V skratke - maturujem tento rok na gympli z Anj, Sj, Dej a Obn. Lenže neviem sa rozhodnúť že aký odbor alebo že čo vlastne by som chcel ísť študovať. Baví ma dejepis veľmi ale neviem či zrovna archeológia/história je to pravé pre mňa. Rozmýšľal som aj nad
Presne tie isté predmety mám a prichádzajú do úvahy len humanitné odbory ako povedzme právo, politológia, možno verejná správa a psychológia, nejaká sociológia, možno nejaká pedagogika...
prave v skupine mojej fakulty rozoberali že na historiu je prevelice užitočná nemčina a pokikal sa nechceš venovať stredoveku nevjem jakemu a nevjem jakemu novoveku tak latina sa tiež šikne
tak ak sa necítiš na jazyky tak len to som chcela .D
@paulieevans tak na právo nechcem veľmi preto že zovšadiaľ počúvam aké je ťažké sa zamestnať a podobne. Psychológia tiež nie lebo biola nieje nič pre mňa možno verejná správa ešte vyzerá zaujímavo
ak ta bavi dejepis, tak neries a chod tam... ak ta bavi NOS-ka, chod na pravo... vyberaj co ta bavi, lebo minimalne 5 rokov sa s tym budes zaoberat (v lepsom pripade by si sa s tym mal aj zivit)..pripadne vzdy existuje moznost zmenit skolu a anglinu sa mozes doucit sam cez prazdniny, alebo niekde v zahranici pocas brigady...
@tecumseh btw, kasli na to, co ti hovoria aka je zamestnanost atd. za 5 rokov sa toho vela zmeni... a keby kazdy studoval to co ho bavi, tak tu nemame milion socialnych prac, pravnikov a neviem coho... a ucitelstvo si trebars nerozmyslal?
Mňa osobne bavil na základnej a strednej škole dejepis (na strednej som ho mal však iba 2 roky) triedna na strednej mi hovorila nech idem na politologiu (v podstate som ani nechcel ist na VŚ) tak som si podal prihlášku. To ma však nebavilo a po 3 mesiacoch som to skončil. Neskôr som si podal prihlášku už sám na historiu do Trnavy na UCMku. Napriek tomu, že som mohol ísť študovať akýkoľvek odbor som zistil po 3 rokoch, že som spravil dobre. Otázka teraz znie: PREČO? Zatiaľ čo počúvam aké to majú všetci na figu, že sa nestíhajú učiť a podobne, že majú na ........ profesorov atď (bežné študentské vyhovorky) tak naši sú super. Absolútne priateľský prístup snažia sa nám výjsť v ústrety, pomáhajú nám proste sú to ľudia so srdcom čo sa inde len tak nenájde. Skúšky sú síce o dosť ťažšie ako na iných školách keď počúvam kamošov čo sa majú naučiť za cely semester spolu tak ja mám toľko na jeden predmet ale o tom je história (dátumy, mená, udalosti atď) A čo mi dala tá škola? dala mi známosti možnosť realizovať sa, mám 3 jazyky ( latinčina, nemčina a maďarčina, angličtinu tam ani nerátam to je automatika) i keď neviem plynulo rozpravať ani jedným (okrem angličtiny), som rád napr. že keď čítam niečo maďarsky niečomu rozumiem. Viem si objednať pivo a takéto maličkosti, ktoré ťa posúvajú vpred. Neviem ako ty, ale rád sledujem politiku a vlastne všetko čo sa okolo nás deje. Naučili ma kriticky myslieť a neveriť všetkému čo napr. média píšu alebo historici. Nie všetko čo si sa učil na základnej alebo strednej škole je historicky doložené alebo je to 100% ak ťa skutočne zaujíma história tak ju pôjdeš študovať lebo to čo si sa doteraz učil boli podľa mňa len skreslené omáčky z učebníc pre stredné školy ak máte nejaké iné otazky alebo podobne kludne píšte správu rád odpoviem
a nerozmýšľal si nad učiteľstvom dejepis + volačo??
a čo sa týka tej angličtiny, nebuď tak blbý ako ja v tvojom veku a nezľakni sa jazyka - pokiaľ máš základy angličtiny (neviem či stále ale pamätám, že na 4 z angliny sme potrebovali mať test napísaný na 60%, čo zasa nie je tak málo), tú anglinu si za 3 mesiace vieš vycibriť ajaáááj keď budeš chcieť a zamakáš. takže anglinou sa nedaj odradiť - práve naopak - lebo nech vyštuduješ hoc čo, tak ju potrebovať budeš na 99% ( a aj počas školy) a čím skôr v nej začneš žiť, tým lepšie pre teba. (vlastná skúsenosť a môj "mladícky strach" zo študovania v neslovenskom jazyku )
je úplne jedno z čoho maturuješ, ak budeš robiť to čo ťa baví pôjde ti to hravo. Nepýtaj sa čo je dnes najlepšie platené, lebo ak sa upriamíš na tento smer nemusí ťa to napĺňať. lepšie je spraviť si záľubu z práce ako práci prispôsobovať záľuby. Zistíš časom.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
9 komentov
tak ak sa necítiš na jazyky tak len to som chcela .D
@smis to by bola sranda
@lawey žiaľ mne jazyky nejdu skoro vôbec...... :/
a čo sa týka tej angličtiny, nebuď tak blbý ako ja v tvojom veku a nezľakni sa jazyka - pokiaľ máš základy angličtiny (neviem či stále ale pamätám, že na 4 z angliny sme potrebovali mať test napísaný na 60%, čo zasa nie je tak málo), tú anglinu si za 3 mesiace vieš vycibriť ajaáááj keď budeš chcieť a zamakáš. takže anglinou sa nedaj odradiť - práve naopak - lebo nech vyštuduješ hoc čo, tak ju potrebovať budeš na 99% ( a aj počas školy) a čím skôr v nej začneš žiť, tým lepšie pre teba. (vlastná skúsenosť a môj "mladícky strach" zo študovania v neslovenskom jazyku )
môj tip: rob to čo ťa baví, vždy