Ježiš boa samý chemici tú su Lakmusovým papierikom zistiť, či je slabá ale nie- vtip storočia Závisí to od disociácie kyseliny vo vode, či sa úplne štiepi, alebo nie....všetko nájdeš v tabuľkách , má to označenie Kd, čiže disociačná konštanta. Čím vyššie Kd tým je kyselina silnejšia. Napríklad kyselina octová(CH3-COOH) je slabá kyselina, lebo sa neštiepi úplne, HCl je silná kyselina....lakmusovým papierikom, by to bolo rovnaké-silno červené boa ľudia
@normane mne sa zda, ze lakmusovy papierik dosahuje viacero odtienov a podla toho sa aj da urcit pH, nie? aspon tak si to pamatam zo zakladky a to bolo naposledy, co som este vedel chemiu
@piter09 Ale čo má pH(-log*(cH+ iónov) ) spoločné s Kd(disociačná konštanta)? áno, súvisia, lebo pH sa počíta podľa toho, či je daná látka slabá, stredne silná, alebo silná kyselina/zásada ... tvoria sa podľa toho vzorce...ale ináč nemiešať hrušky s jablkami
silné sú: H2SO4, HCl, HNO3 a trichlóroctová, slabé zásady sú zásady s1 prvkov, a s2 okrem bária a stroncia a hydroxid tália, ostatné sú slabé.... a určuje sa to podľa disociačnej konštanty
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
a zacni pouzivat google pred tym ako das forum....
napr. HNO3 je silná ale H2SO4 sa už považuje za slabú
a čo sa zásad týka, tak tuším všetky s1 prvky sú slabé zásady ... Ca(OH)2 , NaOH , atď ...
a inak ti poradiť už asi neviem
hm, hnevá ma, že to neviem. Idem kuknuť zošit. Napadá mi to len zbytočne zložito...
to si jej chcela poradit alebo uplne popliest ?
ked mas logaritmus cisla, tak to nie je logaritmus krat to cislo...logaritmus sam o sebe bez cisla, ktorym ho naplnis nema ziaden zmysel
pise sa to len -log(cH+ionov)