čaute mam malu otazku pišem esej na anglinu, a potrebovala by som poradiť .. vo vete I enjoyed/was enjoying everything around me, the beautiful nature covered by white snow bla bla bla je to myslene počas lyžovania ak by mi vedel niekto poradiť
Ak je to take, ze "velmi sa mi pacilo, uzila som si krasnu prirodu, urcite pridem zas", tak to prve.
Ak je to take, ze "lyzovala som, obdivovala som prirodu, ked tu zrazu ma napadol medved", tak to druhe. Alebo proste ak to opisujes ako nejaky zazitok, pribeh, tak toto druhe mi tam znie lepsie.
A teraz dufam, ze sa vyjadri aj niekto kompetentny. :letim:
to že najprv som mala enjoyed ale podla toho ako sme sa učili tak enjoying tam pasuje viac je to dlhšia činnosť ktora pretrvavala počas celeho toho lyžovania ja neviem asi si to vyententikujem dakujem všetkym
ja by som tam dala 'i have been enjoying' pretože to má následok že máš teraz pekné spomienky z toho. na časy som debil, aj tak ich v hovorovej angličtine absolútne vôbec nepoužívam, a aj ja si tak pamätám, že (was)-ing je minulý priebehový čiže pre dej, ktorý dlhšie trval, a -ed je proste niečo, sa stalo, padla kniha, zazvonil zvonec, kýchla som si, atď.
@helepapousku "I was enjoying everything around me, nature, ..." by bolo mozne pouzit ak chces zdoraznit ohraniceny casovy usek v ktorom si nieco enjoyovala. Minuly priebehovy sa pouziva naprikad v priade ze chces povedat "I was enjoying everything around me and suddenly I fell." zdoraznujes casovo ohraniceny moment a co si robila v tom momente ked sa nieco ine stalo/dialo. Najbeznejsi priklad: I was reading and the phone suddenly rang.
ale ak chces len opisat udalost v minulosti ktora sa odohrala a skoncila a nie je pritom dolezite vyzdvihnut ten moment a fakt ze si to zaroven enjoyovala, vtedy je vhodnejsie pouzit obycajny past simple
@elenari "I have been enjoying" by sa povedalo keby to bol dej ktory zacal v minulosti a pokracuje do pritomnosti. "I have been enjoying everything around me for last three hours." - zdoraznujes ze uz cele tri posledne hodiny si nieco vychutnavas.
@elenari hej dalo by sa aj do predminuleho, pravidla na odlisenie predminuleho obycajneho a priebehoveho su podobne. Pri predminulom by si musela zdoraznovat to, ze dany dej sa stal este pred nejakym inym dejom v minulosti.
"I HAD enjoyED skiing until I broke my leg." v minulosti si si zlomila nohu a este predtym si vo vseobecnosti mala rada lyzovanie, ale odvtedy uz nie.
I have enjoyed vs. I had enjoyed - rozdiel je ten, ze v prvom pripade ide o nieco co si zacala enjoyovat v minulosti a enjoyujes do pritomnosti, a v druhom pripade s "had" si to enjoyovala v minulosti ale chces zdoraznit ze to bolo este pred niecim inym co sa stalo v minulosti, preto PREDminuly.
Predminuly priebehovy zase ak hovoris o konkretnom casovom useku(ako pri kazdom priebehovom):
"I HAD BEEN enjoyING skiing when I suddenly fell and broke my leg." zdoraznujem minuly dej, ze v minulosti, som si uzivala lyzovacku, ked som nahle v tom istom minulom momente spadla a zlomila si nohu. konkretny moment, story z konkretnej udalosti. nie vseobecna obluba lyzovania. Priebehovy vzdy hovori o konkretnom momente, ktory sa odohraval v nejakom danom casovom useku. jednoduchy cas - pritomny, minuly, predminuly hovori vseobecnejsie.
Rovnako ako pritomny jednoduchy a priebehovy:
I enjoy skiing - vo vseobecnosti
I am enjoying skiing -konkretny casovy usek
rovnakym sposobom odlisujes ich pouzitie a vyjadrenie situacie aj pri ostatnych minulych casoch: porovnavas ci ide o nejaky dany konkretny moment, ktory trval/trvá nejaky cas alebo vseobecny dej/stav.
Len si polozis otazku ci chces zdoraznovat a hovorit o
- danom konkretnom momente v pritomnosti (pritomny priebehovy),
- o momente ktory prebiehal v minulosti (minuly priebehovy)
- alebo o momente, ktory prebiehal v minulosti este predtym nez sa v minulosti stalo nieco ine (predminuly priebehovy).
hej je to dost zamotane treba si porovnavat vela prikladov viet, co tym chce byt povedane a porovnavat vyznamy, sory za dlhy post
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
Ak je to take, ze "velmi sa mi pacilo, uzila som si krasnu prirodu, urcite pridem zas", tak to prve.
Ak je to take, ze "lyzovala som, obdivovala som prirodu, ked tu zrazu ma napadol medved", tak to druhe. Alebo proste ak to opisujes ako nejaky zazitok, pribeh, tak toto druhe mi tam znie lepsie.
A teraz dufam, ze sa vyjadri aj niekto kompetentny. :letim:
ale ak chces len opisat udalost v minulosti ktora sa odohrala a skoncila a nie je pritom dolezite vyzdvihnut ten moment a fakt ze si to zaroven enjoyovala, vtedy je vhodnejsie pouzit obycajny past simple
» www.usingenglish.com/forum/ask-teach...
"I HAD enjoyED skiing until I broke my leg." v minulosti si si zlomila nohu a este predtym si vo vseobecnosti mala rada lyzovanie, ale odvtedy uz nie.
I have enjoyed vs. I had enjoyed - rozdiel je ten, ze v prvom pripade ide o nieco co si zacala enjoyovat v minulosti a enjoyujes do pritomnosti, a v druhom pripade s "had" si to enjoyovala v minulosti ale chces zdoraznit ze to bolo este pred niecim inym co sa stalo v minulosti, preto PREDminuly.
Predminuly priebehovy zase ak hovoris o konkretnom casovom useku(ako pri kazdom priebehovom):
"I HAD BEEN enjoyING skiing when I suddenly fell and broke my leg." zdoraznujem minuly dej, ze v minulosti, som si uzivala lyzovacku, ked som nahle v tom istom minulom momente spadla a zlomila si nohu. konkretny moment, story z konkretnej udalosti. nie vseobecna obluba lyzovania. Priebehovy vzdy hovori o konkretnom momente, ktory sa odohraval v nejakom danom casovom useku. jednoduchy cas - pritomny, minuly, predminuly hovori vseobecnejsie.
Rovnako ako pritomny jednoduchy a priebehovy:
I enjoy skiing - vo vseobecnosti
I am enjoying skiing -konkretny casovy usek
rovnakym sposobom odlisujes ich pouzitie a vyjadrenie situacie aj pri ostatnych minulych casoch: porovnavas ci ide o nejaky dany konkretny moment, ktory trval/trvá nejaky cas alebo vseobecny dej/stav.
Len si polozis otazku ci chces zdoraznovat a hovorit o
- danom konkretnom momente v pritomnosti (pritomny priebehovy),
- o momente ktory prebiehal v minulosti (minuly priebehovy)
- alebo o momente, ktory prebiehal v minulosti este predtym nez sa v minulosti stalo nieco ine (predminuly priebehovy).
hej je to dost zamotane treba si porovnavat vela prikladov viet, co tym chce byt povedane a porovnavat vyznamy, sory za dlhy post
I was enjoying-Obdivovala som(vec v minulosti ktora trvala určitý čas)