Fotila som fotky v RAWKU a cez LR som to normálne dala do JPEG ale pokazilo to kvalitu a keďže sa v tých pixels nevyznám, nechcem zas riskovať, tak sa chcem spýtať či i v tej predajni, kde vytláčajú fotky vytlačia aj keď im to donesiem v rawku.
rawko je na postprocesing, teda na upravu, nie na tlac, ak to nevyuzivas (napr. posun farieb, expozicie, doostrovanie, vyvazenie bielej, pridavanie filtrov, atd.) a fotak sam o sebe produkuje dobre jpeg (snad vacsina zrkadloviek, mirrorless, aj podarenejsie kompakty), je zbytocne fotit do raw len kvoli resize:/
Ludia fotia do RAW lebo si to precitali, ze tak to robia profici a kedze vlastne ani nevedia co robia, tak to robia a nezabudnu kupit fotak za min. 700 €.
@veronica55
raw je nekomprimovaný formát vo vysokom rozlíšení, pre bežného človeka a bežné digitálne použitia zbytočný a nevhodný, ale pre fototlačiarne by mal byť úplne bežný, keďže je to najbližšie ako sa vieš s digitálom dostať ku kvalite porovnateľnej s analógom.
@midnight midnight dame battle? lebo poviem ti, rozlisenie rawka je take iste, ako maximalne rozlisenie jeho jpeg a dobre, to rozlisenie je dajme tomu vysoke, dnes hoci aj 24MP, ale to je stale len pocet pixelov a tie mozu vyzerat vselijako...myslim napriklad sum, spravne podanie farieb...raw je o tom, ze obsahuje ovela viac informacii, ktore fotoaparat dokaze zaznamenat, ale navonok (vizualne) ich samozrejme nie je vidiet, su to len data, preto ma moje raw 24MB a jpeg v kvalite fine 8MB...tieto informacie mozeme v softe urcenom na upravu raw akoby vyvolat (osobne volam raw "negativ") a pozmenit tym niektore vlastnosti vystupu oproti vystupu jpeg (pozitiv) z fotoaparatu...prakticky kazdy fotoaparat, ci uz ma moznost ukladat do raw, alebo nie, spracuje urcity objem ziskanych dat podla svojich algoritmov do jpeg...uz samotny prehliadac/soft na upravu raw ti podava sebou pomeneny obraz podla jeho default nastaveni...ale raw je tu preto, aby fotograf mohol upravit male chyby, ci uz svoje alebo fotoaparatu, optiky alebo sa skratka s fotkou co najviac "vyhrat"...ak si pozries nejake rawko v picase, uvidis, ze to vobec nie je o tom, ze je to top kvalita vystupu
profesionalom sa ospravedlnujem, som len fotoamater, co rad cita
@relativelysarcastic vidíš, takto pekne a detailne by som to vysvetliť nevedel, najpresnejšie čo by som vedel vypotiť by bolo že je to formát natívny hardvéru daného foťáku, ale to nie je príliš informatívne, tak som radšej napísal tamto laické prirovnanie.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
rawko je na postprocesing, teda na upravu, nie na tlac, ak to nevyuzivas (napr. posun farieb, expozicie, doostrovanie, vyvazenie bielej, pridavanie filtrov, atd.) a fotak sam o sebe produkuje dobre jpeg (snad vacsina zrkadloviek, mirrorless, aj podarenejsie kompakty), je zbytocne fotit do raw len kvoli resize:/
raw je nekomprimovaný formát vo vysokom rozlíšení, pre bežného človeka a bežné digitálne použitia zbytočný a nevhodný, ale pre fototlačiarne by mal byť úplne bežný, keďže je to najbližšie ako sa vieš s digitálom dostať ku kvalite porovnateľnej s analógom.
profesionalom sa ospravedlnujem, som len fotoamater, co rad cita
nefotoamatér ďakuje za info
snad slecna nebude zmatena