Ahojte ľudkovia, čo pre vás znamená sloboda? Skúste ju nejak definovať Cítite sa byť slobodní? Alebo naopak, že často niečo iba musíte a podobne? Nakoľko je pre vás dôležitá ? Prípadne pridajte hocijaké nápady videá alebo pesničky k téme "sloboda"
nechcem byť na niekom závislá, nechcem aby ma niekto vlastnil alebo rozhodoval za mna alebo ma nejako obmedzoval....musím mať pocit že mám nad všetkým čo sa ma týka kontrolu aby som bola šťastná. tolko.
Je ťažké niekedy cítiť sa slobodný, ale niekedy si ten pocit musíš sám vytvoriť. Lebo každý je slobodný, len to niekedy je ťažké. (napr pomocou tých pesničiek)
No a čo sa týka pesničiek, tak sa citim slobodne napr pri takych, pri ktorych sa citim ako keby mam "vietor vo vlasoch" a nemusim si ani otvarat okno (ale ked si ho otvorim tak je to len lepšie...)
Niečo na štýl Dub FX, ale to ty nepočúvaš, pre teba by to mohol byť ten trance, alebo niečo take (maybe)
Keď môžem hovoriť a robiť veci tak ako to cítim a nemusím to pred niekým ospravedlňovať, vysvetľovať, podriaďovať sa väčšine a tak... ale veľmi často sa necítim byť bohužiaľ
Sloboda pre mňa znamená - neobmedzovať sa vo veciach, ktoré robiť chcem. A ak niečo urobím, čo je pre mňa správne a potrebné - nemusieť sa za to nikomu zodpovedať, hoci je to pre iných možno neprípustné. Sloboda pre mňa znamená rozhodnúť sa bez nátlaku a byť zo svojho rozhodnutia šťastná. Sloboda pre mňa znamená vyjadriť si svoj názor beztrestne. Moja sloboda siaha presne po slobody ostatných ľudí. Nikoho nezabijem, nikoho neokradnem, nikomu nebudem prikazovať ani zakazovať niečo. A to isté očakávam od ostatných.
Cítim sa byť slobodný, lebo viem, že to, čo robím (či je to práca, alebo hocijaká činnosť pre druhého človeka), robím s radosťou. A od toho sa potom odvíja všetko...
A pripájam pár inšpiratívnych citátov, rád si prečítam tvoju reakciu na niektoré z nich:
"Sloboda potrebuje pôvodnú väzbu k vyššej inštancii. Skutočnosť, že existujú hodnoty, ktoré absolútne nie sú ovládateľné, je pravou zárukou našej slobody. Kto cíti zodpovednosť voči pravde a dobru, bude bez váhania súhlasiť s tým, že sloboda sa rozvíja len v zodpovednosti k väčšiemu dobru. Takéto dobro existuje jedine spoločne pre všetkých. Musím sa tak vtedy zaujímať o svojich blížnych. Sloboda nemôže byť žitá bez vzťahu. V ľudskom spolužití neexistuje sloboda bez solidarity. Čo robím na úkor druhých, nie je sloboda, ale previnenie, ktoré poškodzuje druhých aj mňa samotného. Naozaj sa môžeme realizovať ako slobodná osoba iba vtedy, ak používame svoje ľudské sily tiež k dobru druhých. Platí to nie len pre súkromnú oblasť, ale tiež pre spoločnosť. Podľa princípu subsidiarity musí spoločnosť poskytovať dostatočný priestor pre rozvoj aj tým najmenším štruktúram a súčasne musí byť ich oporou, aby sa raz mohli stať samostatnými."
(pápež Benedikt XVI.)
"Kto sa bojí Boha, nemá strach." (pápež Benedikt XVI.) = hlavne vďaka tomu sa cítim slobodný...
"Slobodné a bezvýhradné darovanie vášho života Kristovi a blížnym je asi tým najnaliehavejším svedectvom pre spoločnosť, v ktorej sa zisk stal idolom." (Ján Pavol II.) = Kristus ako Pravda, s ktorou sa musíš stretnúť, aby si ju pochopil v kontexte svojho života. Ako slová "PRAVDA JE ZHODA POZNATKU SO SKUTOČNOSŤOU." (ARISTOTELES)
"Slobodný je iba ten, kto nemusí pred nikým nič skrývať." (Epiktetos)
"Aktívny slobodný človek je ako nádoba, ktorá sa zväčšuje ako ju napĺňame a nikdy sa nenaplní." (Erich Fromm)
"Sloboda, ktorá dovoľuje človeku blúdiť od cieľa k cieľu alebo sa rozplynúť v abstraktnej ničote, nie je slobodou, ktorou disponuje človek, ale slobodou, ktorá disponuje človekom." (Jean Hyppolite)
Sloboda, pre mňa znamená odtrhnúť sa alebo aspoň žiť pod minimálnym vplyvom systému. Byť nezávislá, robiť si čo chcem.
Milujem slobodu.
Je to ten najkrajší pocit
všetky veci ktoré musím robiť pre seba nepovažujem za neslobodu ale ak niekto za mnou príde, človek a povie mi ,,toto a toto urob,, kde som v situacii že som nútený poslúchnuť, tam sa sloboda končí
@ikuto sloboda znamena mat moznost slobodne sa rozhodovat o tom co chcem robit (samozrejme v medziach vseobecne akceptovanych legislativnych obmedzeni) . urcite sa citim slobodny , sice si nemyslim ze zijeme v skutocne demokratickej spolocnosti (je to skor len myslienka - ako bol napr. komunizmus) ale stale mam moznost odist a vzhladom na nasu relativne nedavnu minulost je mozno prave to pre mna definicia slobody usita na nasu krajinu..
@georg21 tento citát sa mi páči, "Slobodný je iba ten, kto nemusí pred nikým nič skrývať." (Epiktetos)
A ostatné sú tiež zaujímavé. Ja osobne si ale názor na slobodu pokúšam tak nejak eštelen vytvoriť... preto sa aj pýtam
A momentálne by som to popísal asi ako ten pocit, ktorý mám keď vyjdem von a vyberiem sa hociktorým smerom ktorým moje nohy chcú...
A myslím si, že je veľmi ťažké byť slobodný. Kvôli tlaku spoločnosti, morálky a ďaľším veciam. Samozrejme hovorím o niečom čo je napríklad nepísané morálne pravidlo a podobné veci... Proste, ešte stále je to tak, že človek musí niekedy o svoju slobodu bojovať
Je pre mna najdolezitejsia zo vsetkeho. Znamena pre mna minimum obmedzujucich zakonov - a to je vo velmi malo krajinach . Proste som typ cloveka ktory neznasa ked mu niekto nieco kaze
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
No a čo sa týka pesničiek, tak sa citim slobodne napr pri takych, pri ktorych sa citim ako keby mam "vietor vo vlasoch" a nemusim si ani otvarat okno (ale ked si ho otvorim tak je to len lepšie...)
Niečo na štýl Dub FX, ale to ty nepočúvaš, pre teba by to mohol byť ten trance, alebo niečo take (maybe)
A pripájam pár inšpiratívnych citátov, rád si prečítam tvoju reakciu na niektoré z nich:
"Sloboda potrebuje pôvodnú väzbu k vyššej inštancii. Skutočnosť, že existujú hodnoty, ktoré absolútne nie sú ovládateľné, je pravou zárukou našej slobody. Kto cíti zodpovednosť voči pravde a dobru, bude bez váhania súhlasiť s tým, že sloboda sa rozvíja len v zodpovednosti k väčšiemu dobru. Takéto dobro existuje jedine spoločne pre všetkých. Musím sa tak vtedy zaujímať o svojich blížnych. Sloboda nemôže byť žitá bez vzťahu. V ľudskom spolužití neexistuje sloboda bez solidarity. Čo robím na úkor druhých, nie je sloboda, ale previnenie, ktoré poškodzuje druhých aj mňa samotného. Naozaj sa môžeme realizovať ako slobodná osoba iba vtedy, ak používame svoje ľudské sily tiež k dobru druhých. Platí to nie len pre súkromnú oblasť, ale tiež pre spoločnosť. Podľa princípu subsidiarity musí spoločnosť poskytovať dostatočný priestor pre rozvoj aj tým najmenším štruktúram a súčasne musí byť ich oporou, aby sa raz mohli stať samostatnými."
(pápež Benedikt XVI.)
"Kto sa bojí Boha, nemá strach." (pápež Benedikt XVI.) = hlavne vďaka tomu sa cítim slobodný...
"Slobodné a bezvýhradné darovanie vášho života Kristovi a blížnym je asi tým najnaliehavejším svedectvom pre spoločnosť, v ktorej sa zisk stal idolom." (Ján Pavol II.) = Kristus ako Pravda, s ktorou sa musíš stretnúť, aby si ju pochopil v kontexte svojho života. Ako slová "PRAVDA JE ZHODA POZNATKU SO SKUTOČNOSŤOU." (ARISTOTELES)
"Slobodný je iba ten, kto nemusí pred nikým nič skrývať." (Epiktetos)
"Aktívny slobodný človek je ako nádoba, ktorá sa zväčšuje ako ju napĺňame a nikdy sa nenaplní." (Erich Fromm)
"Sloboda, ktorá dovoľuje človeku blúdiť od cieľa k cieľu alebo sa rozplynúť v abstraktnej ničote, nie je slobodou, ktorou disponuje človek, ale slobodou, ktorá disponuje človekom." (Jean Hyppolite)
Ako to vnímaš ty?
Milujem slobodu.
Je to ten najkrajší pocit
A ostatné sú tiež zaujímavé. Ja osobne si ale názor na slobodu pokúšam tak nejak eštelen vytvoriť... preto sa aj pýtam
A momentálne by som to popísal asi ako ten pocit, ktorý mám keď vyjdem von a vyberiem sa hociktorým smerom ktorým moje nohy chcú...
A myslím si, že je veľmi ťažké byť slobodný. Kvôli tlaku spoločnosti, morálky a ďaľším veciam. Samozrejme hovorím o niečom čo je napríklad nepísané morálne pravidlo a podobné veci... Proste, ešte stále je to tak, že človek musí niekedy o svoju slobodu bojovať
slobodná sa cítim, len keď mám voľný víkend, alebo keď som na party...
chýba mi ten bezstarostný život