@girasol8 oki, v jednom poste na blogu nájdeš môj e-mail, napíš mi na neho a dám ti dostatočne skoro vopred vedieť. zatiaľ to vyzerá na štart 10.februára
oooch, kebyže viem o tej poviedkovej výzve... aj keď sci-fi či fantasy nie je veľmi môj žáner, ale skúsila by som, presne takéto niečo potrebujem k tomu, aby som sa zase rozpísala. ak budeš v tomto pokračovať aj na iné žánre (poézia, ale pokojne ak budeš poviedkovať opäť bez zadania žánru) či témy (pretože novinárčina rozhodne nie je môj šialok kávy) tak nejako daj vedieť. na birdz aspoň super vec, chválim.
@otvoreneokno no ak ti to mozem odporucat aj pri zurnalistickych zadaniach sa mozes dost zlepsit v poviedkárčení. Napr v tom predošlom challenge som napisal poviedku ako novinovy clanok a jednu ako policajnu vypoved a to su publicisticke zanre.
@mix to mi je jasné, v beletrii sa bežne vyskytuje takýto druhový a žánrový synkretizmus, ale nie som si istá, či by to šlo naopak, vieš lebo keď chceš napísať poviedku, tak ju napíšeš a nemusíš sa vôbec zaoberať nejakými novinárskymi pravidlami. novinárčina pracuje s úplne odlišnými jazykovými prostriedkami ako beletria, popiera fantazijnosť, umelecké postupy, využíva úplne inú vrstvu slovnej zásoby, text musí byť písaný chronologicky od začiatku do konca (žiadna retrospektíva či rámcová kompozícia), musí obsahovať fakty /najlepšie overiteľné, ináč ide o bulvár/, je priama, vyprosí si zbytočné opisy prostredia a odbočky... ale pouvažujem o tom, dokedy sa treba prihlásiť? a keď nebudem napr. stíhať tak čo? ma odsúdite k večnému spisovateľskému zatrateniu?
@otvoreneokno k tvojej úvahe - nie. Najlepšie články zo života sú vždy beletrizované aby vyvolali potrebnú dávku empatie. napríklad tento: » www.nytimes.com/2015/07/12/maga... kam a čo s prihlásením - rozklikni si wordpresovú stránku a napíš mi mail nech nemusím odbiehať na birdz zakaždým keď bude vydané zadanie. ak nebudeš stíhať tak čo? - sa budeš hanbiť sama pred sebou, že si si dala sľub a nevieš ho splniť ani sama pre seba... nič viac.
@mix no tak počkať, počkať... ujasnime si pojmy publicistický žáner (o ktorom som písala vo svojej "úvahe") a potom na nové žurnalistické tendencie- teda blogy... po anglicky veľmi neviem, ale všimla som si priamu reč a podobné beletrizujúce prvky. oukej, jasné, písať príbehy pre ľudí je pekné, ale žurnalistika pre mňa aj tak znamená niečo iné (a asi aj pre literárnu obec). hlavne čo sa týka výberu témy, pretože tá by sa mala týkať aktuálneho diania vo svete, poprípade v regióne, takže sa nedá písať o hocičom. nejdem tu teraz rozoberať o čom novinárčina má byť a o čom nie, hlavne je to rozsiahly pojem, ktorý podlieha rovnako ako všetko ostatné inovatívnym trendom a rýchlo sa všetko mení...
A nebudem sa hanbiť, lebo človek má aj iný život ako plniť virtuálne sľuby, to som sa pýtala len tak do zálohy, keby že sa náhodou rozhodnem písať, ale keďže som pracujúci študent a o chvíľu mi začne posledný semester a treba mi písať záverečnú prácu, tak neviem, či by som mala na to čas, aj keď nápad sa mi páči a chcela by som niečo na "rozveselenie", no na zábavu nie je čas vždy a neviem zaručiť, že by som stíhala. to len tak informačne, vieš. Ďakujem v každom prípade za infošky.
@mix ale úplne naopak, čítala som si to, preto ti píšem. podľa mňa je žurnalistika o niečom inom, to, čo chceš ty od ľudí je blogovanie, ktoré spadá pod publicistický štýl, ale určite nie je novinárčinou lebo to je remeslo a napísať o tom, kedy si sa dnes najedol a či si mal päť jahôd v tých musli a či boli bio a vlastne potom si zistil, že jedna z nich bola nahnitá, tak spičuješ funky spôsobom nejaký obchodný reťazec.. oukej, je to zábavné ale nie žurnalistické. a šak nehnevaaaj sa na mňa, ja si myslím, že je super čo robíš, len v tom pokračuj určite!!! ja som len proste z fachu a chytila som ťa za slovíčko, tak prepáč. a s tými čiarkami... no, skús sa s nimi trošku pomaznať, nech vieš, kam ich máš usádzať, lebo aj to patrí k písaniu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
A nebudem sa hanbiť, lebo človek má aj iný život ako plniť virtuálne sľuby, to som sa pýtala len tak do zálohy, keby že sa náhodou rozhodnem písať, ale keďže som pracujúci študent a o chvíľu mi začne posledný semester a treba mi písať záverečnú prácu, tak neviem, či by som mala na to čas, aj keď nápad sa mi páči a chcela by som niečo na "rozveselenie", no na zábavu nie je čas vždy a neviem zaručiť, že by som stíhala. to len tak informačne, vieš. Ďakujem v každom prípade za infošky.