Ľudia, pomoooc. Mám vlčiaka. má skoro rok. Tvrdohlavý ako baran. Už som zúfalá. Nič nepomáha, neposlúcha. Je nevycvičiteľný...či mám ešte nejakú nádej?
Chodíme nonstop na stopke, takže doteraz som tú chôdzu pri nohe nepotrebovala. Teraz ale prišiel do ulice starý dedko, ktorý má problém s tým, že pes mi nechodí pri nohe ale bežká predo mnou na dĺžku stopky(neocikáva žiadne predzáhradky alebo tak...). Nechcem byť s ním za zle a koniec koncov, raz by som ho to naučiť musela.
Začala som s tým, že som skrátila stopku úplne nakrátko a držala si ho pri nohe. Keď ťahal, cukla som ho a keď išiel pekne, tak dostával po ceste mlsky. Nepomohlo, mám pocit, že to nepobral.
Potom som skúšala otočiť sa,vždy keď potiahne. Točili sme sa na mieste dobrých päť minút a efekt žiadny.
Tak som sa cez to snažila ísť povelom k nohe. Tu ale ďalší problém - najskôr naučiť povel. Keď som mala odmenu v ruke a išla s ňou, skákal mi ako magor po nohách, potkýnal sa o vlastné a absolútne nevnímal. Tak som ho držala na krátkom vodítku a odmeňovala ho, keď na ňom išiel pekne, pomaly. Ale ani to nepobral, po takmer mesiaci chodí stále krížom-krážom.
zabudni na tie elektrické obojky a blbosti, fakt.. -.-
1. škoda peňazí,
2. ubližuješ tým psovi
3. nič ho s tým nenaučíš..
psa vycvičiť to nie je úloha ktorá sa da splniť zo dna na deň. psa cvičíš aj rok/dva, podľa toho ako často a ako dlho s nim cvičíš. to že cukas psa keď s nim ideš po ulici je dobre. pamlsky mu nedávaj moc často, lebo si na to zvykne časom, a bude to brat ako samozrejmosť. keď ho máš takto pri nohe, a cuknes, tak zakaždým dodatočne povedz "k nohe", pes si to spoji, a ak ho dobre vycvičíš, tak budeš neskôr môcť chodiť aj bez voditka, a keď mu raz povieš k nohe tak ti ostanem pri tej nohe až kým mu nedáš voľno.
dobre sa to učí tiež, keď ideš na nejakú veľkú luku, a pochoduješ s nim.. ale nie že spravíš dva kroky a otočíš sa a tak.. normálne prejdi 50m, otoč sa vpravo bok, a chod ďalej, a vždy keď sa otočiť budeš musieť psa cuknut so sebou, a povedať mu slovo k nohe. keď zabáčaš napríklad do ulice, tak s nim cukni, povedz k nohe, a hotovo.
ver mi, keď to budeš robiť každý deň, minimálne hodinu, do polroka ho máš vycvičeného. nemusis ho biť ani nič, a raz za čas naňho zakričať nezaškodí, pes si uvedomí, že sa hneváš, a zistí že niečo nieje v poriadku
ak máš čas, a možnosť v blízkosti navštíviť nejaký cvicak (cvičisko pre psov) tak nad tým skorej uvažuj ako kupovať nejaký debilny obojok.. pes sa od psa učí, a odkukávajú veci od seba, tak ako my ľudia, a koniec koncom spoznáš ty aj pes nových kamarátov.
@6 nám elektrický obojok pomohol, aj keď ho nepoužívame na výcvik, lebo povely zvláda bez toho, ale keď chytí stopu a zabehne sa, alebo sa len niekam rozbehne priďaleko- naučila sa reagovať na pišťanie obojku, že prekročila medze a má sa vrátiť späť. pokiaľ jej pišťanie nepomôže, tak slabý výboj áno, ale to je veľmi zriedkavé.
1. vec- zahoď to dementné vodítko.
2. vec- chôdza pri nohe sa učí cez povel. nepôjde to hneď samozrejme, my sme so psom chodili asi 4 mesiace na cvičisko, kde sme sa vždy vytrápili ako kone, ona chúďa sa tvárila, že nechápe, moc jej to nešlo a potom zrazu blik, jeden deň sa v nej zrazu prebudili všetky predtým nadobudnuté príkazy a každý povel zvláda. treba mať trpezlivosť.
uč ho ot tak, že mu povieš "k nohe" a budeš ho mať pri sebe, drž v ruke ten pamlsok ale nesmie po tebe skákať- keď to robí, zase je tu povel "fuj!" ktorý je univerzálny na všetko čo robí pes zle. keď prestane skákať a pôjde pekne, pohladkaj ho, pochváľ ho (aj na to je najlepšie mať jedno zaužívané slovo, my našej hovoríme "krásna", psom často hovoria"fešák", proste treba dačo, čo bude mať spojené s tým, že robí dobre) a potom mu daj pamlsok, nech vie, že urobil dobre. a tak to skúšaj stále a stále, vždy keď ťa potiahne povedz rázne "fuj!" a keď robí dobre, chváľ ho. on nevie, že to, že mu zastavíš vôdzku znamená. že urobil zle.
ale naozaj si vyhľadaj cvičisko s dobrým cvičiteľom, veľmi to pomáha, psy sa učia od seba, hrajú sa spolu a tebe je presne vysvetlené, čo máš robiť.
@method to má dosť široký záber využitia, napríklad cvičencom v posilke .. jak som ti hovoril, že más držať ten chrbát džíííííz šupa, jak dávaš nohy bzzz šupa predstavil som si to ..
a čo sa psov týka .. ako vnímate keď pes dostane ak je veľmi protivný? nemyslím päsťou po ksichte ale otvorenou dlaňou na ric? je to v pohode či sa dá naučiť akákoľvek povaha aj bez bitky?
teraz šok: lebo uvažujem nad kúpou .. buď čs vlčiak alebo nemecký ovčiak. Ďakujem
Ľudí, čo ich napadne dať psovi elektrický obojok by si ho mali najskôr nasadiť sami a skúšať na sebe. Nie som extra zástanca zvierat ale toto mi príde choré. Skôr podaktorých mali rodičia vychovávať elektrickými obojkami neviem či by ste to potom zvažovali ako možnosť.
@inversi psa najlepšie potrestáš keď ho chytíš za kožu čo má na krku, tam jej má veľa a dá sa naťahovať. najúčinnejšie je, keď ho takto pritlačíš o zem a rázne mu povieš, že urobil zle (na to je super ten povel FUJ, ktorý používaš vždy, keď urobí zle. netreba na psa kričať, stačí dať len prísny tón). chvíľu psa takto držíš nech sa ukľudní, on to pochopí, že ty si pán, keďže on leží a ty ho držíš. nebolí ho to-aj keď občas keď to neočakáva tak zajačí, ale určite je to pre neho menej bolestivé a účinnejšie ako bitka. ja keď našej buchnem dlaňou, tak po mne pozerá, že či mi hrabe, ale keď ju vykmásam za kožu, tak to chápe.
el. obojok psovi neubliži, len ho treba vedieť správne používať... elektricky obojok nie je trest. služi na to, že ked je pes na niečo priliš koncentrovany (napriklad sa rozbehne preč lebo ho zaujíma okolie a zabudne že má pánička) tak šup slabá rana elektriny (SLABÁ , nie je to vražedný prúd ako si niektorí myslia)... a on sa uvedomí... lenže, toto nie je trvalé riešenie... skôr je to účinné z krátkodobého hladiska a na naozaj ťažké prípady.... každopádne, psa treba vychovať.....
el. obojok je až taká posledná možnosť by som povedala, najprv treba skúsiť všetko ostatné... a začala by som cvičákom... sú aj cvičitelia ktorí su zameraní na nejakú konkretnu rasu ... a hlavne treba vela trpezlivosti a nečakať že zo dňa na deň sa to pes naučí... ako je aj vyššie spomenuté, niekedy to trvá aj mesiace... tak sa snaž...
venujem sa mu veru, co to da. Z tej stranky, elektricke obojky, som uz objednavala iny tovar. Zila som v Cechach a tam su dost znami. Tak som sa s nimi radila a boli velmi mily ako sa mi snazili vsetko vysvetlit. Tak som to zvazovala, ze skusim aj toto. U nich sa da do mesiaca tovar vratit, tak ak by to nebolo ok, mozem vratit, ci? Kamos ma jeden ttaky obojok a dost si pochvaloval. Nalomil ma, priznavam. Luky je dost tvrda palica, prerasta mi cez hlavu. No nechcem sa ho zbavit a ani mu ublizit. Byvame pri lese a uz tu zastrelili psa. Bojim sa, ze utecie, nepouzivala by som to predsa ako zbran nanho.
tak som nad tym premyslala a nevidim na tom nic zle. Nebudem mu s tym ublizovat, podla mna je to dobra vec, ktora vie pomoct. Radsej toto ako by mi ho mal nejaky hlupak zabit, lebo neposluchne a utecie. Nasla som na tie obojky aj vela dobrych ohlasov, jedina miaja to aspon hned neodsudila. Cvicak tu nemame a v aute len zavyja a boji sa. Tak to skusim takto a nemyslim, ze si zasluzim nejake odsudzovanie a uz vobec nie take mile prianie ako mi ustedrila lorn. Kazdy nech si robi podla svojho svedomia a vedomia
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
a @1
a skús nejaké dobré cvičisko navštíviť.
Začala som s tým, že som skrátila stopku úplne nakrátko a držala si ho pri nohe. Keď ťahal, cukla som ho a keď išiel pekne, tak dostával po ceste mlsky. Nepomohlo, mám pocit, že to nepobral.
Potom som skúšala otočiť sa,vždy keď potiahne. Točili sme sa na mieste dobrých päť minút a efekt žiadny.
Tak som sa cez to snažila ísť povelom k nohe. Tu ale ďalší problém - najskôr naučiť povel. Keď som mala odmenu v ruke a išla s ňou, skákal mi ako magor po nohách, potkýnal sa o vlastné a absolútne nevnímal. Tak som ho držala na krátkom vodítku a odmeňovala ho, keď na ňom išiel pekne, pomaly. Ale ani to nepobral, po takmer mesiaci chodí stále krížom-krážom.
1. škoda peňazí,
2. ubližuješ tým psovi
3. nič ho s tým nenaučíš..
psa vycvičiť to nie je úloha ktorá sa da splniť zo dna na deň. psa cvičíš aj rok/dva, podľa toho ako často a ako dlho s nim cvičíš. to že cukas psa keď s nim ideš po ulici je dobre. pamlsky mu nedávaj moc často, lebo si na to zvykne časom, a bude to brat ako samozrejmosť. keď ho máš takto pri nohe, a cuknes, tak zakaždým dodatočne povedz "k nohe", pes si to spoji, a ak ho dobre vycvičíš, tak budeš neskôr môcť chodiť aj bez voditka, a keď mu raz povieš k nohe tak ti ostanem pri tej nohe až kým mu nedáš voľno.
dobre sa to učí tiež, keď ideš na nejakú veľkú luku, a pochoduješ s nim.. ale nie že spravíš dva kroky a otočíš sa a tak.. normálne prejdi 50m, otoč sa vpravo bok, a chod ďalej, a vždy keď sa otočiť budeš musieť psa cuknut so sebou, a povedať mu slovo k nohe. keď zabáčaš napríklad do ulice, tak s nim cukni, povedz k nohe, a hotovo.
ver mi, keď to budeš robiť každý deň, minimálne hodinu, do polroka ho máš vycvičeného. nemusis ho biť ani nič, a raz za čas naňho zakričať nezaškodí, pes si uvedomí, že sa hneváš, a zistí že niečo nieje v poriadku
ak máš čas, a možnosť v blízkosti navštíviť nejaký cvicak (cvičisko pre psov) tak nad tým skorej uvažuj ako kupovať nejaký debilny obojok.. pes sa od psa učí, a odkukávajú veci od seba, tak ako my ľudia, a koniec koncom spoznáš ty aj pes nových kamarátov.
ako mame my odhadnut povahu toho pesa?
1. vec- zahoď to dementné vodítko.
2. vec- chôdza pri nohe sa učí cez povel. nepôjde to hneď samozrejme, my sme so psom chodili asi 4 mesiace na cvičisko, kde sme sa vždy vytrápili ako kone, ona chúďa sa tvárila, že nechápe, moc jej to nešlo a potom zrazu blik, jeden deň sa v nej zrazu prebudili všetky predtým nadobudnuté príkazy a každý povel zvláda. treba mať trpezlivosť.
uč ho ot tak, že mu povieš "k nohe" a budeš ho mať pri sebe, drž v ruke ten pamlsok ale nesmie po tebe skákať- keď to robí, zase je tu povel "fuj!" ktorý je univerzálny na všetko čo robí pes zle. keď prestane skákať a pôjde pekne, pohladkaj ho, pochváľ ho (aj na to je najlepšie mať jedno zaužívané slovo, my našej hovoríme "krásna", psom často hovoria"fešák", proste treba dačo, čo bude mať spojené s tým, že robí dobre) a potom mu daj pamlsok, nech vie, že urobil dobre. a tak to skúšaj stále a stále, vždy keď ťa potiahne povedz rázne "fuj!" a keď robí dobre, chváľ ho. on nevie, že to, že mu zastavíš vôdzku znamená. že urobil zle.
ale naozaj si vyhľadaj cvičisko s dobrým cvičiteľom, veľmi to pomáha, psy sa učia od seba, hrajú sa spolu a tebe je presne vysvetlené, čo máš robiť.
a čo sa psov týka .. ako vnímate keď pes dostane ak je veľmi protivný? nemyslím päsťou po ksichte ale otvorenou dlaňou na ric? je to v pohode či sa dá naučiť akákoľvek povaha aj bez bitky?
teraz šok: lebo uvažujem nad kúpou .. buď čs vlčiak alebo nemecký ovčiak. Ďakujem
el. obojok je až taká posledná možnosť by som povedala, najprv treba skúsiť všetko ostatné... a začala by som cvičákom... sú aj cvičitelia ktorí su zameraní na nejakú konkretnu rasu ... a hlavne treba vela trpezlivosti a nečakať že zo dňa na deň sa to pes naučí... ako je aj vyššie spomenuté, niekedy to trvá aj mesiace... tak sa snaž...