A čítam samé pokútne indie fantasy, z ktorého sa dva výtlačky dostanú do výpredaja nad Martinusom, takže môžem odporúčať nanajvýš z tejto kategórie:
Martha Wells - Death of a Necromancer (steampunk!)
Joanne Harris - Runemarks
N. K. Jemisin - Kingdom of Gods (trilógia, ale nenadväzuje)
Victoria Straussová - Hořící země (takisto na pokračovanie, tiež imho nenadväzuje úplne nutkavo)
Tad Williams - tetralógia Shadowmarch (vykradnutá škótska a severská mytológia, ale úžasný svet)
príbehy Flavie de Luce od Alana Bradleyho (navonok detské knižky, ale..♥ )
Marcus Sedgwick - Kniha mŕtvych dní
Pokial ti nebude vadit zlozitost textu a to ze je to z 18.storocia, tak J.W. Goethe- Utrpenie mladeho Werthera. Inspirovalo ma to preto, lebo som to citala v zlom obdobi a ta kniha mi otvorila oci, ze krajne riesenie, nie je vobec to najlepsie riesenie. No a trosku som potom zmenila pohlad na svet, na lasku, na ludi. Ono sa to tazko cita, cize tak ako som si ja odniesla z tej knihy nieco, tak si z nej niekto nemusel odniest nic, pretoze ju nepochopil...
Dalsia kniha alebo knihy, ktore ma zaujali boli diela Dostojevskeho (Biele noci, Dvojnik, Zlocin a trest) a urcite aj ini autori a ich diela stoja za to, len mi momentalne neschadza nic na um
stepanov - port artur, james clavell - tajpan, C. Mcculloughová - Vtáky v tŕní, Stendhal - červený a čierny, Kestern - Casanova, Defoe - Roxana,
alebo niečo od kanta
@15@unwritten ja sa tiež čudujem a tak súkromne rozmýšľam, koľko ľudí číta Kafku, Salingera a Dostojevského preto, lebo chcú a nie preto, lebo sú hipsteri
seriózne už to došlo tak ďaleko, že aj ľudí, ktorí fakt čítajú z pasie, podozrievam, že je to len póza, lebo... seriously... Breton? fakt na tomto drbnutom portáli je niekto, kto vôbec čítal Bretona? (lebo aj surrealizmus je vlastne pomerne "vychytený" smer momentálne)
@blackrisq exactly...ja asi aj verím, že to prečítali, alebo sa snažili prečítať, alebo to majú doma, ale kurnik neverím, že je to kniha, ktorá sa im páčila, alebo by ju čítali znovu a znovu, jednoducho je to kniha, ktorá znie pôsobivo a lepšie ako keď povieš, že naj kniha bol Terry Prachett alebo Denník Princeznej...a keďže tu na B. a samozrejme aj všade inde ide o to byť straaašne vzdelaný a hip, tak jednoducho drbneš odporučenie na knihu, ktorá má hodnotu alebo v tom opačnom prípade, tak neznámu, že ani sám autor si ju už nepamätá, len proste aby si bol ten prvý, kto ju tu vôbec kedy spomenul...
@unwritten píšeš z duše ten, kto číta klasiky z lásky, sa nepotrebuje prezentovať.. a nikto neuverí nikomu, že číta LEN knihy toho typu, preto ak raz odporúčam klasiku, priznám farbu a napíšem aj knihy, ktoré možno znejú trápne, ale páčili sa a bodka.. ach, hlavne bí kúl...
@unwritten@blackrisiq Kafku som začala čítať bez toho, aby som o ňom čo i len niečo tušila... A prečítala som od neho skoro všetko, lebo sa mi to zapáčilo.
Od Bretona som prečítala len tú jednu, ale boli v nej skvelé myšlienky.
Necítim sa ako hipster alebo pózer, len rada čítam rôzne žánre a knihy. Nabudúce keď kritizujete prosím označiť.
@coleshepter oooooooooooooch *_* ja mám všetky tri od nej, malá princezná, malý lord aj tajomná záhrada ra zsom ich dostala pod stromčekom, lebo som ich hľadala celý život a nikde neboli, ale mama má známu vo vydavateľstvé mladé letá, takže...och ale chápem čo to je keď nevieš či sa k nej ešte dostaneš je to úžasná kniha
@mirrie Pýtala sa na dobrú knihu, tak som odporučila tie, čo sa mi najviac páčili a nie kvôli tomu, že to je klasika a chcem sa pochváliť, ale preto, že sa mi seriózne páčia A čítala som aj dosť kníh, ktoré sú považované za sračky a páčili sa mi, ale tu som chcela dať moje top tri.
@unwritten ja som od nej čítala len túto jednu, ale prečítala som ju fakt že veľakrát a zakaždým bolo super sa k nej vrátiť tiež som ju dostala ako darček
len potom prišla jedna teta a vzala si ju so sebou na dovolenku, a už mi ju nevrátila
strašne mi chýba na poličke a tie ďalšie dve knihy musia byť tiež skvelé, schválne, či ich zoženiem
@tralalibang vidíš, tak ty to čítaš preto, lebo ťa to baví, takže som ťa v mojom komentári nemal prečo označiť (ok, bol tam ten Breton, ale to slúžilo len na ilustráciu najexcentrickejšieho výberu z toho, čo až do môjho komentáru bolo vyrátané v tomto fóre a dalo sa to považovať za klasiku)
nabudúce, keď reaguješ, poprosím napísať nick správne, aby som vedel, že sa so mnou chce niekto rozprávať
@blackrisq Sorry, to skomolenie sa mi pri Tvojom nicku už raz asi stalo, vždy si ho pamätám naopak Tak áno, ten Breton sa ani nikde nedá zohnať takže tiež by ma udivilo, kebyže to niekto spomenie len tak.
@tralalibang nemyslím nič konkrétne na teba či iných v tomto fóre, skôr tak všeobecne, lebo naozaj kade - tade sa objavujú takýto pozéri..medzi ktorými sa samozrejme musia nájsť aj výnimky potvrdzujúce pravidlo
@tralalibang no pokiaľ viem, tak je jedným z prvých predstaviteľov surrealizmu, takže by som sa nečudoval, keby ho niekto vytiahol len tak s... ehm... Dalím alebo tak
musíš uznať, že ten tvoj vstup do fóra vyzeral dosť konvenčne na pózu...
ehm ehm, ak mozem prispiet svojim nestudovanym, literarnonemaniackym - cize pre niekoho hned automaticky pozerskym nazorom...
kazdy kto ma dobre pozna vie, ze mna fascinuje Oscar Wilde, vsetky jeho diela, kompletne on cely ako osoba a jeho nazeranie na svet, jeho vsade vyzdvihovany"wit". vela vela nadhladu to doda do zivota, co si myslim ze je v dnesnej dobe dost potrebne.
The Picture of Dorian Gray
The Ballad of Reading Gaol
De Profundis
The Importance of Being Earnest
to su take najznamejsie diela od neho na ktore si teraz spominam. ale je to specificke odporucanie, to je urcite jasne.
+ ako pise @sveter - 13 reasons why - to by mala byt doslova povinna literatura aby si ludia uvedomili co mozu sposobit a ani o tom nevedia.
Toto je ako u debilov.
Človek sa pýta na knihu a niekto druhý mu tú knihu odporučí.
Potom sa tu objavia ľudia ktorí niekoho úplne neznámeho idú zjebávať za pretvárku aby dokázali svoju nadradenosť :ble:
Veď množstvo spomínaných autorov sa preberá v škole tak je logické že ľudia čítajú to čo poznajú. :ehm:
Toto ma naozaj nasralo...
Ja vsade pisem do tychto for jednu knihu dookola ale vzdy je pre mna specialna, a je to strateny svet od doyla. A toto sice nie je kniha ale uplne super je pre mna seria legends of the dark knight, ktoru vydavali tusim od 89 (seria pokracovala do 2007 ale skoncil som niekde pred 80 z 200). Je to, da sa povedat, pokracovanie millerovho year one, ktore sleduje pociatky batmana, jeho prve roky zapasu s kriminalitou, mystiku za tym, preco prave netopier, jeho zlyhania, osobny boj atd. Dost som tie cisla hltal a bolo to podla mna super napisane. Dalej ma to zial nejak nudilo, preto som skoncil okolo 80.
@31 tak
tu nech človek napíše čokoľvek, vždy sa nájde niekto, komu sa to nebude páčiť a vymyslí si pripečený dôvod aby sa mohol zase ukázať jak je nad vecou :letim:
jaj a čo keby ste ten môj komentár brali s nadhľadom?
ňach, nejdem na to reagovať ani iným spôsobom (a ani nejdem tagovať), ako len tak, že kto má záujem sa do mňa navážať a tvrdiť o mne, že si sem chodím dokazovať svoju nadradenosť, tak nech si ešte raz prečíta to, čo som napísal (nech to berie s nadhľadom) a úplne najlepšie by bolo, keby sa dotyčný/á pokúsil zistiť, čo som tým asi myslel a nie si to vyložiť po svojom (nech vám k tomu napomôžu komentáre @26 a @29 )
Uputat ma uputali Danovky, inspirovala ma kniha 5 jazykov lasky,zaujimava bola este taka knizocka,kt.som si len z prce kupila za euro ze mala kniha irskych mytov (KEBY NAHODOU NIEKTO NIECO PODOBNE ESTE POZNATE,DAJTE MI VEDIET...TAKE MYTY ATD.AJ SLOVENSKE AJ ZAHRANICNE) aaaa teraz v posl.dobe som skor presla na poeziu,takze tu svoj koment koncim.
Inak len si to teda zhrňme: Ak čítam Matkina, Evitokvy a pod., tak som "hlúpa", ak čítam Dostojevského a iné "veľké mená", tak sa len hrám, že "hlúpa" nie som, a ak nečítam, tak som "hlúpa". Ok teda.
Niekto by mohol spísať zoznam autorov, ktorých keď budem čítať, tak nebudem spadať do nejakých škatuliek.
Neviem no, idem si asi otvoriť sprievodcu štúdiom na električkovej škole a študovať web úradu PSVR, nech po tých piatich rokoch viem čo a ako. Howgh.
@willbebetter ja som si to prečítala a vypočula z jutubu inak na základe tvojho nejakého blogu, kde si to spomínala.... a neskutočná kniha, cítila som sa po nej dosť zle ešte dlhý čas a naozaj ma donútila správať sa inak :ehm:
@45 neexistujú taký autori, lebo som kokot a všetkých škatuľkujem a samozrejme všetkým záleží na tom, aby som si ja, takmer cudzí človek, o nich nemyslel niečo zlé
preto ma treba preventívne vyhejtovať rad za radom
@blackrisq mg, to vôbec nebolo na teba a evidentne musím popracovať do budúcna na tom, aby bolo z mojich príspevkov cítiť, že nie sú myslené vážne. jednoducho sa už len smejem nad celým týmto, čo tu vzniká nejaký ten týždeň.
a inak jj, určite by som čítala veci podľa toho, aby sa to pozdávalo ostatným
@piotra kokos... inak to, že ma to vytočilo (všetky tieto kvázireakcie na môj pomerne odlišne myslený príspevok), vidíš z tej hrúbky, ktorú som spravil v poslednom mojom komentári
a by si sa čudovala, koľko ľudí teraz nie že číta Salingera, ale len nosí Kto chytá v žite v taške... len tak, aby to mali so sebou
minule som videl babu, ktorá sa prechádzala po Medickej a v ruke mala zlomenú platňu... reálne, ako módny doplnok vláčila so sebou zlomenú platňu... jednoducho, hipsterism gone too far a kvôli tomu ja už ani neviem, kto číta, lebo chce byť hip a kto číta, lebo má záujem o knihy ako také
a to nie je nevídaný fenomén, všetko možné tak kedysi bolo, ani reálnych punkerov sa nedalo veľmi odlíšiť od tých, ktorí takí boli len preto, že to niekedy bolo "in"
@blackrisq Tak možno to tak vyzeralo, ale keď som poznala ešte len Dalího, tak mi Breton nič nevravel Ale tak od detstva čítam stále, niekedy som čítala detektívky, fantasy, horory, scifi... Tak to bol už asi prirodzený výber, že som prešla už aj k iným žánrom.. Napríklad čo sa fantasy týka tak ešte stále sa nájde kopa dobrých kníh, ale keďže tento žáner mám už dosť načítaný, tak ma nenadchne čokoľvek. Čo sa kníh týka nikdy netrepem chválospevy na takú, čo som nečítala
@ neviem, či ťa už niekto opravil, ale je to Murakami a na toho mi nekydaj, mne sa jeho diela páčia!
ale ja sa neodvážim odporúčať knihy, lebo pre mňa sú top Kafka a Woolfová a nie, nesnažím sa byť intelektuálkou, len som asi nejak priťahovaná do sveta narušených osôb ale uvedomujem si, že pre väčšinu ľudí sú to bullshity
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
61 komentov
A čítam samé pokútne indie fantasy, z ktorého sa dva výtlačky dostanú do výpredaja nad Martinusom, takže môžem odporúčať nanajvýš z tejto kategórie:
Martha Wells - Death of a Necromancer (steampunk!)
Joanne Harris - Runemarks
N. K. Jemisin - Kingdom of Gods (trilógia, ale nenadväzuje)
Victoria Straussová - Hořící země (takisto na pokračovanie, tiež imho nenadväzuje úplne nutkavo)
Tad Williams - tetralógia Shadowmarch (vykradnutá škótska a severská mytológia, ale úžasný svet)
príbehy Flavie de Luce od Alana Bradleyho (navonok detské knižky, ale..♥ )
Marcus Sedgwick - Kniha mŕtvych dní
a tak.
Dalsia kniha alebo knihy, ktore ma zaujali boli diela Dostojevskeho (Biele noci, Dvojnik, Zlocin a trest) a urcite aj ini autori a ich diela stoja za to, len mi momentalne neschadza nic na um
alebo niečo od kanta
za dosť podstatnú knihu pokladám Brave New World od Huxleyho, ale aj iné veci tohto autora (Doors of Perception, Art of Seeing).
toooooľko pózerov pokope
seriózne už to došlo tak ďaleko, že aj ľudí, ktorí fakt čítajú z pasie, podozrievam, že je to len póza, lebo... seriously... Breton? fakt na tomto drbnutom portáli je niekto, kto vôbec čítal Bretona? (lebo aj surrealizmus je vlastne pomerne "vychytený" smer momentálne)
chýba mi tu ešte Hurmikaki s jeho Nórskym drevom
bola to povedzme prvá nerozprávková kniha, ktorú som ako dieťa prečítala
a je mi ľúto, že som ju pustila z ruky, lebo neviem, či ju ešte niekedy dostanem späť
Od Bretona som prečítala len tú jednu, ale boli v nej skvelé myšlienky.
Necítim sa ako hipster alebo pózer, len rada čítam rôzne žánre a knihy. Nabudúce keď kritizujete prosím označiť.
len potom prišla jedna teta a vzala si ju so sebou na dovolenku, a už mi ju nevrátila
strašne mi chýba na poličke a tie ďalšie dve knihy musia byť tiež skvelé, schválne, či ich zoženiem
nabudúce, keď reaguješ, poprosím napísať nick správne, aby som vedel, že sa so mnou chce niekto rozprávať
musíš uznať, že ten tvoj vstup do fóra vyzeral dosť konvenčne na pózu...
kazdy kto ma dobre pozna vie, ze mna fascinuje Oscar Wilde, vsetky jeho diela, kompletne on cely ako osoba a jeho nazeranie na svet, jeho vsade vyzdvihovany"wit". vela vela nadhladu to doda do zivota, co si myslim ze je v dnesnej dobe dost potrebne.
The Picture of Dorian Gray
The Ballad of Reading Gaol
De Profundis
The Importance of Being Earnest
to su take najznamejsie diela od neho na ktore si teraz spominam. ale je to specificke odporucanie, to je urcite jasne.
+ ako pise @sveter - 13 reasons why - to by mala byt doslova povinna literatura aby si ludia uvedomili co mozu sposobit a ani o tom nevedia.
kks, že niekoho dokáže srac i to, že niekto niečo číta
dúfam že tiež budem pozer, nechcem v ničom zaostávať
Toto je ako u debilov.
Človek sa pýta na knihu a niekto druhý mu tú knihu odporučí.
Potom sa tu objavia ľudia ktorí niekoho úplne neznámeho idú zjebávať za pretvárku aby dokázali svoju nadradenosť :ble:
Veď množstvo spomínaných autorov sa preberá v škole tak je logické že ľudia čítajú to čo poznajú. :ehm:
Toto ma naozaj nasralo...
Teda ja nečítam.
tu nech človek napíše čokoľvek, vždy sa nájde niekto, komu sa to nebude páčiť a vymyslí si pripečený dôvod aby sa mohol zase ukázať jak je nad vecou :letim:
ňach, nejdem na to reagovať ani iným spôsobom (a ani nejdem tagovať), ako len tak, že kto má záujem sa do mňa navážať a tvrdiť o mne, že si sem chodím dokazovať svoju nadradenosť, tak nech si ešte raz prečíta to, čo som napísal (nech to berie s nadhľadom) a úplne najlepšie by bolo, keby sa dotyčný/á pokúsil zistiť, čo som tým asi myslel a nie si to vyložiť po svojom (nech vám k tomu napomôžu komentáre @26 a @29 )
kkthxbai
inak moja laska od detstva je Jar Adely Ostorluckej no... aj som si ju kupila a raz za rok si ju zas vzdy precitam : )
a ultimate srdcovka Temne hmoty od Philipa Pullmana.
či akože si to myslela vážne, že vzhľadom na môj odbor reálne som nadradený a preto by som si to nemusel dokazovať na tomto portáli?
much confused
so twist
Niekto by mohol spísať zoznam autorov, ktorých keď budem čítať, tak nebudem spadať do nejakých škatuliek.
Neviem no, idem si asi otvoriť sprievodcu štúdiom na električkovej škole a študovať web úradu PSVR, nech po tých piatich rokoch viem čo a ako. Howgh.
preto ma treba preventívne vyhejtovať rad za radom
a inak jj, určite by som čítala veci podľa toho, aby sa to pozdávalo ostatným
a oni su nahovorene na youtube?
no teda, dnes vecer uz viem co robim! :happy:
a by si sa čudovala, koľko ľudí teraz nie že číta Salingera, ale len nosí Kto chytá v žite v taške... len tak, aby to mali so sebou
minule som videl babu, ktorá sa prechádzala po Medickej a v ruke mala zlomenú platňu... reálne, ako módny doplnok vláčila so sebou zlomenú platňu... jednoducho, hipsterism gone too far a kvôli tomu ja už ani neviem, kto číta, lebo chce byť hip a kto číta, lebo má záujem o knihy ako také
a to nie je nevídaný fenomén, všetko možné tak kedysi bolo, ani reálnych punkerov sa nedalo veľmi odlíšiť od tých, ktorí takí boli len preto, že to niekedy bolo "in"
ale ja sa neodvážim odporúčať knihy, lebo pre mňa sú top Kafka a Woolfová a nie, nesnažím sa byť intelektuálkou, len som asi nejak priťahovaná do sveta narušených osôb ale uvedomujem si, že pre väčšinu ľudí sú to bullshity
ale millerov sexus je niečo čo budem odporúčať stále lebo je to bhovoská kniha proste !