*Ursula K le Guin - Kroniky Západného pobrežia (výnimočná, zaujímavá kniha ktorá ma dostala neraz do melancholickej nálady spojenej so spomínaním na detstvo a to že sa nikdy nevráti )
J. K. Rowling - Harry Potter (rozhodne to treba prečítať aj keď si myslíš že je to detská knižka)
Marja Holecyová - Mariotovi dediči (trocha slabšie, ale treba čítať aj slovenských fantasy autorov)
Juraj Červenák - Sekera z bronzu, rúno zo zlata (to som nečítala ale vraj je to ceklom dobré
*Rachel Hartman - Serafína (viacej menej dievčenské, neviem či sa ti bude páčiť)
*Alison Goodman - Eon a Eona (viacej menej podobné ako Serafína plus japonská/čínska kultúra)
Philip Pullman - Temné hmoty
Cassandra Clare - tie všetky
Rachel Hartmanová - Serafina: Skrytá tvár
Endymion Spring
ok kokos všetko fantasy vyznieva decky
ale ak máš rád fantasy, mohlo bys a ti páčiť niečo od Kena Folleta, nie je to fantasy, skôr historické, ale dosť husté :!)
alebo...
séria kníh o Boudice, od Mandy Scottovej, akože ja som ani nedýchala, také historické s nádychom mágie
alebo Dr. Strange a pán Norrell, dosť hustá vec, vraj sa má sfilmovať (čo by po toľkých rokoch bolo super)
alebo osobne moja slabina,trilógia Bartimaeus
a potom samozrejme, Meno Vetra, Strach múdreho muža od Patricka Rothfussa, akurát sa pripravuje posledný diel (v angline už tuším je), akože to je neuveriteľná vec
potom, ak niečo také trochu detské, tak séria Ellyonova krajina, alebo Percy Jackson (to ma podivuhodne dosť bavilo)
no a samozrejme, Fablehaven...neverila som aké to je dobré fakt som to nepustila, kým som to celé nedočítala
zauijímavý počin (ktorý akos a zdá nebude pokračovať) bol Smaragdový atlas
a to mi tak v rýchlosti napadlo
alebo ešte...ale to ťa nebude baviť, lebo si chalan a neviem aký máš vzťah k írskej mytológii
@matthewp hej tie boli dobré, ale ja som videl najprv. prvé dva časti, až potom som čítal knihy a moc ma tie dva diely nebavili, lebo boli na 80% totožné s filmom, no 3 kniha bola skvelá hlavne koniec ten sa mi veľmi páčil
Ok, aby tu pribudol protipól k "detským fantasy", môžeš skúsiť knihy od Chinu Miévilla, Daniela Abrahama, Scotta Lyncha alebo sériu Gormenghast + spomínaný Jonathan Strange a pán Norrell
@purenarcissism Hej no, ja som to nemyslel nejako zle (preto tie úvodzovky, lebo je veľakrát relatívne, čo je detské a čo nie) a nie iba na teba, ale je dobré mať tu typologicky širšie zastúpenie
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
*Ursula K le Guin - Kroniky Západného pobrežia (výnimočná, zaujímavá kniha ktorá ma dostala neraz do melancholickej nálady spojenej so spomínaním na detstvo a to že sa nikdy nevráti )
J. K. Rowling - Harry Potter (rozhodne to treba prečítať aj keď si myslíš že je to detská knižka)
Marja Holecyová - Mariotovi dediči (trocha slabšie, ale treba čítať aj slovenských fantasy autorov)
Juraj Červenák - Sekera z bronzu, rúno zo zlata (to som nečítala ale vraj je to ceklom dobré
*Rachel Hartman - Serafína (viacej menej dievčenské, neviem či sa ti bude páčiť)
*Alison Goodman - Eon a Eona (viacej menej podobné ako Serafína plus japonská/čínska kultúra)
Cassandra Clare - tie všetky
Rachel Hartmanová - Serafina: Skrytá tvár
Endymion Spring
ok kokos všetko fantasy vyznieva decky
ale ak máš rád fantasy, mohlo bys a ti páčiť niečo od Kena Folleta, nie je to fantasy, skôr historické, ale dosť husté :!)
alebo...
séria kníh o Boudice, od Mandy Scottovej, akože ja som ani nedýchala, také historické s nádychom mágie
alebo Dr. Strange a pán Norrell, dosť hustá vec, vraj sa má sfilmovať (čo by po toľkých rokoch bolo super)
alebo osobne moja slabina,trilógia Bartimaeus
a potom samozrejme, Meno Vetra, Strach múdreho muža od Patricka Rothfussa, akurát sa pripravuje posledný diel (v angline už tuším je), akože to je neuveriteľná vec
potom, ak niečo také trochu detské, tak séria Ellyonova krajina, alebo Percy Jackson (to ma podivuhodne dosť bavilo)
no a samozrejme, Fablehaven...neverila som aké to je dobré fakt som to nepustila, kým som to celé nedočítala
zauijímavý počin (ktorý akos a zdá nebude pokračovať) bol Smaragdový atlas
a to mi tak v rýchlosti napadlo
alebo ešte...ale to ťa nebude baviť, lebo si chalan a neviem aký máš vzťah k írskej mytológii
Som sklamaný!
a milujem detské postavy