Tak každého, kto si prečíta knihu, asi zaujíma, ako by to vyzeralo na plátne. A zas kto si pozrel len film, tak asi ťažko si už prečíta knihu (teda ja iste nie).
Vidím jednu nevýhodu filmu, ak si človek najskôr prečíta knihu. V knihe si vo fantázii predstavíte všetky osoby a celé prostredie, no film zabije vaše predstavy, vnúti vám režisérove vízie
Pri knihe je filmovym platnom tvoja predstavivost. Ziadni dvaja citatelia nezaziju pri citani tej istej knihy aj ten isty pribeh.
Prostredie si predstavujes tak, aby sa ti co najviac pacilo. Domyslas si detaily. Po par stranach od zacatia uz nevnimas slova ale vidis, ako sa dej odohrava priamo pred tvojimi ocami, vnimas atmosferu kniha ti neutoci len na vsetky zmysli ale aj na dusu.
Je evidentne, ze po takomto skvelom zazitku ta musi film zakonite sklamat
Knihy sú o predstavivosti + o myšlienkach a o takom presnom vykreslení pocitov, ktoré by nezachytil žiaden film... Pamätám si na sfilmovanie Eragona, vtedy mojej najobľúbenejšej knihy a pamätám si aj to sklamanie, ked som vtedy vyšla z kina. Knihy neprekoná nič, nič a absolútne nič.
Filmové prevedenie knihy nie je o tom, aby prekonávalo knihu...
Ale stáva sa mi, že si predstavujem mnoho vecí podobne ako tí čo robia film. Dosť pri Pánovi Prsťenov. Neviem ako je to možné, ale tak ako je film, tak som si to nejak predstavoval pri čítaní kníh.
"A ak, tak akú knihu by ste si priali aby sfilmovali a ktorú by ste nikdy nechceli aby sfilmovali?"
Sirény z Titanu (Kurt Vonnegut), Ambient (neviem ako sa volá autor), Enderova hra (Orson Scott Card), Planescape Torment (čo je síce pôvodne hra, ale napísali podľa nej knihu a vraj to chcú aj sfilmovať)...
filmi zvetsa z knihou maju pramalo spolocneho.....nazou,par postav, par scen a dialogou...obcas sa prida aj myslienka, dejova linia, .....este menej pribeh.......este som nepocul/nevidel film, natoceni podla knihy, ktory bi 100% kopiroval knihu.
kniha má u mňa milión-krát väčšiu hodnotu ako film.... v knihe si môžem predstaviť postavy podľa svojej fantázie a vo filme som zvyčajne sklamaná ...
ale aj film má svoje klady....
a @hluzar povedal peknú vetu: Pri knihe je filmovym platnom tvoja predstavivost. Ziadni dvaja citatelia nezaziju pri citani tej istej knihy aj ten isty pribeh.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
Vidím jednu nevýhodu filmu, ak si človek najskôr prečíta knihu. V knihe si vo fantázii predstavíte všetky osoby a celé prostredie, no film zabije vaše predstavy, vnúti vám režisérove vízie
Carnage, máš to ešte doma?
Prostredie si predstavujes tak, aby sa ti co najviac pacilo. Domyslas si detaily. Po par stranach od zacatia uz nevnimas slova ale vidis, ako sa dej odohrava priamo pred tvojimi ocami, vnimas atmosferu kniha ti neutoci len na vsetky zmysli ale aj na dusu.
Je evidentne, ze po takomto skvelom zazitku ta musi film zakonite sklamat
ja by som chcela aby sfilmovali moju oblubeny knihu Dračí jazdec od Corneliu Funke
Ale stáva sa mi, že si predstavujem mnoho vecí podobne ako tí čo robia film. Dosť pri Pánovi Prsťenov. Neviem ako je to možné, ale tak ako je film, tak som si to nejak predstavoval pri čítaní kníh.
To isté s pánom prsteňov, a Jana Érová bolo totálne fiasko.
Vlastne veľa filmov som videla natočené podľa knižnej predlohy, a ani jeden nedosahoval kvalitu a zážitok z knihy.
Ale aj tak by som chcela vidieť natočený film podľa Leslie L. Lawrenceho... napr Kláštor v Himalájach alebo posledný tanec boha šivu.
A tiež môžem povedaž, že filmy Forrest Gump a Noci v Rochande to vyhrali na plnej čiare, oproti knihám-
A je to stále tak, že keď najprv prečítate nejakú knihu a potom vidíte aj ten film tak porovnávate.
A chcela by som vidiet sfilmovane .: Tipické americké dievča od Meg Cabotovej , a aj Šokujúce priznanie....a ešte Hostiteľa od S.M.
Sirény z Titanu (Kurt Vonnegut), Ambient (neviem ako sa volá autor), Enderova hra (Orson Scott Card), Planescape Torment (čo je síce pôvodne hra, ale napísali podľa nej knihu a vraj to chcú aj sfilmovať)...
ale aj film má svoje klady....
a @hluzar povedal peknú vetu: Pri knihe je filmovym platnom tvoja predstavivost. Ziadni dvaja citatelia nezaziju pri citani tej istej knihy aj ten isty pribeh.