Takže, zatiaľ som na strednej škole (gympel) a už pomaly, ale isto rozmýšľam nad tým, kam sa ubrať po skončení . Momentálne som to zúžil na dve možnosti - buď študovať geografiu (odbory: Geografia a demografia, Geografia v štátnej správe a samospráve)
Toto je naozaj čisto subjektívny názor, ale vidím to takto:
Nemá zmysel študovať učiteľstvo, pokiaľ to nie je zo skutočne pevného presvedčenia. A pri skutočne pevnom presvedčení plat nehrá úlohu.
Ak si len myslíš, že by Ťa to teoreticky mohlo baviť (to by ma napr. zaujímalo, podľa čoho to posudzuješ?), ale nie si absolútne odhodlaný, tak bude pre Teba učiteľstvo stratou času.
ucitelstvo nie! presne toto som diskutovala pred dvoma mesiacmi s mojim profakom slovenciny z gympla, ked som uvazovala, ci si dorabat pedagogicke minimum alebo nie... ucitel nikdy nie je len ucitelom, ale skor take "dievca pre vsetko"... a o platovom ohodnoteni ucitelov sa ani nemusime bavit, ti by mali dostavat najviac vzhladom na to, ake tazke podmienky maju a ake detiska maju -.-
@caleban Začnem trochu z obšírnejšia . Na základke som mal samé jednotky, na strednej mám zatiaľ jednotky - dve dvojky... Keď som bol menší, hovoril som si, že budem právnik, ekonóm atď... jednoducho všetky tie povolania, kde je momentálne obrovský pretlak... Keď tak uvažujem nad tým, čo ma baví, tak mi tam vychádza tá geografia, lenže je dosť možné, že sa s tým neuplatním - možnosť vyštudovania, pekného titulu, ale čo z toho, keď mi bude na dve veci?
Učiteľstvo je skôr o tom, že ten titul mi nebude len na okrasu, ale že sa budem ním aj živiť, ale bohužiaľ, slovenské školstvo je na tom tak, ako je... Taktiež ak vyštudujem geografiu, budem dosť úzko profilovaný na jednu oblasť, a na menej inštitúcií v tej oblasti, ale naopak škola sa nachádza v každom menšom meste, dokonca dedine...
vieš, keď sa na to pozeráš z finančného hľadiska, radšej choď na to učiteľstvo, kde si myslíš, že sa uplatníš a budeš mať aspon tých 500 eur ako na geografiu, kde sa možno neuplatníš a nebudeš mať nič.
inak, ja som tiež šla študovať to čo ma bavilo a neriešila som uplatnenie....a teraz mám občas chuť celkom si aj trieskať hlavu o zárubňu, prečo som nešla študovať niečo "užitočné", keď si predstavím, že ktovie čo ma čaká o dva roky....
@avieabbey Ak by som si aj potom spravil pedagogické minimum, aj keď neviem, či to je možné, tak by som bol čisto len jednoodborový učiteľ, ktorý takmer nikde nezamestnajú
@marek2031 No neviem, stále mi to pripadá, že to berieš ako "pre istotu radšej učiteľstvo." Ak Ti vážne ide len o to, aby si si s istotou našiel zamestnanie, tak prosím, učiteľstvo študovať nechoď. S najväčšou pravdepodobnosťou by si sa dosť sklamal. Zvlášť ak nevieš, čo všetko učiteľstvo v skutočnosti obnáša (ako píše @4 ).
A nečakaj, že keď vyštuduješ trebárs učiteľstvo geografie a dejepisu, tak Ťa na každej škole budú hneď vítať s otvorenou náručou.
@caleban Hej, učiteľstvo je druhá alternatíva po geografii, to je fakt... Pôvodne to bola prvá, lenže potom som "našiel" Prif UK - tú spomínanú geografiu...
@marek2031 Jaj som si to zle prečítal... Som si myslel, že na strednej no nevadí To by som musel ísť na doktoranský, a potom možno by si ma mohli nechať na vš ako asistentka atď. tam je to dosť zložité
@avieabbey Nikto ho neučí. Učí sa sám. A v tom mu pomáhajú vedci, ktorí vedú prednášky, semináre a praktiká. Nie sú to učitelia a len vo veľmi malom počte prípadov majú učiteľstvo vyštudované.
@marek2031 Môj názor teda poznáš, ďalej je to na Tebe.
@marek2031 : Môj názor viacmenej poznáš, diskutovali sme o tom už viackrát. Snáď len doplním.... po vyštudovaní učiteľského odboru nebudeš mať veľký problém s uplatnením, ale ako spomínaš, platová hranica je dosť obmedzujúca, tak ako možnosti tvojho kariérneho rastu.
Na tvojom mieste by som zvolila vedecký odbor, nie učiteľský, pretože pedagogické minimum si môžeš urobiť kedykoľvek, ak dostaneš chuť ísť učiť na ZŠ alebo SŠ.
Ak sa úzko vyprofiluješ a tvoje študijné výsledky budú k tomu adekvátne, môžeš sa ubrať vedeckým smerom - buď si ťa na fakulte nechajú alebo môžeš pracovať vo vedeckej inštitúcii, vypracuješ niekoľko vedeckých článkov, publikácií a môžeš na tom získať ďalšie tituly, tým nemyslím len PhDr., ale aj RNDr. a pod., čím pôjdeš výrazne platovo vyššie.
Či budeš šťudovať odbor Geografia a demografia alebo Geografia v štátnej správe a samospráve, až na tri, štyri predmety sú si tieto odbory totožné. A navyše, ak sa výborne naučíš pracovať s GIS, o uplatnenie na trhu práce nebudeš mať núdzu.
Otázne je, do akej miery si ochotný cestovať za prácou napríklad do Bratislavy.
Citujem: "Keď tak uvažujem nad tým, čo ma baví, tak mi tam vychádza tá geografia, lenže je dosť možné, že sa s tým neuplatním - možnosť vyštudovania, pekného titulu, ale čo z toho, keď mi bude na dve veci..." => no keby to každý tak bral, tak tu nemáme žiadnych chemikov, fyzikov, molekulárnych biológov a pod.
Skôr ma napadla otázka, spomínaš odbory, ktoré spadajú pod humánnu geografiu. Premýšľal si aj nad odbormi, ktoré patria pod fyzickú geografiu? Lebo pojem geografia je dosť obsiahly, tak aby tvoje predstavy spadali do konkrétneho odboru, ktorý chceš študovať.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
Toto je naozaj čisto subjektívny názor, ale vidím to takto:
Nemá zmysel študovať učiteľstvo, pokiaľ to nie je zo skutočne pevného presvedčenia. A pri skutočne pevnom presvedčení plat nehrá úlohu.
Ak si len myslíš, že by Ťa to teoreticky mohlo baviť (to by ma napr. zaujímalo, podľa čoho to posudzuješ?), ale nie si absolútne odhodlaný, tak bude pre Teba učiteľstvo stratou času.
Ale možno mi tu tieto tvrdenia niekto vyvráti...?
o uplatnenie sa budeš zaujímať potom
dobre, píšem to len preto lebo mám skúškové a depky (ach)
vyber si, čo ťa baví!
Učiteľstvo je skôr o tom, že ten titul mi nebude len na okrasu, ale že sa budem ním aj živiť, ale bohužiaľ, slovenské školstvo je na tom tak, ako je... Taktiež ak vyštudujem geografiu, budem dosť úzko profilovaný na jednu oblasť, a na menej inštitúcií v tej oblasti, ale naopak škola sa nachádza v každom menšom meste, dokonca dedine...
inak, ja som tiež šla študovať to čo ma bavilo a neriešila som uplatnenie....a teraz mám občas chuť celkom si aj trieskať hlavu o zárubňu, prečo som nešla študovať niečo "užitočné", keď si predstavím, že ktovie čo ma čaká o dva roky....
A nečakaj, že keď vyštuduješ trebárs učiteľstvo geografie a dejepisu, tak Ťa na každej škole budú hneď vítať s otvorenou náručou.
Finanční analytici vo veľkých investičných bankách dnes zarábajú viac ako premiéri vyspelých európskych štátov.
@marek2031 Môj názor teda poznáš, ďalej je to na Tebe.
Na tvojom mieste by som zvolila vedecký odbor, nie učiteľský, pretože pedagogické minimum si môžeš urobiť kedykoľvek, ak dostaneš chuť ísť učiť na ZŠ alebo SŠ.
Ak sa úzko vyprofiluješ a tvoje študijné výsledky budú k tomu adekvátne, môžeš sa ubrať vedeckým smerom - buď si ťa na fakulte nechajú alebo môžeš pracovať vo vedeckej inštitúcii, vypracuješ niekoľko vedeckých článkov, publikácií a môžeš na tom získať ďalšie tituly, tým nemyslím len PhDr., ale aj RNDr. a pod., čím pôjdeš výrazne platovo vyššie.
Či budeš šťudovať odbor Geografia a demografia alebo Geografia v štátnej správe a samospráve, až na tri, štyri predmety sú si tieto odbory totožné. A navyše, ak sa výborne naučíš pracovať s GIS, o uplatnenie na trhu práce nebudeš mať núdzu.
Otázne je, do akej miery si ochotný cestovať za prácou napríklad do Bratislavy.
Citujem: "Keď tak uvažujem nad tým, čo ma baví, tak mi tam vychádza tá geografia, lenže je dosť možné, že sa s tým neuplatním - možnosť vyštudovania, pekného titulu, ale čo z toho, keď mi bude na dve veci..." => no keby to každý tak bral, tak tu nemáme žiadnych chemikov, fyzikov, molekulárnych biológov a pod.
Skôr ma napadla otázka, spomínaš odbory, ktoré spadajú pod humánnu geografiu. Premýšľal si aj nad odbormi, ktoré patria pod fyzickú geografiu? Lebo pojem geografia je dosť obsiahly, tak aby tvoje predstavy spadali do konkrétneho odboru, ktorý chceš študovať.