Môj problém spočíva v tom, že mám rozlietané záujmy (podľa dosiahnutých študijných hodnotení a výsledkov na súťažiach mám danosti pre obidve oblasti). A keďže sa deň D nezadržateľne blíži,možno by ste vedeli pomôcť vy (predsa len viac ľudí,lepší pohľad na
@3 pretoze si neviem predstavit..vystudujes dejiny a co dalej? ucit alebo do nejakeho oneho, kde sa venuju dookola dejinam.. vystudujes chemiu a mas kopec moznosti, mozes do labaku, mozes ucit, mozes ist kdekolvek
ja som mala spolužiačku, čo sa nevedela rozhodnúť medzi dvoma, tak šla na obe, potom neskôr jednu ukončila. nie, že by som to radila, ale aj to je nápad. môj subjektívny názor: chémia ťa skôr uživí.
@3 a prečo: s dejinami si síce odborník, ale si len teoretik. môžeš učiť, môžeš vydávať nejakého publikácie, ale chémia ti dáva oveľa širšie možnosti - hocijaký chemický závod, bližšie napríklad potravinárska chémia, Slovnaft a podobné spoločnosti, chémia v medicíne, kozmetike a podobne, môžeš robiť aj nejaký svoj výskum, ale s dejinami ťažko začneš aj niečo praktické
@krampus - môj názor poznáš - jednoznačne historjééééééé Chémia je fajn, pokiaľ je to nejaký namakaný labák a vyhliadka na Nobeloffku... (otec bol chemik ) A história - čo tak potom šupnúť ďalšiu vyšku, ďalší smer... archeológ, paleontológ.... do sveta, vykopávky, Egypt, Južná Amerika, Ázia, študentky na stážach....
prepac, ale nikdy nepochopim, preco sa pytas uplne neznamych ludi, ktori ta absolutne nepoznaju... a na zaklade troch viet nedokazu relevantne zhodnotit tvoje zaujmy a co by ta naozaj naplnalo. Ja osoben sa neodvazujem ti radit.
tak dejiny sú fajn, ale asi ked už tak archeologiu by som si ja vybrala,a čo sa týka dejín, tak s dejinami veľmi úzko súvisí náboženstvo a umenie. No a pokial ťa viac zaujíma toto ako povedzme ako toxikológia v chemii tak, radšej tie dejiny. No a chemia je tiež fajn, ibaže treba porozmýšľať, kde s uplatnením, lebo je strašne veľa chemikov bez uplatnenia. A potom idú len učiť.... Inač mňa tiež strašne zaujímala kedysi chémia
No a pravá cesta, čo máš byť, sa sama vykryštalizuje a to taaakk, že pre niečo pride viac priaznivých momentov, ako pre to druhé, šak sam už uvidíš
No...nepoznám síce nikoho, kto študuje chémiu, ale mám kamaráta na histórii aj na archeológii...
Čo sa týka histórie, študuje ju v Čechách, pretože na Slovensku by sa musel učiť aj maďarčinu, keďže sme boli dlho súčasťou Uhorska...v Čechách sa musí učiť zasa nemčinu...Čo sa týka jeho študijnej literatúry, tak to vyzerá asi tak, že im vyučujúci nadiktovali na začiatku semestra asi 20 kníh a povedali, aby z nich prečítali čo najviac....
Archeológia...to znamená množstvo jazykov- hlavne tých starších a v podstate učenie sa z každej oblasti...teraz cez leto musel ísť na vykopávky do Sýrie, čo si musel hradiť sám( je to dosť nákladná škola) a v podstate to znamená, že jediné, čo bude robiť je kopať lopatou...
Rozhodnutie je na tebe, ale na tvojom mieste by som skúsila nájsť niekoho, kto to priamo študuje a popýtať sa ho na jeho pohľad, aby si si určitý odbor nevybral s ružovými okuliarmi
Studuj to, co ta viac zaujima a bavi, nepozeraj sa na prakticke pouzitie daneho oboru a pod. Ono v konecnom dosledku sa aj tak uplatnis, nech budes robit cokolvek a kdekolvek. Uz len fakt, ze budes mat VS bude dost. Ako vravim, je vzdy lepsie vystudovat to co ta bavi a o co mas zaujem, pretoze je velka sanca, ze to nakoniec v zivote aj budes robit, aj ked to nebude lahke sa v tom presadit, nez na druhej strane vystudovat a robit nieco, co ta zase az tak nebavi.
Pochopitelne chemia ma vecsie uplatnenie v praxi, pretoze sa jedna o vedu, ktora ja priamo aplikovatelna v praxi. Co sa uz o historii neda povedat. KEd sme uz pritom, tak je mozne studovat aj v kombinacii....chemia-historia
Ja som posledny (maturitny) rocnik mala presne takyto isty problem povodne som chcela ist studovat pravo, a velmi ma bavil dejepis a stale i bavi, no potom sa k tomu pridala chemia, a uz bol problem, pretoze som sa nechcela ani jedneho vzdat. Tak nakoniec som aj isla maturovat v kombinacii dejepis - chemia A pre VS som sa rozhodla ist studovat kombinaciu archeologia + geologia, myslim, ze z historickej stranky to bude dostatocne, a z chemickej stranky sa tam tiez nieco najde, hlavne v tej geologii
Ale minule ma chytili zase myslienky viac chemicke, no keby idem studovat chemiu, velmi zaujimave by pre mna bolo mozno nieco organicke, spojene s kozmetikou (prirodne zdroje a pod.), tzv.cista kozmetika v dnesnom svete plnom chemikalii by to mohlo zaujat
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
Chémiu aj podľa mňa.
pohlad uplneho laika
proste ak ovládaš chémiu môžeš teoreticky dačo vytvoriť, ale ak ovládaš dejepis nemôžeš vytvoriť nič (ak nerátame knihy
ale čo sa týka uplatnenia, tak by som volila chémiu (myslím, že je to odbor ponúkajúci viac možností)... o to lepšie, že teba baví aj tá
keby si siel studovat dejepis tak by si asi skoncil ako ucitel
inak tiež myslím, že tu chémiu ak ti ide a vieš s ňou narábať aj prakticky v labákoch a pod.
ale stále si myslím, že chémia má v spoločnosti lepšie uplatnenie.
No a pravá cesta, čo máš byť, sa sama vykryštalizuje a to taaakk, že pre niečo pride viac priaznivých momentov, ako pre to druhé, šak sam už uvidíš
Čo sa týka histórie, študuje ju v Čechách, pretože na Slovensku by sa musel učiť aj maďarčinu, keďže sme boli dlho súčasťou Uhorska...v Čechách sa musí učiť zasa nemčinu...Čo sa týka jeho študijnej literatúry, tak to vyzerá asi tak, že im vyučujúci nadiktovali na začiatku semestra asi 20 kníh a povedali, aby z nich prečítali čo najviac....
Archeológia...to znamená množstvo jazykov- hlavne tých starších a v podstate učenie sa z každej oblasti...teraz cez leto musel ísť na vykopávky do Sýrie, čo si musel hradiť sám( je to dosť nákladná škola) a v podstate to znamená, že jediné, čo bude robiť je kopať lopatou...
Rozhodnutie je na tebe, ale na tvojom mieste by som skúsila nájsť niekoho, kto to priamo študuje a popýtať sa ho na jeho pohľad, aby si si určitý odbor nevybral s ružovými okuliarmi
Pochopitelne chemia ma vecsie uplatnenie v praxi, pretoze sa jedna o vedu, ktora ja priamo aplikovatelna v praxi. Co sa uz o historii neda povedat. KEd sme uz pritom, tak je mozne studovat aj v kombinacii....chemia-historia
Ja osobne by som skúsila žurnalistiku, alebo M.K
Ja som posledny (maturitny) rocnik mala presne takyto isty problem povodne som chcela ist studovat pravo, a velmi ma bavil dejepis a stale i bavi, no potom sa k tomu pridala chemia, a uz bol problem, pretoze som sa nechcela ani jedneho vzdat. Tak nakoniec som aj isla maturovat v kombinacii dejepis - chemia A pre VS som sa rozhodla ist studovat kombinaciu archeologia + geologia, myslim, ze z historickej stranky to bude dostatocne, a z chemickej stranky sa tam tiez nieco najde, hlavne v tej geologii
Ale minule ma chytili zase myslienky viac chemicke, no keby idem studovat chemiu, velmi zaujimave by pre mna bolo mozno nieco organicke, spojene s kozmetikou (prirodne zdroje a pod.), tzv.cista kozmetika v dnesnom svete plnom chemikalii by to mohlo zaujat
Dufam, ze sa spravne rozhodnes, vela stastia! ^_^