Ešte také zhrnutie dnešnej maturity nespokojnými študentami, možno ste ho už niekde čítali
dovolim si citovat „Maturita zo SLJ a Lit. zasebou...Aj keď netuším načo som sa 4 roky učil na strednej gramatiku a literatúru..Vďaka dnešnej maturite viem že má pluto viac ako 4mesiace a družica k nemu dorazí v roku 2015, viem kedy a kde buchli atómové e
ten test bol jeden velky nonsens...:/ mnoho otazok sm nestihol a potipoval,strasne dlhe clanky,na odpoved.aky kkt toto vymyslal? dufam,ze na 60% dam ach jaj.
O___o a čo preboha, dva roky dozadu som mala pocit, že ak si tie ukážky a otázky človek poriadne prečíta, tak má minimálne 70 % istých. literatúru a gramatiku si užijete o dva mesiace
a teda neviem ako vy, ale my sme mali na strednej asi tak 2 týždne gramatiky do roka, ostatné všetko literatúra, alebo teda ešte občas sloh,, a tá literatúra bude predsa na ústnych.. ktoré sú dôležitejšie
a gramatiku sa hádam človek učí aj trocha pre seba, aby vedel aspoň tie základy, nie?
ťažké určite neboli, ja čo nikdy nestíham som stíhal aj za troch a som spokojný nad mieru, lebo zo SJ som dutý kár a z tohoto budem mať slušných 70% možno viac.
preboha ten test bol uplne lahky! ja som taka stastna ake lahke to bolo a vsetci picuju. to asi preto ze tam neboli len mechanicke kokotiny ale aj ulohy na logiku. a ukazky vobec neboli dlhe preboha!!! po niektore roky byvalo aj 10 ukazok a vsetko sa stihalo. ja som si to vsetko este aj stihla skontrolovat
z tej mapy som asi najviac znechutená lebo kto dovolil aby sa na SLOVENčINE POčíTALI výbuchy Z MAPY tak to musel byť dobrý kokot----pracovala som len s textom a tam sa hovorilo len o dvoch ani piči by mi nenapadlo POčíTAť TO Z MAPY (ACH)
nehovoriac o tom že niektoré otázky typu "ktorý výrok je správny" logicky nemali ani jednu z možností správne ale to som si asi mala domyslieť ako uvažoval ten KOKOT ktorý skladal tú otázku....
mimochodom ľutujem tých 100 papierov čo som si vytlačila a donútila sa prečítať lebo na znalosť jazyka tam bolo orientovaných ledva 30% otázok, aj to na úrovni ZŠ
@bugi44 úplne s tebou do bodky súhlasím ...úplne !!!
také pi*oviny som sa dozvedela..vlastne ani nedozvedela,lebo som z tých podrbane dlhých článkov nestačila ani zachytiť o čo sa jedná !!!!!kristušák neky......a ani som to nestihla vlastne celé ....tie maturitné testy spred rokov boli malina oproti tomuto -..-to by som bola dala aj na 90 ..ale toto ?...celé ZLE ..
ešte zajtra zabije anglina sa stavím možno sa niečo nové o mesiacoch a marii terezii dozvieme v angličtine
Nehovorím že som to písal ja alebo že s tým úplne súhlasím, ale zdal sa mi dosť ťažký a toto je myslené ako sranda... pardon že nie som úplne dokonalý a nenapísal som celý test dobre, ja si len robím srandu, neostáva mi nič iné
mne tam tych 7 elektrani v pohode pasovalo, ved logicky som spocital 5,6,7 z mapy pretoze jedine tie boli na stupnice ako tie ktore ohrozovali prostredie nejak zavazne, inak text o Marii Terezii bol pre mna najtazsi osobne ale vzdy som dokazalvybrat jednu moznost
@najivna no istotne nie ,či bola Maria terezia osvietena !!!!!! ...wwrrrr ...ale normálnu basen ....jednu basen Mor ho dat do celeho monitoru a radsej tam dat pridrbane clanky z knih a novin je uz MOC
@luc.ka potom kľudne. Ale písal som si minuloročné testy a spravil som ich nad 60% a obával som sa. tento bol ľahší bez obáv , preto som si tak istý. Tak nech som skromný, tak budem mať trebárs 60% , stále úspech
Práveže čo som si robil minuloročné testy a porovnal s dnešným, tak bol ťažší, keď to uznali aj slovenčinári, tak je niečo na tom,,,, ale hold sto ľudí, sto chutí...
@najivna hehe ,že trojročné dieťa ..ty sa preber...a nepičuj všetkým za to,že nezdieľame tvoj názor,ked sa ti zdal test primitívny,tak bud ticho a bud rada,že si ho napísala,ako si napísala ...a nestaraj sa láskavo do druhých,čo si ostatní myslia o teste ..je to NAŠA vec ...tak sa preber zo sna,dievča
v tej 4 teda v tom stvrtom bode bolo nieco ze mierne zamorili okolie cize AJ tie v bode 4 zamorili ale len malo a vsetky od bodu 5 teda zamorili znacne
ale nejdem sa teraz o tom hadat fakt si to nepamatam
myslím,že ten test napísali najlepšie najväčší dementi... nechcem nikoho urážať,ale ak človek nad tými textami aj rozmýšľal tak potom bol ten text veľmi ťažký!!!! hlavne to Pluto, Fukušima a Mária Terézia... čiže som rada,že ten text bol takto "úžasne" vymyslený, že konečne dostanú šancu zahviezdiť aj ľudia,čo doteraz prechádzali so 4kami. veď treba aj druhým dopriať trochu úspechu a ja nerozumiem ani tomu, prečo vždy na sloh dajú najviac 2 použitelné témy. Potom učiteľky čítajú to isté dokola a to sa odzrkadlí aj na hodnotení....
@najivna ja ak si dobre pamätám v zadaní úlohy bolo napísané približne koľké elektrárne zamorili prostredie VIACEJ, väčšmi alebo niečo v podobnom význame, a pri stupni 5 bolo napísané stupeň zamorenia prostredia,okolia alebo niečo také, 6 stupeň značného zamorenia prostredia a stupeň 7 boli tie Fukušima a Černobyľ, práve preto mnohí dávali 3.... kvôli tomu dodatku viac ktoré v stupni 5 nebolo... mne sa to tak zdá že to bolo... sorry ak ma pamäť zavádza
neviem, ako ponímate jazyk, ale je o komunikácii a písané slovo je najmä o porozumení textu.
teda skúškou "dospelosti", maturitou, by malo byť práve toto.
zakladateľ tejto diskusie (ale najmä citovaný študent) evidentne neuspel nielen v porozumení zmyslu celej skúšky, ale aj v základoch jazyka samotného. najpoctatnejšiu? veľa si sa teda za tie štyri roky nenaučil.
ďalšie príspevky v tejto diskusii som radšej ani nečítal.
@thrwtchr Opakujem, že ten prvý príspevok som len skopíroval a nepísal ja a bolo to myslené ako recesia na dnešnú maturitu..... porozumenie celej skúšky, načo potom 4 roky do seba máme tlačiť mená autorov, diel a podobné, keď práci s textom venujeme pár hodín? Keď dajú takýto test, nech aspoň nastavia celý systém tak aby sa čo najviac pracovalo s textom teda a nie väčšiu časť sa musíš mechanicky učiť literatúru a podobné... teda aspoň my sme to tak mali...a myslím že v tom živote, na ktorý nás má maturita pripraviť, budeme potrebovať ohľadom jazyka hlavne správne vyjadrovanie, správne písať slová bez chýb a teda aj pár základných autorov a diel ktoré by sme mali vedieť... samozrejme beriem i to že človek by mal tomu čo hovorí a čo číta rozumieť, samozrejme, ale niektoré tie otázky boli extrém... a len tak pre porozumenie z jazyka som mával jednotky, dvojky a myslím že som sa i celkom dobre učil...
ja osobne som nikdy netlačil. robí sa to pre to, aby sa to robilo. o rok si z toho nič nebudeme pamätať (až na výnimky). no ostane to ukotvené kdesi vo vedomí, aspoň latentne.
v literatúre sú mená dôležité preto, aby sme si z toho všetkého vedeli vyselektovať, čomu budeme venovať svoj čas.
a nie tlačiť ich mechanicky do hlavy.
zato počas dospievania sa čítanie môže ukázať ako celkom prospešná aktivita a pri toľkých podnetoch, ktoré sa študentovi vynárajú z učebníc, by bolo zvláštne, keby si z nich nebol niečo vybral a neprečítal - učiac sa tak, pri čítaní, i porozumeniu textu, formulácii viet a gramatike.
vieš, kam tým mierim?
súhlasím s tým, že systém by mal byť v tomto viac student-friendly, hoci sa to dosť líši - podľa pedagóga.
a áno, niektoré tie otázky boli extrém. mal som silnú potrebu odísť.
dpč ja musím vidieť to s tými elektrárňami, strašne vtipne to znie a som zvedavá, kto bude winner súboja najivna vs. wewo
a inak hentam hore čo píšu niektorí, to si asi vytlačím a dám na nástenku.. @natuska6262 prosímťa urob to aj ty a čítaj to tak 10 krát denne, dokial ti to nedojde a nezomreš od hanby, čo za kolosálne pičoviny na úrovni 10 ročného decka si zo seba dostala o__O
akože ak bol človek s takýmto rozumom, prejavom a myšlienkovými pochodmi vôbec pustený k maturite, alebo len na strednú školu, potom neviem kam to tu speje, fakt
ja to chápem, že niekomu sa to zdá ťažké a tak, aj mne sa zdala min. rok angličtina ťažšia oproti rokom predtým, proste každý to berie inak, ale hento čo si tu dokázala vyprodukovať, to sú argumenty hodné 5 ročného decka s downovým syndrómom vyrastajúceho v džungli -.-
@h8u jak si jej naložila ....ale inak fkt nechápem čo sa každý sťažuje, veď to vôbec nebolo ťažké, len trebalo porozmýšľať...aj nad niektorými chujovo sformulovanými otázkami alebo odpoveďami...-.-
akoze sorry vsetci hejteri ale @najivna ma uplnu pravdu .. a tych elektrarni bolo fakt 7
a inak mali by ste sa vsetci naucit rozmyslat.. o nic ine v tom teste dokopy neslo, tak nepicujte, asi neviete logicky rozmyslat... pre mna to nebolo az take tazke, dost mam cosi podobne nacvicene na ceskych scio testoch.. a tie su teda o dost tazsie ako nejaka maturita -.-
ja len absolutne nechapem preco sa touto "nespravodlivou" maturitou zaoberaju aj spravodajske portaly a je okolo toho take velke halo. Minuly rok tiez bolo iba par otazok z literatury a gramatiky a vacsina bola iba co tym chcel autor povedat, co vyplyva z textu a takisto sme tam mali nejaku otazku kde sme ratali, kolko striech zhorelo pri nejakom poziari ci co....
každý rok na mature je niečo hnusne zavádzajúce, my sme tam tiež mali nejaké kokotiny len si nepamätám čo to bolo... viete ako, záleží od toho, či maturuje syn alebo dcéra toho, čo tie testy zostavuje a momentálne asi nemá príbuzných v takom veku
uz nech to daju nanet nech to kuknem boze ved to coje :/ved to asi na dalsi rok bude horsie..:/ to radsej bysom uz teraz maturovala ako naten dalsi..:/
Neviem čo sa všetci sťažujete .. Vôbec vám to nepomôže, a jednak, po ústnych sa na tom zasmejete a ak plánujete ísť na VŠ, tak si len v dobrom zaspomínate a tiež vyslovíte staré známe... "maturita formalita"
a prosim vysvetlite ako vyplyvalo z textu o Marii Terezii ze bola spravodlivym vladcom.... ved tam ziadny dokaz o tom nebol tak ako mozem vediet ci to bolo pravdive klamlive vymyslene alebo este neviem ake .... ci som si to zle precitala???
@somebody36 nie nebolo to uvedene ale vychadzal som z predoslej odpovede, skutocne je to hra o slovicka, nehovorim ze to je spravne ale ako obhajoba im to prejde, ale slomokraciu nemaju ako obhajit kedze napis slova z ktorych vznika, nie slovne spojenie! ... wtf ???
@h8u ale drž hubu ..sa učím na samé jednotky odmala,tak si nevybíjaj niečo na mne ,svoje komplexy a podrž tíško svoju papuľku..s tvojím slovníkom by som sa prepadla od hanby na tvojom mieste ... a tvojím celkovým prejavom ...to je na úrovni NULY ...
lebo ako to, ze prisla za uhorskou slachtou v ciernom so slzami v ociach a synom na rukach ju robi spravodlivou, nevidela som tam ziadny dokaz toho tvrdenia
hra o slovicka, ved tam nic tomu nenasvecovala.... keby nedali to velke mnozstvo, ved to mohlo byt aj male mnozstvo pri tej 5 co uniklo, tak nech ma neseru .......podla mna by mali uznat aj slovensko, demokracia, lebo presne tam neuviedli ze slovne spojenie.... no zavisi od ucitela, podla mna to vacsina uzna... ty si tam mal co napisane???
@najivna och rada by som sa stretla s paniami ktore ten test vymyslali a opytala na niektore veci .... viem no nema to vyznam:/.....a tu aliteraciu a onomatopoja, tiez by mohli
@somebody36 na aliteraciu som sa pytala dnes v skole a vraj ano je to aliteracia ale nie tak aby sa to uznalo ze to by muselo byt aspon 3x aby to uznali -.-
ja by som sa skorej opytala na anglinu dneskajsiu a ich ocividne porusovanie pravidiel spravneho pisania
@h8u nad tebou sa dokážem len zasmiať ..a nad tvojím prenádherným na úrovni vystupovaním,aké tu predvádzaš celé roky len toľko .. smejem sa na tebe už dlhooooooooo a aj budem ....
nadávať takk vulgárne ako ty ..to nedokážeš ani tá najhoršia spodina z predmestia ....a dalej sa nebudem vyjdrovať,
@natuska6262 Pre Boha články z kníh a monitory pliesť do debaty o tom, že maturity nie sú ešte na nete... kokos človeče ty si inak silná káva
A k téme- ja som si tie testy robila. Brala som to takým sedliackym rozumom a skoro všetko som vedela, okrem výrazov, čo zatiaľ nepoznám ... Každopádne asi na to skutočne treba detskú myseľ a ako sa tu @wewo rozčuľuje, že tomu nechápal... no tak nejak ho chápem, ono to nasere. Hold nemusíš byť protivný na ostatných za to, že máš mozog zatemnený poučkami a pravidlami a pod. a pod... A možno si mal jednotky len pre to, že si sa vedel učiť práve na vašej škole, vyhovovalo ti to, ten spôsob učenia, formy testov... a nehovor že to tak byť nemôže! Každopádne práve napr. to Pluto som mala hneď a napr. nad Mor ho! Som sa trochu viac zamýšľala... a nechápem, prečo pre lásku Božiu všade trepú sprostú Figulinu s jej koňmi?! Učebnice, monitory, maturity... normálne jak keby chceli zvýšiť predaj knihy alebo čo ja viem Ale už mi riadne lezie krkom. Rovno nech čítame Pilcherovú! Skutočne sa to zdementievanie národa silno podporuje... No čo, dobrú noc
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
76 komentov
a gramatiku sa hádam človek učí aj trocha pre seba, aby vedel aspoň tie základy, nie?
nehovoriac o tom že niektoré otázky typu "ktorý výrok je správny" logicky nemali ani jednu z možností správne ale to som si asi mala domyslieť ako uvažoval ten KOKOT ktorý skladal tú otázku....
mimochodom ľutujem tých 100 papierov čo som si vytlačila a donútila sa prečítať lebo na znalosť jazyka tam bolo orientovaných ledva 30% otázok, aj to na úrovni ZŠ
také pi*oviny som sa dozvedela..vlastne ani nedozvedela,lebo som z tých podrbane dlhých článkov nestačila ani zachytiť o čo sa jedná !!!!!kristušák neky......a ani som to nestihla vlastne celé ....tie maturitné testy spred rokov boli malina oproti tomuto -..-to by som bola dala aj na 90 ..ale toto ?...celé ZLE ..
ešte zajtra zabije anglina sa stavím možno sa niečo nové o mesiacoch a marii terezii dozvieme v angličtine
bolo viac variant a kazdy mohol dat iny pad a blablabla.
ale v tomto pripade by ste sa mali vzit do role tvorcu testu.
nie su az take tazke a pripravovat sa na ne netreba.
jedine co treba je mat sedliacky rozum.
ako je pravda, že ja som tiež urobila chyby na takych somarinach, ale nejdem predsa nadavať na ostatnych, ked to bola moja chyba
ved to je citanie s porozumenim -.-
s pozdravom mojko
tento rok sa prvykrat maturuje reformovane tie testy nemali byt take ako minuly rok
tak sa laskavo preber ty a prestan sa spravat jak 3 rocne decko
ked vylezie test ti poviem
pan najmudrejsi
napadlo ma
v tej 4 teda v tom stvrtom bode bolo nieco ze mierne zamorili okolie cize AJ tie v bode 4 zamorili ale len malo a vsetky od bodu 5 teda zamorili znacne
ale nejdem sa teraz o tom hadat fakt si to nepamatam
teda skúškou "dospelosti", maturitou, by malo byť práve toto.
zakladateľ tejto diskusie (ale najmä citovaný študent) evidentne neuspel nielen v porozumení zmyslu celej skúšky, ale aj v základoch jazyka samotného. najpoctatnejšiu? veľa si sa teda za tie štyri roky nenaučil.
ďalšie príspevky v tejto diskusii som radšej ani nečítal.
recesia?
porozumenie zmyslu celej skúšky.
ja osobne som nikdy netlačil. robí sa to pre to, aby sa to robilo. o rok si z toho nič nebudeme pamätať (až na výnimky). no ostane to ukotvené kdesi vo vedomí, aspoň latentne.
v literatúre sú mená dôležité preto, aby sme si z toho všetkého vedeli vyselektovať, čomu budeme venovať svoj čas.
a nie tlačiť ich mechanicky do hlavy.
zato počas dospievania sa čítanie môže ukázať ako celkom prospešná aktivita a pri toľkých podnetoch, ktoré sa študentovi vynárajú z učebníc, by bolo zvláštne, keby si z nich nebol niečo vybral a neprečítal - učiac sa tak, pri čítaní, i porozumeniu textu, formulácii viet a gramatike.
vieš, kam tým mierim?
súhlasím s tým, že systém by mal byť v tomto viac student-friendly, hoci sa to dosť líši - podľa pedagóga.
a áno, niektoré tie otázky boli extrém. mal som silnú potrebu odísť.
a inak hentam hore čo píšu niektorí, to si asi vytlačím a dám na nástenku.. @natuska6262 prosímťa urob to aj ty a čítaj to tak 10 krát denne, dokial ti to nedojde a nezomreš od hanby, čo za kolosálne pičoviny na úrovni 10 ročného decka si zo seba dostala o__O
akože ak bol človek s takýmto rozumom, prejavom a myšlienkovými pochodmi vôbec pustený k maturite, alebo len na strednú školu, potom neviem kam to tu speje, fakt
ja to chápem, že niekomu sa to zdá ťažké a tak, aj mne sa zdala min. rok angličtina ťažšia oproti rokom predtým, proste každý to berie inak, ale hento čo si tu dokázala vyprodukovať, to sú argumenty hodné 5 ročného decka s downovým syndrómom vyrastajúceho v džungli -.-
@h8u jak si jej naložila ....ale inak fkt nechápem čo sa každý sťažuje, veď to vôbec nebolo ťažké, len trebalo porozmýšľať...aj nad niektorými chujovo sformulovanými otázkami alebo odpoveďami...-.-
a inak mali by ste sa vsetci naucit rozmyslat.. o nic ine v tom teste dokopy neslo, tak nepicujte, asi neviete logicky rozmyslat... pre mna to nebolo az take tazke, dost mam cosi podobne nacvicene na ceskych scio testoch.. a tie su teda o dost tazsie ako nejaka maturita -.-
Ono to nebolo tazke ale niektore otazky napisali jak kokoti, to proste vidno, ked to nerobia ludi, ktori s tym aj priamo pracuju
a ako tak zistujem, anglinu som pohnojila o dost viac
4. ... no neunikli vo vacsom mnozstve do okolia =>
5,6,7 -> unikli
tento dodatok ma donutil zmenit odpoved, ale slomokraciu mi nikto nikdy nevysvetli
5 unikla, ale vo vacsom mnozstve???... to tam nebolo uvedene, ci??
som počula, že to s tou nulou si povedala tvoja manka keď ťa porodila.
viac k tomu nemám, proste si piča a ľutujem ťa úprimne
aha vlastne mám.
skús do rána skapať, prospeješ svetu.
mohla by si mi vysvetlit moj predposledny koment, vyzeras byt tak rozumovo zdatna
lebo ako to, ze prisla za uhorskou slachtou v ciernom so slzami v ociach a synom na rukach ju robi spravodlivou, nevidela som tam ziadny dokaz toho tvrdenia
ja som myslela ze tu slomokraciu chces vysvetlit
hra o slovicka, ved tam nic tomu nenasvecovala.... keby nedali to velke mnozstvo, ved to mohlo byt aj male mnozstvo pri tej 5 co uniklo, tak nech ma neseru .......podla mna by mali uznat aj slovensko, demokracia, lebo presne tam neuviedli ze slovne spojenie.... no zavisi od ucitela, podla mna to vacsina uzna... ty si tam mal co napisane???
ja by som sa skorej opytala na anglinu dneskajsiu a ich ocividne porusovanie pravidiel spravneho pisania
nadávať takk vulgárne ako ty ..to nedokážeš ani tá najhoršia spodina z predmestia ....a dalej sa nebudem vyjdrovať,
A k téme- ja som si tie testy robila. Brala som to takým sedliackym rozumom a skoro všetko som vedela, okrem výrazov, čo zatiaľ nepoznám ... Každopádne asi na to skutočne treba detskú myseľ a ako sa tu @wewo rozčuľuje, že tomu nechápal... no tak nejak ho chápem, ono to nasere. Hold nemusíš byť protivný na ostatných za to, že máš mozog zatemnený poučkami a pravidlami a pod. a pod... A možno si mal jednotky len pre to, že si sa vedel učiť práve na vašej škole, vyhovovalo ti to, ten spôsob učenia, formy testov... a nehovor že to tak byť nemôže! Každopádne práve napr. to Pluto som mala hneď a napr. nad Mor ho! Som sa trochu viac zamýšľala... a nechápem, prečo pre lásku Božiu všade trepú sprostú Figulinu s jej koňmi?! Učebnice, monitory, maturity... normálne jak keby chceli zvýšiť predaj knihy alebo čo ja viem Ale už mi riadne lezie krkom. Rovno nech čítame Pilcherovú! Skutočne sa to zdementievanie národa silno podporuje... No čo, dobrú noc