Netvrdim ze je to kokotina, ale je tu kvantum otvorenych otazok
- aka je presnost a spolahlivost konkretnych antigenovych testov ktore sa idu pouzit
- aky je detekcny limit konkretnych antigenovych testov ktore sa idu pouzit
- ako prebehol nakup testov? pokial viem islo to cez malu zadlzenu firmicku z Trnavy
- ako bude stat spracovavat osobne udaje?
- ako bude stat uchovavat osobne udaje a na aku dlhu dobu?
- ako stat nalozi s nameranymi udajmi?
- ake budu dalsie kroky na zaklade nameranych udajov?
- ako bude organizovana logistika?
- kto bude odoberat a vyhodnocovat vzorky? Pojde o vzdelanych zdravotnikov, alebo mi spajlu zarazi do nosa nejaky vojak?
- ako bude zabezpecene aby som sa pocas testovania nenakazil od inych ludi?
dalsia vec.. nakaza sa siri populaciou v case, toto meranie je len jeden bod v case.. takze.. neviem no dost drahy experiment
dalsia vec je, ze toto je neudrzatelne riesenie.. aj ked stlacime pocet infikovanych, o par tyzdnov to tu mame zas a zas.. to sa budeme do nemoty takto testovat? nevidim to ako riesenie..
skor som nakloneny tomu neist a pokracovat v tom co robim.. maximalne sa snazit nenakazit sa..
nedal by som sa, ani keby som v tom case bol v slovakistane.
ine opatrenia som bral tak, ze "sice kokocita nepodlozena nicim relevantnym a slo by vymysliet lepsie/efektivnejsie opatrenia, ale furt lepsie nez drotom do oka a aspon trocha to urcite pomoze".
toto je ale taky fail po tolkych strankach a sanca, ze to narobi viac skody nez uzitku je taka vysoka, ze to skratka netreba ziadnym sposobom podporovat.
@veryhappyhippo Len pre uplnost, sanca false positive je nizsia ako false negative, prva suvisi so specifickostou testu na Covid 19 a druha s detekcnou hranicou
K teme, ano pojdem sa otestovat, ak od toho dovtedy neupustia, pretoze 1. Ma to zaujima 2. Nemienim byt v karantene len preto, ze by som nesla
Samotne testovanie, tak, ako je (ne)naplanovane a (ne)premyslene, nepovazujem za dobru vec, ale bit policajtov kamenmi kvoli tomu nepojdem
@narazuvzdornaa hmm aj sa mi zdalo ze som tak cital dakde, nebude potom ale to hromadne testovanie skoro na nic? Kedze aj pozit ludia dostanu negat vysledok? Jedine co mi napada je ze to mozno spomali sirenie
@veryhappyhippo velmi spravne pri najoptimistickejsom moznom scenari to spomali sirenie resp. "vrati" situaciu v case o niekolko tyzdnov. to za predpokladu, ze cele testovanie klapne absolutne perfektne.
@azizi vies dufam, ze hlavne spravy su 'alternativne' medium na urovni badatela? Com nehovorim, ze prave tento clanok (necitala som) nemoze obsahovat pravdu, ale proste.. to nie je ok zdroj
našťastie nežijem na Slovensku ale nedala by som sa asi ani keby som žila. mal radšej ten Igor podať demisiu a ponúknuť premiérske kreslo niekomu, kto neni šašo dezinformátorský ufňukaný
Dosť zle možnosti..
Áno mala som v pláne že ASI pôjdem aj predtým, ale ma nahnevali ak bude ozaj platiť to, že kto nepôjde, musí ostať v karanténe, to si nemôžeme dovoliť tak budeme musieť ísť aj tak na testovanie, chodím teraz po doktoroch takže preventívne sa to zíde vedieť, len dúfam že aspoň vyjde pravdivý výsledok
@narazuvzdornaa je to len kvôli Flegrovi, ktorého knihy a učebnice som takmer vsetky čítala, obdivujem ho uz mnoho rokov a je to jeden z najvyznamnejsich českých vedcov. Doteraz čo sa týka pandemie v CR, sa vždy presne trifal, zial. Vzhľadom k tomu, ze si robím phd na rovnakej fakulte, kde je on profesorom, tak som mala viac krát aj možnosť sa s nim stretnúť, byt na jeho prednáškach, či s nim dokonca osobne hovorit. Dáva rozhovory pre rôzne média, dokonca aj parlamentnílisty (alebo nejak tak sa to vola), ale obvykle pre uplne normálne seriozne média samozrejme, toto su len výnimky. Ja ho sledujem uz dlhu dobu na FB a som fascinovana a zároveň aj velmi smutná, ako mu tie analýzy vychádzajú. A casto krát sa jeho názory uplne zhoduju s tými mojimi. Nevravím, ze tento krat ma pravdu, len ma zaujalo, ze sa k tomu plosnemu testovaniu na SVK tiez vyjadril.
@sasi2680 Pred chvíľou skončila tlačovka, na ktorej s tým Matovič polemizoval. Vraj teda ak to bude úplne dobrovoľné (čo teda vyzerá, že bude) a keď neprídeš, nebude to mať pre teba žiaden negatívny dopad (čo by chcela prezidentka), tak to vlastne ani nemá zmysel. Takže ak som to správne pochopil, k testovaniu nakoniec ani nemusí dôjsť. No ak k nemu nedôjde tak bude na rade celoplošný lock down, kedy počas niekoľkých týždňov nepôjde von nikto. Ale ja neviem už, je to extrémne chaotické, ale fakt Extrém.
No veď zatiaľ je to celé len polemizovanie z ich strany.. ale myslím si že dosť ľudí by prišlo aj bez hrozby karantény .. ten lockdown si tiež neviem celkom teraz predstaviť :/ @james98
@azizi kokos dievca, na to, ze si doktorant tak fakt zdroje lvl robotnik z bardejova, to uz aj link na flegrov fejsbuk by mal vacsiu vypovednu hodnotu a neber to nejak ze by som ta chcela urazat, iba, no, hlavne spravy a najmama DD
Ak sa bude konať tak pôjdem. Aj keď záleží od toho ako bude prebiehať pilotná fáza na Orave.
Tam napríklad majú už zopár dní (alebo týždňov?) problém s dohľadávaním kontaktov a testovacími kapacitami. Myslím že aj nepresné testy ktoré budú aplikované plošne na populáciu regiónu dokážu časť prenášačov izolovať a šírenie nákazy spomaliť - zastaviť určite nie.
Aplikovať to na zbytok Slovenska? Neviem ale asi lepšie ako celoštátny lockdown.
A úplná dobrovoľnosť je sprostosť ... ak to má mať efekt tak ľudí treba buď otestovať alebo izolovať. Izolácia nieje žiaden trest ale opatrenie.
@staphylococcus oba tie linky mi poslal dnes a vcera tatino do SMS, ktorému to poslal kamarát (ja tieto zdroje samozrejme nesledujem a casto aj vyčítam otcovi, ze mi posiela články z blesku, topiek a neviem čoho všetkého). Nevidím na tom ale nic zle, bolo to len pre zaujímavosť. Každý si spravi vlastný názor
Je mi to jedno. Nemám problém ísť sa otestovať, na druhej strane by mi nevadilo ani ostať v karanténe. S čím by som ale naozaj mala problém je povinná vakcína.
To testovanie sa mi zdá nedomyslené hlavne z dôvodu ako píše v @15
,,dalsia vec.. nakaza sa siri populaciou v case, toto meranie je len jeden bod v case"
Počty nakazených sa neustále menia a ani hranice nie sú uzatvorené, čiže aj keď v danom čase bude na svk x nakazených o pár dní, keď ľudia pricestujú zo zahraničia to už bude iné číslo. Tým testovaním sa zistí len aktuálny počet nakazených v danom čase testovania, aj to len tých, ktorí sa nechajú otestovať a aj tých, ktorým prešla dostatočná inkubačná doba, aby test ukázal pravdivý výsledok. Takže hlavne toto nechápem na čo bude dobré, keď celým týmto sa získajú len štatistické údaje o počtoch nakazených v jednotlivých krajoch a okresoch, vekové údaje a ešte ďalšie veci.
Ďalšia vec je, že dôjde k zhromažďovaniu veľkého množstva ľudí, čo v súčasnej situácii tiež nie je dvakrát žiaduce.
To sú moje laické názory k tomuto. Ako proti samotnému testovaniu nemám nič, kľudne by som tam aj išla. Len neviem, či to bude mať očakávaný pozitívny efekt.
Okrem toho sledujem, že tieto opatrenia a riešenia krízového štábu najviac poburujú ľudí s prejavmi totálneho primitivizmu a podnecujú ľudovú tvorivosť absolventov vysokej školy života, ktorí o tom h*vno vedia ale zato poctivo zdieľajú a šíria každú konšpirátorskú kktinu.
Dufam, ze sa nebudem musiet kvoli skole (mame 100% ucast a mala by coskoro zacat). Ak ale nebudem musiet, nejdem (idem este zistit, ci ostatni sa davaju)... lebo ako...dodrzujem opatrenia, nechcem ist medzi ludi sa testovat :/ karantena mi nevadi, ale toto hej (+ je to nespolahlive a ked budem citit, ze je daco so mnouzle, tak jasneze zavolam lekarke.. ale ani sa nestykam s nikym, kto by to na mna mohol preniest)
Chcel by som celemu nevedomemu birdzu oznamit, ze je protiustavne nakazat zakaz vychadzania skupine ludi ( teda tym co by nesli ), tohoto sa bat nemusite..
serem na to, idem vtedy so zenou na dovolenku @narazuvzdornaa never tomu. v labakoch sme tymi antigenovymi testovali 14 100 % pozitivnych (podla pcr testov), antigeny zachytili len 3... tolko z praxe
Nie nepôjdem. Záver z tohto testovania bude nulový. Po prvé je to logisticky nezvládnuteľné, je to časovo nezvládnuteľné - iba samotné vyhodnotenie testu trvá 15 minút , testy majú spoľahlivosť cca. 96% len pri pacientoch s príznakmi, celková sa pohybuje na 75 %, pričom sa počíta s profesionálnym prevedením testu, čo nebude. Na testovaní sa v žiadnom prípade nezúčastní ani polovica obyvateľstva. Je tu vysoké riziko nákazy pri čakaní. Je to zbytočný experiment, mali sme sa držať opatrení z prvej vlny, ktoré zafungovali na 100 %. Prečo robíme v tak kritickej dobe neoverené experimenty s obyvateľstvom?
@kevin som nevedel, ze na Birdz chodi aj ustavny sudca
@Narazuvzdornaa nemala by byt pri testoch sanca na false positive vyssia ako na false negative? Detekcna hranica by mala byt nastavena tak, aby pripadny falosny vysledok sposobil mensiu "skodu", ci? Teda ja som v tomto amater, ale toto ma naucila teoria testov ( v IT )
Moj plan je ist na testovanie, pozriet sa kolko je tam ludi a ak ich tam bude neprimerane vela, tak pridem neskor alebo sa na to vykaslem... Chcem sa dat testovat, ale nechcem sa vystavovat riziku...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
50 komentov
- aka je presnost a spolahlivost konkretnych antigenovych testov ktore sa idu pouzit
- aky je detekcny limit konkretnych antigenovych testov ktore sa idu pouzit
- ako prebehol nakup testov? pokial viem islo to cez malu zadlzenu firmicku z Trnavy
- ako bude stat spracovavat osobne udaje?
- ako bude stat uchovavat osobne udaje a na aku dlhu dobu?
- ako stat nalozi s nameranymi udajmi?
- ake budu dalsie kroky na zaklade nameranych udajov?
- ako bude organizovana logistika?
- kto bude odoberat a vyhodnocovat vzorky? Pojde o vzdelanych zdravotnikov, alebo mi spajlu zarazi do nosa nejaky vojak?
- ako bude zabezpecene aby som sa pocas testovania nenakazil od inych ludi?
dalsia vec.. nakaza sa siri populaciou v case, toto meranie je len jeden bod v case.. takze.. neviem no dost drahy experiment
dalsia vec je, ze toto je neudrzatelne riesenie.. aj ked stlacime pocet infikovanych, o par tyzdnov to tu mame zas a zas.. to sa budeme do nemoty takto testovat? nevidim to ako riesenie..
skor som nakloneny tomu neist a pokracovat v tom co robim.. maximalne sa snazit nenakazit sa..
ine opatrenia som bral tak, ze "sice kokocita nepodlozena nicim relevantnym a slo by vymysliet lepsie/efektivnejsie opatrenia, ale furt lepsie nez drotom do oka a aspon trocha to urcite pomoze".
toto je ale taky fail po tolkych strankach a sanca, ze to narobi viac skody nez uzitku je taka vysoka, ze to skratka netreba ziadnym sposobom podporovat.
Však kurva fakt si dajte 2 a 2 dokopy, tí čo to tak obhajujete.
K teme, ano pojdem sa otestovat, ak od toho dovtedy neupustia, pretoze 1. Ma to zaujima 2. Nemienim byt v karantene len preto, ze by som nesla
Samotne testovanie, tak, ako je (ne)naplanovane a (ne)premyslene, nepovazujem za dobru vec, ale bit policajtov kamenmi kvoli tomu nepojdem
Áno mala som v pláne že ASI pôjdem aj predtým, ale ma nahnevali ak bude ozaj platiť to, že kto nepôjde, musí ostať v karanténe, to si nemôžeme dovoliť tak budeme musieť ísť aj tak na testovanie, chodím teraz po doktoroch takže preventívne sa to zíde vedieť, len dúfam že aspoň vyjde pravdivý výsledok
» najmama.aktuality.sk/clanok/304763/s...
Tam napríklad majú už zopár dní (alebo týždňov?) problém s dohľadávaním kontaktov a testovacími kapacitami. Myslím že aj nepresné testy ktoré budú aplikované plošne na populáciu regiónu dokážu časť prenášačov izolovať a šírenie nákazy spomaliť - zastaviť určite nie.
Aplikovať to na zbytok Slovenska? Neviem ale asi lepšie ako celoštátny lockdown.
A úplná dobrovoľnosť je sprostosť ... ak to má mať efekt tak ľudí treba buď otestovať alebo izolovať. Izolácia nieje žiaden trest ale opatrenie.
To testovanie sa mi zdá nedomyslené hlavne z dôvodu ako píše v @15
,,dalsia vec.. nakaza sa siri populaciou v case, toto meranie je len jeden bod v case"
Počty nakazených sa neustále menia a ani hranice nie sú uzatvorené, čiže aj keď v danom čase bude na svk x nakazených o pár dní, keď ľudia pricestujú zo zahraničia to už bude iné číslo. Tým testovaním sa zistí len aktuálny počet nakazených v danom čase testovania, aj to len tých, ktorí sa nechajú otestovať a aj tých, ktorým prešla dostatočná inkubačná doba, aby test ukázal pravdivý výsledok. Takže hlavne toto nechápem na čo bude dobré, keď celým týmto sa získajú len štatistické údaje o počtoch nakazených v jednotlivých krajoch a okresoch, vekové údaje a ešte ďalšie veci.
Ďalšia vec je, že dôjde k zhromažďovaniu veľkého množstva ľudí, čo v súčasnej situácii tiež nie je dvakrát žiaduce.
To sú moje laické názory k tomuto. Ako proti samotnému testovaniu nemám nič, kľudne by som tam aj išla. Len neviem, či to bude mať očakávaný pozitívny efekt.
Okrem toho sledujem, že tieto opatrenia a riešenia krízového štábu najviac poburujú ľudí s prejavmi totálneho primitivizmu a podnecujú ľudovú tvorivosť absolventov vysokej školy života, ktorí o tom h*vno vedia ale zato poctivo zdieľajú a šíria každú konšpirátorskú kktinu.
@narazuvzdornaa never tomu. v labakoch sme tymi antigenovymi testovali 14 100 % pozitivnych (podla pcr testov), antigeny zachytili len 3... tolko z praxe
@Narazuvzdornaa nemala by byt pri testoch sanca na false positive vyssia ako na false negative? Detekcna hranica by mala byt nastavena tak, aby pripadny falosny vysledok sposobil mensiu "skodu", ci? Teda ja som v tomto amater, ale toto ma naucila teoria testov ( v IT )
Moj plan je ist na testovanie, pozriet sa kolko je tam ludi a ak ich tam bude neprimerane vela, tak pridem neskor alebo sa na to vykaslem... Chcem sa dat testovat, ale nechcem sa vystavovat riziku...
hlavne mi nepride ok zhromazdovat sa niekde s ludmi a este si tam kazdy musi povinne zakaslat
Ale je otazne, ci je nepriaznivejsi false negative alebo false positive