Viem vyznie to divne prečo sa na to pýtam ale mám na to svoje osobné dôvody ako dlho trvá kým lekár urobí jednu atestáciu čo pre to musí podstúpiť alebo kde to musí urobiť ?
A môže potom odísť z jednej nemocnice kde robí a prestúpiť do druhej ? Alebo mus
@havran228 to je problem pytali by sa naco mi to je a ja tam doktorov nejako nepoznam iba par chirurgov aj to len za to ze tam chodim a moja mamina tam pracuje na tom odeleni ako sestricka tak ju poznaju.
tak ono doba na prvú atestáciu je 10 rokov praxe to si pamätám od bratranca, čo mi to vysvetľoval. ostatné zrejme je to jedno, ale nie som si istý. bratranec akurát už sa chystá na atestáciu pomaly tento alebo budúci rok ešte uvidí ako mu to vyjde. pracoval už v 4 nemocniciach (Námestovo, Kežmarok, Poprad, Košice, Bardejov) . zo západu SR postupne preskackal za 5 rokov do nemocnice, kde sa chcel dostať. občas istý čas chodí pracovať v posledných rokoch tak na 3-4 mesiace do Košíc, ale neviem prečo. tomu som nepochopil, ale odpoveď na tvoju otázku tak asi to dá zrejme bez obmedzení, ale tú informáciu by som si overil u ľudí, čo tomu rozumejú a určite vysvetlia aj lepšie, prečo isté vecí robia tak ako robia... niečomu osobne tiež nechápem veľmi...
Ahoj, prvá atestácia trvá u každého daného doktora individuálne podľa toho ako je šikovný, a záleží to aj od toho na akom oddelení pracuje(interná, chirurgia atď.), ale vo všeobecnosti platí, že prvá atestácia nazývaná aj kmeňová atestácia v danej špecializácií, ktorú si vyberieš trvá väčšinou okolo 3 rokov niekedy menej, a potom druhá atestácia trvá ďalších 1 až 2 roky. Ale niektorým to trvá aj dlhšie, lebo ich nechcú pripustiť k atestácií aby im neodišli z nemocnice preč. Odísť môžeš hocikedy si myslím...
Doba atestácie trvá zvyčajne 5 rokov ale 5 rokov čistej praxe počas ktorej robíš na špecializovaných oddeleniach, v prípade že robíš v nemocnici na tvojom pôvodnom to sa do atestacie neráta. Počas atestácie doktor strieda vľa oddelení a v podstate po nemocniciach po celom slovensku chodí na prax. Zvyčajne po atestacií si to nemocnica poistí tak že ti dá zmluvu na x rokov a ak je nebudeš chcieť podpísať tak by si si celu atestáciu musela hradiť sama
@bress aha tak sorry no možno je to tak ako niekto hovorí tu, že musí mať niekoho za sebou a ak nemá tak ide to pomaly a ešte, keď i ambiciózne miesta nielen také, že všeobecný lekár tak je možno náročné dostať... môj bratranec bude robiť atestáciu na kardiológiu, ale ako som písal nevyznám sa do toho, čo všetko to obnáša resp.neobnáša. možno trvá dlho, lebo sa nevedel aj rozhodnúť a nebol celkom vžitý. po skončení školy pred skoro 10 rokmi básnil o tom, že by chcel byť chirurgom a ako ho to baví. naposledy na jeho svadbe, že už bude kardiológ.
inak nevedel by si mi povedať, či vôbec chcú lekárov dnes bez atestácie? tak pred polrokom som stretol kamaráta z detstva a dosť sa sťažoval ako je dnes vôbec ťažké nájsť si prácu. vraj už vyše 2 rokoch vyštudovaný a nepodarilo sa mu nič nájsť. síce ho nevídam až tak často max.dvakrát za rok.
@bress to viem, že s atestáciou berú, ale kamarát chcel mi nahovoriť, že tých, čo vyštudujú čerstvo z LF veľmi nechcú. ako som písal 2 roky si nevie nájsť prácu, čo ma aj zarazilo na takýto sektor, lebo presne to si myslím i ja, že doktorov málo.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
8 komentov
inak nevedel by si mi povedať, či vôbec chcú lekárov dnes bez atestácie? tak pred polrokom som stretol kamaráta z detstva a dosť sa sťažoval ako je dnes vôbec ťažké nájsť si prácu. vraj už vyše 2 rokoch vyštudovaný a nepodarilo sa mu nič nájsť. síce ho nevídam až tak často max.dvakrát za rok.