť o 10 rokov si kupim novy takžeasi tak
@sjuzka neexistuje nejaky "normalyn objektiv" ty si musis uvedomit co chces fotit, objektiv je ta najpodstatnejsia vec . Ked si kupis so seetovym 18-55 ver mi ze dlho ti to nevydrzi a budes chcet nieco svetelnejsie . Ale na to pride kazdy sam
Ked chces zrkadlovku len na take veci ze podes s kamaratkami von a pofotite sa , alebo jednoducho len tak rodinne fotky tak ti to stacit bude, no ked ta fotenie bavi o cosi viac, tak objektiv je ta vec ktoru mas viac riesit a nie tak telo fotoaparatu
"budem mať iba jeden objektív" prosím ťa nefoť radšej. keď ideš fotiť krajinku je lepšie mať iný objektív, na makro je iný, na ľudí tiež používam asi 3 rozdielne... fotenie nie je len tak o jednom objektíve
znacku vyber podla toho, ake fotaky maju kamosi aby ste si mohli poziciavat skla .. inak mas len 15 rokov tak pochybujem ze budes chciet teraz na kazdu sceneriu nejaky objektiv, ale rozhodne sa oplati zainvestovat do takeho lepsieho, ktory vyuzijes aj v tom aj v tom .. inak na nikon ti mozem poradit 16-85 taky univerzal, ale je drahsi nez samotne telo inak ak chces vytazit z fotaka kvalitku, tak vseobecne plati take pravidlo ze cena objektivu by mala byt minimalne rovnaka alebo vyssia ako cena tela .. a ked uz setak tak 105 ku
Inač ... toto lámalo hlavu aj mne. A napríklad, zabijem to tu úplne, ale sony má super kameru
Ono je to ťažké. Tiež som práve pozerala na tú D3100 a sama sa neviem rozhodnúť. Pravdepodobne si pekne pôjdem každý jeden ohmatkať a nájsť ten svoj.
Aj napriek tomu, že nerozumiem všetkým tým parametrom, si myslím že na začiatok to bude stačiť. Potom prídu iné požiadavky, no aj tie musíš nejakým spôsobom spoznať. Takže ... Ja idem buď do tej 3100 alebo 5100
pre zaciatok si kup ten D5100, setak 18-55, pripadne 18-85 bude zatial stacit. su to univerzalne objektivy, naopak dan za univerzalnost je mala svetelnost. ak ta to bude bavit, tak si casom kup 35mm/50mm, a potom pripadne prejdi na FX fotak. osobne som za nikony, maju krajsi zvuk uzavierky
@9 a vedela by si odporucit konkretne objektivy pre krajinu, pre makro, atd?
@15 preco odbornici? Na co je forum? Ked sa niekto nieco spyta tak ten co chce mu poradi a diskutuje. Ale ano tu na birdzi niekto zalozi forum a treba ho hned odj*bat ...To je asi spravnejsie ako sa hrat na "odbornikov"
K @7 : nie že by som sa do toho nejak vyznala, ale keď chce ten foťák len na fotenie sa s kamarátkami a rodinné fotky, nech si radšej kúpi nejaký lepší kompakt a nie zrkadlovku
Najprv si uvedom čo vlastne chceš a čo všetko to bude obnášať.. či to vôbec pre Teba má zmysel si ju kupovať..
Napríklad môj posraný superzoom od Kodaku dokáže spraviť omnoho ostrejšie fotky ako D3100 s 18-105mm.. (čo je pomerne slušný objektív za cca 200-300 eur)
Ak chceš mať jeden objektív na 10 rokov a ešte nebodaj seťák tak nevidím zmysel v tom aby si si kupovala zrkadlovku..
A inak by som volil D3100 (resp. D5100 ak máš na to), ale ak máš okolo seba samých canoňákov a budeš chcieť objektívy tak si zober canon..
mám canon a najskôr uz asi tak skoro-nikdy nevymením, aj kvôli objektívom a tak ale teraz by som siel do nikonu, canon mam taky pocit ze dlhsiu dobu spí na vavrínoch co sa týka napr. objektívov low-end strednej triedy, u nikonu sa mi paci výber a celkovo mierne lepsi uz ked aj trochu drahsie skla ale pomer kvalita-cena tam je dobrý, hlavne dobré rozsahy s lepsiou kvalitou v strednej triede.. tu canon trochu uz 2 rok zaostava.. v poho chod aj do d3100 alebo d5000 - d5100 nespravis zle a na zaciatok so seťákom, tam nespravíš chybu potom sa naucis a ak ta to bude baviť zistis aj co chces
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
Ked chces zrkadlovku len na take veci ze podes s kamaratkami von a pofotite sa , alebo jednoducho len tak rodinne fotky tak ti to stacit bude, no ked ta fotenie bavi o cosi viac, tak objektiv je ta vec ktoru mas viac riesit a nie tak telo fotoaparatu
Ono je to ťažké. Tiež som práve pozerala na tú D3100 a sama sa neviem rozhodnúť. Pravdepodobne si pekne pôjdem každý jeden ohmatkať a nájsť ten svoj.
Aj napriek tomu, že nerozumiem všetkým tým parametrom, si myslím že na začiatok to bude stačiť. Potom prídu iné požiadavky, no aj tie musíš nejakým spôsobom spoznať. Takže ... Ja idem buď do tej 3100 alebo 5100
aj keď canon ... jooj!
@9 a vedela by si odporucit konkretne objektivy pre krajinu, pre makro, atd?
Najprv si uvedom čo vlastne chceš a čo všetko to bude obnášať.. či to vôbec pre Teba má zmysel si ju kupovať..
Napríklad môj posraný superzoom od Kodaku dokáže spraviť omnoho ostrejšie fotky ako D3100 s 18-105mm.. (čo je pomerne slušný objektív za cca 200-300 eur)
Ak chceš mať jeden objektív na 10 rokov a ešte nebodaj seťák tak nevidím zmysel v tom aby si si kupovala zrkadlovku..
A inak by som volil D3100 (resp. D5100 ak máš na to), ale ak máš okolo seba samých canoňákov a budeš chcieť objektívy tak si zober canon..