ak pre win uzivatela tak kubuntu ak o znaleho win uzivatela tak ubuntu
ak pre profi uzivatela ktori chce vela noveho poznat a vzdelat sa v oblasti linuxu a ma na to tak debian
slackware tiez nie je zly slax je pre deti
a mandriva je taky fajnovy linux
ja uprednostnujem mandrivu ubuntu a debian ubuntu je dost dobry linux aj do net cafe mozila tam je tak co riesit pripadne skype a icq sa ludia naucia jednoducho kopete/gaim/pidgin
@goth111 doslo mi 10 cd ubuntu neviem preco chcel som tri
ja som distribúcií vyskúšal viac, od jednoduchých typu Slax až po Debian.. všetky sú niečím výnimočné, niečím lepšie ako ostatné.. nedá sa jednoznačne povedať, ktorá je najlepšia.. je to vec vkusu
To sa nedá porovnávať Ubuntu je distribúcia vytvorená zo SID verzie Debianu. Debian je akoby základný kameň pre Ubuntu. Debian je určený skôr pre pokročilejších užívateľov majúcich špecifické požiadavky(napríklad vysoká stabilita) a Ubuntu je pre bežných užívateľov.
@5@freedomko zo suse 9.0 som presiel na debian net install bez problemov a to som mal linux vtedy len par rokov.. je uplne jedno ci si "profi", alebo "neprofi" ak nie si negramotny a vies citat, tak ti nebude robit problem ani gentoo. Ak je niekto debil tak je jasne, ze nenainstaluje ani Windows..
A k teme, ak neberiem do uvahy zakladne problemy lunexov ako take (dojebane acpi, slaba sw/hw podpora, nejednotny UI, pri vacsine distribuciach tupe package managery atd) tak uprednostnujem viac debian.
ved ubuntu bol derivovany z debianu tak ako vecsina sucasnych najpopularnejsich distier.
@tommyhot v pripade ze zoberiem za fakt ze sa do toho aspon trocha rozumies, tak potom by si bol prvy taky clovek, na ktoreho som narazil co je zaryty woknar. Fakt nechapem.
@mandatum nuz windows sa vyvija k lepsiemu a linux podla mna stagnuje. Ja potrebujem robit a nie riesit preco nejde hento a preco nejde tamto a za tych 8 rokov lunexovania som sa nariesil az az.. A tak isto SW podpora je stale mizerna a naplaste typu OOo, thunderbird, ci gimp mi proste nevyhovuju...
@tommyhot nemam k teme co nove napisat. Ked si niekto chce kupovat nestabilny komercny system aby obdivoval bsod, nech si ho kupuje, ale nech ma nepresvieca ze je lepsi, lebo sa proste budem musiet smiat.
ludia zobudte sa a zacnite citat tie dokumentacie linux nemozte porovnavat navzajom bo je to to iste maju rovnaky kernel samzorejme trochu upraveny ale je to stale to iste niekomu mozno nepadne apt-get or aptitude rpm podla mna je najlepsie pouzivat slackware bo netahate ni c ine len binarky a nepotrebujete zavislosti toto ma odomna slackware velke plus ale
inak co sa tyka stability tak debian je dobra volba nic nepokazis
slackwar ma jednoduchu instalaciu aj ked sa to nezda podobnu windoze ale v text mode fakt super ked neviete pozrite si toto
@20@zephiros - ano ale jeho anketa znie Debian vs. *buntu, takže to asi znamená že si chce vybrať jeden s tohto a nie aby ste mu sem napísali ešte ďalšie distribúcie. a k tim binarkam ze nepotrebujes riesit zavislosti tak Ubuntu aj Debian maju Synaptic takze ani tam nemusis nic riesit je tam skoro vsetko das nieco vyhladat da ti ze to potrebuje este nainstalovat zavislosti das len ok a instalujes, a je to lepsie pre zacinajucich uzivatelov.
Inak Ubuntu je odvodene od Debianu, takže tam moc rozdiel až tak nebude(asi len to že Debian je viac pre skúsenejších používateľov). A medzi Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu je rozdiel len grafické prostredie. Ešte by si mohol skúsiť Greenie ("slovenské ubuntu") - je to upravené Ubuntu - sú tam len pridané niake programi a zmenený vzhlad , tuším medzi tými pridanými programami bolo aj wine.
nj ale apt get taha zavislosti a tych tam je haba dej ked nemas nastaveny aptitude mas tam programy ale k niektorim chybaju dependensis a to je pre zaciatocnika peklo musi zhanat dependensis ja som s tym mal more problemou bo som bol zaciatocnik a nemal som poriadne nastavene apt get ked tam mas aj ostatne mirory tak je to ok ale bez nich je to na guvno si predstav som chcel nainstalovat mysql a nedalo sa chybali mu dependensis ale chapem komu sa chce stale kompilovat sice aj taky ludia sa najdu ale co s tyka pouzitelnosti napr deb balickou na debiane tak aj tam som narazil na problemy zas tie dependensis zas mu nieco chybalo a nevedel to doinstalovat rsp ja som to nevedel doinstalovat takze tu plati ak sa chces uplatnit v informatickych technologiach tak chod na debian ak ti to je jedno tak si vyber ubuntu
Hmilos, kasli na ostatnych. TY to mas pouzivat a nie ostatny. Dost vela zalezi od tvojho HW. Ak to je "super novy", tak gnu/linux tam bude mat mierne problemy par mesiacov.
Debian sa odporuca pre uzivatelov, ktory si vedia sami poradit a riesit problemy. Alebo vziat debian stable (5 rokov stary ale stabilny) a backportovat nove aplikacie.
Alebo debian sid/squeeze v sucastnosti, ktory sa mi zda byt stavbilnejsi ako testing /paradox/
Ubuntu je fajn, pre ludi, ktory si chcu pricuchnut k OSS svetu. Bohuzial po 4 rokoch pouzivania ubuntu sa mi znechutila jeho politika a to, aki to su curaci. S radostou som presiel na debian a vobec nelutujem.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
ak pre profi uzivatela ktori chce vela noveho poznat a vzdelat sa v oblasti linuxu a ma na to tak debian
slackware tiez nie je zly slax je pre deti
a mandriva je taky fajnovy linux
ja uprednostnujem mandrivu ubuntu a debian ubuntu je dost dobry linux aj do net cafe mozila tam je tak co riesit pripadne skype a icq sa ludia naucia jednoducho kopete/gaim/pidgin
@goth111 doslo mi 10 cd ubuntu neviem preco chcel som tri
@tommyhot v pripade ze zoberiem za fakt ze sa do toho aspon trocha rozumies, tak potom by si bol prvy taky clovek, na ktoreho som narazil co je zaryty woknar. Fakt nechapem.
inak co sa tyka stability tak debian je dobra volba nic nepokazis
slackwar ma jednoduchu instalaciu aj ked sa to nezda podobnu windoze ale v text mode fakt super ked neviete pozrite si toto
» translate.google.sk/translate?hl=sk... |sk&u= » www.bitbenderforums.com/vb22/showthread...
Inak Ubuntu je odvodene od Debianu, takže tam moc rozdiel až tak nebude(asi len to že Debian je viac pre skúsenejších používateľov). A medzi Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu je rozdiel len grafické prostredie. Ešte by si mohol skúsiť Greenie ("slovenské ubuntu") - je to upravené Ubuntu - sú tam len pridané niake programi a zmenený vzhlad , tuším medzi tými pridanými programami bolo aj wine.
len ma zaujímalo čo by si radšej vybrali ostatný
Debian sa odporuca pre uzivatelov, ktory si vedia sami poradit a riesit problemy. Alebo vziat debian stable (5 rokov stary ale stabilny) a backportovat nove aplikacie.
Alebo debian sid/squeeze v sucastnosti, ktory sa mi zda byt stavbilnejsi ako testing /paradox/
Ubuntu je fajn, pre ludi, ktory si chcu pricuchnut k OSS svetu. Bohuzial po 4 rokoch pouzivania ubuntu sa mi znechutila jeho politika a to, aki to su curaci. S radostou som presiel na debian a vobec nelutujem.
Btw z 93% je ubuntu debian.