nechcem počuť odporúčania...ako som povedal...čo sa týka meditácie som profesionál...na tomto mieste hľadám ľuďí, ktorý by mi napísali ich vlastné skúsenosti a zážitky...pokial možno čo najrozsiahlejšie...sktrátka filozofovať...robím totiš určitý prieskum...a normane...prepáč ale čo si napísal je dosť veľká hlúposť, ktorá ukazuje 2 možnosti: 1. buď sa robíš hlúpim aby si zistil či som hlupák ja, 2. ale si naozaj hlúpy...neber to prosím urážlivo...lepšie by bolo aby si to zobral ako radu alebo aspoň maličké popohnanie v tvojom vlastnom zdokonaľovaní
meditovať sa snažím, ale nejde mi to, lebo moj mozog akosi nechce vypnúť. ale minule som v noci na balkóne pri cige zažila z ničoho nič taký meditačný stav, z ničoho nič, akoby sa svet spomalil a všetko bolo zrazu v pohode.
Ja osobne chodim na Sahazda Jogu. Do blazeneho/povzneseneho stavu som sa este nedostal, ale je to cesta, niekedy snad. Najlepsie je na tom to, ze zrazu mam cas sam na seba v presnu hodinu dna. Cize je to v mojom harmonograme a mozem sa tomu venovat
kedysi som praktizoval "Seishin Tekki Kyoyo" tkz. duchovné zdokonaľovanie po tejto meditácií som mal úplne čistú hlavu vedel som čo mám ako prvé spraviť nie ako pred tým čo som mal v hlave chaos. Teraz na to bohužiaľ nemám čas no rozhodne sa k tomuto cvičeniu vrátim....
@kofolavsrdci osobná skúsenosť je silná vec, a nie každý si na sebe všimne, že mu to vlastne ubližuje, myslíš si, že keď sa cítiš veľmi šťastne, nič ťa nebolí, netrpíš, že je to dobré a správne?
@georg21 Áno, keď sa cítim šťastná, nič ma nebolí a netrpím je to dobré a správne Podľa teba je správne, keď si deprimovaný a ubolený? Zaujímavá životná folozofia. Prosím ťa, konkretizuj, aké hrozby máš na mysli? Ako ti reálne môžu meditácia a jóga, prípadne iné relaxačné techniky ublížiť?
@kofolavsrdci depresia môže prerásť do ťažkého štádia a musí sa liečiť, to ti nevyrieši len úplný kľud, zatvorenie sa do seba. Práveže to sa ešte viac telo naučí a v budúcnosti sa to nahromadené môže prejaviť, ako u každej choroby.
Logicky sa nedá nájsť pokoj tam kde nie je, čiže keď je človek nepokojný tak v sebe nenájde pokoj. A uzatvárať sa pred vonkajším svetom, pred problémami je ako chcieť žiť vo vákuu. A život je na to, aby sa budoval.
a už som napísal na to svoj názor a podložil som ho dokumentom dokonca videonahrávkou, tak si pozri.
@georg21 Nie, prepáč, ale už prvé slová na nahrávke "potrebujem pomoc exorcistu" ma odrádzajú od pozerania a prezrádzajú, že sa vo videu nedozviem veľa duchaplného.
Dobre, zrejme bola moja chyba, že som začala s depresiou. Slovom "deprimovaný" som myslela len zveličenie slova "smutný". Lenže kde si prosím ťa čítal, že by meditácia mala byť ako náhrada profesionálnej pomoci? Ja som také niečo určite nepísala.
Predstav si situáciu, že prídeš unavený z práce domov, zničený z celého dňa a namiesto toho, aby si bol nešťastný a uťahaný, na 15 minút maximálne zrelaxuješ telo a nemusíš sa trápiť okolím.
Tvoje tvrdenie "nedá sa nájsť pokoj tam, kde nie je," mi príde logické len na úrovne filozofie. V praxi sa bežne používa hypnóza (čo je v podstate riadená meditácia) na liečenie depresií a porúch aj u ľudí, ktorí "nevedia nájsť pokoj".
(náhodne som preklikla video na tú časť kde sa hovorí o diablovi, takže ak ti rozumiem správne, máš pocit, že meditácia je "diablov výtvor"?)
Slová: "Nie, prepáč..." sa v histórií sveta opakujú veľakrát, a vždy si myslím, že keď už deti nie sú deťmi v súčasnosti ale dospievajú skôr tak aspoň prestanú používať systém zavrhnutia niečoho čo ani nepoznajú. Pozri si to celé a nevytrhávaj z kontextu. A nechcel som sa ťa nijako dotknúť.
Kresťan by nemal pomocou meditácie vyprázdňovať svoju myseľ. To je v rozpore s učením Biblie. Apoštol Pavel hovorí, že my máme obnoviť svoju myseľ a nie vyprázdňovať(Rimanom 12:2).
„nepripodobňujte sa tomuto svetu, ale premeňte sa obnovením mysle, aby ste vedeli rozpoznať, čo je vôľa Božia, totiž, čo je dobré, milé a dokonalé.“ Spoločne s vyprázdnením mysle..........
Joga napr. sprevádza ľudí na astrálne cestovanie to je keď ľudský duch opúšťa telo. Je to nebezpečná praktika. Keď duch opúšťa telo na astrálne cestovanie, a telo je prázdne čo sa vtedy deje? Môže prísť nejaký iný duch do prázdneho tela.
Biblia hovorí v liste Efezským 4:27 „Nedávajte miesto diablovi“. Keď človek praktizuje Bohom zakázané praktiky tak sa otvára silám tmy.
Ak sa otváraš týmto veciam nemusí to ovplyvniť len teba, ale môže to priniesť démonický vplyv na tvoje okolie alebo na tvoju rodinu.
@zajkousko@georg21 okej neviem ako presne funguje meditacia budhistickych mnichov v tibete, ale akym sposobom moze byt nebezpecne a zle to, ak si clovek len tak sadne, snazi sa zrelaxovat, pravidelne dychat a na nic nemysliet ?
@georg21 To je velmi zaujímavé...myslím si ale, že niekto kto povie niečo také, tak s tím nemá skúsenosti buď vôbec alebo len skúsenosti velmi mizivé...po rokoch s istotou môžem tvrďiť, že meditácia nieje cieľ, je to cesta...lepšie povedané, pomôcka k posíleniu a očisteniu mysle na ceste človeka...alebo pomôcka k urýchleniu vývoja.
@lenuli Myslíš? Hmm, ja si myslím, že keby to bolo mojím zámerom tak to spravím veľmi rád. Mojim zámerom nieje tvoriť školu, či prostredníctvom blogu alebo čohokoľvek iného...ale ak máš o tieto veci osobný záujem tak mi kľudne píš...odpoviem na všetko, poradím so všetkým, urobím čo dokážem
@kofolavsrdci Trocha praxe nestačí, stále sa dá ísť hlbšie a hlbšie...ak si vážne myslí že trocha praxe stačí tak by si sa mal opýtať napr. shaolinov, alebo kohokoľvek, kto medituje aspoň viac ako 10 rokov...
@georg21 Slová: "Nie, prepáč..." sa v histórií sveta opakujú veľakrát, a vždy si myslím, že keď už deti nie sú deťmi v súčasnosti ale dospievajú skôr tak aspoň prestanú používať systém zavrhnutia niečoho čo ani nepoznajú. Pozri si to celé a nevytrhávaj z kontextu. A nechcel som sa ťa nijako dotknúť....to sú tvoje slová...a teraz ak ti môžem pomôcť tak si to znova prečítaj a skús porozmýšľať nad tím či to nieje rovnaké ako to čo robíš ty...ak to príjmeš tak to prijmi...ak nie tak nie...ale toto fórum som nevytvoril so zámerom sa tu hádať s ľuďmi ktorý na tieto veci majú negatívny názor...toto fórum bolo vytvorené za účelom konverzácie s ľuďmi ktorý sa tomuto venujú...ak si si taký istý tím čo vravíš...tak by bolo rozumnejšie a kratívnejšie nájsť si fórum kde sa bude konverzovať ohľadne vecí ktorím tak veríš vopred ďakujem za pochopenie...
@georg21 Nedotkol si sa ma Avšak ja nezavrhujem niečo, čo nepoznám. Vždy si zistím iformácie z oboch strán, kým sa pre nejakú rozhodnem. O exorcizme som si toho naštudovala už v minulosti dosť na to, aby som si vedela utvoriť názor. Každopádne, pozrela som si tvoje video, avšak tu sa už rozchádzajú naše systémy viery. Ja osobne pokladám väčšinu z toho za výmysel.
@yohasakura V tom máš samozrejme pravdu. Myslela som skôr také prípady, keď chce niekto začať s meditáciou a má pocit, že je nemožné si ukľudniť myseľ - vtedy to chce naozaj len prax. Nepochopím, keď sa niekto na meditáciu pozerá ako na niečo mystické či tajomné, pritom je to úplne bežná relaxačná technika (Samozrejme ak sa človek takýmto štýlom rozhodne žiť, tak to už nie je "len technika", ale to je o inom)
@kofolavsrdci Hmm...meditácia nieje o relaxácií. Relaxácia je relaxácia, ale meditácia slúži k rozvoju osobnosti, posíleniu a vyjasneniu mysle, všetkých mentálnych schopností a potenciálu, ktorý každý človek má, len ho treba nájsť...meditácia učí vidieť v tme, počuť čo ucho nemôže zachytiť a cítiť veci, ktorých sa nedá dotknúť...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
nikdy viac sa mi potom nepodarilo dostať do tohto stavu,lebo zmenili inštruktorku
neodporúčam, toto a iné veci ako napr. jóga súvisí s bielou mágiou a to je veľmi nebezpečné.
Čo sa týka samotnej otázky - skúsenosti mám. Nie je to nič, čo by potrebovalo tréning. Stačí trocha praxe
Je to skôr ako žiť vo vákuovom obale...
rozjímanie - najlepšie nad Svätým písmom - to je to, čo pohýňa dušu v pred
Logicky sa nedá nájsť pokoj tam kde nie je, čiže keď je človek nepokojný tak v sebe nenájde pokoj. A uzatvárať sa pred vonkajším svetom, pred problémami je ako chcieť žiť vo vákuu. A život je na to, aby sa budoval.
a už som napísal na to svoj názor a podložil som ho dokumentom dokonca videonahrávkou, tak si pozri.
Dobre, zrejme bola moja chyba, že som začala s depresiou. Slovom "deprimovaný" som myslela len zveličenie slova "smutný". Lenže kde si prosím ťa čítal, že by meditácia mala byť ako náhrada profesionálnej pomoci? Ja som také niečo určite nepísala.
Predstav si situáciu, že prídeš unavený z práce domov, zničený z celého dňa a namiesto toho, aby si bol nešťastný a uťahaný, na 15 minút maximálne zrelaxuješ telo a nemusíš sa trápiť okolím.
Tvoje tvrdenie "nedá sa nájsť pokoj tam, kde nie je," mi príde logické len na úrovne filozofie. V praxi sa bežne používa hypnóza (čo je v podstate riadená meditácia) na liečenie depresií a porúch aj u ľudí, ktorí "nevedia nájsť pokoj".
(náhodne som preklikla video na tú časť kde sa hovorí o diablovi, takže ak ti rozumiem správne, máš pocit, že meditácia je "diablov výtvor"?)
Slová: "Nie, prepáč..." sa v histórií sveta opakujú veľakrát, a vždy si myslím, že keď už deti nie sú deťmi v súčasnosti ale dospievajú skôr tak aspoň prestanú používať systém zavrhnutia niečoho čo ani nepoznajú. Pozri si to celé a nevytrhávaj z kontextu. A nechcel som sa ťa nijako dotknúť.
Kresťan by nemal pomocou meditácie vyprázdňovať svoju myseľ. To je v rozpore s učením Biblie. Apoštol Pavel hovorí, že my máme obnoviť svoju myseľ a nie vyprázdňovať(Rimanom 12:2).
„nepripodobňujte sa tomuto svetu, ale premeňte sa obnovením mysle, aby ste vedeli rozpoznať, čo je vôľa Božia, totiž, čo je dobré, milé a dokonalé.“ Spoločne s vyprázdnením mysle..........
Joga napr. sprevádza ľudí na astrálne cestovanie to je keď ľudský duch opúšťa telo. Je to nebezpečná praktika. Keď duch opúšťa telo na astrálne cestovanie, a telo je prázdne čo sa vtedy deje? Môže prísť nejaký iný duch do prázdneho tela.
Biblia hovorí v liste Efezským 4:27 „Nedávajte miesto diablovi“. Keď človek praktizuje Bohom zakázané praktiky tak sa otvára silám tmy.
Ak sa otváraš týmto veciam nemusí to ovplyvniť len teba, ale môže to priniesť démonický vplyv na tvoje okolie alebo na tvoju rodinu.
......filip
heh, tomu sa povie pasívny odpočinok a nemá to nič spoločné s meditácou ...
ja chodím tiež do parkua dýcham zhlboka čerstvý vzduch, hladím do neba a snívam
filip