aj ked ta moj nazor nezaujima.... ehm ked sa nad tým zamyslís, tak sú tam logické diskrepancie.... ale to asi treba, ved sila viery sa meria pomocou intenzity zavrhnutia logickych argumentov
Už som si to niekde čítala, mne sa takéto myšlienky... páčia a je to pravdivé. Pán nám možno nedá to, čo si žiadame, ale dá nám to, čo je pre nás najlepšie...
povedal by som len tolko, ze ci uz je to dobre alebo zle, tak cirkevnici si to uz tak napasuju aby to vyznelo tak ze vlastne je to vsetko dobre a tak to Pan chcel
čiže vravíte, že pre človeka je najlepšie byť chudobný, chorý, ponížený, slabý, bez vlastného názoru a prosto žiť z dňa na deň, lebo to je zázrak? ako niekto ocení taký život?
a inak je to len oblbovák cirkvi, lebo si sami uveodmujú, že šíria žvásty, lebo tvrdia, že Boh je všemohúci, vševediaci a dobrý, a teda nevedia vysvetliť veci ako smrť nevinných detí, utrpenie, ktoré si nik nezaslúži a prítomnosť zla na svete a tak povedia "je to boží plán" "boh to tak chce" "boh ťa len skúša"...a už sa nejdem ďalej rozčuľovať, lebo veriaci majú vygumovaný mozog
@interrupcio "sila viery sa meria pomocou intenzity zavrhnutia logickych argumentov" ty vole zdochol som ja to jebem ale keď sa nad tým zamýšľam tak to sedí
@trubka91 Človek má schopný ceniť si jeho hodnotu natoľko, aby predišiel tomu, že by ju vôbec musel takto znovu "nachádzať". To nie je boží problém, keď dostanem chrípku - myslím, že to je medzi mnou a imunitou, maximálne ešte trochu psychikou.
Každopádne, neodkláňajme sa od pôvodného výroku:
"Žiadal som pomoc, aby som mohol robiť veľké veci ...
a Pán mi dal chorobu, aby som robil lepšie veci."
To akože nemôžu byť veľké veci dobré? Alebo len, keď som nejako znevýhodnená, môžem začať myslieť lepšie? Akože väčšinou to tak býva - ale to mi príde práve dosť smutné. Že človek začne uvažovať až, keď už sa niečo pokašle.
kognitívna dizonancia - osoba o ktorej sa hovorí v tom príbehu vidí, že je na tom na hovno, teda je hlúpa, chorá, chudobná súčasť stáda ("aby som sa naučil ponížene poslúchať.") A potrebuje sa zbaviť tohto nepochybne nepríjemného pocitu človeka milión a tak verí, že jej postavenie nie je zlé, že predsa len niečo má a tým vytláča predchádzajúcu myšlienku, že je na tom na hovno... Okrem toho používa magické myslenie, myslí si podobne ako ľudia, ktorý hovoria zaklínadlá a "čarujú", že ak povie nejakú modlitbu alebo bude veriť, že sa niečo stane, tak sa to naozaj stane... Aby toho nebolo málo vytvára si imaginárneho kamaráta, ktorého volá boh
niektori to robia dobrovolne! že radi trpia!! prečo? choré. a ten v tom co si pridala to nerobil dobrovolne on ziadal bohatsvo dobyvanie a dostal presny opak.
každého názor by sa určite zmenil, to čo tu čítam je názor ľudí, ktorí sa maju veľmi dobre, rodičia im dávaju všetko, nepoznaju každodenné problémi o prežitie...akurátne tak maju problém so školou, kde sa im nechce chodiť a nadávaju na všetko a všetkých.....jednoduchio povedané, sýty hladnému neverí.........život je iných hodnotách.........filip.-)
ok, tak ak som správne pochopil, ten váš "Boh" od ľudí chce, aby boli sprostí, ale hlavne poslušní.. a môžu byť aj chorí a nešťastní, ak ich to privedie k poslušnosti. ...ale miluje nás! prepáč, ale je len málo vecí na svete, ktoré zotročia človeka viac, ako kresťanstvo
A čuduj sa, ale to čo hovoríš o cirkvi je pravda a súhlasím s tebou Šokoval som ťa? A nehnevaj sa zbytočne
Cirkev nemá nič spoločné s dobrom vo všeobecnosti. Cirkev iba využila potrebu ľudí v niečo veriť. Cirkev sa snaží dať univerzálne odpovede, v ktoré oni sami neveria. A ak sa aj nájde pár čo verí tomu čo "učia" tak v podstate iba uverili tomu čo robia, nechali sa do toho vtiahnuť pričom a pravdivosti neuvažovali.
No on ti chcel akože vysvetliť tú smrť malých detí a neviemčo, že to nie je dielo boha, ale dielo ľudí a teda to boha akože nediskredituje.
Ale potom ak je boh všemohúci a toto nejde na jeho triko, lebo je to dielo ľudí, tak je boh určite ľahostajný a nejako mi nesedí, že by každého miloval.
@tunidlo jaj, tak to potom kategoricky odmietam, smrť malých detí nie je dieľo ľudí, proste ak boh je dobrý a všemohúci, nestvoril by kokotov, čo to robia...hej no presne...proste Boh nie je taký, akého ho vykresľuje cirkev a potom si vymýšľajú takéto kktiny, ako sú v tejto diskusii na obranu
@greendgirl nie zlý nápad kresťania by ju mali mať v poistení
To prvé zbytočne vyzdvihuje pokoru, nedá sa povedať, že je pre nás všetkých lepšie vedieť poslúchať, posun v histórii zapríčinili ľudia, ktorí chceli dobývať a meniť.
To druhé, po prvé neviem, prečo je teda zlé chcieť robiť veľké veci a po druhé nerozumiem spojeniu choroba - lepšie veci (a ešte: veľké veci nemôžu byť aj lepšími?). O chorých ľuďoch si bežne povieš, ako skvelo znášajú svoju chorobu a ako sa napriek tomu tešia zo života a podobne, ale teda nepamätám si, že by niekto niekedy hovoril o tom, ako chorí ľudia robia lepšie veci pre ostatných, ako zdraví. A niektorí chorí sa naviac stávajú sebeckými alebo dokonca hnusnými z dôvodu frustrácie zo svojej choroby. Toto sa dá brať aj prenesene nielen na chorobu, ale na hocijaký zlý zážitok v živote, ktorý ťa poznačil, z niekoho to robí lepšieho človeka, z niekoho horšieho a u niekoho sa to nedá povedať, nie je to jednoducho čiernobiele. Alebo mi niečo ušlo, alebo je to totálna blbosť.
Tretie sedí k takému bežnému tvrdeniu, že bohatý človek sa stáva ľahostajným a v tomto kontexte hlúpym, takže môže byť, ale zas, na druhej strane, na môj vkus to príliš vyzdvihuje askézu, je to taká tá vec, ktorú si má chudobný človek opakovať, aby mu bolo lepšie a v závere bol dokonca hrdí na svoju chudobu.
O zvyšku sa nedá nič povedať, to je len taký pekne znejúci poetický blábol, teda, ja takéto vety tak vnímam. Celkovo si myslím, že sa to nemá brať príliš vážne, lebo ak si človek myslí, že najlepšie je byť chudobný, chorý a z davu nevytŕčajúci, tak to nikdy nikam nedotiahne. Netreba sa samozrejme pretrhnúť, aby sme boli najlepší, ale netreba si ani furt dokola opakovať, ako je aj tak najlepšie, keď trpíme, to je totálny oblbovák.
tvojím rodičom sa ani nečudujem, takému vyjebanému skínovi ako ty, by som ani ja nič nedal a tou zasranou bagandžou by som ťa jebol do brady, ty kokotnáč fejkoví .............filip
@purenarcissism ale čo ... ja som veriaci ale s cirkvou sa zasadne nestotožnujem ... mi chceš tým povedať že pred vznikom cikrvi nebol ani veriaci človek?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
80 komentov
Ži tak aby sa to bolo vo vôli Boha...
ešte raz a ináč... bez nadávok... škoda každého takéhoto človeka.
Ešte niekto, s kým môžem dneska súhlasiť s diametrálne odlišnými názormi ??
také trošku sheeple z môjho pohľadu na vec
Už som si to niekde čítala, mne sa takéto myšlienky... páčia a je to pravdivé. Pán nám možno nedá to, čo si žiadame, ale dá nám to, čo je pre nás najlepšie...
a inak je to len oblbovák cirkvi, lebo si sami uveodmujú, že šíria žvásty, lebo tvrdia, že Boh je všemohúci, vševediaci a dobrý, a teda nevedia vysvetliť veci ako smrť nevinných detí, utrpenie, ktoré si nik nezaslúži a prítomnosť zla na svete a tak povedia "je to boží plán" "boh to tak chce" "boh ťa len skúša"...a už sa nejdem ďalej rozčuľovať, lebo veriaci majú vygumovaný mozog
amen
Každopádne, neodkláňajme sa od pôvodného výroku:
"Žiadal som pomoc, aby som mohol robiť veľké veci ...
a Pán mi dal chorobu, aby som robil lepšie veci."
To akože nemôžu byť veľké veci dobré? Alebo len, keď som nejako znevýhodnená, môžem začať myslieť lepšie? Akože väčšinou to tak býva - ale to mi príde práve dosť smutné. Že človek začne uvažovať až, keď už sa niečo pokašle.
@3 @20
každého názor by sa určite zmenil, to čo tu čítam je názor ľudí, ktorí sa maju veľmi dobre, rodičia im dávaju všetko, nepoznaju každodenné problémi o prežitie...akurátne tak maju problém so školou, kde sa im nechce chodiť a nadávaju na všetko a všetkých.....jednoduchio povedané, sýty hladnému neverí.........život je iných hodnotách.........filip.-)
ou...mám vygumovaný mozog :/
@purenarcissism už je neskoro Už som tu
A čuduj sa, ale to čo hovoríš o cirkvi je pravda a súhlasím s tebou Šokoval som ťa? A nehnevaj sa zbytočne
Cirkev nemá nič spoločné s dobrom vo všeobecnosti. Cirkev iba využila potrebu ľudí v niečo veriť. Cirkev sa snaží dať univerzálne odpovede, v ktoré oni sami neveria. A ak sa aj nájde pár čo verí tomu čo "učia" tak v podstate iba uverili tomu čo robia, nechali sa do toho vtiahnuť pričom a pravdivosti neuvažovali.
@adsy nešokoval, nečudujem sa, je mi to jedno
Chudobu - múdry
To čo sú za divné dôsledky?
No on ti chcel akože vysvetliť tú smrť malých detí a neviemčo, že to nie je dielo boha, ale dielo ľudí a teda to boha akože nediskredituje.
Ale potom ak je boh všemohúci a toto nejde na jeho triko, lebo je to dielo ľudí, tak je boh určite ľahostajný a nejako mi nesedí, že by každého miloval.
@greendgirl nie zlý nápad kresťania by ju mali mať v poistení
To druhé, po prvé neviem, prečo je teda zlé chcieť robiť veľké veci a po druhé nerozumiem spojeniu choroba - lepšie veci (a ešte: veľké veci nemôžu byť aj lepšími?). O chorých ľuďoch si bežne povieš, ako skvelo znášajú svoju chorobu a ako sa napriek tomu tešia zo života a podobne, ale teda nepamätám si, že by niekto niekedy hovoril o tom, ako chorí ľudia robia lepšie veci pre ostatných, ako zdraví. A niektorí chorí sa naviac stávajú sebeckými alebo dokonca hnusnými z dôvodu frustrácie zo svojej choroby. Toto sa dá brať aj prenesene nielen na chorobu, ale na hocijaký zlý zážitok v živote, ktorý ťa poznačil, z niekoho to robí lepšieho človeka, z niekoho horšieho a u niekoho sa to nedá povedať, nie je to jednoducho čiernobiele. Alebo mi niečo ušlo, alebo je to totálna blbosť.
Tretie sedí k takému bežnému tvrdeniu, že bohatý človek sa stáva ľahostajným a v tomto kontexte hlúpym, takže môže byť, ale zas, na druhej strane, na môj vkus to príliš vyzdvihuje askézu, je to taká tá vec, ktorú si má chudobný človek opakovať, aby mu bolo lepšie a v závere bol dokonca hrdí na svoju chudobu.
O zvyšku sa nedá nič povedať, to je len taký pekne znejúci poetický blábol, teda, ja takéto vety tak vnímam. Celkovo si myslím, že sa to nemá brať príliš vážne, lebo ak si človek myslí, že najlepšie je byť chudobný, chorý a z davu nevytŕčajúci, tak to nikdy nikam nedotiahne. Netreba sa samozrejme pretrhnúť, aby sme boli najlepší, ale netreba si ani furt dokola opakovať, ako je aj tak najlepšie, keď trpíme, to je totálny oblbovák.
Tak, kto napíše dlhší koment?
@purenarcissism no to nie, ale radšej chápem
a nedá mi, ale nesúhlasím že veriaci majú vygumovaný mozog
no ja nehovorím o akože veriacich, ale o skutočne veriacich tí sú stratení
no a čo že to povie...ja môžem tiež povedať čo chcem..a je len na tebe či to prijmeš alebo nie
počkať počkať tých akože veriacich myslíš tých čo sú pokrstení ale neveria resp. zanedbávajú to? lebo to je potom to isté čo neveriaci...
ja som veriaci a nepripadám si stratený
tvojím rodičom sa ani nečudujem, takému vyjebanému skínovi ako ty, by som ani ja nič nedal a tou zasranou bagandžou by som ťa jebol do brady, ty kokotnáč fejkoví .............filip
je to pekné, len to nemusíš preháňať, ale Aurelius Augustinus by na teba bol hrdý
2. nie som fake