jezis ze kadernicka alebo kozmeticka. si nerob ani srandu. pekne to vytrp. ja som tiez chodil na obchodku a neznasal som to tam. teraz som vcelku rad ze mam v ziviotopise OA a ne nejaku ucnovku alebo gymnazium a podobne picoviny
Nuž, mne nikdy nešla matematika a chémia, ktorú som mala na strednej škole po španielsky, ale kvôli tomu som ju predsa nevzdala a nešla na ľahšiu školu. Jasné, vždy som vedela, že zo mňa chemička nebude, ale to neznamená, že som sa otočila a stala kaderníčkou.
Nechcem byť zlá, ale veta "moc učebnice nevidím a ak áno, zle sa sústredím" je len výhovorka, lebo pravdou je, že pokiaľ učenie nepatrí medzi tvoje hobby, nikdy sa ti naň nebude sústrediť ľahko. Nikomu.
Ja sa teraz učím na skúšku na vysokej a miesto toho, aby som si preberala učivo ti odpisujem na fórum
Na svete je drvivá väčšina ľudí, ktorých učenie príliš nebaví a nik nie je dokonalý, aby mal talent na všetko. Ale vzdať to v druhom ročníku bez toho, aby si sa reálne začala učiť, dievča, budeš to ľutovať.
Je to tvoj život, ak máš pocit, že tvojim životným snom je byť kozmetičkou, len do toho, ale stredná škola je základ. Dnes, keď má každý druhý človek vysokú, ti učivo zo strednej školy pomôže viac, ako titul. (A diplom kozmetičky sa dá kúpiť spolu s pár týždňovým kurzom... )
Takže čo by som robila ja? Zachovala by som sa ako x-milión ďalších ľudí na svete. Otvorila si tie knihy a začala sa učiť. Zohnala si niekoho, kto sa rozumie predmetom, ktorým nerozumiem ja a poprosila ho, aby ma doučoval. Nik nie sme dokonalí. Ale vzdávať sa v tak dôležitej veci ako vo vzdelaní vždy bude chyba.
Aj ja som na OA a mám podobné pocity, takže ťa chápem.. ja som sa rozhodla to dotiahnuť do konca, pretože by to boli podľa mňa premárnené roky, tak nech mám papier že mám vyštudovaný odbor, ale s tým, že doma škola venujem minimum času (dá sa povedať, že do kníh nepozriem ako je rok dlhý) a venujem sa samoštúdiu, a po strednej sa uvidí.. ako sa rozhodneš ty je na tebe, ale myslím že môj prístup je fajn kompromisom
@calwen3 celkom som si uvedomila keď si mi toto napísala, že nemám utekať od problémov, ale ich riešiť ....Mávala som dobré známky s tým, že som sa minimum učila, ale teraz každým rokom je to horšie a horšie lebo som asi čoraz viac lenivá..... teraz si už fakt neviem nič zapamätať. Sama sebe sa čudujem čo som tak osprostela.
@darkestangel ako sa venuješ samoštúdiu a nevenuješ pozornosť knihám? Konkretizuj
ja som taktiež na OA a prepadám z matiky a áno, účto je oriešok, podvojné aj jednoduché som zvládol, ale momentálne mám problém s kalkuláciami, blé. Nuž ale nevzdáme to, nie ? Držím palce. A zožeň si doučko keď tak
@darkestangel aj mňa celkom zaujíma aké samoštúdium ak si ochotná podeliť sa
Ja som na oa tiež, "bilingválne" takže mám poe po anglicky ale zatiaľ som spokojný rok 3. z 5
@scumfuck@ryskozvychodu hlavne rozširovanie prehľadu čítaním múdrych kníh, z rôznych oblastí (hlavne to, čo je na OA zanedbané, ako napríklad fyzika, informatika, právo a filozofia, ale skúšala som to napríklad aj s nórčinou)
a k tomu prístupu k škole: mojou filozofiou je, že 7 hodín denne venovať škole stačí, doma sa učiť (školské záležitosti) nemienim v škole dávam pozor, poctivo si píšem poznámky, preto si z vyučovania veľa pamätám - a preto mám výsledky celkom dobré, doma sa učím iba keď mám vymeškané (napríklad pre chorobu)
Najdôležitejšie je robiť niečo, z čoho mám aspoň troška radosť a čím môžem byť ku prospechu iným. Potráp sa tam ešte nejakú dobu a ak uvidíš, že je to horšie a horšie, tak začni študovať niečo, ku čomu máš naozaj blízko, nie to, čo je "prestížne" a "má meno".
neosprostela, stredná je skrátka trocha ťažšia, než základná škola, keď sa tam necítiš dobre, motivácia nenarastá...
Ale nemyslím si že stredná je miesto, kde môžeš ďalej preskakovať na inú, ak ťa nebaví, pretože prejsť na školu, kde vezmú každého a je brutálne ľahká ti nikdy nepomôže, lebo takých ľudí je veľa. Ak naozaj chceš byť kaderníčka, výučný list sa dá získať aj mimo strednej školy. To potom budeš mať aj hotelovú akadémiu, kde si sa učila podľa mňa omnoho podstatnejšie veci ako strihanie a natáčanie vlasov.
Ja som tiež nechodila na strednú, ktorá by ma bavila. Popravde som španielčinu neznášala a odkedy som zo školy vyšla, použila som ju asi trikrát. Zamakala som, dostala som sa tam, kde som ísť chcela a stredná škola je už len spomienka.
Ja len že, nemyslím si, že úplne záleží na strednej škole, po nej, ak s šikovná, môžeš robiť čokoľvek, ale čím bude lepšia, tým dostaneš lepšie vzdelanie. To sa o kaderníckej povedať nedá
@scumfuck
Ja by som volil prestúpiť na kaderníčku alebo kozmetičku.
Sama si povedz či je lepšie mať obchodnú akadémiu a nevedieť to alebo kaderníčka-kozmetička a niečo vedieť.
Ak skončíš školu za kaderníčku-kozmetičku môžeš isť rovnako študovať ďalej presne ako by si skončila obchodnú akadémiu kde ta to nebaví a je to ťažké. @3 Neviem či je dobre mať v životopise OA ak sa tomu (človek) nerozumie ako učňovka ktorú ovláda. @7 Osobne si myslím že na škole kaderníčka-kozmetička by nemalo byť účtovníctvo možno sa mýlím. @15 Súhlasim že najdôležitejšie je robiť niečo, z čoho máš aspoň troška radosť a čím môžeš byť ku prospechu iným.
Ale zas ak si v 2.ročníku a mala by si sa tam trápiť ešte nejakú dobu ako bolo povedané tak to rovno môžeš maturovať a dufať že zmaturuješ. @16 Ber to tak že ak by ich bolo vela tak by sa nevravelo že odbor museli zrušiť len preto že nebol o tento odbor záujem a chcem tým povedat že práca kaderníčka-kozmetička je žiadana ale nie najžiadanejšia.
Súhlasim v tom že nie úplne záleží na strednej škole ak si šikovná, môžeš robiť čokoľvek.
Toto je môj názor sama si zodpovedz či by ta účtonictvo bavilo.
Moja milá. Neviem čo robia tvoji rodičia ale asi by ti mali vysvetliť že pečené holuby z neba nepadajú. Úspech v živote je kombináciou usilovnosti, talentu a objektívnych okolnosti("nechce sa mi" to nie je).
Teraz zvolíš ľahšiu cestu pôjdeš na učňovku a o dvadsať rokov si budeš trieskať hlavu že si mohla mať v živote viac.
Skús opačný prístup zapnúť obrátky na 120% dobehnúť zameškané, zlepšiť si známky a ísť na vysokú.
Samozrejme ak si myslíš že tvojim životným poslaním je kaderníčka kozmetička tak určite áno choď za tým(viď nedávna téma ten chlapec čo chce byť kuchárom). Ak je tvoj postoj ale založený len na tom že si lenivá a že si bola zvyknutá zo ZŠ že aj bez námahy to v živote ide tak skôr alebo neskôr narazíš ak to nezmeníš. Tvoje lepšie známky zo ZŠ sú len predpokladom že na školu máš.
A nemysli si že ja prikladám škole zásadný význam ale ty nie si ten prípad ambiciózneho človeka čo ho škola brzdí.
choď si za tým, čo ťa baví a nepočúvaj ostatných, čo by si mala.
takýto život obklopený tým, čo ťa robí nespokojnú, prípadne dokonca nešťastnú, je hotové utrpenie.
Ja tiež chodím na OA, ale ja už chvalabohu končím. Tento rok už matematiku nemám, ale tiež mi robila problém. Myslím si, že by si mala dokončiť túto školu. Budeš z nej mať väčší úžitok ako z kaderníčky alebo kozmetičky. A okrem toho, ak by si predsalen chcela byť v budúcnosti jedno z tých dvoch povolaní, tak si hocikedy môžeš urobiť kurz. 4 roky som nadávala a plakala, že ako som si mohla vybrať obchodnú akadémiu a teraz som šťastná, že som to vydržala. Tento posledný rok som sa výrazne zlepšila a aspoň som sama sebe dokázala, že nie som hlúpa, len sa mi proste nechcelo učiť. Matematiku a účtovníctvo stále neviem, ale snažím sa naučiť aspon teoretické veci a som rada, že mám základy ekonomiky. Nevzdávaj sa, určite to dáš
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
Dotiahni to nejak k maturite a môžeš si urobiť rekvalifikáciu na to.
Už to tam dokonči. Na strednej nezáleží. hlavne aby si ju mala.
@chlorofyl keď sa sa staršne bojim, že nezmaturujem z účta :/
Nechcem byť zlá, ale veta "moc učebnice nevidím a ak áno, zle sa sústredím" je len výhovorka, lebo pravdou je, že pokiaľ učenie nepatrí medzi tvoje hobby, nikdy sa ti naň nebude sústrediť ľahko. Nikomu.
Ja sa teraz učím na skúšku na vysokej a miesto toho, aby som si preberala učivo ti odpisujem na fórum
Na svete je drvivá väčšina ľudí, ktorých učenie príliš nebaví a nik nie je dokonalý, aby mal talent na všetko. Ale vzdať to v druhom ročníku bez toho, aby si sa reálne začala učiť, dievča, budeš to ľutovať.
Je to tvoj život, ak máš pocit, že tvojim životným snom je byť kozmetičkou, len do toho, ale stredná škola je základ. Dnes, keď má každý druhý človek vysokú, ti učivo zo strednej školy pomôže viac, ako titul. (A diplom kozmetičky sa dá kúpiť spolu s pár týždňovým kurzom... )
Takže čo by som robila ja? Zachovala by som sa ako x-milión ďalších ľudí na svete. Otvorila si tie knihy a začala sa učiť. Zohnala si niekoho, kto sa rozumie predmetom, ktorým nerozumiem ja a poprosila ho, aby ma doučoval. Nik nie sme dokonalí. Ale vzdávať sa v tak dôležitej veci ako vo vzdelaní vždy bude chyba.
@darkestangel ako sa venuješ samoštúdiu a nevenuješ pozornosť knihám? Konkretizuj
Ja som na oa tiež, "bilingválne" takže mám poe po anglicky ale zatiaľ som spokojný rok 3. z 5
a k tomu prístupu k škole: mojou filozofiou je, že 7 hodín denne venovať škole stačí, doma sa učiť (školské záležitosti) nemienim v škole dávam pozor, poctivo si píšem poznámky, preto si z vyučovania veľa pamätám - a preto mám výsledky celkom dobré, doma sa učím iba keď mám vymeškané (napríklad pre chorobu)
Ale nemyslím si že stredná je miesto, kde môžeš ďalej preskakovať na inú, ak ťa nebaví, pretože prejsť na školu, kde vezmú každého a je brutálne ľahká ti nikdy nepomôže, lebo takých ľudí je veľa. Ak naozaj chceš byť kaderníčka, výučný list sa dá získať aj mimo strednej školy. To potom budeš mať aj hotelovú akadémiu, kde si sa učila podľa mňa omnoho podstatnejšie veci ako strihanie a natáčanie vlasov.
Ja som tiež nechodila na strednú, ktorá by ma bavila. Popravde som španielčinu neznášala a odkedy som zo školy vyšla, použila som ju asi trikrát. Zamakala som, dostala som sa tam, kde som ísť chcela a stredná škola je už len spomienka.
Ja len že, nemyslím si, že úplne záleží na strednej škole, po nej, ak s šikovná, môžeš robiť čokoľvek, ale čím bude lepšia, tým dostaneš lepšie vzdelanie. To sa o kaderníckej povedať nedá
Ja by som volil prestúpiť na kaderníčku alebo kozmetičku.
Sama si povedz či je lepšie mať obchodnú akadémiu a nevedieť to alebo kaderníčka-kozmetička a niečo vedieť.
Ak skončíš školu za kaderníčku-kozmetičku môžeš isť rovnako študovať ďalej presne ako by si skončila obchodnú akadémiu kde ta to nebaví a je to ťažké.
@3 Neviem či je dobre mať v životopise OA ak sa tomu (človek) nerozumie ako učňovka ktorú ovláda.
@7 Osobne si myslím že na škole kaderníčka-kozmetička by nemalo byť účtovníctvo možno sa mýlím.
@15 Súhlasim že najdôležitejšie je robiť niečo, z čoho máš aspoň troška radosť a čím môžeš byť ku prospechu iným.
Ale zas ak si v 2.ročníku a mala by si sa tam trápiť ešte nejakú dobu ako bolo povedané tak to rovno môžeš maturovať a dufať že zmaturuješ.
@16 Ber to tak že ak by ich bolo vela tak by sa nevravelo že odbor museli zrušiť len preto že nebol o tento odbor záujem a chcem tým povedat že práca kaderníčka-kozmetička je žiadana ale nie najžiadanejšia.
Súhlasim v tom že nie úplne záleží na strednej škole ak si šikovná, môžeš robiť čokoľvek.
Toto je môj názor sama si zodpovedz či by ta účtonictvo bavilo.
Teraz zvolíš ľahšiu cestu pôjdeš na učňovku a o dvadsať rokov si budeš trieskať hlavu že si mohla mať v živote viac.
Skús opačný prístup zapnúť obrátky na 120% dobehnúť zameškané, zlepšiť si známky a ísť na vysokú.
Samozrejme ak si myslíš že tvojim životným poslaním je kaderníčka kozmetička tak určite áno choď za tým(viď nedávna téma ten chlapec čo chce byť kuchárom). Ak je tvoj postoj ale založený len na tom že si lenivá a že si bola zvyknutá zo ZŠ že aj bez námahy to v živote ide tak skôr alebo neskôr narazíš ak to nezmeníš. Tvoje lepšie známky zo ZŠ sú len predpokladom že na školu máš.
A nemysli si že ja prikladám škole zásadný význam ale ty nie si ten prípad ambiciózneho človeka čo ho škola brzdí.
takýto život obklopený tým, čo ťa robí nespokojnú, prípadne dokonca nešťastnú, je hotové utrpenie.