ked niekto nechodi na diskoteky,nechlasce,nerandi,nechod na nakupy.....ale sedi sam,popripada s inymi, v svojom svete,ma ine myslienky,ako zdravi ludia....TO NEZNAMENA ZE SI ZIVOT NEUZIVA....vacsina mentalne chorych su mudrejsi ako my,zdravi...a zasluzia si nasu pozornost a starostlivost....su mili,nevinne, a maju ovela cistejsie a lepsie srdcia ako zdravi!!!!
@athelasil mas pravdu, ale co znamena "maju sancu?"
pokial to znamena bezny zivot a teda: najst si pracu a zalozit rodinu, tak nie nemaju... a mozes tu za nich zvadzat boje ake chces
a posledna moznost ani tak nieje vykupenie pre nich, ale skor pre rodicov...
osobne si neviem predstavit, ze by som sa mal cely zivot starat o postihnuteho cloveka, aj ked by to malo byt moje dieta...
no tak rozhodne ide o to, AKE maju postihnutie...lebo niektore su len o tom, ze sa sice zastavia na urcitom stupni vyvoja, ale zase nie nejak STRASNE skoro a taki ludia mozu normalne zit...ale taki, co o sebe ani nevedia...nechcem tvrdit, ze by ich mali zabijat, to urcite nie, ale ja neviem...ved sa potom aj trapia ich rodiny, co sa o nich staraju a sancu v tomto svete urcite nemaju, lebo nevnimaju proste
@peter_piper to som nemyslela..nepochopila som otazku v zmysle" maju sancu na pracu a pod." to nemaju,bohuzial...
my sme ako divadelny na nasje skole boli hrat divadielko v specialnej skolke...boli tam male deti,na prvy pohlad normalne..no niecim ine...jedna mala princezna ked sa postavila,krivala,mala nieco s nohami....dalsi maly...joj takyy zlaty...som sa s nim hrala pexeso,a potom zacal ukladat...autista...presne na kazde miesto,napraval tie stvorceky papiera....dalsi sedel na takom kresle,lebo nevladze chodit,potom sa chvilu plazil,lebo jedna si chcela sadnut....a ucitelka"no vidis,ty tam chces sediet a Marcelko je rad ze z tade vypadol..." a ze nemaju sancu? vedia sa hrat,aj ked su ini...jasne,niektori nemaju sancu na pracu/rodinu-ako je manzel/ka a deti....ale maju sancu na zivot predsa! Mozu sa hrat,tesit sa z prirody a okamihov...tesit sa,ze existuje niekto okrem Boha,komu na nich zalezi...a vy si myslite,ze je dobre,ak "rychlo a bezbolestne zomru"?
@10 cela tato debata je len o tom, ze co znamena "maju sancu"
presne som vedel, ked som si precital tvoje prispevky, ze si s nimi musela mat nejaku emotivnu skusenost, ale vies, raz ich niekde vidiet a snazit sa ich chapat, nieje to iste ako "v podstate" sa vzdat celeho svojho zivota a starat sa o nich.
ja nechcem nikoho diskriminovať, ale v dnešnej dobe je trend mierne postihnuté deti zvýhodňovať aj medzi normálnymi.
Normálne decko príde odpovedať, odpovedá nahovno, dostane štvorec. Decko, čo má papier, že má mentálnu vadu príde na tej istej škole, v tej istej triede odpovedať, odpovedá tak isto ako ten "bez papiera" a má dvojku.
Kde je spravodlivosť? Tak budú mať maturitu postihnutý a zdravé decká nie.
Toto nádherne zhodnotil môj bývalý matikár:
"Mám v triede chalana. Ten je disgrafik, dislektik, disnumerik, dis..., no proste úplný blbec a ja ho nemôžem vyhodiť, nemôžem ho ani nechať prepadnúť, pritom nevie ani prd z tej matiky!"
A ešte som vlastne alergický aj na niektoré mamičky takýchto detí, ktorým je na mimických svaloch vidieť, že sa trápia tak, že sú na pokraji zrútenia a do telky rozprávajú o tom ako sú strašne šťastné, že sa im narodilo postihnuté dieťa ...
Keď som bol decko tak som mal zlý názor určite by som zahlasoval že nemajú šancu.... Ale niečo som prežil, niečo sa udialo v mojej tesnej blízkosti tak od vtedy na to mam presne opačný názor. A deti sú deti. Vlastné deti by som obskakoval aspoň do ich 15 r. (to by im liezlo na nervy) a keby boli mentalne postihnute tak by to bolo trochu ťažšie ale dalo by sa.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
sám som dobrovolník v jednej nadácii a mám možnosť vidieť že možné to je
pokial to znamena bezny zivot a teda: najst si pracu a zalozit rodinu, tak nie nemaju... a mozes tu za nich zvadzat boje ake chces
a posledna moznost ani tak nieje vykupenie pre nich, ale skor pre rodicov...
osobne si neviem predstavit, ze by som sa mal cely zivot starat o postihnuteho cloveka, aj ked by to malo byt moje dieta...
my sme ako divadelny na nasje skole boli hrat divadielko v specialnej skolke...boli tam male deti,na prvy pohlad normalne..no niecim ine...jedna mala princezna ked sa postavila,krivala,mala nieco s nohami....dalsi maly...joj takyy zlaty...som sa s nim hrala pexeso,a potom zacal ukladat...autista...presne na kazde miesto,napraval tie stvorceky papiera....dalsi sedel na takom kresle,lebo nevladze chodit,potom sa chvilu plazil,lebo jedna si chcela sadnut....a ucitelka"no vidis,ty tam chces sediet a Marcelko je rad ze z tade vypadol..." a ze nemaju sancu? vedia sa hrat,aj ked su ini...jasne,niektori nemaju sancu na pracu/rodinu-ako je manzel/ka a deti....ale maju sancu na zivot predsa! Mozu sa hrat,tesit sa z prirody a okamihov...tesit sa,ze existuje niekto okrem Boha,komu na nich zalezi...a vy si myslite,ze je dobre,ak "rychlo a bezbolestne zomru"?
presne som vedel, ked som si precital tvoje prispevky, ze si s nimi musela mat nejaku emotivnu skusenost, ale vies, raz ich niekde vidiet a snazit sa ich chapat, nieje to iste ako "v podstate" sa vzdat celeho svojho zivota a starat sa o nich.
Normálne decko príde odpovedať, odpovedá nahovno, dostane štvorec. Decko, čo má papier, že má mentálnu vadu príde na tej istej škole, v tej istej triede odpovedať, odpovedá tak isto ako ten "bez papiera" a má dvojku.
Kde je spravodlivosť? Tak budú mať maturitu postihnutý a zdravé decká nie.
Toto nádherne zhodnotil môj bývalý matikár:
"Mám v triede chalana. Ten je disgrafik, dislektik, disnumerik, dis..., no proste úplný blbec a ja ho nemôžem vyhodiť, nemôžem ho ani nechať prepadnúť, pritom nevie ani prd z tej matiky!"
Hm, majú šancu na to, že ich niekto bude celý život obskakovať, super ...
Hej, mali by sme najskôr zvýšiť počet postihnutých, nech sa od nich naučíme tej múdrosti a tak
ale s athelasil súhlasím v tom, že postihnutí ľudia od narodenia majú čistejšie srdce
Darmo, som alergický na také frázy ...
A ešte som vlastne alergický aj na niektoré mamičky takýchto detí, ktorým je na mimických svaloch vidieť, že sa trápia tak, že sú na pokraji zrútenia a do telky rozprávajú o tom ako sú strašne šťastné, že sa im narodilo postihnuté dieťa ...
A tak podobne