asi ma vsetci ukamenuju ale proste nie, necitim sa na to akoze vedome keby to viem pred zaciatkom vztahu.
ale jasne ze ked sa clovek zalubi tak neriesi
Nie.
Chcem psychicky zdravého a vyrovnaného partnera. Napr. poznám manželstvo s touto diagnózou a dopadlo najhoršie, ako mohlo. Neviem, prečo by som toto sama sebe robila. Plus tieto veci bývajú často dedičné a svojmu dieťaťu dúfam zabezpečím trochu lepší základ.
Neviem..už som chodila s psychicky chorým človekom ktorý svoje problémy neriešil a bola to katastrofa ..ale zas sú ľudia ktorí sa liečia a fungujú na menšie výkyvy normálne ..tak by asi záležalo od jeho prístupu k chorobe
Neviem ako to funguje a asi nepoznam nazivo ludi co ju maju takze neviem posudit ale mne prepina statocne a som silno naruseny takze by sme sa mozno doplnali
ja mám bipolárnu poruchu a odhliadnuc od mojej choroby, ktorú mám podchytenú liekmi a terapiou, si myslím, že som jeden z najvyrovnanejších ľudí, čo poznám.
a hodnotiť človeka podľa choroby je veľmi krátkozraké.
mam taku skusenost, ale kedze sa neliecila uz, nedopadlo to dobre. asi skor nie, jedine, ze by bola fakt zodpovedna v tomto, ale rozhodne si hladam odvtedy radsej uz len psychicky zdrave
Mali sme v rodine taký prípad a je pre mňa dostatočne odstrašujúci. Ujo mal bipolárnu manželku a bolo to naozaj náročné. Trápili sa obaja a on si doteraz vyčíta jej samovraždu, pritom jej v podstate obetoval úplne všetko a viac urobiť už nemohol
Takže nie.
mám k nej veľmi blízko, som náladová a ktovie, čo by mi vyšlo, keby som šla na riadny psychiatrický test a nechcela by som, aby ma niekto kvôli tomu nechcel.
mam priatelstvo s takym clovekom a je to jedno z najdlsich a najpevnejsich
Ono to nezalezi na diagnoze, ale na tom ako k tomu clovek pristupuje a ako so sebou pracuje. Cize aky je clovek. Diagnoza je len diagnoza. Ale bipolar pre mna nie je redflag... napr. borderline alebo schiza ano...
Láske nerozkázeš.
Bohužiaľ akurát aj teraz mám nachystanú kytičku z tesca v kuchyni a zajtra by som jej ju najradšej dal do ruky a vybozkával ju a nie na jej hrob...
akurát som dočítal jednu biblickú štúdiu, ktorá ma nesmierne fascinovala. poviem ti takto. Boh v človeku od čias Adama vzbudil akýsi odpor voči niečomu čo nedokáže ani on pochopiť. čiže vzťah medzi človekom čo trpí touto závažnou diagnozou vzťahom ani nie je. je to len nejaký excesívny, teda nejaká výstrednosť, ktorá hraničí s ťažkou psychickou poruchou. logicky choď na to predsa. načo by si chcel uzavrieť manželstvo alebo žiť s takýmto chorým človekom?Dovolím si tvrdiť, že to hraničí s kriminálnym činom. pretože kriminálny čin vychádza zo slova crimen, teda niečo, z čoho plynie obvinenie. to čo píše koment nado mnou že láske nerozkážeš, je číry nezmysel, ktorí šíria ľudia, ktorí nemajú pevné morálne korene a zdravú sexuálnu výchovu. to stopercent. preto mi je biblia vzorom, že ľudia, ktorí trpia nejakou poruchou by nemali uzatvať manželstvo, resp ich spolužitie je niečo ako simulácia manželstva.(napodobnenie) veľmi to škodí zdravému vývinu ľudstva určite
nebudem hlasovať, len sa vyjadrím... veľmi záleží od toho človeka, nie od diagnózy. ak by bral lieky a chodil na terapiu, atď., tak by to vôbec nemuselo byť také zlé a dokonca by možno väčšina ľudí ani nepoznala, že nejaký problém má. najhoršie je, keď niekto svoju diagnózu odmieta a nelieči sa a nepracuje na sebe. to potom dopadá tak, že človek ničí sám seba, svojho partnera aj svoju rodinu (nie zámerne samozrejme, ale dá to zabrať najmä ak s tým niekto nič nerobí). ja sama mám psychické problémy, nie síce bipolárnu poruchu, ale tiež na sebe už roky pracujem a skôr k sebe potrebujem silnejšiu osobu ... avšak to sa nevylučuje s tým, že bipolárny či akýkoľvek inak psychicky chorý človek nemôže byť zároveň aj silný a relatívne stabilný. čiže možno by som dokázala byť s takým človekom vo vzťahu, ale s istotou to povedať neviem. no určite by som ho hneď neodsúdila, že s ním nechcem nič mať
Pre mňa je to red flag, no, ale to všetky psychické choroby. Dosť by záviselo ešte od prístupu dotyčnej osoby k svojej diagnóze, málokedy som zažila "aspoň väčšinu mesiacov v roku" funkčných ľudí. Mala som dosť takých v rodine, celkom mi stačilo.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
ale jasne ze ked sa clovek zalubi tak neriesi
Ani vzťah s človekom ktorý má akúkoľvek inú závažnú psychickú chorobu.
Chcem psychicky zdravého a vyrovnaného partnera. Napr. poznám manželstvo s touto diagnózou a dopadlo najhoršie, ako mohlo. Neviem, prečo by som toto sama sebe robila. Plus tieto veci bývajú často dedičné a svojmu dieťaťu dúfam zabezpečím trochu lepší základ.
Každopádne ja vo svojom partnerovi potrebujem veľkú psychickú oporu.
(nechcem tymto urazit nikoho kto tu poruchu ma)
a hodnotiť človeka podľa choroby je veľmi krátkozraké.
Takže nie.
Ono to nezalezi na diagnoze, ale na tom ako k tomu clovek pristupuje a ako so sebou pracuje. Cize aky je clovek. Diagnoza je len diagnoza. Ale bipolar pre mna nie je redflag... napr. borderline alebo schiza ano...
som perfekcionista a niekedy leziem aj sam sebe na nervy...
aj ja by som sa toho bala kebyze to nepoznam
Bohužiaľ akurát aj teraz mám nachystanú kytičku z tesca v kuchyni a zajtra by som jej ju najradšej dal do ruky a vybozkával ju a nie na jej hrob...